Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλήμερα

Συναδελφε εμενα απο την αρχη το θεμα μου ειναι (και για αυτο επιμενω μια και θεωρω απο τα πολυ σημαντικα θεματα (για εμενα το πιο σημαντικο) πανω στην  εκπονηση μιας μελετης την τοποθετηση του κτιριου ) οτι με αυτα που εχουμε συζητησει εδω (και δεν με βρισκουν συμφωνο ισως σωστα ισως λαθος) ουσιαστικα σε οικοπεδα με μικρο βαθος και μεγαλο συντελεστη και επομενως μεγαλο υψος (σε περιοχες πχ της Αθηνας οπως κερατσινι,νικαια,παγκρατι κτλ και τοσες αλλες οπου οι δρομοι εχουν μικρο πλατος) ο συνδιασμος στερεου-εξωστων και εννιαμετρου ειναι ανεφεικτος.

Θελεις να το πιασουμε το θεμα απο τους εξωστες ? Δηλαδη στο παραπανω παραδειγμα τι θα πω στον πελατη πρεπει να τοποθετηθεις επι της ΟΓ δικαιουσαι  80 εκατοστα εξωστη αλλα και επειδη ο εξωστης πρεπει να ειναι 0.50 μεσα απο το κρασπεδο του πεζοδρομιου τελικα τα μπαλκονια που θα εχεις θα ειναι 30 εκατοστα? (ενοειται βεβαια οτι αυτα τα οικοπεδα αν δεν εφαρμοσεις εννιαμετρο και πας με Δ δεν δουλευονται)

Θελεις να το πιασουμε απο το θεμα του στερεου? Αν δεν κανεις υποχωρηση και αρχισεις τα μπασιματα απο τον 3-4 οροφο ζητω που καηκαμε.......Ασε που και το στατικο κομματι  σε οδηγει σε υποχωρηση μια και υπαρχει και το θεμα επαρκειας τοιχειων ,φυτευτων κτλ.

Θεωρω οτι δεν ειναι αυτο το πνευμα του νομοθετη πανω στην πολυβασανισμενη και πολυδουλεμενη απο το ΣΤΕ εννιαμετρο

Δεν πιστευω επισης οτι ο νομοθετης θελει να με αναγκασει να βρισκω τρικ για να την εφαρμοσω.Οπως πχ να δωσω συντελεστη στο ισογειο μεχρι την ΟΓ ουτε πχ να κανω ΗΧ στον πρωτο οροφο σε συνεχεια του κτηριου και μεχρι την ΟΓ ωστε να εχω να εχω περιγραμμα κτιριου, καλυψη κτλ μεχρι αυτην.

Για αυτο θεωρω οτι το κυριαρχο σημειο της εννιαμετρου ειναι που τερματιζει το κτιριο (στα 9μ απο την ΟΓ) και οχι απο που αρχιζει.

Ολα αυτα βεβαια ειναι προσωπικες αποψεις πιθανον λανθασμενες αλλα πιστευω οτι αυτο το site για αυτο τον λογο υπαρχει (πολλα μπραβο στα παιδια που το δουλευουν) για να ανταλασουμε αποψεις ομορφα και με ευγενικο τροπο βοηθωντας ο ενας τον αλλον μεσα σε αυτο το χαος της νομοθεσιας........

Τελος ελπιζω καποιος αρμοδιος να διαβαζει ολους αυτους τους προβληματισμους που εχουμε και να βγαλει καποτε..... καμμια διευκρινιση. (Εγω οσο και να εψαξα δεν εχω βρει κατι συσχετιζομενο με την εννιαμετρο και την υποχωρηση απο την ΟΓ)

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 371
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημήτρη

 

Δεν νομίζω και  ίσως δεν πρέπει το δικαίωμα σε μικρότερο Δ να το έχει και ένα κτίριο <9

 

Στο μέλλον ίσως δημοσιευθεί κάποια διευκρινιστική γι΄ αυτό.

Πχ. Όταν ΡΓ=ΟΓ το 1/3 της διαφοράς του ανεγειρόμενου από το εννιάμετρο να μπορεί να είναι οπισθοχώρηση!

 

Μέχρι τότε πάμε σε άλλες λύσεις  πχ. ΗΧ. στον Α όροφο που λες και συ.

 

 

Παλαιότερα έπρεπε με το κτίριο να ορίσεις την ΟΓ.

 

Σε μεγάλα οικόπεδα και κτίρια που απαιτούσαν μεγάλα προκήπια μία ήταν η λύση: Το σπιτάκι του φύλακα 4Χ4 στην ΟΓ

και καθάριζες!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συναδελφοι προσπαθω να καταλαβω τον ορισμο του πλαγιου οριου οικοπεδου και του πισω οριου.

πρωτα αναλυω το πλαγιο.

ο νοκ λεει:

Πλάγια όρια μεσαίου οικοπέδου είναι αυτά που το ένα άκρο τους βρίσκεται επί της ρυμοτομικής γραμμής (εστω οτι αυτο το καταλαβαινουμε) ή έχουν κοινό άκρο με το τμήμα πλάγιου ορίου που βρίσκεται επί της ρυμοτομικής γραμμής και δεν είναι πίσω όριο. Πλάγια όρια γωνιακού, δισγωνιαίου ή διαμπερούς οικοπέδου είναι όλα τα όρια των οικοπέδων αυτών με τις όμορες ιδιοκτησίες.

 

οταν λεει κοινο ακρο εννοει οταν δεν υπαρχουν μικρες κλισεις μεταξυ των οριων? εφτιαξα καποια σχηματα εαν εχετε ορεξη δειτε τα.

 

 

Drawing1.pdf

Link to comment
Share on other sites

στο σχήμα 2 την πλευρά εδ γιατί την έβαλες πλάγιο αφού δεν έχει με την ηζ κοινό άκρο για μικρές η μεγάλες κλίσεις πουθενά δεν υπάρχει αναφορά

Link to comment
Share on other sites

για να εξηγησω αυτο ΄΄τμημα πλαγιου οριου΄΄ γι αυτο λεω για τις μικρες κλισεις. αλλιως  ποτε λεμε οτι τελειωνει το πλαγιο οριο? δηλ το πλαγιο όριο εχει το ενα ακρο του ειναι επι της ρυμοτομικης γραμμης και το αλλο που σταματαει? στην επόμενη πλευρά που δεν διαφοροποιει πολυ την διευθυνση του?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει πρόβλημα στον ορισμό πλάγιου και πίσω ορίου για το οποίο το ΥΠΕΚΑ δεν λέει τίποτα και αν έχεις προσέξει και σε αυτό το φόρουμ κανείς δεν θέλει να πάρει θέσει γιατί το θέμα δεν είναι απλό . στην δική σου παραδοχή ότι η πλευρά εδ είναι πλάγιο όριο υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση κατασκευής να αντιμετωπίσης μεγάλο πρόβλημα αν από μελλοντική εξήγηση αποδεικτή ότι είναι πίσω όριο ( σε περίπτωση που κολλήσεις ) .

πραγματικά το υπεκα θα πρέπει περισσότερο να ασχοληθεί με το θέμα διαφορετικά όποια εξήγηση δοθεί από τους μελετητές η τις υδομ πιθανόν να είναι σωστή αλλά πιθανόν να είναι και λάθος και τότε θα βρίζουν όλοι το υπάλληλο και όχι αυτούς που επανέφεραν χωρίς να ξέρουν γιατί τα πλάγια η πίσω όρια . 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω μια ερώτηση να σας κάνω. Έχω βγάλει οικοδομική άδεια σε υπάρχον διώροφο κτήριο καταστημάτων - γραφείων για μία προσθήκη εξωτερικού κλιμακοστασίου  σε εκτός σχεδίου περιοχή,. Η πλάκα του κλιμακοστασίου καταλήγει στα 7.00 m + 1.20 στέγη (εάν κατασκευαστεί). Συνειδητοποιήσα ότι εάν γίνει η στέγη δεν θα μπορεί ένας άνθρωπος να βγει στη στέγη. Ισχύει η απόληξη του κλιμακοστασίου (έχω και ανελκυστήρα) σε εκτός σχεδίου για το ΝΟΚ. Εάν ναι, τι γίνεται με τη στέγη? Πάει +1.20 από την απόληξη?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημέρα και από εμένα...

επειδή είμαι τελείως νέα μηχανικός η ερώτηση μου είναι τελείως απλοϊκή.....Πώς ακριβώς υπολογίζουμε τον μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο κτιρίου πάνω από το έδαφος; Είναι : σ.ο. Χ επιτρεπόμενη δόμηση; Ή σ.ο. Χ πραγματοποιούμενη δόμηση. Επίσης σε εμάς εδώ ισχύει ένα προεδρικό διάταγμα που ορίζει ότι ο μέγιστος όγκος του κάθε ενός από τα κτίσματα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.000 κ.μ.. Τι ακριβώς συμπληρώνω στο έντυπο για έγκριση δόμησης; Τέλος όταν το έντυπο λέει για Συνολικό Όγκο κτιρίου εννοεί να συμπεριλάβω και τον όγκο του υπογείου; Λέει κάπου στον ΝΟΚ για μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο υπογείου;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

καλησπέρα

 

ζητώ συγνώμη αν ρωτάω σε λάθος μέρος, αλλά δεν έχω και ιδιαίτερη εμπειρία με τα αρχιτεκτονικά

 

σύμφωνα με τον ΝΟΚ, για νέο κτίριο βιομηχανικής χρήσης, απαιτείται το καθαρό ύψος του ορόφου να είναι 2,65 κατ' ελάχιστον ή ισχύει το όριο του κτιριοδομικού ; (2,40)

 

υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ; 

 

ευχαριστώ !

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον ορισμό 95 του ΝΟΚ :

Tο 2,65 μ. είναι το ελάχιστο ελεύθερο ύψος χώρου κύριας χρήσης κτιρίου ... καμία εξαίρεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.