Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

...... συμφωνείτε με την δήλωση Α/Θ για θέρμανση σε σπίτι εφόσον δεν υπάρχει λέβητας ;

Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε...

Εάν δεν υπάρχει κανένα σύστημα θέρμανσης, βάζεις το θεωρητικό.

Εάν έχεις α/θ, βάζεις αυτές στο τμήμα που καλύπτουν, και το υπόλοιπο τμήμα καλύπτεται απο το θεωρητικό

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, μία ερώτηση για ενεργειακή μελέτη και όχι ΠΕΑ. Έχω ενοχλήσει και στο παρελθόν κανα δυο φορές το τόπικ για θέματα θερμικών ζωνών, μιας και περί τούτου πρόκειται, αλλά είναι από τα σημεία που με μπερδεύουν λίγο... Θέλω λοιπόν, να κάνω τη μελέτη για μία προσθήκη κατοικίας σε όροφο πάνω από υφιστάμενη ισόγεια κατοικία. Η κατοικία του ορόφου δεν επικοινωνεί εσωτερικά με αυτή του ισογείου αλλά υπάρχει εξωτερικό κλιμακοστάσιο. 

 

Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής. Μπορώ στη μελέτη μου να θεωρήσω το κλιμακοστάσιο του ορόφου στην ίδια θερμική ζώνη με την κατοικία, ή πρέπει υποχρεωτικά να το ορίσω ως ΜΘΧ; Εγώ θα το ορίσω ως ΜΘΧ μιας και μου φαίνεται πιο σωστό και λογικό, απλά θέλω να ξέρω αν επιτρέπεται.

 

Και κάτι άλλο. Στην περίπτωση που το ορίζω ως ΜΘΧ, όπως και θα κάνω, ο τοίχος του σπιτιού που επικοινωνεί με το κλιμακοστάσιο είναι τοίχος σε επαφή με ΜΘΧ και στη ζώνη μου έχει επιτρεπόμενο συντελεστή 1,0 για τοίχο σε επαφή με ΜΘΧ (είμαι ζώνη Β). Επειδή δεν έχω ούτε την εμπειρία και ούτε έχω ξαναμελετήσει αντίστοιχη περίπτωση, θα μπορούσατε να μου πείτε πώς είναι περίπου αυτός ο τοίχος στην πράξη; Δηλαδή, από ότι βλέπω στο πρόγραμμα του ΚΕΝΑΚ θέλει σίγουρα 2 πόντους μόνωση έτσι; Και από πάχος τον δείχνουμε πόσο, 20άρη; Τι συνηθίζεται;

 

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Στη μελέτη ενεργειακής απόδοσης (Μ.Ε.Α.) ο υφιστάμενος χώρος κατοικίας του ισογείου θεωρείται θερμαινόμενος, λόγω της χρήσης του (σαν κατοικία). Οπότε η διαχωριστική επιφάνεια (δάπεδο προσθήκης Α' ορόφου) είναι αδιαβατική. Και οι θερμογέφυρες που δημιουργούνται σε αυτές τις θέσεις, επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη στη ΜΕΑ, παρά μόνο στο έλεγχο θερμομονωτκής επάρκειας.

 

Στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας, αν γίνει μόνο για την προσθήκη και όχι για όλο το κτίριο (που μάλλον έτσι θα γίνει), εκεί κάνεις τη θεώρηση του ισογείου σαν μ.θ.χ., οπότε τα δάπεδο του Α' ορόφου θα πρέπει να θερμομονωθεί. Δες στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 στην ενότητα 2.6.1., την παράγραφο για "επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ίδιου κτηρίου".

 

Εξαρτάται τι είδους θερμομόνωση θα κάνεις (εξωτερική ή στον πυρήνα, γιατί για εσωτερική το αποκλείω). Μπορείς να δεις περισσότερα στο θέμα: Θερμομόνωση: Πώς κατασκευάζετε τοίχους/πλάκα/κολώνες;

Αν θες ρίξε μια ματιά και στα συνημμένα.

thermomonosi-1.rar

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ρίξω σε ευχαριστώ πολύ... Τυπικός τοίχος υπάρχει γενικά;

 

Γιατί στη θερμομόνωση της προσθήκης πρέπει να θεωρήσω το δάπεδο σε επαφή με ΜΘΧ;

Link to comment
Share on other sites

Μα γι' αυτό που ρωτάς για το δάπεδο σε παραπέμπω στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010, σελ. 43.

 

Δες στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 στην ενότητα 2.6.1., την παράγραφο για "επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ίδιου κτηρίου".

 

Αν ρωτάς για το σκεπτικό με το οποίο ζητά αυτό ο κανονισμός, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Ίσως γιατί το υφιστάμενο είναι ελλιπώς θερμικά προστατευμένο (ή και τελείως απροστάτευτο) και από την άλλη δεν αποτελεί όμορο κτίσμα, όπου εκεί κάνουμε την παραδοχή πως έχουμε επαφή με εξωτερικό αέρα γιατί δεν ξέρουμε το αν θα συνεχίσει να υφίσταται και μελλοντικά (οπότε καλού-κακού παίρνουμε το δυσμενέστερο σενάριο, δηλαδή να πάψει να υπάρχει, οπότε το κτίριό μας το θεωρούμε -στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας- πανταχόθεν ελεύθερο).

 

"Τυπικοί" είναι και οι τοίχοι που σου έδειξα...

 

Υ.Γ.: Έχω μια ερώτηση προς όλους. Αν πούμε ότι μελετάμε εξαρχής ένα νέο κτίριο κατά ΚΕΝΑΚ και το κατασκευάζουμε ακολουθόντας κατά γράμμα τη μελέτη. Κάποια στιγμή, κι ενώ στο μεταξύ ΔΕΝ έχει βγει κάποιος νέος ΚΕΝΑΚ με τις συνοδεύουσες αυτόν ΤΟΤΕΕ, αποφασίσουμε να κάνουμε μια προσθήκη σαν την παραπάνω, ανεξάρτητη λειτουργικά, τότε στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας της προσθήκης, θα είμαστε υποχρεωμένοι πάλι να κάνουμε τη θεώρηση του υφιστάμενου σαν Μ.Θ.Χ.; Εντάξει, το δάπεδο π.χ. θα είναι μονωμένο και με το παραπάνω (πρώην οροφή προς εξωτερικό αέρα γαρ), αλλά πάλι μ.θ.χ.;

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις πάρει την άδεια και η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί (οπότε δεν κάνεις καμιά ενημέρωση-αναθεώρηση) τότε ναι.

 

Δε σου λέει η ΤΟΤΕΕ2 ότι το προς μθχ θα το θεωρήσεις μόνο στα παλιά κτίρια και όχι στα νέα ούτε είναι θέμα πάχους θερμομόνωσης.

 

Λίγο κουφή η θεώρηση αλλά νομίζω ότι έτσι είναι.

Link to comment
Share on other sites

 

......Εντάξει, το δάπεδο π.χ. θα είναι μονωμένο και με το παραπάνω (πρώην οροφή προς εξωτερικό αέρα γαρ), αλλά πάλι μ.θ.χ.;

Δεν είναι έτσι, διότι η μόνωση της οροφής του αρχικού κτιρίου θα έχει τοποθετηθεί εξωτερικά (λόγω απαιτούμενης θερμοχωρητικότητας), οπότε θα πρέπει να αποξηλωθεί προκειμένου να κατασκευασθεί η προσθήκη καθ' ύψος.

 

 

hkamp

"Λίγο κουφή η θεώρηση αλλά νομίζω ότι έτσι είναι."

Και βέβαια είναι "κουφή" θεώρηση, διότι με αυτή τη λογική, θα πρέπει το δάπεδο του κάθε ορόφου πολυκατοικίας να έχει θερμομόνωση...

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

@tetris

Κι όμως, γνωρίζω κατασκευαστή που -χρόνια τώρα- εφαρμόζει θερμομόνωση στο κάτω μέρος της πλάκας στα ενδιάμεσα δάπεδα, με σκοπό αφενός να μειώσει τις απώλειες λόγω διακεκομμένης και μη ταυτόχρονης λειτουργίας της θέρμανσης όλων των ιδιοκτησιών (αυτό το καταλαβαίνω) και αφετέρου τις απώλειες από τις τεράστιες ψύκτρες που λέγονται μπαλκόνια (ως προς αυτό δε νομίζω πως πετυχαίνει τίποτα και άλλωστε υπάρχουν ειδικά τεμάχια που μπορούν να τοποθετηθούν, στη φάση του καλουπώματος, μεταξύ φέροντος οργανισμού και προβόλου και τα οποία μειώνουν αισθητά τις θερμογέφυρες αυτές).

Link to comment
Share on other sites

ερώτηση φρέσκια

οι αρμοί διαστολής πως αντιμετωπίζονται ;

έχω "μεσοτοιχία", στην οποία όμως οι τοίχοι απέχουν 20 εκατοστά μεταξύ τους (αρμός διαστολής ανάμεσα στα κτίρια)...

η λογική λέει εξωτερικό περιβάλλον, με πλήρη σκίαση...

 

 

απλά τα κτίρια απέχουν 20cm μεταξύ τους, so simple ;)

 

 

και η φωτό:

 

e7nzoi.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.