Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Θα έλεγα οχι κοινή, αλλά του ενός διαμερίσματος με αναφορά στα σχόλια του άλλου.

Και αυτό γιατί η δήλωση γίνεται ανά αυτοτελή ιδιοκτησία.

Κατα τη γνωμη σου, ειναι σαφες, αν αυτο μπορει να γινει, στον νομο/εγκυκλιους/ερωτοαπαντησεις?

 

Να εξετάσουμε κατ αρχάς το τυπικό της υπόθεσης. Πού φαίνεται στο Νόμο ότι η δήλωση πρέπει να γίνεται αυστηρώς ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία; Στον 4014 οι αναφορές έχουν (φυσικά) γενικό χαρακτήρα: αυθαίρετη κατασκευή σε ακίνητο, φερόμενος ιδιοκτήτης κλπ, δεν έχει τον χαρακτήρα του απόλυτου κ απαραίτητου προσδιορισμού. Αντίθετα για τις βεβαιώσεις, όπου και κρίθηκε αναγκαία η ακριβολογία λόγω εμπλοκής με την χαρτοκρατία, ήρθε η αναθεώρηση του 4030 για να αντιστοιχίσει βεβαίωση και ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Για να έχουμε πάντως ένα μπούσουλα, ήρθαν κάποιες οδηγίες (ερ/σεις) να υποδείξουν τη μία δήλωση ανά ιδιοκτησία ή έστω μία δήλωση ανά πολλές ιδιοκτησίες ενός ιδιοκτήτη ολόκληρου ακινήτου. Όλοι το αποδεχθήκαμε αυτό, γιατί είναι (γιατί να το κρύψουμεν άλλωστε) λογικότατο και συμβαδίζει και με την αυτόματη έκδοση βεβαίωσης για τη ρυθμιζόμενη ιδιοκτησία.

Μην ξεχνάμε όμως ότι ο 4042 και η διάταξη περί διαμερισμάτωσης ακολούθησαν χρονικά όλες τις ερ/σεις και συνεπώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρούμε ότι οι ερ/σεις έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και για αυτόν.

Ύστερα, το ίδιο το λεκτικό της διάταξης: "Η διαφορετική διάταξη ορόφου... υπάγεται στην κατ 13..." υποδεικνύει ότι ρυθμιζόμενο αντικείμενο είναι ο όροφος και όχι η κάθε ιδιοκτησία και καμία ερ/ση δεν μπορεί να υπερισχύσει αυτού.

 

Στο ουσιαστικό τώρα!

 

Παίρνοντας ως παράδειγμα αυτό του clemenza χωρίς τον εξώστη χάριν απλότητας.

Ας πούμε ότι ρυθμίζουμε καθ εντολή ενός εκ των διαμερισματούχων. Φτιάχνουμε μία δήλωση με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, φάκελο σχεδίων κλπ, δηλώνουμε μία διαμερισμάτωση και τέλος.

Ο έτερος ιδιοκτήτης, αν δεχθούμε ότι είναι κουφό να ξαναδηλωθεί η ίδια διαμερισμάτωση σε νέα δική του δήλωση, πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της δήλωσης του γείτονα (ήτοι περαιωμένη δήλωση και σχετικό σχέδιο) χωρίς να έχει κατ αρχάς άμεση πρόσβαση σε αυτά και ύστερα άμεση συσχέτιση με αυτά (λείπει το όνομά του από τη δήλωση, τα σχέδια, το πρόστιμο, την ανάθεση στο μηχανικό).

 

Aκόμα,

στις περιπτώσεις που η σύσταση των διαμερισμάτων έχει γίνει με βάση την ΟΑ και συνεπώς δεν συμφωνεί με την πραγματική και προς ρύθμιση κατάσταση, η διαδικασία (συμβ/φικά) που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ανασύσταση των δύο ιδιοκτησιών σε δύο καινούριες με τα πραγματικά μ2. Σε αυτήν την περίπτωση, τυπικά, πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να εκδοθεί μία βεβαίωση η οποία να αναφέρεται συνολικά στις δύο πρώτες λανθασμένες ιδιοκτησίες (αντίστοιχα με τη βεβαίωση μίας ασύστατης πολυκατοικίας πριν την αρχική σύσταση), καθώς οτιδήποτε άλλο θα είναι εξ ορισμού από ασαφές έως και ψευδές.

 

Ειδικά για τον μοναδικό αριθμό, αυτός δημιουργείται με τη δημιουργία της βεβαίωσης. Αν αυτή δεν εκδοθεί (ή αν κανείς δεν τη λάβει) ο αριθμός δεν αντιστοιχίζεται σε τίποτα. Εκδίδουμε νέα βεβαίωση ανεξάρτητη της δήλωσης για τα σωστά συστημένα πλέον διαμερίσματα.

 

Και πάλι γνώμη μου είναι, να μην μπλέκουμε σε γραφειοκρατίστικη λογική όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου και στη λειτουργία του ηλεκτ. συστήματος. Φροντίζουμε η δήλωσή μας να είναι σωστή ως προς την αποτύπωση της κατάστασης, τα πρόστιμα, την απόδοση των δικαιωμάτων στους εμπλεκόμενους. Όλα τα υπόλοιπα, αντιστοιχίσεις αριθμών, συμβ/φικές απαιτήσεις κλπ τα κανονίζουμε εύκολα με νέα βεβαίωση στοχευμένη σε αυτό που θέλουμε...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

sagiasd και εγώ μόλις προχτές το αντιλήφθηκα μετά από επισήμανση του nzerman

Άρθρο 24§2

γ. Παράβολο/αποδεικτικό είσπραξης υπέρ του Ελληνικού #ημοσίου ύψους 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ., 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 50 τ.μ. και μέχρι 100 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ., 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ. και 6.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 2.000 τ.μ. επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης των ανωτέρω ποσών και η δυνατότητα κατάθεσής τους σε συμβεβλημένες τράπεζες.

Από την στιγμή που δεν μπορούν να εκδοθούν περισσότερα του ενός παράβολα σε μία αίτηση, σημαίνει μία αίτηση ανά αυτοτελή ιδιοκτησία.

Βέβαια ήρθε ο Ν4042/11 που έβαλε την "διαμερισμάτωση" ορόφου με ειδικό πρόστιμο 500€ χωρίς παράβολο.

Αφού δεν υπάρχει παράβολο, μπορεί να γίνει μια αίτηση για περισσότερες της μίας αυτοτελούς ιδιοκτησίας.

Επίσης πολύ σωστά λες πως ο μοναδικός αριθμός είναι στην βεβαίωση και όχι στην δήλωση, άρα εκδίδουμε διαφορετικές βεβαιώσεις για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία.

Το μόνο θέμα είναι με τα ποσοστά των ιδιοκτητών στην δήλωση, όπου προσωπικά αν είχα σύσταση (και ταυτίζονταν με την πραγματικότητα) με Α. 40/1000 και Ε=80μ², Β. 30/1000 και Ε=60μ², τότε θα έβαζα στον Α 57,143% και στον Β 48,857%

Και θα έγραφα στην Τ.Ε. πως τα ποσοστά αφορούν στο σύνολο της τακτοποιούμενης ιδιοκτησίας και αναλυτικά τα εμβαδά και χιλιοστά των ιδιοκτητών...

Ουφ....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Ουπς! Μου ξέφυγε αυτό :oops: ... Ευχαριστώ τους συναδέρφους nzerman και faethon.

Aλήθεια, ερ/ση ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ρυθμίσει όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες του με μία δήλωση υπάρχει ή το φαντάστηκα και αυτό;

Σωστή και η παρατήρησή σου σχετικά με το παράβολο της διαμερισμάτωσης...

Όπως σωστή και η αντιμετώπισή σου: η ΤΕ πρέπει να έχει την προεξέχουσα θέση στη δήλωση και όχι το πώς θα συμπληρώσουμε τη φόρμα της δήλωσης.

Link to comment
Share on other sites

Aλήθεια, ερ/ση ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ρυθμίσει όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες του με μία δήλωση υπάρχει ή το φαντάστηκα και αυτό;

 

Ακριβως αυτο θα σε ρωταγα, γιατι με τα υπολοιπα συμφωνω.

Δεν νομιζω οτι υπαρχει τετοια ερωτοαπαντηση, ειδαλλως δεν θα ειχε τεθει σε αμφισβητηση ο 1 φακελος...

Γενικα ειναι πασιφανες οτι ο νομοθετης "εννοει"1 φακελο για καθε οροφο, η διατυπωση ομως στον νομο αφηνει να υπαρχουν αμφιβολιες (οπως αλλωστε και σε παρα πολλα αλλα θεματα...)

Link to comment
Share on other sites

Kάπου κάτι θυμάμαι, ότι σε πολυκατοικία συστημένη με όλες τις ιδιοκτησίες να ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, θα μπορούσε να κάνει μία δήλωση.

Ξεσκόνησα τις ερ/σεις στα γρήγορα και δεν το εντόπισα. Θυμίζει σε κάποιον κάτι;

Μήπως θυμάμαι άλλ' αντ' άλλων... στον υπνό μου θα το είδα...

Link to comment
Share on other sites

Η8. Πόσες αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4014/11 υποβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

 

α) Αυθαίρετες κατασκευές ανά τους ορόφους σε κτίριο γραφείων, που ανήκει αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη.

β) Αυθαίρετες κατασκευές σε διαμερίσματα λειτουργικά ανεξάρτητα, που ανήκουν όλα σε έναν ιδιοκτήτη, χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας.

γ)Σε περίπτωση γηπέδου, όπου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές σε ανεξάρτητα και αυτοτελή λειτουργικά κτίρια κατοικίας, που ανήκουν όλα σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες (χωρίς σύσταση οριζοντίου ή κάθετης ιδιοκτησίας).

δ) Ανακληθείσα ή ακυρωθείσα οικοδομική, άδεια που υπάγεται στην παρ. 18, του άρθρου 24, του ν. 4014/11.

 

Γενικά όπου αναφέρεται αυτοτελής ιδιοκτησία νοείται οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά. Ειδικότερα:

 

Για τις ως άνω περιπτώσεις α, β, γ ) Σε περίπτωση που ακίνητο δεν υφίσταται σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας το ακίνητο λογίζεται ως ένα, ανεξάρτητο του πλήθους των συνιδιοκτητών, και ως εκ τούτου είναι δυνατή η υποβολή ενιαίας αίτησης του ιδιοκτήτη ή του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου των συνιδιοκτητών, δηλ. δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων και παραβόλων.

Για την περίπτωση που έχει εφαρμοστεί οικοδομική άδεια και δεν υπάρχουν άλλες παραβάσεις, αλλά εκ των υστέρων η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε (για οποιονδήποτε λόγο, εκτός της περίπτωσης υποβολής αναληθών στοιχείων ή ανακριβούς αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης) και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών μπορεί να τηρηθεί ενιαία διαδικασία με μια αίτηση του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου καταβάλλοντος το παράβολο που αντιστοιχεί στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου (όλες τις στάθμες) συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων χώρων.

Link to comment
Share on other sites

Kάπου κάτι θυμάμαι, ότι σε πολυκατοικία συστημένη με όλες τις ιδιοκτησίες να ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, θα μπορούσε να κάνει μία δήλωση.

Ξεσκόνησα τις ερ/σεις στα γρήγορα και δεν το εντόπισα. Θυμίζει σε κάποιον κάτι;

Μήπως θυμάμαι άλλ' αντ' άλλων... στον υπνό μου θα το είδα...

 

στις σημειώσεις της Λεμπέση το είδες..... περί διαμερισμάτωσης

Link to comment
Share on other sites

καλημερα,

 

 

σε εξαδιαιρετου αγροτεμαχιο υπαρχει παρανομη κατοικια χωρις ΟΑ..

 

με συναινεση των υπολοιπων μπορω να προχωρησω φανταζομαι

 

1. αν οι υπολοιποι ειναι 100 (πολλα εξ αδιαιρετου ειναι προερχονται απο τεραστιες εκτασεις) τι μπορω να κανω;

 

2.το προβλημα ειναι οτι ειναι ημιτελης..εχει τον φεροντα και τις τοιχοποιιες..αυτο τακτοποιειται;

 

3. στο τελος το ξερω οτι ΔΕ μπορω να του δωσω βεβαιωση μεταβιβασης..μπορω ομως να του δωσω βεβαιωση για συνδεση με τη ΔΕΗ;

Link to comment
Share on other sites

με συναινεση...τακτοποιεις...το αποπερατωμενο...

..

για το ημιτελες ..δξ..πώς θα μπορεσεις...ειδικα που -σίγουρα- δεν εχεις συναινεση

 

σου εστειλα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.