Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λοιπές παραβάσεις - Αναλυτικός προυπολογισμός


Recommended Posts

Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις στο ζήτημα της αυθαιρεσίας...

 

Έχω στείλει κι εγώ κάποιες ερωτήσεις βάσει της τυποποιημένης φόρμας και περιμένω απαντήσεις.

Επιπλέον δεν εχω καταφέρει ακόμα να πιάσω γραμμή στα τηλέφωνα του ΤΕΕ και του ΥΠΕΚΑ, αν και μάλλον χλωμό το βλέπω να παίρνω απάντηση.

Τις μεταφέρω εδώ όπως τις έστειλα μήπως και μπορεί κάποιος συνάδελφος να ανάψει το φακό του στο θεοσκότεινο τούνελ.

 

Θέμα 1: Περιπτώσεις παρ. 3 άρθρου 23

 

(δασικές περιοχές, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί κλπ)

Ερώτημα 1: Η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης εμπίπτει στις περιοχές της παραγράφου α περίπτωση στστ; Είναι δηλαδή χαρακτηρισμένο ιστορικό σύνολο και ώς εκ τούτου εξαιρούνται της υπαγωγής στο Ν.4014/2011 οι αυθαιρεσίες σε κτίρια της περιοχής; (βλ. Εγκύκλιο 13 ΥΠΕΚΑ, επισήμανση Ενότητας Α ΙΙ, παρ. 1)

 

 

Θέμα 2: Υπαγωγή στο ν. 4014

 

(τι θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή/χρήση

Ερώτημα: Υπάγεται στις ρυθμίσεις του Ν.4014/2011 η αλλαγή χρήσης από δευτερεύουσα χρήση (ημιυπόγεια κοινόχρηστη αποθήκη) σε δευτερεύουσα χρήση (μη κύρια είσοδος πολυκατοικίας), που δεν μπορούσε να ρυθμιστεί με τον Ν.3843/2010 σύμφωνα με τις εγκυκλίους που τον συνόδευαν;

 

 

Θέμα 3: Υπαγωγή στο ν. 4014

 

(τι θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή/χρήση)

Ερώτημα: Η εκσκαφή του περιβάλλοντος χώρου πολυκατοικίας με ταυτόχρονη αποκάλυψη των νόμιμων (ή τακτοποιημένων με τον Ν.3843/2010) ημιυπογείων ως αυθαίρετα ισόγεια, υπάγεται στην κατηγορία 13 του φύλλου καταγραφής (αναλυτικός προϋπολογισμός κλπ) ως εκχωμάτωση και επιμερίζεται σε τόσες παραβάσεις όσες και οι αυτοτελείς ιδιοκτησίες που «επωφελούνται» ή συνιστά υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους; Ή και τα δύο μαζί ως δύο παραβάσεις;

 

 

Θέμα 4: Υπολογισμός προστίμου και συναφή θέματα

 

(παρ. 6-16 άρθρου 24)

Ερώτημα: Πως υπολογίζεται και ποιον βαρύνει το πρόστιμο για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους οικοδομής στην περίπτωση εκσκαφής του περιβάλλοντος χώρου πολυκατοικίας με ταυτόχρονη αποκάλυψη των νόμιμων (ή τακτοποιημένων με τον Ν.3843/2010) ημιυπογείων ως αυθαίρετα ισόγεια; Ποιο εμβαδόν λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού του προστίμου, εφόσον δεν υπάρχει αυθαίρετο κτισμένο τμήμα όπως επεξηγείται στην Εγκύκλιο 13 ΥΠΕΚΑ, Παράρτημα παρ.6;

 

 

Πήρα κάποιες απαντήσεις στο σχετικό "σεμινάριο" στις 10 ΝΟΕ σο ΤΕΕ Κεντρ. Μακεδονίας. Σύμφωνα λοιπόν με την κα Τσαχαλίνη που έδινε απαντήσεις στα ερωτήματα των μηχανικών :

 

1. Η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης ΔΕΝ υπάγεται στις ρυθμίσεις του Ν.4014

ΟΜΩΣ: στον μόλις προχθές ψηφισμένο Νόμο για τον "νέο τρόπο έκδοσης Οικοδομικών Αδειών" προβλέπεται ο έλεγχος της ένταξης της αυθαιρεσίας από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο (κάτι σαν νέα ΕΠΑΕ?).

βλέπε σχετικά και το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ που αναιρεί την απάντησή της (προφανώς δεν γνώριζε την ψήφιση του νέου νόμου)

=1366&language=el-GR"]http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1366&language=el-GR

 

2. Είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης από δευτερεύουσα σε δευτερεύουσα χρήση. Εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής (είσοδος, πρασιά χωρίς αποκλειστική χρήση κλπ) απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών. Το πρόστιμο αν κατάλαβα σωστά είναι ένα και το πληρώνουν όλοι μαζί. Δεν διευκρινίστηκε το πως υπολογίζεται (αναλυτικός ή με τα τετραγωνικα).

 

3. και 4. Το ξεμπάζωμα και αποκάλυψη ημιυπογείου ως ισόγειο αποτελεί μία παράβαση και το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό. Συμπεριλαμβάνει τα χωματουργικά της εκσκαφής, τις πιθανές πλάκες, πλακοστρώσεις και την πιθανή μετατροπή των ανοιγμάτων σε μπαλκονόπορτες.

Δεν υπολογίζεται ως υπέρβαση ύψους γιατί αν κατάλαβα σωστά οι στάθμες των ορόφων παραμένουν όπως στην τομή της άδειας (σε αντίθεση με την υπερύψωση του ημιυπογείου όπως φάνηκε και από παρόμοια ερώτηση - απάντηση ). Το πρόστιμο βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής ή τον έναν έφοσον πρόκειται για μονοκατοικία, υπαίθριο χώρο αποκλειστικής χρήσης κλπ.

 

Πήρε κανενας άλλος καμια υπεύθυνη απάντηση σε παρόμοια ερωτήματα?

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που η πραγματοποιούμενη δόμηση είναι μικρότερη από την εγκεκριμένη (π.χ. δημιουργήθηκε μία εσοχή),

ωφείλουμε να υπολογίσουμε πρόστιμο με αναλυτικό προυπολογισμό?

Link to comment
Share on other sites

Brasco εχω και εγω την ιδια περιπτωση , βεβαια ο πελατης μου εχει και αλλες αυθαιρεσιες αλλα εχει δημιουργηθει καπου μια εσοχη και στη θεση της αντι σπιτι εγινε εξωστης που παταει σε 2 πλευρες... Τι κανουμε εδω το αγνοουμε εφοσον δεν εχουμε υπερβαση καλυψης ,δομησης κτλ ή ......τι κανουμε?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα.

 

Τριώροφη οικοδομή διαμερισμάτων κατοικιών (Ο.Α. του 1975) με το ισόγειο αδιαμόρφωτο (έχει προσμετρηθεί στο Σ.Δ. βάσει της Ο.Α.). Ο αδιαμόρφωτος χώρος βάσει σύστασης (σύσταση έγινε το 1978) αποτελεί κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής. Στο ισόγειο (εντός του αδιαμόρφωτου χώρου) έχει δημιουργηθεί κατοικία 50 τ.μ. που όμως δεν παραβιάζει το Σ.Δ. και το ποσοστό κάλυψης (διότι το αδιαμόρφωτο ισόγειο έχει προσμετρηθεί στο ΣΔ και στο ποσοστό κάλυψης στην Ο.Α.) και δεν αποτελεί αλλαγή χρήσης.

Η αυθαιρεσία είναι "το κλείσιμο τμήματος αδιαμόρφωτου ισογείου χώρου με αλλαγή όψεων"

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Μπορεί να υπαχθεί στο Ν. 4014 και να ενταχθεί στις λοιπές παραβάσεις υπολογίζοντας με αναλυτικό τα δομικά μέρη της κατοικίας ?

 

2. Αν πράγματι μπορεί να ενταχθεί με αναλυτικό, ποιό είναι το παράβολο στην περιπτωση αυτη;

 

Συνάδελφοι ποια η άποψή σας;

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα

 

θα ήθελα τη γνώμη σας για την εξής περίπτωση:

 

σε λυόμενη ισόγεια κατοικία, με αντίστοιχη οικοδομική άδεια, έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη ορόφου με ανεξάρτητο φέροντα οργανισμό και η πρόσβαση στον όροφο γίνεται μέσω ανοιχτής σκάλας. Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο

Στο υποτυπώδες τοπογραφικό που συνοδεύει την αρχική άδεια, αναφέρεται το ΦΕΚ 101Δ (50 τ.μ λυόμενο και 20 τ.μ. βεράντες) καθώς και σύστημα δόμησης Π.Ε.με 2.50 μ. απόσταση από όρια.

Την ανοιχτή σκάλα την υπολογίζω με αναλυτικό. Πρέπει να την συνυπολογίσω και σαν παραβίαση πλάγιων αποστάσεων εφόσον είναι μέσα στα 2.50μ.?

 

Καμιά ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε. Η αυθαίρετη προσθήκη ορόφου πότε ολοκληρώθηκε;

 

Μια δεύτερη σκέψη....διαβάζοντας το φεκ 101/ 67 αναφέρει ότι οι κατοικίες επιτρέπονταν σε απόσταση 500 μ. Μήπως υπάρχει στη περίπτωσή σου καποιος οικισμός προ 23 και το γήπεδο είναι 2.000 τμ ( ; ) στη ζώνη 500μ, ώστε να δείς αν υπάρχει η κατά παρέκκλιση αρτιότητα για περίπτωση οικοδομικής άδειας;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

1. Ναι, μπαίνουν τα πάντα όλα

2. 500€ μάλλον

 

ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Το γεγονός ότι το "κλείσιμο έγινε το 2010 και φυσικά απο το 75 μεχρι σημερα οι όροι δόμησης είναι διαφορετικοι. (σήμερα ισχύει μικρότερη δόμηση-καλυψη) επηρεάζει την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αυθαιρέτου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.