Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράταση στη ρύθμιση αυθαιρέτων του Ν.4014/11 ως 14/9/2012


ΟΩΝ

Recommended Posts

Κανείς δεν θα βρεθεί ομηρος κανενός... Γαργάρα θα τα κάνουν όλα και τότε... αν είμαστε ακόμη στα ιδια σκ.... όπως σήμερα, θα βγεί νόμος για την ανανέωση της "αναστολής" αλλιώς δεν θα ασχοληθεί κανείς...

 

Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αυτοτελούς χώρου που είναι ρυθμισμένος με το 4014.

Υπάρχει δηλαδή παραπληροφόρηση από το κράτος για τους χώρους που μεταβιβάζονται εφόσον υπάγονται στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του 4014.

Με κάθε επιγνωση της αβεβαιότητας που ζούμε, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εφόσον παραμένει τακτοποίηση και δεν είναι νομιμοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

gp1 συμφωνώ αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτοί έτσι και αλλίως θα εκμεταλλέυονταν τη περιουσία τους δίχως να δώσουν ποτέ λόγο σε κανέναν.

Τουλάχιστον τώρα περνάνε τη πόρτα του μηχανικού με το κεφάλι ελαφρώς σκυμμένο...κάτι είναι και αυτό..

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αυτοτελούς χώρου που είναι ρυθμισμένος με το 4014.

Υπάρχει δηλαδή παραπληροφόρηση από το κράτος για τους χώρους που μεταβιβάζονται εφόσον υπάγονται στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του 4014.

Με κάθε επιγνωση της αβεβαιότητας που ζούμε, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εφόσον παραμένει τακτοποίηση και δεν είναι νομιμοποίηση.

Γιατί το λες αυτό; Δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να μεταβιβασθεί μία αυτοτελής μονοκατοικία που έχει τακτοποιηθεί. Που θα κολλήσει;

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα για τις μεταβιβάσεις.

 

Το προβλημα συναδελφοι ειναι οτι για να μεταβιβασθει αυτοτελης αυθαιρετος χωρος πρεπει να εχει χιλιοστα. Κανενα υποθηκοφυλακιο δεν δεχεται τροποποιηση συστασεων ή νεα συσταση για ρυθμοσμενους χωρους δεδομενου οτι δεν ειναι νομιμοποιημενοι. Μπορειτε να ρωτησετε καποιον συμβολαιογραφο σχετικα, γιατι μπορει εμεις σαν μηχανικοι να μην βλεπουμε το προβλημα αλλα δεν ειμαστε νομικοι.

 

Αντιθετα μπορουν να μεταβιβασθουν μονο ως παρακολουθηματα αλλων χωρων που εχουν χιλιοστα.

 

Καποιος στο forum εδω ειχε πρωτογραψει οταν βγηκε ο νομος σιγα μην αφησουν τον κοσμο να αποκτα πλουτο και εκταση με αυτο τον τροπο. Ειχε απολυτα δικιο.

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Αντιθετα μπορουν να μεταβιβασθουν μονο ως παρακολουθηματα αλλων χωρων που εχουν χιλιοστα.

 

 

 

Όντως αυτό πραγματικά ισχύει.... μεταβιβάζονται ΜΟΝΟ ως παρακολουθήματα και όχι ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες αφού ΔΕΝ μπορούν να πάρουν χιλιοστά ΤΩΡΑ......

 

Εξαίρεση αυτά που ήταν ΗΔΗ ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες και ΟΧΙ παρακολουθήματα , δηλ. είχαν ΗΔΗ χιλιοστά, ΠΡΙΝ από τον Ν. 4014, όπως π.χ. αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά επί του οικοπέδου (που άλλαξαν χρήση)

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

εχει δημοσιευθεί στη ΝΟΜΟΣ η μελετη του καθηγητή Τακη Αθανασόπουλου

ο οποίος γράφει

"πρόσφατα και με την ευκαιρία της θέσπισης του 4014 ..απο κάποιον "νομικό εγκέφαλο" εκφράστηκε ανεπίσημα και στηυ συνέχεια "επεκράτησε"- εντελώς αβασάνιστα στον κύκλο και μόνον των άμισθων υποθηκοφυλάκων, οτι ...επειδη.....-πρεπει να θεωρείται δήθεν αδύνατη η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή κάθετης ..."

 

Και αντικρούει εν συνεχεία τις ανω απόψεις των "άμισθων"...

 

Ετσι, κατ' αρχάς ναι, επιτρέπεται η συσταση ΟΙ και η μεταβίβαση των τακτοποιηθεντων χώρων...

 

Αν όμως, συντάξω ενα συμβολαιο σε τακτοποιημενο και μετα μου αρνηθεί ο "άμισθος υποθηκοφύλαξ" την μεταγραφή του, θα είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην ΕΚΟΥΣΙΑ του Μονομελούς και να επιδιωξω την έκδοση αποφασης που θα τον υποχρεώνει στην μεταγραφη του συμβολαίου, δλδ. μιλαμε για αντιδικία επι διετια, με τις αναβολές και τις εφέσεις, πλέον τις δαπάνες που θα πρέπει να υποστώ...

 

Αυτό όμως δημιουργεί ανασφάλεια στις συναλλαγές

 

Ωστε, το ΤΕΕ ή οι συμβολαιογραφικοί συλλογοι θα έπρεπε ή δ η να έχουν υποβάλλει σχετικο ερώτημα στον αρμόδιο εισαγγελέα για έκδοση γνωμοδότησης...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρααααα!!

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις όντως είναι άδικο χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι έτσι κι αλλιώς εξαρχής οριζόντιες ιδιοκτησίες να μη μπορούν να γίνουν ΤΩΡΑ. Παράδειγμα οι αποθήκες υπογείου... οι οποίες ανεξάρτητα από τη χρήση τους θα μπορούσαν κατ΄επιλογήν του αρχικού ιδιοκτήτη (ή συνιδιοκτητών) του οικοπέδου να έχουν οριστεί στην αρχική σύσταση ως ανεξάρτητες ιδιοκτησίες ή παρακολουθήματα ιδιοκτησιών. (Συνήθως ακόμα κι όταν είναι οριζ. ιδιοκτησίες έχουν και ελάχιστα χιλιοστά.... ίσα για να μπορούν να μεταβιβάζονται ανεξάρτητα).

 

Σε άλλες περιπτώσεις όμως , θα ήταν εντελώς απαράδεκτο να μπορούν να πάρουν χιλιοστά και να καταστούν οριζόντιες ιδιοκτησίες, αυθαίρετοι χώροι που ανεγέρθηκαν είτε σε καθαρά κοινόχρηστους χώρους (βλ. κοινόχρηστους ακαλύπτους οικοπέδων) είτε σε χώρους όπου ο "ιδιοκτήτης" δεν έχει την κυριότητα αλλά απλά την αποκλειστική χρήση (βλ. ακάλυπτους με αποκλειστική χρήση ή δώματα), δηλ. σε θέσεις που σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δε θα μπορούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες (και όχι λόγω 4014) να αποτελούν οριζόντιες ιδιοκτησίες.

 

Έχω γράψει και σε άλλο τόπικ το πόσο απαράδεκτο θεωρώ το γεγονός ότι επιτρέπει ο 4014 την τακτοποίηση εντός χώρων αποκλειστικής χρήσης ΧΩΡΙΣ τη συναίνεση των συνιδιοκτητών, όταν αυτή η τακτοποίηση θίγει άμεσα τα δικαιώματα που μπορεί να έχει κάποιος συνιδιοκτήτης σε υπόλοιπο δόμησης του οικοπέδου!!!

 

Μάλιστα είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον, αργά ή γρήγορα, κάποια τέτοιου είδους δικαστική διαμάχη θα φτάσει κάποια στιγμή στο ΣτΕ και θα τρέχουν να κρυφτούν αυτοί που έγραψαν το Νόμο επιτρέποντας στους αυθαιρετούντες να "κλέβουν" τα νόμιμα δικαιώματα συνιδιοκτητών μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας που μπάζει από παντού όπως είναι ο Ν. 4014.

 

Νομίζω ότι τη δεύτερη περίπτωση κοίταξαν να προλάβουν, δηλ. την περίπτωση χώρων που ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ δε θα μπορούσαν να έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου (ως οριζόντιες ιδιοκτησίες) και πήρε η μπάλλα και την πρώτη και επ' αυτού θα έπρεπε να έχει υπάρξει διευκρίνιση.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Εϊναι πάντως λίγο περίεργη όλη η συζήτηση... Συζητάμε αν πρέπει να δωθεί παράταση σε κάτι που οι περισσότεροι θεωρούμε από γελοίο ως παράνομο και βέβαια κανείς δεν θεωρεί τον 4014 ως σοβαρό νόμο. Αυτό δε, είναι αυταπόδεικτο αν σκεφτεί κανείς τη σωρεία διευκρινήσεων που ακολούθησαν μέσω των ερωταπαντήσεων (ακόμη και ο τρόπος διευκρινήσεων είναι μετέωρος νομικά!!!).

Εγώ δεν θα εμβαθύνω σε θέματα ιδιοκτησιών κλπ όπως ο συνάδελφος πιο πάνω γιατί δεν είμαι γνώστης... Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι πρέπει να δούμε πέρα από τη πρώτη αρνητική εντύπωση που δημιουργείται... και να αποφασίσουμε για το αν δεν συνεχίσει ο νόμος.... τότε τί;;;

Τί θα γίνει για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν τα χρήματα....

Ποιός θα μπορέσει να απαξιώσει τη περιουσία όλων αυτών των πολιτών;;;

 

Ολο το οικοδόμημα της νομοθεσίας που αφορά τα κτίρια, τα οικόπεδα, τις χρήσεις γης κλπ, δεν υφίσταται ούτε για το ΙΚΑ, ούτε τον ΦΠΑ, ούτε για τις αμοιβές των μηχανικών, ή τη διαδικασία της αδειοδότησης... Αυτά, καλώς υπάρχουν αλλά δεν είναι η ουσία...

 

Η ουσία είναι το περιβάλλον, η δημιουργία σωστών πόλεων και οικισμών και το υψηλό βιοτικό επίπεδο... και βέβαια η ασφαλεια της ίδιας της κατασκευής, ότι δεν θα πέσει στο κεφάλι κανενός...

Αν λοιπόν προσβάλλει το περιβάλλον το αυθαίρετο του κυρ Κώστα στο Λαγονήσι ανεξάρτητα αν πλήρωσε, είναι παράνομο.... ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

Το ότι το αυθαίρετο του κυρ Γιάννη δεν "τακτοποιήθηκε" δεν το κάνει περισσότερο παράνομο...

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ έγιναν παράνομα.... ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ προσβάλλουν το ίδιο το περιβάλλον.... ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ είτε μπορούν να μείνουν, είτε πρέπει να φύγουν...

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ είναι βλακείες....για την είσπραξη γίνονται... Μη κοιτάτε που μας βόλεψαν με τις αμοιβές σε μια περίοδο νέκρας...

 

Με τη παραπάνω εξίσωση δεν διαγράφω τη παρανομία κανενός, ούτε θα επιτρέψω στο τζάμπα να μείνει το σπίτι αυτού που δεν πλήρωσε... Απλώς, δεν έχουν νόημα οι προθεσμίες με τον εκβιαστικό τρόπο που γίνονται σήμερα και που βέβαια δεν πείθουν κανένα αφού ο ΜΟΝΟΣ στόχος είναι η είσπραξη... Σιγά μη σταματήσει ο νόμος αν δεν μαζέψουν απ' όλους...

Edited by JTB
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.