Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

ερώτηση για ΜΕΑ.

Σε προσθήκη καθ' ύψος (μεζονέτα) που στη μελέτη θεωρείται λειτουργικά ανεξάρτητη (δηλ. ΚΕΝΑΚ μόνο για την προσθήκη και όχι για το υφιστάμενο), μπορεί το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης να καλύπτει το φορτίο της προσθήκης (βάσει απωλειών το καλύπτει -υπερδιαστασιολογημένος λέβητας πετρελαίου) ή πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό σύστημα θέρμανσης για την προσθήκη? Η ερώτηση είναι βάσει νομοθεσίας αν επιτρέπεται. 

Το είδα σε ΜΕΑ που έχω στα χέρια μου και η εντύπωση μου είναι πως πρέπει να υπάρχει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης για την προσθήκη, αλλιώς θέλει ΚΕΝΑΚ και για το υφιστάμενο.

Link to comment
Share on other sites

Να σας ρωτήσω..για έκδοση ΠΕΑ σε νέο κτίριο κατά ΚΕΝΑΚ, όπου το υπόγειο έχει κουφώματα μη πιστοποιημένα (το υπόγειο είναι ΜΘΧ) υπάρχει πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να δεις τη ΜΕΑ που έχει κάνει ο συνάδελφος και τι κουφώματα έχει βάλει ...(υποθέτω μη πιστοποιημένα)

 

Σ΄αυτή τη περίπτωση, θα αυξανεται ελαφρώς η διείδυση του αέρα (στο ΜΘΧ) και πιθανόν να επιρεάζει κάπως τη διαχωριστική επιφάνεια (δάπεδο ισογείου) και την πόρτα επικοινωνίας με τη θερμική ζώνη

Link to comment
Share on other sites

@anastaciak810

Αν το υπόγειο είναι πραγματικά μ.θ.χ. όπως προβλέπονταν στη ΜΕΑ, τότε δεν βρίσκω κάποιο πρόβλημα. Τα δομικά στοιχεία του δεν έχουν υποχρέωση να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές (Umax, λ, CE).

 

@spapako

Νομίζω πως ένα θέμα έχει να κάνει με το αν μπορείς να πετύχεις την ελάχιστη απαιτούμενη κατηγορία αυτοματισμών (Γ). Άλλο ένα είναι, τι γίνεται με την πιστοποίηση CE του λέβητα, του κυκλοφορητή και των λοιπών εξαρτημάτων του λεβητοστασίου. Εκτός κι αν δεν χρειάζεται και γίνονται δεκτά ως έχουν αφού είναι υφιστάμενα.

Κι ένα τρίτο τι θα γίνει με την κατανομή δαπανών θέρμανσης. Υποθέτω πως το υφιστάμενο είναι μόνο του ή πριν την εφαρμογή του ΦΕΚ 631Δ-1985, οπότε δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Αλλά και να υπήρχε, θα πρέπει να γίνει καινούργια, αφού υπολογιστούν οι θερμικές απώλειες για το σύνολο του κτιρίου. Θα πρέπει επίσης να είναι εφικτή η εγκατάσταση αυτονομίας και θερμιδομέτρησης.

Ας πει και κάποιος άλλος συμφορουμίτης τη γνώμη του.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

@panos-vicious

Μου απάντησαν από ΕΥΕΠΕΝ ότι το υφιστάμενο σύστημα γίνεται δεκτό ως έχει (στη ΜΕΑ απλά προδιαγράφει και αντιστάθμιση).

Για την κατανομή δαπανών, όντως έχει μελέτη με θερμιδομέτρηση. Απλά επειδή υπάρχουν και 2 ηλιακοί ΙΙΙ (ένας για κάθε κατοικία-μεζονέτα), καλό θα ήταν να έμπαιναν και 2 επιπλέον θερμιδομετρητές στις γραμμές του ΖΝΧ. Αλλά μετά ποιος ακούει τον ιδιοκτήτη για το κόστος....

Σε ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Στη ενεργειακή μελέτη δηλαδή αφού κάνουμε τον υπολογισμό των ψυκτικών φορτίων και δηλώνουμε ένα θεωρητικό σύστημα ψύξης με EER ίσο με του Κ.Α. και μηδενική ισχύ ή με την ισχύ που προκύπτει από τους υπολογισμούς των φορτίων (100% κάλυψη φορτίων)?

 

Σε κατοικίες με πετρέλαιο πάντως για να βγει Β θα πρέπει το θεωρητικό σύστημα ψύξης να έχει μεγαλύτερο EER από του Κ.Α.

Link to comment
Share on other sites

Zio7 μετέφερα εδώ την ερώτηση για να είναι σε κατάλληλο θέμα.

Ο υπολογισμός των ψυκτικών φορτίων δεν έχει σχέση με το πως περνάς το θεωρητικό σύστημα ψύξης στο xml.

Εκεί, αφού η κατοικία δεν θα έχει σύστημα ψύξης, θα πρέπει να περάσεις αυτό του κτιρίου αναφοράς και όπως στο ορίζει η ΤΟΤΕΕ1 και αναφέρεται στο help του προγράμματος.

Δηλαδή μηδενική ισχύ κ.λ.π. (έτσι κι αλλιώς η μελέτη υπολογισμού των ψυκτικών φορτίων δε σου ορίζει την ισχύ της μονάδας που θα τα καλύψει).

Το θεωρητικό σύστημα της κατοικίας έχει το EER που σου λέει η ΤΟΤΕΕ1 (δηλ. 3) και δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε.

 

Αν θέλεις να σου βγει Β, μπορείς να βελτιώσεις άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση του κτιρίου (π.χ. τα U, τα ηλιακά, την κατηγορία αυτοματισμών κ.λ.π.).

Δεν είναι μόνο το EER που παίζει ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να ρωτήσω.Σε περίπτωση που ο τοίχος ενός διαμερίσματος είναι σ επαφή με τον φωταγωγο της πολυκατοικίας,πως υπολογίζω το U?Ως Επαφή με ΜΘΧ άρα U/2 ή σε επαφή με εξωτερικο αέρα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.