Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και νομιμότητα ακινήτου


Clemenza

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 151
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μη βιάζεσαι, κι ας μην τα μπερδεύουμε...

άλλο ΝΟΚ, άλλο ΠΕΑ

στο ΝΟΚ δεν μετράει το "ψαχνό" δηλ. η καθαρή επιφάνεια

οι περιμετρικοί τοίχοι μετρούν στο Σ.Δ. 

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω ότι άλλο ο ΝΟΚ και άλλο η ενεργειακή μελέτη και επιθεώρηση. Στον Κ.Εν.Α.Κ. για την συνολκή μεικτή επιφάνεια, μετράει το μεικτό εμβαδόν της ολόκληρης της κάτοψης βάσει των εξωτερικών διαστάσεων. Απλά έλεγα μήπως και έπιανε το παπατζιλίκι και για την "συνολική επιφάνεια" κατά τον Ν. 4122/2013. Που η άτιμη, δεν χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς (αλλά εμφανίζεται αυτούσια στην πρώτη σελίδα του Π.Ε.Α. :sad:).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην καταχωρηση ΠΕΑ σε διαμερισμα που εχει γίνει διαδικασία με  Ν.3843/2010 εκεί που ζηταει το buildincert αριθμο νομιμοποιησης εχει κατασταλάξει καποιος οριστικα αν καταχωρείται ο:

α) αριθμός αιτησης;

β) αριθμός καταχώρησης;

γ) αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης περαίωσης διαδικασίας;

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντύπωση πως βάζουμε τον αριθμό της αίτησης, που τις περισσότερες φορές με αυτόν μπορεί  να αναζητηθεί και ο φάκελος από την αρμόδια Υπηρεσία

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με τον καινούργιο νόμο των αυθαιρέτων προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση ΠΕΑ πρέπει να είναι τακτοποιημένο το ακίνητο ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο από τον ν. 4495/2017. 

Για νέα κτήρια, το ΠΕΑ προηγείται του ΠΕΚ, το οποίο με την σειρά του προηγείται της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Με αυτή την συλλογιστική, και για τα υφιστάμενα, ανεξαιρέτως αυθαιρεσιών, το ΠΕΑ -λογικά- θα προηγείται (εάν απαιτείται) της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Άλλωστε, στο άρθρο 102 (<<Μειώσεις και επιβαρύνσεις ενιαίου ειδικού προστίμου>>), γράφει ότι: <<7. Αν για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης με βάση μελέτη αρμόδιου μηχανικού, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά το κόστος αυτών και έως:...>>. Για να έχει γίνει αυτή η μελέτη θα πρέπει να έχει προηγηθεί έκδοση ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο συλλογισμός σου συνάδερφε αλλά με ανάποδο τρόπο. Απλά δε ξέρω αν πρέπει 1α να υποβάλλει ο μηχανικός δήλωση τακτοποίησης και εν συνεχεία να προβεί σε έκδοση ΠΕΑ αναγράφοντας και το σχετικό Α/Α της δήλωσης στα στοιχεία του ΠΕΑ.  Επιπλέον για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου το ΠΕΑ πρέπει να το εκδόσεις σε περίπτωση που θέλεις μείωση προστίμου βάση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου που μελετάς-τακτοποιείς. 

Link to comment
Share on other sites

Να το πω απλά. ΠΕΑ μπορεί να βγει και για τσίγκινη παράγκα, φτάνει να δικαιολογείται ότι εμπίπτει στο πεδίο ισχύος του ΚΕΝΑΚ. Αυτό δεν νομίζω πως θα αλλάξει ποτέ. Και τα αυθαίρετα καταναλώνουν ενέργεια και δεν συμφέρει κανένα μηχανισμό του συστήματος, το να αλλάξει η δυνατότητα απευθείας εξέτασης της ενεργειακής συμπεριφοράς τους (βασικά ούτε η ανέγερσή τους, αλλά αυτό είναι άλλη πονεμένη ιστορία). Να τα εντάξει στο σύστημα αναβάθμισής τους (οπότε να κινείται κι όλος ο μηχανισμός), ναι. Τώρα, αν θα κατεδαφιστεί στη συνέχεια, βάσει άλλης διάταξης του νόμου, άλλη ιστορία.

Δεν νομίζω λοιπόν πως το κάνει αυτός ο νόμος, δηλαδή δεν το βλέπω να προστεθεί στο buildingcert κάποιο πεδίο όπου θα είναι υποχρεωτική η καταχώρηση δήλωσης τακτοποίησης, προκειμένου να επιτραπεί και να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης ΠΕΑ.

 

Δεν ξέρω κιόλας. Έχω πάψει εδώ και χρόνια να ασχολούμαι με άδειες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.