Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση χάλυβα S400


 

Recommended Posts

δυστυχώς από την όλη συζήτηση ελάχιστα πράγματα μπορεί να κρατήσει κάποιος.

 

εγώ αυτό που έχω να πω, αν και είπα ότι δεν θα επανέλθω, είναι ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε μία ράβδο τι κάνει στο εργαστήριο ή ακόμη και σε ένα σεισμό μεταξύ των 90''-140'' και να να βγάζουμε συμπεράσματα για πως θα συμπεριφερθεί η διατομή μας, ο φορέας μας και δεν ξέρω γω τι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 166
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το κείμενο που παραπέμπεις μιλάει για την μεταβολή των χαρακτηριστικών του χάλυβα (αύξηση της τάσης διαρροής) σε ταχεία φόρτιση. Βρήκε λοιπόν ότι η αντοχή του στοιχείου αυξήθηκε 7-20%. Δεν βρίσκω πρόβλημα (από την θέση που το βλέπω) γιατί με καλύπτει ο συντελεστής ικανοτικής μεγέθυνσης (1.4 στα υποστυλώματα και 1.2 στις δοκούς κατά ΕΑΚ).

 

Δεν μιλάμε γι αυτό όμως.

 

Ένας κύκλος σε φόρτιση 4%, δεν είναι αποδεκτός ο χάλυβας... Που βρήκες τέτοια πράγματα;

 

@sovatzou: Είναι πάντως ένα στοιχείο για να προσδιορίσεις τον τρόπο με τον οποίο διαστασιολογείς (όχι άμεσα στην πράξη αλλά μετά από δουλειά στην κατέυθυνση αυτή, τελικώς και στην πράξη).

Link to comment
Share on other sites

δεν λέω ότι η κατανόηση της φύσης του υλικού είναι άνευ ουσίας. δεν είναι όμως και αυθύπαρκτη.

 

επίσης κάποτε ο ροδόπουλος πρέπει να πάψει να παραπέμπει σε μετρήσεις/γεγονότα κ.λπ. που περιστρέφονται γύρω από τους αμερικάνικους κανονισμούς. το έχω πει πολλές φορές, κάτι δεν πάει καλά με αυτούς όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Edited by sovatzou
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και δεν είναι.

 

Δεν συμφωνώ. Οι αμερικάνοι έχουν πολύ τεχνολογία, επενδύουν πολλά στην έρευνα, έχουν και πολύ καλά "άλογα" και δεν μπορούμε να τους παραλείψουμε.

 

Για μένα πρόβλημα είναι οι μονάδες μέτρησης, οι διαφορετικές τυποποιημένες διατομές κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν τίθεται θέμα ικανοτικής μεγέθυνσης. Αν αυξηθεί το όριο διαρροής του οπλισμού των δοκών κατά 20% λόγω ταχείας επιβολής της φόρτισης, θα αυξηθεί και η αντοχή του οπλισμού των υποστυλωμάτων κατά 20% για τον ίδιο λόγο.

 

Ομοίως η αντοχή του σκυροδέματος αυξάνει θεαματικά για ταχέως επιβαλλόμενα φορτία. Επομένως ουδέν πρόβλημα δημιουργείται από την αύξηση της αντοχής.

 

Τέλος, επειδή μιλάμε για λυγισμό των ράβδων (ο οποίος επίσης έχει άλλα χαρακτηριστικά επί δυναμικών φορτίσεων), θα θυμίσω ότι κατά τον σεισμό, η καταπόνιση των υποστυλωμάτων έχει μία μονότονη συνιστώσα πολύ σημαντικότερη από το δυναμικό μέρος της καταπόνησης: τα κατακόρυφα φορτία.

Ώστε λοιπόν, ο λυγισμός των ράβδων του ωπλισμού των υποστυλωμάτων δεν πρέπει να θεωρούμε ότι γίνεται υπό δυναμική φόρτιση, αλλά υπό μονότονη...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Str_eng

 

 

τα αποτελέσματα είναι απο το πανεπιστήμιο Πατρων Εργαστηριο Αντοχής Υλικών πάνω σε B500C. Εαν θες στείλε μου pm για να σου τα στείλω. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεις οτι στο ίδιο εργαστηριο βρήκαμε και οτι ανάλογα με το Φ έχουμε διαφορετικά Agt στην Ελλάδα. Οπως επίσης οτι τα παραπάνω νούμερα πέφτουν στο 50% έαν έχουμε θώρακα.

 

Αλέξη

Ώστε λοιπόν, ο λυγισμός των ράβδων του ωπλισμού των υποστυλωμάτων δεν πρέπει να θεωρούμε ότι γίνεται υπό δυναμική φόρτιση, αλλά υπό μονότονη...

 

Τώρα τα απλοποίησες πάρα πολύ και διαφωνώ.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα τα απλοποίησες πάρα πολύ και διαφωνώ.

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντικείμενο διαφωνίας:

Μολονότι τα υλικά γενικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση στον λυγισμό όταν υπόκεινται σε ταχεία αύξηση του θλιπτικού φορτίου, η ύπαρξη δυναμικής συνιστώσας στην καταπόνηση δεν αυξάνει την αντοχή σε λυγισμό.

 

Θεωρούμε διαφορετικά τα πράγματα:

- Θεωρείς (υποθέτω) ότι η ράβδος υπόκειται σε αξονικό μεταβλητού προσίμου λόγω κάμψης, πλήρως εναλλασσόμενο, χωρίς συνεχή συνιστώσα.

- Θεωρώ ότι η -ναι μεν- ράβδος υπόκειται σε δυναμική καταπόνηση (λόγω κάμψης ή +/-Ν), ωστόσο, από την στιγμή που δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επέτρεπαν τον λυγισμό, εισάγεται και μία μόνιμη βράχυνση (ήγουν θλιπτική παραμόρφωση) λόγω των κατακορύφων φορτίων που ο οπλισμός δεν δύναται να φέρει μόνος του.

 

Επομένως, ο λυγισμός δεν είναι αποτέλεσμα του δυναμικού μέρους της φόρτισης, αλλά του στατικού, και αυτό επειδή, για όσο διάστημα η ράβδος καταπονείται μόνο από το δυναμικό μέρος της φόρτισης, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν τον λυγισμό.

Μιλάμε πάντα για υποστυλώματα κατά ΕΚΩΣ, ωπλισμένα με 4έως 10 ανά παρειά...

Link to comment
Share on other sites

Δεν συμφωνώ. Οι αμερικάνοι έχουν πολύ τεχνολογία, επενδύουν πολλά στην έρευνα, έχουν και πολύ καλά "άλογα" και δεν μπορούμε να τους παραλείψουμε.

δεν είπα να τους παραλείψουμε αλλά και δεν πρέπει να είναι πάντα αυτοί η βάση της συζήτησής μας.

 

διότι οι κανονισμοί μας έχουν σημαντικές διαφορές και άρα μελέτη σε επίπεδο μεμονωμένης ράβδου σε μία πολυκατοικία στο μεξικό πριν 30 χρόνια ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσιάζει αφού αυτή η συμπεριφορά έχει σχέση σε ένα πρώτο επίπεδο με τη διατομή και σε ένα δεύτερο επίπεδο με το μέλος.

 

σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να έχουμε κάποια συγκριτικά μεταξύ των κανονισμών? τότε μάλιστα, το θέμα αποκτά ένα ενδιαφέρον και μπορούν να βγουν ευρύτερα συμπεράσματα. και σίγουρα πάντως ουσιαστικότερα

Edited by sovatzou
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη

 

πρόσεξε όμως το διότι οι ράβδοι έχουν ήδη μπεί σε μια πλαστική παραμόρφωση πριν την καθαρή επιβολή του θλιπτικού φορτίου ενω η ανακύκλιση λόγω κάμψης + ή -Ν συνεχίζεται. Εδω είναι που μιλάμε για ductility exhaustion αφου όπως θα είδες παραπάνω πλέον οι δυναμείς δεν μπορούν να επαναφέρουν τον ήδη παραμορφωμένο οπλισμό στην άλλη διεύθυνση. Αρα η συνεισφορά αυτού του οπλισμού στην απορρόφηση ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά. Εδώ δημιουργείται το πρόβλημα τις ανακατανομής ενέργειας όπου είναι δυνατό. Εαν δεις σε slow motion αστοχία απο τράπεζα θα δεις οτι ο λυγισμός ακολουθεί ενα chain reaction.

 

Πάμε τώρα επι της αρχής οτι ο οπλισμός δεν σχεδιάζετε να φέρει το θλιπτικό μόνος του. και πήγαινε στην 1η,3η,4η φωτογραφία σου. Τι βλέπεις? Ο οπλισμός μέσω του λυγισμού δηλαδή μέσω της παραμένουσας ολκιμότητας να φέρει το θλιπτικό φορτίο μόνος του!!!

 

Εδω είναι λοιπόν η διαφορά με τον S400 που δεν έχει τόσο μεγάλα αποθέματα ολκιμότητας. Εδω είναι που φωνάζω (σε άλλο θέμα βέβαια οτι να μην την χάσουμε απο διάβρωση δηλαδή να μην πάμε πίσω σε υποδεέστερο οπλισμό και πολύ χειρότερο μάλιστα αφου θα έχει υψηλή διαρροή αλλα μικρή ολκιμότητα).

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Ο οπλισμός μέσω του λυγισμού δηλαδή μέσω της παραμένουσας ολκιμότητας να φέρει το θλιπτικό φορτίο μόνος του!!!

 

άρα τι φέρει? αφού λύγισε. άμα είναι να σχεδιάζουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε.

 

επίσης το ότι ο s400 ήταν χαμηλής ολκιμότητας το ξέρουν όλοι. την αμερική (να' τη πάλι η αμερική) ανακαλύπτουμε?

 

ρε σύντροφοι, ο κίνδυνος λυγισμού των ράβδων έχει υπερκαλυφθεί από τους κανονισμούς με τον έναν και μοναδικό τρόπο που υπάρχει.

 

άρα όταν εμφανιστεί μιλάμε περί οιωνεί κατάρρευσης. τι να τα κάνω τα υπόλοιπα?

Edited by sovatzou
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.