Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με τα εξ' αδιαιρέτου τι γινεται;


Recommended Posts

Επίσης στα εξ αδιαιρέτου εκτός σχεδίου δεν μπορεί να υπάρξει Ο.Α. αν υπάρχουν πάνω από 1 διαφορετικά κτίσματα έτσι?Επομένως και να είναι οικοδομήσιμο το γήπεδο άδεια δεν μπορεί να βγει για 2 κτίρια εφόσον απαγορεύεται (μόνο με έγκριση από ΕΠΑΕ,αλλά καλά κρασά) και πάνε και τα 2 με ειδικό πρόστιμο! Σωστά καταλαβαίνω?Και στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσουν άλλα οικόπεδα και οι 2 ιδιοκτήτες μαζί ή ο καθένας μόνος του?

Αφού επιτράπηκε η σύσταση καθέτου και στα εξ αδιαιρέτου, είναι θέμα χρόνου να ρυθμιστεί η διάσπαση κτηρίων. Άρα αν πληρούνται οι όροι δόμησης θα μπορεί να βγεί άδεια νομιμοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΟΚ να το δεχτώ. ΑΛΛΑ, σε αυτά που είναι εξ' αδιαιρέτου (πχ περίπτωσή μου: αγρός 10 στρέμματα > των 4 στρεμμάτων που χρειάζονται για άρτιο και οικοδομήσιμο, αλλά έχουμε με εξ΄αδιαιρέτου συμβόλαιο το 3% δλδ 300 τ.μ.) γιατί να πρέπει να αγοράσω ακόμη 3.700 τ.μ ???

Αφού το οικόπεδο (το εξ' αδιαιρέτου) είναι 10 στρέμματα!!!!

Εξαρτάται πόσο έχεις κτίσει. Λογικά δικαιούσαι ~500μ2 ΣΔ * 3% =15μ2. Αν έχεις κτίσει πχ 100μ2 τότε χρειάζεται να εξαγοράσεις 88μ2 / 0.05 = 1760μ2. Το κόστος θα είναι μικρό (Εκτός σχεδίου και 1/3 αντικειμενικής αν κρίνουμε από τα δασικά)

Link to comment
Share on other sites

Μεγαλη απορια και δικια μου οσον αφορα το τι συμβαινει με τα εξ αδιαιρετου οικοπεδα....

 

Προσφατος πελατης μου εχει εξ αδιαιρετου οικοπεδο σε γηπεδο με αλλες 7-8 ιδιοκτησιες. Ο ενας 300τ.μ., ο αλλος 350τ.μ., ο αλλος 500τ.μ. και ΣΙΓΟΥΡΑ αυτοι οι 3 θελουνε να τα νομιμοποιησουνε....

 

α. Αφενος το τοπογραφικο θα πρεπει να δειξει ολο το γηπεδο με συντεταγμενες στις ακρες καθε εξ αδιαιρετου ιδιοκτησιας με τα κτισματα μεσα, ανεξαιρετως αμα θα θελουν να τα νομιμοποιησουνε ολοι?

 

β. Αφετερου θα πρεπει να νομιμοποιησουν ολοι οι αυθαρετουντες για να προχωρησει η διαδικασια η οχι?

 

γ. Και τριτον και κυριοτερο. Εφοσον το γηπεδο εξ ολοκληρου ειναι αρτιο και οικοδομησιμο, θα πρεπει να βγει οικοδομικη αδεια για τη νομιμοποιηση καποιων κτισματων, εως εξαντλησεως του Σ.Δ. και τα υπολοιπα να πανε με τον Ν.4014/2011 ή ολα εντασσονται στο νομο?

Πρώτο μέλημα και σημαντικώτερο να επιδιώξουν Σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας. Έτσι θα εξασφαλίσουν το νόμιμο συντελεστή που δικαιούται ο καθένας. Στη συνέχεια κάθε ένας ανάλογα με την αυθαιρεσία αποφασίζει αν τακτοποιεί ή βγάζει άδεια νομιμοποίησης. Αν υπάρχει αμφιβολία κάποιου ως προς την υπαγωγή (Πράγμα παράλογο με τις συνθήκες που διαμορφώνονται), μπορουν  να προχωρήσουν οι υπόλοιποι με προσύμφωνο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση λοιπόν εξ'αδιαιρέτου αγροτεμαχίου έστω 6 στρεμμάτων με 6 συνιδιοκτήτες, που οι 3 είναι εδώ κι έχουν χτίσει από ένα σπίτι και οι άλλοι 3 είναι στην Αυστραλία και δεν έχουν χτίσει τι γίνεται; Μπορούν οι 3 ή ακόμα και μόνο ο ένας να τακτοποιήσει το δικό του χωρίς να έχει κάθετη ιδιοκτησία;

Αν μπορούν να βρεθούν οι Αυστραλοί καλό είναι να συμφωνήσουν για τη σύσταση που τους οφελεί όλους. Άν όμως όχι νομιμοποιούν οι τρείς από κοινού τα κτίσματα ώστε να είναι εντάξει πολεοδομικά, και το ιδιοκτησιακό το ρυθμίζουν στο μέλλον.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περιοχή εκτός σχεδίου από τους 3 συνιδιοκτήτες (αδέλφια) ο ένας δεν θέλει να μπει στην διαδικασία της ρύθμισης. Μπορούν να προχωρήσουν οι άλλοι δύο ? και με ποιες προϋποθέσεις ?

Ναι. Επειδή διαθέτουν 66,5%. Μπορούν να επιβάλουν διανομή μέσω σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας, και στον τρίτο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και ένας συνάδερφος που μιλάει με σιγουριά για αυτά που λέει σε αυτό το φόρουμ.

 

+1 από εμένα.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορούν να βρεθούν οι Αυστραλοί καλό είναι να συμφωνήσουν για τη σύσταση που τους οφελεί όλους. Άν όμως όχι νομιμοποιούν οι τρείς από κοινού τα κτίσματα ώστε να είναι εντάξει πολεοδομικά, και το ιδιοκτησιακό το ρυθμίζουν στο μέλλον.

Άρα υπάρχει δυνατότητα σε αντίστοιχη περίπτωση ολοκληρωμένης υπαγωγής των κτισμάτων σε εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο (εντός σχεδίου μέσα στο 2011) .Το ρωτάω αυτό γιατί μηχανικός  ενώ ανέλαβε την τακτοποίηση 15 αυθαίρετων  κτισμάτων (εξοχικές κατοικίες) με τον 4014 (το 12/2011) σήμερα μας δίνει μια  φωτοτυπία της δήλωσης ένταξης με κατάσταση δήλωσης προσωρινή υπαγωγή και μας λέει ότι όλα είναι εντάξει και ότι τα σπίτια μας είναι τακτοποιημένα για 30 χρόνια.Διαβάζοντας στο άκρως ενημερωτικό site σας, όμως συμπεραίνω ότι για να είναι τακτοποιημένο ένα αυθαίρετο έστω σε επίπεδο πολεοδομίας θα έπρεπε ο μηχανικός να έχει προχωρήσει σε διαδικασία ολοκληρωμένης υπαγωγής και εμείς να έχουμε στα χέρια μας Βεβαίωση Περαίωσης.υπαγωγής στο 4014/2011. Έτσι δεν είναι; Παρακαλώ πολύ μήπως μπορείτε να με κατατοπίσετε για το πως πρέπει να λειτουργήσουμε από εδώ και στο εξής γιατί στο παραπάνω αγροτεμάχιο υπάρχουν γύρω στα 15 σπίτια για τα οποία η μηχανικός πήρε 500 ευρώ από τον καθέναν για να τα τακτοποιήσει (ενώ αρκετά ήδη είχαν πληρώσει πρόστιμα διατήρησης με τον ν.του 2009  ,πλήρωσαν και τα πρόστιμα στην τράπεζα ) όπως τους είπε ο μηχανικός και αυτός τώρα  προφανώς κάνει τον κινέζο. Και το θέμα είναι ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είναι μεγάλης ηλικίας (όπως και οι γονείς μου) που έδωσαν τις οικονομίες τους για να τακτοποιήσουν το εξοχικό των 50 τμ. που θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους "όταν κλείσουν τα μάτια τους".Και τώρα με το μυαλό τους θεωρούν ότι έχουν επιτύχει αυτό τον στόχο.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχετε (όποιοι) αποπληρώσει το σύνολο του προστίμου, θα πρέπει να ζητήσετε από τον μηχανικό σας τη "Βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής" που βγάζει το σύστημα. Εάν ο μηχανικός σας έχει την δήλωσή σας σε κατάσταση "προσωρινή υπαγωγή", τότε θα περιμένετε να ξεκλειδώσει το σύστημα από αρχές Οκτώβρη (μάλλον), ώστε να μπορέσει να πάει τη δήλωση σε "ολοκληρωμένη" κατάσταση και μετά να σας δώσει τη βεβαίωση. Σύμφωνα με τον 4014/11, οι μηχανικοί είχαμε διορία έως τις 30/9 να το κάνουμε, αλλά το ΤΕΕ μας έχει "κλειδώσει" κάπως τις δηλώσεις.

 

Σημειώστε ότι για να μην σας αποσταλούν ξανά πρόστιμα από την πολεοδομία, θα πρέπει να ενημερωθεί η πολεοδομία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, γιατί δεν έχει πρόσβαση (η πολεοδομία) στο σύστημα αυτό. Η δουλειά αυτή είτε θα γίνει από εσάς, είτε από τον μηχανικό σας.

 

ΥΓ 1: Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο και να θίξω καταστάσεις (αλλά δεν κρατιέμαι κιόλας), αυτό το κλασικό "500€ τα κάνω όλα και συμφέρω" δεν είναι πάντα φρόνιμο να το επιλέγουμε!!! ΟΚ, λέμε ότι η "φθήνια τρώει τον παρά", αλλά λέμε και "ότι πληρώνεις παίρνεις"!!!

 

ΥΓ 2: Εφόσον οι 15 έχετε καλές σχέσεις και έχετε ήδη συναινέσει για να τακτοποιήσει ο καθένας "το δικό του", μπορείτε τώρα να συστήσετε και μία κάθετη, ώστε όντως να έχετε ο καθένας "το δικό του". Για αυτό το θέμα συμβουλευτείτε και δικηγόρο εκτός από μηχανικό (ελπίζω η επιλογή σας να μην είναι με οικονομικά μόνο κριτήρια).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κύριες και κύριοι, Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά με υγεία!!!!

Ερώτηση: είμαι σ' έναν οικισμό που τα 18,2 στρέμματα κομματιάστηκαν με 4 οικοδομικές άδειες όπου σε μια ανήκω κι εγώ.......Ρώτησα τους άλλους 12 συνιδιοκτήτες της δικής μου οικοδομικής αδείας, εάν δέχονται για το "65% της κάθετης κτλ" αλλά βρήκα τοίχος αδιαφορίας.......κυρίως λόγω κρίσης!!!!! Αλήθεια, ΔΕΝ υπάρχει τρόπος να προχωρήσω μόνος μου???????????????????????

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.