Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς δικτύου


katrmp

Recommended Posts

Ο εισηγητης ΕΠΕΜΕΝΕ οτι πολλαπλασιαζουμε την ισχυ του λεβητα ΕΠΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ γιατι μιλαει για ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ, η οποια ειναι η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ επι το βαθμο αποδοσης.

Δηλαδη ενας λεβητας 100kW με 90% απόδοση και ng1=0.75 και ng2=1 εχει ονομαστικη ισχυ 100kW και τοποθετημενη 100X0.9X0.75=67.5kW, η οποια και θεωρει οτι ειναι η ισχυς του δικτυου διανομης.

 

Λαθος? :confused:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τοποθετημένος είναι αυτός και ο κάλος που έχει στον εγκέφαλο.

Η ονομαστική ισχύς του λέβητα είναι η αποδιδόμενη στο δίκτυο.

Ολες οι συσκευές και οι μηχανές έχουν ισχύ εισόδου, βαθμό απόδοσης και ισχύ εξόδου=αποδιδόμενη - ωφέλιμη.

Π.χ. Ενας κινητήρας σε μια βιομηχανία θα έχει στην ταμπέλα του την μηχανική ισχύ στον άξονα που θεωρείται η ονομαστική του ισχύς.

Αυτό ενδιαφέρει τον μηχανολόγο που θέλει να ξέρει τι ωφέλιμη ισχύ θα πάρει από τη μηχανή. Τον ηλεκτρολόγο τον ενδιαφέρει η ηλεκτρική ισχύς που απορροφά. Και για να τη βρει θα πάρει το μέγεθος: Pe=Pm/n (n=βαθμός απόδοσης).

Δηλαδή δε θα πει <<τοποθετημένη ισχύς>> κινητήρα Pm = PmΧn, το φελέκι μου μέσα.

Το ίδιο ισχύει και στους λέβητες. Ο πολλαπλασιασμός PκαυσίμουΧβ.α. θα δώσει την Pωφέλιμη που τυγχάνει να έχει οριστεί ως η ονομαστική.

Ο πολλαπλασιαμός PωφέλιμηΧβ.α. θα σου δώσει ότι περίπου έχει πει και ο gaskouk σε προηγούμενο post. Δηλαδή μπαρμπούτσαλα με μια ακρίβεια της τάξης του +0,01%.

 

Για κάποιους λόγους μερικές συσκευές - μηχανήματα έχουν αναγραφόμενη στην ταμπέλα τους κατευθείαν την ηλεκτρική ισχύ. Π.χ. οι κυκλοφορητές ή τα κλιματιστικά. Και αυτό γιατί δεν ενδιαφέρει η μηχανική ισχύς του κυκλοφορητή. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η ηλεκτρική ισχύς (για να ξέρω τι καλώδιο και τι ασφάλεια θα βάλω), το μανομετρικό του και η παροχή του.

Τα πρότυπα και οι κανονισμοί ορίζουν ποια είναι η ονομαστική ισχύ σε κάθε συσκευή και μηχάνημα. Και στην περίπτωση του λέβητα η ονομαστική είναι η αποδιδόμενη στο δίκτυο ισχύς.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως τα λέει ο hkamp. Βαθμός απόδοσης του λέβητα είναι εξ ορισμού: β.α. = (ωφέλιμη αποδιδόμενη ισχύς) / (ισχύς καυσίμου που καίμε). Άρα τη μόνη ισχύ που έχει νόημα να πολλαπλασιάσεις με το β.α. είναι η ισχύς του καυσίμου (θερμογόνος δύναμη Χ μάζα καυσίμου / χρόνος), για να βρούμε την ισχύ του λέβητα, δηλ. τη ισχύ που δίνει ο λέβητας στο νεράκι του δικτύου. Αυτή την απομειώνουμε με τα ng1 και ng2 για να λάβουμε υπόψη υπερδιαστασιολόγηση και ελλιπείς μονώσεις του λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Από ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΚ3 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥσελ.24

 

Για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, από το δίκτυο διανομής θερμότητας χρησιμοποιούνται τα δεδομένα για τους συντελεστές θερμικής απόδοσης του δικτύου διανομής, οι οποίοι εκτιμώνται λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες από σωληνώσεις και αεραγωγούς, τη θερμοκρασία του ρευστού μέσου διανομής και το μήκος του δικτύου θέρμανσης. Ο ενεργειακός επιθεωρητής λαμβάνει υπόψη τα ως άνω δεδομένα από τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, εφόσον αυτή υπάρχει και αφού ελέγξει την ορθότητα των δεδομένων· αλλιώς χρησιμοποιεί τις παραμετροποιημένες ανά περίπτωση τιμές που δίνονται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 στην παράγραφο 4.3. Η συνολική θερμική ισχύς (kW), με την οποία τροφοδοτείται το δίκτυο διανομής, είναι το γινόμενο της πραγματικής θερμικής ισχύος της μονάδας λέβητα - καυστήρα Pm, μειωμένη κατά τον συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης ng= ng1.ng2. Σε περίπτωση που το δίκτυο διανομής αποτελείται από πολλούς κεντρικούς παράλληλους κλάδους, η θερμική ισχύς του κάθε κλάδου υπολογίζεται από τον επιμερισμό της συνολικής θερμικής ισχύος βάσει των χιλιοστών θέρμανσης των χώρων που τροφοδοτεί κάθε κλάδος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

έχω λέβητα στην ταράτσα, όπου ξεκινά σωλήνα διατομής Φ1 μέχρι έξω από το δώμα. Εκεί έχω ταφ που συνεχίζει κάτω η κατακόρυφη στήλη μονοσωληνίου πρός τούς ορόφους πάλι Φ1, και πάλι Φ1 που δίνει σε κολλεκτερ απο το οποίο φευγουν 4 ηλιακά.

1.Πώς κατανέμω την ισχύ του δικτύου?

2. όταν έχω ταμπελάκι λέβητα που δίνει ισχύ εισόδου και εξόδου, δεν είναι σαν να μου λέει ότι για τον κατασκευαστή α) η ισχύς η ονομαστική είναι η εξόδου και β) ο εσωτερικός β.α του κατασκευαστη είναι εξόδου/εισόδου?

post-35149-0-29639800-1384728806_thumb.jpg

post-35149-0-20330200-1384728865_thumb.jpg

post-35149-0-45976700-1384728933_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αφού από το λεβ/σιο βλέπω ότι φεύγει 1 προσαγωγή, τότε δεν θα επιμέριζα την ισχύ του δικτύου αν αυτός ρωτάς.

 

Για το ταμπελάκι δεν το κατάλαβα αυτό που ρωτάς, γράφει τον β.α. πάνω στο ταμπελάκι και ρωτάς αν μπορείς να κάνεις χρήση αυτού;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δωστε με λιγακι τα φωτα σας οι ηλεκτρομηχανολογοι της παρεας!

 

Παω σε αυτοψια για διαμερισμα πολυκατοικιας με κεντρικη θερμανση

Φυλλο ελεγχου υπαρχει. Η ισχυς του λεβητα ειναι 150.000 θερμιδες

Παρολα ταυτα, ο καυστηρας λειτουργει απο 41 εως 112 kW

 

Εγω στην ισχυ του λεβητα για την υπερδιαστασιολογηση και κατ επεκταση και την ισχυ του δικτυου διανομης θα λαβω την ισχυ του λεβητα η τη μεγιστη ισχυ του καυστηρα?

Δε μου χει ξανατυχει καυστηρας να εχει μεγιστη ισχυ μικροτερη απο την ισχυ του λεβητα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ανεβαζω φωτογραφια απο λεβητοστασιο που βρηκα ακριβως εφαπτομενα στην κυριως μονοκατοικια σημερα στο Δενδροποταμο Θεσσαλονικης (για τους γνωστες της πολης... :mrgreen: )

 

Χρηζει υπερδιαστασιολογησης και απωλειων δικτυου διανομης η λογω ελαχιστου μηκους θεωρουμε μηδενικες απωλειες?

post-47080-0-91782100-1390413252_thumb.jpg

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.