Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβίβαση οικοπέδου με κτίσμα προ του 1955


Recommended Posts

για αποδοχη κληρονομιας ( μονο για αυτη την περιπτωση ισχυει ),οι συμβολαιογραφοι δεν ζητουν βεβαιωση μηχανικου γιατι δεν χρειαζεται

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε εξ αδιεραίτου οικόπεδου με κτίσμα προ του 55 ( έχοντας τα δικαιολογιτικά οτι είναι παλιό), με αυτή την εξαίρεση, το σπίτι είναι καλημένο για το κτηματολόγιο? Δηλαδή οκ, σαν κτήριο δηλώνεται και υφίσταται και μεταβιβάζεται κτλ αλλά, γενικά σαν κτίριο, πάνω σε τι είναι κτισμένο αφου δεν υπάρχει οριζόντια σύσταση?

Link to comment
Share on other sites

Η οριζόντια σύσταση αναφέρεται σε κτίσματα όχι σε γη.Η ύπαρξή του και μόνο πάνω σε ένα γήπεδο-οικόπεδο αρκεί, και αφού υπάρχουν και χαρτιά νομιμότητας, άριστα.Τι άλλο χρειάζεται δηλαδή που νομίζεις ότι του λείπει?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

θέλω να εκδόσω βεβαίωση για κτίσμα προ του '55 (για τη μεταβίβασή του).

Φτάνοντας λοιπόν μέσω του συστήματος στο σημείο <Υποβολή> της δήλωσης, μου ζητάει το σύστημα να επιβεβαιώσω ότι έχω στην κατοχή μου< τις μελέτες και τα λοιπά στοιχεία> όπως αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου μόνο το τοπογραφικό.

Αρκεί κατά τη γνώμη σας ή εννοείται ότι θέλει και την πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος;

Υπενθυμίζω ότι τα στοιχεία αυτά θα ζητηθούν εντός δεκαήμερου από την ειδοποίηση ότι το σύστημα δέχεται ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών.

Link to comment
Share on other sites

Αεροφωτογραφίες η αλλά δημόσια η ιδιωτικά έγραφα που να πιστοποιούν ότι το κτίσμα είναι προ 55 , και δεν έχουν προστεθεί αυθαίρετες κατασκευές η χρήσεις μετά το 1955 χωρίς οικοδομική άδεια .Αν δεν μπορείς να πιστοποιήσεις και να πείσεις ότι το κτίριο είναι προ 55 δεν μπορείς να δώσεις βεβαίωση .

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ποια ακριβώς είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να καταθέσω στο σύστημα όταν μου ζητηθούν;

Αυτό είναι το ερώτημα...

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό ερώτημα που μάλλον έχει λίγο πολύ απαντηθεί ίσως αλλά όχι με σαφήνεια είναι το εξής:

Θεωρούμε ένα κτίσμα προ 1955 όταν έχουμε συμβόλαια προ1955 και αεροφωτογραφίες του κτίσματος (γιατί αυτά τα αποδεικτικά έχουν το 90% των περιπτώσεων) ή κάνουμε βεβαίωση νομίμου περιγράμματος μέσω πολεοδομίας;

Επίσης οι αεροφωτογραφίες του ΓΥΣ ή ΟΚΧΕ από μόνες τους είναι αποδεικτικό ή πρέπει εμείς να τις φωτοερμηνέψουμε και να πούμε πχ ότι το ακίνητο Α που βρίσκεται στο τοπογραφικό μας, διαστάσεων x επί y είναι το ΙΔΙΟ με το ακίνητο Α΄της αεροφωτογραφίας;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κτίσμα προ του '55 έχει μοναδικό αποδεικτικό παλαιότητας μια δικαστική απόφαση που αναφέρει οτι ανεγέρθηκε το '52. Αρκεί για να δοθεί βεβαίωση ή πρέπει να πιστοποιείται και από κάτι επιπλέον (αεροφωτογραφίες κτλ)?

Link to comment
Share on other sites

ΣΟΣ!

Οικόπεδο Α με κτίσμα προ του 55, το οποίο όμως ειχε χτιστεί κατά ένα μέρος του και στο διπλανο οικόπεδο (33 τμ. μεσα στο οικόπεδο Α και 6 τ.μ στο διπλανό οικόπεδο Β). Εννοειται δεν υπάρχουν ουτε άδειες ουτε τιποτα.

Πρέπει να πουληθεί. Αυτός που θα το αγοράσει είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου Β οπότε και δεν τον νοιάζει το κομματι αυτό μιαςκαι τόσα χρόνια υπομονή έκανε.

Πως πρέπει να κινηθώ? Το 2006 είχαν γίνει συμβόλαια δωρεάς του οικοπέδου Α από τον "παππού" προς τα εγγόνια και ο συνάδερφος μηχανικός είχε δείξει μόνο το κομάτι από το σπιτάκι μέσα στο οικόπεδο Α.

Τωρα εγώ τι κάνω?

α) Τους βάζω να τα γκρεμίσουν όλα? (Ο νεος ιδιοκτήτης θέλει να κάνει το σπιτάκι αποθήκη οπότε δεν θέλει να το γκρεμίσει)

β) Νομιμοποίηση περιγράμματος προ του 55 μόνο για το κομμάτι μέσα στο οικόπεδο Α? και στη συνέχεια έκδοση βεβαίωσης για εξαιρέσεις?

(Ο τωρινός ιδιοκτήτης εννοείται δεν θέλει να κάνει τίποτα πόσο μάλλον να δαπανήσει ευρώ).

γ) Κάτι άλλο???

 

Δεν αναφέρω τι γίνεται με το τοπογραφικό που το οικόπεδο Α έχει φάει από το Β περίπου 50 τμ από τα 240 που έχει συνολικά...

 

Αρκετά συνηθισμένη περίπτωση ειδικά στα αγροτεμάχια με προ 55 αγροικίες. Οι παππούδες μοίραζαν γη και "εκοβαν" και το σπιτάκι στη μέση δια λόγου.

Συμφωνώ με Μανώλη. Διορθωτικό συμβόλαιο να περιγράψει ολόκληρο το σπίτι. Ο νύν ιδιοκτήτης θα πληρωσει επιπλέον φόρο για τα επιπλέον τετραγωνικά σπιτιού και οικοπέδου. Στο ερώτημα πως θα τα μεταβιβάσει αφου δεν του ανήκουν, νομίζω πως αν δεν υπάρχει πρόβλημα με κτηματολόγιο ή αλλο τιτλό μεταγεγραμμένο για το υπόλοιπο τμήμα του σπιτιού δεν θα έχει πρόβλημα κανείς εκ των δυο.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

γεια σας και από εμένα,

έκανα στο ΤΕΕ όλη την διαδικασία γαι βεβαίωση για μεταβίβαση οικήματος προ 55 και την υπαγωγή και τώρα μου βγάζει το ΤΕΕ βεβαίωση αλλά στο κείμενο της βεβαίωσης λέει ότι μου παραδόθηκαν άδεια, τοπογραφικό, εγκεκριμένα σχέδια και νομιμοποιητικά έγγραφα που δεν υπάρχουν καν.

Έχω τίτλους ιδιοκτησίας που δείχνουν ότι το σπίτι χτίστηκε το 1862 και κατόπιν αυτοψίας βεβαιώνω ότι δεν έχουν γίνει εργασίες (που δεν έχουν γίνει πράγματι)

Πρέπει να κάνω κάτι για την βεβαίωση ή απλώς τα περιγ΄ραφω στην τεχνική έκθεση?

Μπορώ να επέμβω στο κείμενο της βεβαίωσης με κάποιον τρόπο?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.