Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψιλή κυριότητα-επικαρπία / Κύρια & μοναδική κατοικία / Έκδοση προστίμου *


Recommended Posts

Επί ενός αυθαιρέτου κτίσματος (κατοικίας 60 τ.μ.) σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο, ένας κύριος (άγαμος) έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό 50% πλήρους κυριότητας και 50% ψιλής κυριότητας & στην φορολογική του δήλωση Ε1 το δηλώνει ως κύρια κατοικία. Έχει επίσης την ψιλή κυριότητα (50%) σε άλλη κατοικία 117 τ.μ. & πλήρη κυριότητα (100%) σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο 4.500 τ.μ.

Ερώτημα 1: Για την τακτοποίηση της κατοικίας των 60 τ.μ. θα θεωρηθεί ως κύρια και μοναδική κατοικία του το εν λόγω ακίνητο ή όχι;

{Σημείωση:Επί του άνω ακινήτου των 60 τ.μ. το υπόλοιπο ποσοστό (50%) της επικαρπίας ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο (μητέρα του), το οποίο έχει κι άλλα ακίνητα (κατοικίες).}

Ερώτημα 2: Το παράβολο & το πρόστιμο θα πρέπει να εκδοθούν σ΄αυτόν και την μητέρα του ή μόνο σ΄αυτόν;

{Σημείωση:Κατά το παρελθόν για το εν λόγω ακίνητο (60 τ.μ.) έχουν βεβαιωθεί και εξοφληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης επ΄ονόματι της μητέρας του}

 

*Επειδή υπάρχουν δύο ερωτήματα, επαναδιατύπωσα το θέμα με νέο τίτλο και επιπλέον στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση σας στο 2ο ερώτημα ήταν : "Κοινή δήλωση με δύο συνιδιοκτήτες"

Η απάντηση αυτή θεωρητικά είναι σωστή, όμως πρακτικά στο σύστημα των δηλώσεων δεν υπάρχει η πρόβλεψη να δηλώνεται το ποσοστό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με το είδος του δικαιώματος!

Συνεπώς προκύπτει πρόβλημα διότι υπάρχει εν προκειμένω:50% πλήρους κυριότητας συν 50% ψιλής κυριότητας ή αλλιώς 100% ψιλής κυριότητας συν 50% επικαρπίας για τον ένα δικαιούχο & 50% επικαρπίας για την άλλη δικαιούχο!

Με ποιό τρόπο λοιπόν θα γίνει η κοινή δήλωση όταν για το σύστημα θα υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά των δικαιωμάτων;

Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος σε αυτή την περίπτωση είναι ένας με ποσοστό 100%. Το ότι το 50% είναι πλήρης και το άλλο 50% είναι ψιλή κυριότητα δεν παίζει ρόλο. Ο επικαρπωτής δεν είναι κύριος.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

"Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή...οι συντελεστές ...λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις ..." (άρθρο 24)

"Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας...εφόσον ο ιδιοκτήτης...έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής ..." (άρθρο 26)

"Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται γι' αυτόν που έχει την επικαρπία" ( Απάντηση ΥΠΕΚΑ - Θ' μέρος ερωτήσεων & απαντήσεων-04/12/2011)

Στην περίπτωση που ένας δικαιούχος έχει την ψιλή κυριότητα (ποσοστό 100%) και την επικαρπία έχουν δύο άλλοι δικαιούχοι (ποσοστό 50% έκαστος) σε αυθαίρετη κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν και πληρούν τις προϋποθέσεις μειωτικού συντελεστή κύριας και μοναδικής κατοικίας, πως θα υποβληθεί δήλωση στο σύστημα, όταν πρακτικά στο σύστημα των δηλώσεων δεν υπάρχει η πρόβλεψη να δηλώνεται το ποσοστό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με το είδος του δικαιώματος!

Αν υποβληθεί δήλωση μόνο από τον δικαιούχο ψιλής κυριότητας (ποσοστό 100%), πως θα ληφθεί υπόψη ο μειωτικός συντελεστής που ισχύει για τους επικαρπωτές;

Αν υποβληθεί κοινή δήλωση του δικαιούχου ψιλής κυριότητας (ποσοστό 100%) & των επικαρπωτών, πως θα περαστεί στο σύστημα το ποσοστό (100%) του δικαιώματος επικαρπίας τους;

Link to comment
Share on other sites

DA

Τη δήλωση την υποβάλουν μόνο τα εξής πρόσωπα (άρθ 24)

 

2. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος, υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

 

από την παραπάνω διατύπωση από πουθενά δεν συμπεραίνεται ότι τη δήλωση την υποβάλει ο επικαρπωτής

 

όσο για το παρακάτω που αναφέρεις

 

«Κύρια και μοναδική κατοικία θεωρείται γι' αυτόν που έχει την επικαρπία" ( Απάντηση ΥΠΕΚΑ - Θ' μέρος ερωτήσεων & απαντήσεων-04/12/2011)»

 

Αυτό προστέθηκε για να κόψει περιπτώσεις «κύριας και μοναδικής»

Link to comment
Share on other sites

Aν θέλουμε να γράψουμε στα πρόσθετα στοιχεία γιά να δικαιολογήσουμε χρονολογίες , τα γράφουμε στην τεχνική έκθεση , η στα σχόλια ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει νόημα.Αν αναφέρεσαι σε τεχνικά στοιχεία τα γράφεις στην τεχνική έκθεση.Αν δίνεις γενικότερες πληροφορίες τα γράφεις στα σχόλια.Δικές μου σκέψεις μη σε επηρεάσω.Αρκεί να τα γράψεις πιστεύω και όπου νάναι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.