Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς δικτύου


katrmp

Recommended Posts

ναι το ξέρω δεν παίζει ρόλο αφού στόν πίνακα είμαι στην κλιμακα 20-100 απλά θα ηθελα να δω ποιό είναι το σκεπτικό εδώ πού οι διακλαδώσεις εξυπηρετούν ζνχ και όχι θέρμανση( #48 ερωτημα 1). Είναι η ίδια χονδρική αντιμετώπιση σαν να ήταν θέρμανση πού διαιρώ την ισχύ με τούς κλάδους αναλογικά με την διατομή τους ή καλύτερα είναι να αφαιρέσω από την ισχ'υ αυτή πού υπολογίζω από τύπο για τα ζνχ (Qd/5)?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιώργο, κάπως μπερδεμένα τα λες, οπότε ανάλογα θα σ' απαντήσω.

Έχεις ένα κοινό λέβητα, για θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ (άσχετα που γίνεται από ένα boiler για κάθε ιδιοκτησία). Αφού είναι η ίδια μονάδα παραγωγής και δουλεύουν ταυτόχρονα, κοινός και ο β.α της μονάδας παραγωγής. Πάμε παρακάτω, καταρχήν στο δίκτυο διανομής. Αφού και πάλι τη μονάδα παραγωγής τη δουλεύουν μόνο το χειμώνα (και πάλι ταυτόχρονα με τη θέρμανση), ελέγχεις το όλο δίκτυο (στη περίπτωσή μας, τόσα ζεύγη σωλήνων για θέρμανση όσα και για παραγωγή ζ.ν.χ.), ο β.α απόδοσης, θα ήταν το καλύτερο να ήταν σταθμισμένος. Πως; Ανάλογα με την μεταφερόμενη ισχύ, τις διατομές και το πάχος μόνωσης και βέβαια το ποσοστό του εκτεθειμένου στον εξωτερικό αέρα συνολικού μήκους. Πες ότι υπολόγιζες τις ισχύ για τα τρία μπόϊλερ. Θα σου λείπουν οι άλλες τρεις για τη θέρμανση. Αφού είσαι έτσι κι αλλιώς στη περιοχή των 20-100 kW (μην ξεχνάς πως μέχρι τα boiler για θέρμανση μιλάμε αφού δεν έχουμε ξεχωριστή μονάδα παραγωγής), τα χειρότερα θα τα ψάξουμε μέχρι το συλλέκτη της κάθε ιδιοκτησίας. Έ, υποθέτω πως, πάνω κάτω τον ίδιο βαθμό μόνωσης θα έχουν. Αν όχι, καλή όρεξη να 'χεις και τον βρίσκεις. Τέλος πάντων, από εκεί θα προκύψει ο β.α δικτύου (επιμένω στον σταθμισμένο στην περίπτωση που συζητάμε). Καθώς καταλαβαίνεις, δεν αφαιρώ τίποτα από την ισχύ στη θέρμανση όσον αφορά το δίκτυο διανομής, δηλαδή ξεκινάς με Pδυκτίου =Pmxngx ng2 και προχωράς κατά τα ανωτέρω (τι είπα ο :roll: ). Είπαμε, έχουμε κοινή μονάδα που λειτουργεί ταυτόχρονα για να καλύψει και τις δύο ανάγκες.

 

Στα υπόλοιπα, εν μέρη απάντησες μόνος σου, σ' άλλα τσοντάρισε κι ο inzaghi, πάντως βγαίνει άκρη.

Link to comment
Share on other sites

έχω το χάρισμα όταν είναι και λίγο μπερδεμένα να τα μπερδέυω περισσότερο. Τα μπόιλερ έχουν ξεχωριστή ηλεκτροβάνα και ωρομετρητή. Δουλεύουν όμως μόνο την περίοδο θέρμανσης ενω καλοκαίρι ηλιακός και εφεδρική η αντίσταση.

1.Δεν αλλάζει κάτι παίρνω κοινό β.α τής μονάδας αυτον που βρήκα από την υπερδιαστασιολόγηση έτσι? μόνο αν μου έλεγε ότι και το καλοκαίρι δουλεύω εφεδρικά το λέβητα θα έβαζα και δευτερο σύστημα στο ζνχ με νέα υπερδιαστασιολόγηση έτσι?

. εχω ακριβώς ίδιες μονώσεις και ακριβώς ίδιες σωλήνες όπου από την φ42 φεύγουν 3φ18 μέσα στο λεβητοστάσιο για τα μποιλερ μετα η φ42 ανεβαίνει ώς μια και μοναδική κατακόρυφη στήλη, γίνεται φ35 στο πρώτο κολλεκτερ, φ28 στο δεύτερο, και καταλήγει φ22 στο δικό μου το τελευταίο.

2αυτές οι εναλλαγές τής διατομής τής κατακόρυφης στήλης παίζουν κανένα ρόλο από τήν στιγμή πού δεν ξανασπάει σε κάποιο κλα΄δο? νομίζω πώς όχι

3. οπότε χονδρικά την Pδυκτίου =Pmxng1x ng2=60KW πώς θα την προχωρούσατε για να βάλεις την ισχύ του δικτύου? τα τρία μποιλερ είναι 3ΚW το καθένα και θερμικη ισχύ θερμαντήρα από τύπο 4.10 ανάλογα το ημερήσιο φορτίο 1.21ΚW .

4. η θερμική ισχύ από τύπο 4.10 θέλει προσαύξηση 20% ή όχι ? με μπερδεύει πού ναι μεν χρησιμοποιείται λέβητας αλλά όχι κεντρικό δίκτυο για την τροφοδότηση τοπικών θερμαντήρων. ¨Ομως πάλι δεν υπάρχουν απώλειες λόγω δικτυου και για την επιτάγχυνση ενάρξεως?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δίκτυο διανομής θέρμανσης σε δισωλήνιο σύστημα.

 

Έχω έναν κλάδο που περνάει μέσα από το διαμέρισμα που με ενδιαφέρει και γενικά μέσα από θερμαινόμενους χώρους σε όλο το μήκος του πλην μερικών μέτρων εντός λεβητοστασίου. Σε αυτήν την περίπτωση έχω απώλειες στο δίκτυο διανομής ? Κάποιοι επειδή οι σωλήνες περνάνε εντός θερμαινόμενων χώρων δενλάμβάουν υπόψη απώλειες θέρμανσης και βάζουν συντελεστή απόδοσης στο Δ.Δ. (1).

Link to comment
Share on other sites

Πριν μπουν στον θερμαινόμενο χώρο, μονώνονται ή όχι; Θα δεις τι μόνωση έχει μέσα στο λεβητοστάσιο

Link to comment
Share on other sites

Απάντηση από εισηγητή σε σεμινάριο του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ Θεσσαλονίκης στην παραπάνω ερώτηση:

Αν οι σωληνώσεις είναι αμόνωτες έστω και αν η θερμότητα τους "χάνεται" μέσα σε θερμαινόμενους χώρους, ακόμη και μέσα στο διαμέρισμα, και στην ουσία "προστίθεται" στην θερμότητα των τερματικών σωμάτων, εν τούτοις θα πρέπει να λάβεις βαθμό απόδοσης Δικτύου Διανομή; ίσο με Β.Α.=0,86* γιατί ο πίν. 4.12 έχει συνταχθεί εξετάζοντας τις απώλειες που έχεις στην διανομή και μόνο και δεν λαμβάνει υπόψη του ότι μπορεί αυτές οι απώλειες να είναι κέρδη σε ένα άλλο κομμάτι της εγκατάστασης.

(*ή Β.Α.=0,89 αν θεωρήσεις ότι είναι ανεπαρκώς μονωμένες για την περίπτωση π.χ. που έχεις ένα επιτοίχιο λέβητα Φυσικού αερίου στο μπαλκόνι όπου οι εξωτερικές σωληνώσεις είναι μονωμένες αλλά συνέχεια τους στο εσωτερικό του διαμερίσματος μέχρι τα σώματα είναι αμόνωτες (πιν.4.12 στήλη 3η))

Edited by emnikol
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και προσωπικά συμφωνώ με τον εισηγητή.

 

tsx το μήκος αυτό όμως είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με το συνολικό μήκος διανομής. Ακόμη και έτσι όμως εσύ τι θεωρείς :

 

α) όταν στο λεβητοστάσιο είναι αμόνωτο ?

β) όταν στο λεβητοστάσιο είναι μονωμένο ?

Link to comment
Share on other sites

Ο εισηγητής και η ΤΟΤΕΕ καλά τα λένε, αλλά αυτό που δεν λένε είναι πως θα κάνεις τη μόνωση στους σωλήνες που τρέχουν μέσα στο δάπεδο. Με Φ16mm και μόνωση 9mm, έχεις μια συνολική διάμετρο Φ34mm. Όπως και το ότι -γνώμη μου πάντα- είναι μ@$&ια να μονώσεις σωλήνες θέρμανσης που τρέχουν επίτοιχα μέσα στην ίδια ιδιοκτησία.

 

@nik

Αν δεις στις σημειώσεις του πίνακα 4.11, στην ανεπαρκή μόνωση συμπεριλαμβάνει και συνδέσεις, βάνες κλπ εξαρτήματα αμόνωτα ή ανεπαρκώς μονωμένα. Κι επειδή μάλλον έτσι θα είναι στο λεβ/σιο που εξετάζεις, πάρε όλο το δίκτυο αμόνωτο να ξεμπερδεύεις.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω την εξής απορία. Διαβάζοντας κατά καιρούς το forum για τον KENAK, σε περίπτωση διαφορετικών δικτύων διανομής έχει λεχθεί ότι σταθμίζουμε την απόδοση. Η δική μου άποψη είναι ότι όταν έχουμε διαφορετικά δίκτυα διανομής σαν απόδοση λαμβάνουμε την χειρότερη απόδοση, χωρίς να κάνουμε καμία στάθμιση (Αναφέρεται και στις ΤΟΤΕΕ και στην βοήθεια του προγράμματος , τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύω εγώ). Η άποψή σας? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.