Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Thanks nik, μόλις το είδα και εγώ!

 

Από κουφώματα τί θερμοπερατότητα και διείσδυση αέρα έχεις;

 

Η θέρμανση έχει σύστημα αντιστάθμισης για να είσαι Γ στους αυτοματισμούς;

 

Αδύνατο το Β δεν είναι, από την εμπειρία μου όμως το θεωρώ δύσκολο για κτήριο προ ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

@JasonK

 

Η ΤΟΤΕΕ 1 λέει στη παργ. 4.1.2.7 για σόμπες και τζάκια....μάλλον εκεί ανήκεις κατα τον ποιητή (η σόμπα δεν έχει ανοικτή εστία !).

 

Αναφέρει οτι έχουν χαμηλό β.α. 50% και αν δεν έχεις στοιχεία της σόμπας σου, χρησιμοποιείς αυτό το στοιχείο (β.α. 50%)!

Link to comment
Share on other sites

Για ένα τοπικό σύστημα χτειάζεται αντιστάθμηση ? Αφού έχω θερμοστάτη στον χώρο μου και ρυθμίζεται η θερμοκρασία εσωτερικά και είμαι ένας χρήστης τι νόημα έχει να ρυθμίζεται και από την εξωτερική θερμοκρασία...το τοπικό δίκτυο ? Νομίζω ότι το "Γ" για τοπικό λέβητα είναι σωστό.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Κάνω ένα  ενεργειακό πιστοποιητικό στο οποίο:

 

1)Υπάρχει κλιμακοστάσιο του οποίου η 1 πλευρά εφάπτεται σε μη εξωτερικό αέρα οπότε είναι μη θερμαινόμενος χώρος.

Πώς υπολογίζω το εμβαδόν του; Μαζί με τους εξωτερικού τοίχους;

Το υπολόγισα έτσι και είναι το 11% του συνολικού εμβαδού οπότε πρέπει να το αναφέρω.

Ποιους τοίχους θα αναφέρω; και τους τέσσερις στην καρτέλα των μη θερμαινoμενων χώρων?

Τους δύο τοίχους του διαμερίσματος προς τον μη θερμαινόμενο χώρο τους έχω αναφέρει, το U τους όμως πρέπει να το πάρω στο μισό;

 

2) Υπάρχει ακόμα ένα χώρος που ενώ στην άδεια αναφέρεται σαν φωταγωγός εγω το έχω βρεί κλειστό με πόρτες και πάτωμα.

Τί πρέπει να κάνω να το αναφέρω σαν μη θερμαινόμενο χώρο?

 

3) Το κτίριο έχει έναν καυστήρα 70 Kwatt για πολλά διαμέρισμα. Αυτά τα Kwatt Θα βάλω;

 

4) Το κτίριο ανήκει στην 2 κατηγορία.Σχετικά με θερμογέφυρες πρέπει να προσαυξήσω το U του κάθε δομικού στοιχείου με 0,1;

 

5) Δεν υπάρχει σύστημα ψύξης. Πρέπει να βάλω ένα θεωρητικό;

 

6)Για την πλάκα οροφής έχω U. ¨Ομως πάνω απο την πλάκα υπάρχει και ξύλινη στέγη. Αυτό θα πρέπει να αναφερθεί σαν επαφή με μή θερμαινόμενο χώρο;

 

Οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν χρήσιμη.

 

Ευχαριστώ

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@nik

Μερικό φορτίο, μπορεί να έχουμε και σε ατομικό σύστημα θέρμανσης. Δεν είναι μόνο στα κεντρικά με περισσότερες από μια ιδιοκτησίες /λειτουργικές αυτονομίες. Αν π.χ. έχουν τοποθετηθεί θερμοστατικοί διακόπτες στα θερμαντικά σώματα μιας ιδιοκτησίας με ατομικό επιτοίχιο λέβητα, τότε θα έχουμε μερικά φορτία. Επίσης, ένας λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης των καυσαερίων, θα πρέπει να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες για να πεις ότι εκμεταλλεύεσαι τον υψηλό βαθμό απόδοσης που μπορεί να πετύχει από την συμπύκνωση των καυσαερίων, οπότε την χρειάζεσαι την θερμοκρασιακή αντιστάθμιση (αλλά και την σχεδόν 24ωρη λειτουργία ).

Γενικά, είναι ωφέλιμη η δυνατότητα αυτόματης υδραυλικής ή θερμοκρασιακής προσαρμογής του δικτύου διανομής ενός συστήματος θέρμανσης/ψύξης, στη μεταβολή των θερμικών/ψυκτικών φορτίων. Ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε, είναι και η θερμοκρασιακή αντιστάθμιση με χρήση εξωτερικού και εσωτερικού αισθητηρίου.

Και σαφώς πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης υδραυλικής ή θερμοκρασιακής προσαρμογής, ώστε ένα σύστημα (με δίκτυο διανομής) να μπορέσει να καταταχθεί στην κατηγορία Γ των αυτοματισμών. Το ότι ένας ατομικός επιτοίχιος λέβητας φ.α., τοποθετημένος εσωτερικά ή σε εξωτερικό τοίχο μιας κατοικίας, την σκαπουλάρει από αυτή την απαίτηση, έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό του συστήματος σαν "τοπικό", άρα και χωρίς δίκτυο. Παπατζηλίκια δηλαδή -που θα τα ζήλευε κι ο Χουντίνι- κι "ως δια μαγείας"...να σου το Γ.

Αν τον ίδιο ατομικό λέβητα πας και τον βάλεις σε καμιά υπόγα ή σε κανένα αποθηκάκι ή κάπου λίγο πιο μακριά τέλος πάντων, τότε παύει να είναι "τοπικό σύστημα" και γίνεται -πάλι "ως δια μαγείας"- "κεντρικό", οπότε να σου και η υποχρέωση για σύστημα αυτόματης προσαρμογής.

 

Ελλάς, για να γελάς.

 

Υ.Γ. Ο νονός, ήταν πάντα σπουδαίο πρόσωπο στον τόπο μας...

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα "εστω ότι δεν υπαρχει" τα λεγαμε στο Λυκειο στη Φυσικη

 

Εξαλλου εφόσον σχεδόν όλες οι  εγκαταστάσεις "εκ των υστερων" είναι δισωλήνιο, αυτό δεν είναι το δικτυο διανομης?

 

Κατηγορια Δ κανονικα

Link to comment
Share on other sites

Εξαλλου εφόσον σχεδόν όλες οι  εγκαταστάσεις "εκ των υστερων" είναι δισωλήνιο, αυτό δεν είναι το δικτυο διανομης?

 

Συνάδελφε @slalom

 

Να σου υπενθυμίσω οτι  το δίκτυο διανομής σωλήνων (σωλήνες προσαγωγής-επιστροφής) που εξετάζει ο ΚΕΝΑΚ, ξεκιναει απο το μηχάνημα παραγωγής θερμότητας (λέβητας) και μέχρι το σημείο εισόδου - εξόδου του τοίχου της θερμικής ζώνης.

 

Επι το πλείστον, αυτό το ζευγάρι σωλήνων (μονοσωλήνιου ή δισωλήνιου συστήματος), διέρχεται απο μη θερμενόμενους χώρους (κλιμακοστάσια) ή είναι τελείως εκτεθειμένα στον εξωτερικό αέρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολλές φορές και έχουμε πει, οτι καλά όλα αυτά που σκέφτεται ο κάθε συνάδελφός με βάση την λογική κλπ. (και εγώ είμαι ενα απο αυτους που έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου), αλλα αν θέλουμε να είμαστε με το γράμμα των ΤΟΤΕΕ και τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί κατα καιρους πρεπει να τηρησουμε αυτά που λέει ο συναδελφος panos-vicious.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Επι το πλείστον, αυτό το ζευγάρι σωλήνων (μονοσωλήνιου ή δισωλήνιου συστήματος), διέρχεται απο μη θερμενόμενους χώρους (κλιμακοστάσια) ή είναι τελείως εκτεθειμένα στον εξωτερικό αέρα.

 

Και αυτοι που τις περνανε εξωτερικα?

Και καποιος που εχει φροντισει να βαλει αντισταθμιση στον επιτοιχο, θα αντιμετωπιστεί ομοια με αυτόν που δεν εχει βαλει?

 

Link to comment
Share on other sites

Και αυτοι που τις περνανε εξωτερικα? Τι εννοείς ?

Και καποιος που εχει φροντισει να βαλει αντισταθμιση στον επιτοιχο, θα αντιμετωπιστεί ομοια με αυτόν που δεν εχει βαλει? Το δίκτυο διανομής σωλήνων είναι ξεχωριστό κουτάκι στη καρτέλλα της θερμανσης, είτε σε επίτοιχο (τοπικό λέβητα) είτε σε κεντρική θερεμανση και δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή μη της αντιστάθμισης (που είναι αυτοματισμός συστήματος).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.