Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

1. Το ύψος που υπολογίζεις είναι το ίδιο που υπολόγισα κι εγώ.

Τις κεκλιμένες επιφάνειες πως θα τις περάσεις στο xml αφού δεν υπάρχει τέτοια επιλογή; σαν οριζόντιες οροφές; Θα έχεις δηλαδή μία κατοικία με ορισμένο όγκο και ορισμένο ύψος και με εμβαδόν οροφής μεγαλύτερο από το εμβαδόν μιας οριζόντιας οροφής. Πως θα γίνει αυτό; θα "περισσεύει" η οροφή γύρω-γύρω, έξω από τους κατακόρυφους τοίχους; Δεν το θεωρώ σωστό. Εξ άλλου κάπου το έχω διαβάσει αλλά δεν θυμάμαι που, ότι αν έχουμε στέγη με κλίση μέχρι 30 μοίρες (?) την λαμβάνουμε ως οριζόντια.

 

2. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα το τζάκι δεν καλύπτει κατά 100% τις απαιτήσεις για θέρμανση εγώ θα θεωρούσα ότι είναι επικουρικό και θα λάμβανα υπόψη μου μόνο τον λέβητα.

 

3. Αν κατάλαβα καλά το ισόγειο είναι μη θερμαινόμενο, δεν έχει δηλαδή εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα. Επίσης υπάρχει κι ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 1ο όροφο σε επαφή με το δικό σου. Άρα το κτήριο σου είναι πολυκατοικία και επομένως η ιδιοκτησία που εξετάζεις είναι διαμέρισμα πολυκατοικίας. Αυτό σου δίνει το δικαίωμα να πάρεις την απλοποιητική παραδοχή U/2 που είναι προς διευκόλυνση σου. Κανείς όμως δεν σου απαγορεύει να περιγράψεις κανονικά όλο τον Μ.Θ.Χ. και να πάρεις το πάτωμα σαν διαχωριστική επιφάνεια. Και τα δύο είναι σωστά, ποιο εύκολο το πρώτο.

Όμως: Αν περιγράψεις τον Μ.Θ.Χ. το εμβαδόν του προσμετράται και επομένως θα μπορούσες να ζητήσεις πληρωμή για τα περισσότερα τετραγωνικά που θα έχεις. Αυτό αν ίσχυαν οι νόμιμες αμοιβές θα ήταν υπέρ σου γιατί θα έπαιρνες σίγουρα περισσότερα. Τώρα όμως δεν νομίζω ότι μπορείς να ζητήσεις παραπάνω χρήματα γι' αυτό το λόγο και να σου τα δώσουν...πάλι ποτέ δεν ξέρεις!

 

 

 

1. Το ύψος που υπολογίζεις είναι το ίδιο που υπολόγισα κι εγώ.

Τις κεκλιμένες επιφάνειες πως θα τις περάσεις στο xml αφού δεν υπάρχει τέτοια επιλογή; Μπορείς, αρκεί να δώσεις την κλίση τους στο αντίστοιχο κελί σαν οριζόντιες οροφές; Θα έχεις δηλαδή μία κατοικία με ορισμένο όγκο και ορισμένο ύψος και με εμβαδόν οροφής μεγαλύτερο από το εμβαδόν μιας οριζόντιας οροφής. Πως θα γίνει αυτό; θα "περισσεύει" η οροφή γύρω-γύρω, έξω από τους κατακόρυφους τοίχουςΜην μπερδεύουμε την πραγματική γεωμετρία του κτιρίου με την προσομοίωση Δεν το θεωρώ σωστό. Εξ άλλου κάπου το έχω διαβάσει αλλά δεν θυμάμαι που, ότι αν έχουμε στέγη με κλίση μέχρι 30 μοίρες (?) την λαμβάνουμε ως οριζόντια. Υπάρχει ένα όριο στις κλίσεις (60ο ως προς την κατακόρυφο) προκειμένου ένα δομικό στοιχείο να θεωρηθεί στέγη ή τοίχος

.........

 

 

Μου φαίνεται σωστότερο να θεωρήσω ως αδιαφανείς επιφάνειες μόνο τις κεκλιμένες της στέγης (κ όχι το ξύλινο ταβάνι) ως εξής:

α) επιφάνεια την κεκλιμένη επιφάνεια χωρισμένη σε όσα τμήματα απαιτείται ανάλογα με κλίση, προσανατολισμό, κτλ.

β) β (κλίση) = 16,70 μοίρες για κλίση 30% για παράδειγμα

γ) γ (προσανατολισμός) ότι θα έπαιρνα αν η κεκλιμένη επιφάνεια ήταν κατακόρυφη, δλδ. για παράδειγμα 0 μοίρες αν βλέπει Βορρά

δ) U (συντ. θερμοπερατότητας) από τον πίνακα 3.4β - ΤΟΤΕΕ 1 για κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης ξύλινης στέγης

 

Συμφωνούμε;

Link to comment
Share on other sites

Από βοήθεια προγραμματος.

β (deg), Κλίση. Εισάγεται η κλίση του δομικού στοιχείου, μετρούμενη μεταξύ της καθέτου στην επιφάνεια και της κατακόρυφου (ζενίθ) περιοχής. Ένας κατακόρυφος τοίχος έχει κλίση 90°, μια επίπεδη οροφή 0°, ενώ μια πυλωτή 180°.

Αρα για κλίση στέγης 30 °, νομίζω ότι πρέπει να εισάγεις 30° σαν β.

Link to comment
Share on other sites

Στις ερωταπαντήσεις γράφει το παρακάτω όμως.

 

Σε ποιες περιπτώσεις κεκλιμένων επιστεγάσεων λαβμάνονται υπόψη οι συντελεστές θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.β της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1.

Οι τιμές για κεκλιμένες επιστεγάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.4.β. αφορούν τρεις βασικές κατηγορίες:

α. Οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι στέγες όπου μεταξύ του επιστεγασμένου χώρου και της κεκλιμένης στέγης του, παρεμβάλεται οριζόντιο δομικό στοιχείο. Αυτό το οριζόντιο δομικό στοιχείο (χωρίς θερμομόνωση ή με ανεπαρκή θερμομόνωση κατά Κ.Θ.Κ.) μπορεί να είναι, είτε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, είτε ψευδοροφή, το οποίο όμως, διαχωρίζει λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο κάτω από τη μη θερμομονωμένη στέγη και τον κύριο χώρο του δωματίου.

β. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.

γ. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης ξύλινης στέγης. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.

Αυτές οι τιμές είναι βοηθητικές στην περίπτωση που οι επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα προσδιορισμού της κατασκευής ενός δομικού στοιχείου και πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια τιμή για τους υπολογισμούς. Οι επιθεωρητές δεν δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν τις τιμές αυτές στην περίπτωση που έχουν πραγματικά και αληθή δεδομένα για το εξεταζόμενο δομικό στοιχείο και μπορούν να υπολογίσουν το U αναλυτικά.

 

Στην περίπτωσή μου η στέγη είναι θερμομονωμένη. τι στο καλό πρέπει να γίνει; Πολύ μπέρδεμα.

 

 

iks, εγώ από τη βοήθεια του προγράμματος που παραθέτεις καταλαβαίνω ότι για κλίση στέγης 30% έχω β=16,70 μοίρες,

Link to comment
Share on other sites

Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας το U ξύλινης εξώθυρας προς ΜΘΧ-κλιμακοστάσιο είναι 2,70 ή 2,70/2; Με την παραδοχή του 1/2, δλδ. ότι δε θα μελετηθεί ο ΜΘΧ κ επίσης ότι η εξώθυρα θα ληφθεί υπόψη ως μη ανοιγόμενο κούφωμα κατά τα λεγόμενα της παρακάτω ερωταπάντησης:

 

Πώς ορίζεται η εξώθυρα ενός κτηρίου ή διαμερίσματος;

1. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο της διαχωριστική επιφάνειας μεταξύ διαμερίσματος και κλιμακοστασίου. Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής θερμοπερατότητας για τις πόρτες πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο. Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι 4 [W/(m2.K)] για μεταλλικές και 2,7[W/m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες.

2. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, όταν δεν μεσολαβεί κλιμακοστάσιο.

3. Ως διαφανές δομικό στοιχείο σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα «ανοιγόμενο κούφωμα» όταν δεν μεσολαβεί κλιμακοστάσιο και μηδενικό συντελεστή διαπερατότητας στη ηλιακή ακτινοβολία «g».

4. Ως διαφανές δομικό στοιχείο «μη ανοιγόμενο κούφωμα» εφόσον είναι σε επαφή με ΜΘΧ ή ηλιακό χώρο (π.χ. κλιμακοστάσιο) και θεωρηθεί κατά την επιθεώρηση τμήματος κτιρίου ότι εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα, οπότε και δεν αξιολογείται η διείσδυση αέρα. Ο συντελεστής διαπερατότητας στη ηλιακή ακτινοβολία «g» θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση μηδενικός.

Η διείσδυση αέρα από την εξώθυρα πρέπει να συνυπολογίζεται στον αερισμό από κουφώματα μόνο στην περίπτωση που εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Ως προς το U, θα πας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΤΟΤΕΕ (παραδοχές για δομικά στοιχεία διαμερίσματος σε επαφή με μθχ)

Η εξώθυρα θα ληφθεί ως μη ανοιγόμενο, ώστε στο κ.α. να μην υπολογισθεί διείσδυση αέρα από το αντίστοιχο κούφωμα.  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Ευχαριστώ tetris.

Το ερώτημά μου είναι αν το U της πόρτας θα είναι 2,7 ή 2,7/2, αν δε μελετήσω το ΜΘΧ. 2,7/2 νομίζω, αλλά κάπου μπερδεύτηκα με τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.