Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Κλειστό" επάγγελμα οι μηχανικοί;


Αλέξανδρος

Recommended Posts

Έρχονται κι άλλα!!!!!!!

 

Τα "προνόμια" μας (ελάχιστη αξιοπρεπής αμοιβή) τέλος!!!!!!!!!!!

 

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=937387&lngDtrID=251

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό όπως του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, του βυτιοφορέα, του ταξιτζή και δεν ξέρω και εγώ πόσσων άλλων.

Επίσης, στο επάγγελμά μας δεν υπάρχουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί που υπάρχουν στους δικηγόρους όπως αναφέρεται στο άρθρο που ανέφερες πέρα από τη μικρή αύξηση αμοιβών για τις μελέτες και μεγαλύτερες για τις επιβλέψεις για έργα μακριά από την έδρα του μηχανικού.

Οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές ισχύουν για όλους οπότε οι όροι του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους. Αλλά και πάλι δεν μπορεί ένα επάγγελμα να χαρακτηριστεί κλειστό λόγω ελάχιστων αμοιβών. Κλειστό θα χαρακτηριστεί όταν περιορίζει τις θέσεις όσων έχουν το δικαίωμα να το ασκήσουν σε μια γεωγραφική περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

"Αμέσως μετά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εκδώσει απόφαση για τους μηχανικούς και συγκεκριμένα για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο απαιτεί Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για να εγγράψει κάποιον ως μέλος του, αλλά επιβάλλει κατώτατες τιμές ακόμη και στους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης και τους υποχρεώνει να καταβάλλουν εισφορές σε αυτό, μολονότι δεν τους δέχεται ως μέλη του."

 

Τόσο καιρό το ΤΕΕ είχε επιβάλλει διάφορες παράνοιες, αθλιότητες και αισχρότητες. Έχοντας μείνει στην εποχή του 1960 και αρνούμενο να αποδεχθεί τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αντι να φροντίσει -που ήταν υποχρέωσή του- για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον ευρύτερο κλάδο των μηχανικών, επέμεινε στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του. Τώρα θα θερίσει αυτά που έσπειρε και καιρός ήταν.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS δε θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση σχετικά με το ΤΕΕ μια που το θέμα έχει εξαντληθεί.

 

Δε νομίζεις όμως πως κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα επηρεάσει και τους αποφοίτους των ΤΕΙ?

 

Έβαλα αυτό το θέμα γιατί πιστεύω ότι είναι κοινό μας πρόβλημα και όχι για να "αρπαχτούμε" πάλι!!! Όλοι στο κάτω κάτω αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι το θέμα της συγκεκριμένης συζήτησης. :D :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

"Ελάχιστη αμοιβή" υπάρχει στα ιδιωτικά έργα μόνο στα επι των οικοδομικών αδειών ή είναι η ιδέα μου?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αγαπητέ Αλέξανδρε, γιαυτό έπρεπε ίσως να έχει προβλεφθεί κάποιου είδους θωράκιση.

 

Γενικότερα ομως νομίζω ότι το θέμα των αμοιβών σε ότι ξεφεύγει απο τις πολεοδομίες έχει πλέον αφεθεί στα χέρια της "ελεύθερης αγοράς". Για παράδειγμα, μελέτες αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές κλπ. για ιδιώτες, εταιρείες, τράπεζες κλπ. δεν υπόκεινται σε καμία ελάχιστη αμοιβή αλλά στο ποιος θα "προσφέρει" τα λιγότερα. Αποτέλεσμα ? χαμηλής ποιότητα μελέτες απο χαμηλά αμοιβόμενους μηχανικούς. Αυτό το μοντέλο θα επικρατήσει μάλλον γενικότερα , και δεν βλέπω πως μπορεί να αλλάξει αφού οι περισσότεροι μηχανικοί και τεχνικά γραφεία μια χαρά το έχουν αποδεχθεί...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά τι το ψάχνετε!Η Ε.Ε. δεν θέλει ελεύθερους επαγγελματίες αλλά εταιρείες με δεκάδες μηχανικούς υπαλληλάκια που θα κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν τώρα για έναν μισθό.Τα συμφέροντα των επιχειρηματιών εξυπηρεντούνταιμ και όχι της κοινωνίας όπως λένε κάποιοι.

Link to comment
Share on other sites

Για ρωτήστε και κανένα συνάδελφο από τις νέες ειδικότητες να μας πει την άποψη του αν είνα κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού στην ελλάδα ή όχι.(Να αναφέρω οτι ένας μηχανικός παραγωγής δεν μπορεί να υπογράψει για να μετακινήσει ένα τόρνο ή ένας μηχανικός περιβάλλοντος δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα βιολογικό ή να κάνει ΜΠΕ σας φαίνεται υπερβολικό?)

Προφανώς είναι κλειστό το καθεστώς αφού δεν μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας

 

 

Επιπλέον πολλοί συνάδελφοι που διαμαρτύρονται περι κατάργησης ελάχιστων αμοιβών στην πράξη οι ίδιοι χρησιμοποιούν για ώφελος τους οτι δεν υπάρχει ελάχιστη αμοιβή παντου και δίνουν "δώρο " ή για ένα κομμάτι ψωμί μελέτες άλλων ειδικοτήτων (κυρίως περιβαλλοντικά .τοπογραφικά ) οπότε μην βλέπετε τα πράγματα μονόπλευρα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.