Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο σε οικισμούς με το ΦΕΚ 181Δσε συνδυασμό με ΦΕΚ 289 ΑΑΠ


Recommended Posts

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ... ο Νομάρχης!!!

 

Στο άρθρο 5 4α

 

Το μέγιστο ύψος κτιρίων ορίζεται σε 7,50μ.

Δύναται με απόφαση του Νομάρχη να ορίζεται κατά περιοχές, αύξηση του παραπάνω μέγιστου ύψους μέχρι τα 8,50 μ. όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που σχετίζονται με την διατήρηση του τυχόν ιδιαίτερου χαρακτήρα του οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

georg coco ευχαριστώ για την άμεση απόκριση στο ερώτημά μου. Δυστυχώς στην απόφαση οριοθέτησης και τροποποίησης του οικισμού το ύψος καθορίζεται από το ΦΕΚ 181 Δ δηλαδή τα 7.5 μ. και δεν υπάρχει κάποια νεότερη τροποποίηση ή ειδική απόφαση Νομάρχη για τροποποίηση ύψους.

 

Ο συνάδελφος που είχε κάνει την άδεια τότε είχε λάβει αφετηρία μέτρησης υψών την ψηλότερα διαμορφωμένη πλευρά του οικοπέδου, οπότε όλα τα ύψη ήταν κάτω από 7.50 μ. Το ερώτημα είναι πώς το πέρασε ο ελεκτης της πολεοδομίας;

 

Η υπόθεση που κάνω-οπως αναφέρω και στο πόστ #10- είναι μήπως σε κλιμάκωση ορόφων το ύψος, στη χαμηλή πλευρά, υπολογίζεται ως το ύψος υπογείου+ισογείου, γι αυτό και ρωτάω μήπως υπάρχει κάποια διάταξη ΓΟΚ που αγνοώ αυτή τη στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Όροφο κλίσεως τι εννοεις Μανώλη; Κατι μου διαφεύγει;

Το έχουν μεν προσμετρήσει στο ΣΔ αφού πλεον δεν ειναι υπόγειο. Ο προβληματισμός μου είναι ότι στη χαμηλή πλευρά και σε τμήμα των πλαγίων όψεων (κεκλιμένο) τα ύψη από την οριστική διαμόρφωση υπερβαίνουν τα 7.5 μ.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας τον νόμο 289 συμπεραίνω τα εξής:

α) ότι όταν έχουμε κλίση < 15% τότε το ύψος του κτιρίου είναι 7,50μ. αλλά μετρούμενο από το φυσικό έδαφος και όχι από το διαμορφωμένο όπως ίσχυε πριν

β)στα οικόπεδα με κλίση >15% πέραν των άλλων περιορισμών για το ύψος κατά περίπτωση έχουμε και το περίφημο ότι δεν πρέπει να προεξέχει το υπόγειο καθόλου από το φυσικό έδαφος περιμετρικά του κτιρίου (τώρα πως θα γίνει εφικτό αυτό είναι άλλο θεμα)..

 

έχω καταλάβει σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καταρχήν η άδεια όπως είναι στο σκαρίφημα είναι σωστή γιατί το ύψους προ του φεκ 289 μετριόταν σε κάθε σημείο του δώματος με το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος.

άρα επιτρεπόταν κλιμάκωση οροφών . Με το φεκ289 αυτό καταργείται

Με το ΦΕΚ289/11ορίζεται «4 α. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 μ. και μετράτε σε κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος αυτών με το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόμενα από την τομή του περιγράμματος αυτών με το έδαφος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο. Σε περίπτωση μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου»

Για την στέγη πάνω από το μέγιστο ύψος του κτηρίου ισχύει

Π.Δ. ΤΗΣ 24.4/3.5.1985 (ΦΕΚ 181 Δ’) αρθρο 5 παρ. 4 «δ) Πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή, εκτός από αυτές που αναφέρονται παρακάτω:

– Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων, πύργοι ψύξεως και δοχεία διαστολής, θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας που κατασκευάζονται κατά το άρθρο 26 του ν. 1577/85 ).

-Στέγες. Κλπ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων τα υπόγεια πρέπει να είναι στο φυσικό έδαφος? δεν ισχύει το +1,50 .

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

ξεκινω μια καινουρια μελετη για 2οροφο με υπογειο με φυσικο εδαφος με κλιση >15%.

Για να μην προεξεχει το υπογειο σε κανενα σημειο απο το φε, διαπιστωνω οτι το ισογειο στην ουσια δεν θα ειναι ισογειο αλλα υπογειο,

γιατι απο την πισω πλευρα θα ειναι ολο μεσα στο εδαφος!! σοβαρα τωρα?

Link to comment
Share on other sites

Καλά ρε συν/φε

χρειάζονταν να κάνεις μελέτη για να το διαπιστώσεις!

 

(φυσικά φιλικά όλα αυτά!)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.