Jump to content

Recommended Posts

Posted

η εκταση η οποια ειναι χαρακτηρισμενη ως δουλεια διόδου μπορει να αποτυπωθει στο τοπογραφικο διαγραμμα σαν ξεχωριστη εκταση

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Posted

Δεν είναι ξεχωριστή έκταση του αγροτεμαχίου, ανήκει στο αγροτεμάχιο. Απλά θα δείξεις το πλάτος της δουλείας και θα το ονομάσεις "Δουλεία Διόδου".

Posted

Σε συμβόλαιο περιγράφεται η δουλεία πλάτους 1,0μ. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης σκέφτεται να ζητήσει από τον όμορό του να γίνει 2,0 - 3,0 μ. ώστε μελλοντικά, όταν κτίσει να μπορεί να μπαίνει με αμάξι. Πρέπει να γίνει εκ νέου συμβόλαιο για να είναι καλυμμένος ο ιδιοκτήτης ή αρκεί κάτι σαν ιδιωτικό συμφωνητικό?

Επίσης, σε περίπτωση που ο όμορος ιδιοκτ. πουλήσει το ακίνητό του τι άλλο πρέπει να γίνει για να είναι διασφαλισμένος ο ιδιιοκτήτης?

Posted

Η δουλεία διόδου είναι εμπράγματο εγγραπτέο δικαίωμα και γίνεται ή με δικαστική απόφαση ή με συμβόλαιο (όχι ιδιωτικό συμφωνητικό) και ως τέτοιο μεταγράφεται. Αποτελεί βάρος του δουλεύοντος ακινήτου και το ακολουθεί όσες αγοραπωλησίες και να γίνουν. Όποιος θέλει να το αγοράσει, θα το πάρει με το "κουσούρι" του, αλλιώς δεν το αγοράζει.

  • Like 1
Posted

Ευχαριστώ GRTOPO για την απάντηση. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Η δουλεία διόδου δίνεται ώστε ιδοκτήτητης τυφλού οικοπέδου να μπορεί να εξυπηρετείται - μεταβαίνει στο ακίνητό του περνώντας από ξένη ιδιοκτησία. Οκ μέχρι εδώ...

Σε περίπτωση όμως που γίνει διάνοιξη νέου δρόμου από την οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται ο ιδιοκτήτης (δηλαδή το οικόπεδο δεν είναι πλέον τυφλό) τότε καταργείται αυτόματα το βάρος του ακινήτου ή όχι.

Άρα τα ερωτήματα μου είναι τα επόμενα:

(α) Εφόσον έίναι βάρος η δουλεία διόδου παραμένει και μετά την διάνοιξη της νέας οδού?

(β) Υπάρχει κάτι στην νομοθεσία?

(γ) Εαν η απάντηση στο (α) είναι ΝΑΙ και εαν η δουλεία διόδου είχε δοθεί μόνο προφορικά - δεν υπάρχουν συμβόλαια - τότε μπορεί ο θιγόμενος ιδιοκτήτητης (δηλ. αυτός που πέρναγε ο άλλος μέσα από το χωράφι του) σε νέα συμβόλαια που θα κάνει να μην το αναφέρει καθόλου? - αλλά και να μην σημειωθεί επί του τοπογραφικού?

Posted

Εάν το δεσπόζων γεωτεμάχιο εξυπηρετείται με δίοδο και απο νέα οδό τότε μπορεί ο ιδιοκτήτης του δουλεύοντος να ζητήσει την παύση του βαρους της δουλείας και θα την παρει.

Ναι μπορεί να μην το αναφέρει και να μη σημειωθεί και στο τοπογραφικό.

ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ.

Posted

Ευχαριστώ για την απάντηση...

Όταν λες θα ζητήσει και θα την πάρει. Από ποιον εννοείς θα ζητήσει την παύση? Τι ακριβώς διαδικασία απαιτείται να ακολουθηθεί?

Posted

Ή αν είναι σε φιλικό πλαίσιο (δεν έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση η δουλεία) θα ζητήσει φιλικά απο τον κύριο του δεσπόζοντος την λύση της δουλείας ή μέσω δικαστικής οδού στην περίπτωση που αρνηθεί. Το ίδιο ισχύει και άν έχει αποκτήσει τη δουλεία με δικαστική απόφαση.

Από τη στιγμή που το ακίνητο εξυπηρετείται με πρόσωπο σε άλλη οδό , παύει η αιτία της δουλείας και κανένα δικαστήριο δεν θα την διατηρήσει.

Posted
Ή αν είναι σε φιλικό πλαίσιο (δεν έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση η δουλεία) θα ζητήσει φιλικά απο τον κύριο του δεσπόζοντος την λύση της δουλείας ή μέσω δικαστικής οδού στην περίπτωση που αρνηθεί. Το ίδιο ισχύει και άν έχει αποκτήσει τη δουλεία με δικαστική απόφαση.

Από τη στιγμή που το ακίνητο εξυπηρετείται με πρόσωπο σε άλλη οδό , παύει η αιτία της δουλείας και κανένα δικαστήριο δεν θα την διατηρήσει.

 

Συμφωνώ με αυτό που λες αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που εξετάζει το δικαστήριο, της εξυπηρέτησης του ακινήτου από τη νέα οδό. Δηλαδή αν αποδειχθεί ότι η οδός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δεσπόζον (σπάνιο βέβαια αλλά μία αιτία θα ήταν η ύπαρξη σημαντικής υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στην οδό και στο ακίνητο)

Posted

Λοιπόν και τώρα συνεχίζουμε την κουβέντα...

(α) Ο πελάτης μου γνωρίζει -θεωρει - έχει την "καλή πίστη" - πως το χωράφι του δεν έχει δουλεία διόδου.

(β) Το ακίνητό του, το έχει με χρησικτησία (επίσης διαθέτει ένα προικοσύμφωνο χρονολογίας 1960+... την ακριβή ημερομηνία δεν την γνωρίζω, στο οποίο δεν αναγράφεται κάτι για δουλεία διόδου)

(γ) Ο όμορος του ιδιοκτήτητης έχει κάνει συμβόλαιο στο οποίο δηλώνεται ότι έχει έμβαση - πέρασμα από το χωράφι του πελάτη μου

 

(1) Είναι υποχρεωμένος ο πελάτης μου να του αφήσει διάβαση?

 

Θεωρώ πως όχι, διότι το προικοσύμφωνο του πελάτη μου δεν αναφέρει κάτι τέτοιο...

 

Σκέφτομαι πως ο πελάτης μου έχει δίκιο γιατί με την ίδια λογική ο κάθε ένας με τυφλό οικόπεδο θα μπορούσε να δηλώσει αυθαίρετα ότι έχει δουλεία από όπου γουστάρει...

 

Απόψεις? Αναγκαστικά πάμε για λύση μέσω της δικαστικής οδού?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.