Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα τοποθέτησης διαστάσεων – γραμμών σε φωτογραφία


macxt

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

 

Ψάχνω ένα πρόγραμμα κατά προτίμηση free που να κάνει τα παρακάτω.

Σε μια φωτογραφία πχ από έναν δωμάτιο να μπορώ να σχεδιάσω τα περιγράμματα των παραθύρων, τοίχων, επίπλων ή άλλων στοιχείων και να βάλω διαστάσεις.

 

Προσοχή δεν θέλω να κάνω μετρήσεις ή επιμετρήσεις από την φωτογραφία (δεν νομίζω να υπάρχει πρόγραμμα που το κάνει αυτό), απλά θέλω να βάλω την γραμμή της διάστασης και να γράψω πάνω την μετρημένη διάσταση. Να σχεδιάσω ένα ορθογώνιο και να γράψω, εδώ θα κατασκευαστεί νέος τοίχος, ή να σχεδιάσω ένα ορθογώνιο με κάποιου είδους “hatch” και να γράψω, αυτός ο τοίχος γκρεμίζετε.

 

Δεν με ενδιαφέρουν οι δυνατότητες που έχουν τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας.

Αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ το AutoCad για αυτή την δουλεία αλλά μιας και δεν είναι σχεδιασμένο γι αυτό είναι δύσχρηστο.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Sweet home 3d:

https://sourceforge.net/projects/sweethome3d/?source=directory

 

Βασικά υπαρχει πρόγραμμα μετρήσεων από φωτογραφίες. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτε για να ξέρω πως λειτουργεί και δε νομίζω οτι θες κάτι τετοιο.

Image modeler.

 

Ουσιαστικά επεξεργασία φωτογραφίας είναι και αυτό που λες άσχετα αν θες να προσθέσεις διαστάσεις. Ουσιαστικά γραφικό θα προσθέσεις ως vector πχ και το κείμενο της διάστασης. Δοκίμασε το gimp.

Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμή που τα CAD προγράμματα υποστηρίζουν την εισαγωγή Raster εικόνας δε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Εισάγεις την εικόνα, κάνεις ένα Rotate, scale ή align με μια γνωστή διάσταση και σχεδιάζεις από επάνω ότι θες.

Εαν κάποια στιγμή δεις ότι τα vector γραφικά βγαίνουν κάτω απο την εικόνα, την επιλέγεις δίνεις: draworder -> Back

 

Βέβαια αυτά που γράφω είναι απλοποιημένα στον βωμό της λειτουργικότητας διότι απλά οι φωτογραφίες είναι "προοπτικά σχέδια" εάν δεν έχουν τραβηχτεί κάθετα προς την επιφάνεια που αποτυπώνουν.

Ποιο σωστή δουλειά θα γινόταν με το autoCAD Raster ή με επεξεργασία της εικόνας πριν την εισαγωγή με τα Transformation tools του gimp.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγκυκλοπαιδικά, υπάρχει free φωτογραμμετρικο προγραμμα (CAD) με το οποίο γίνονται μετρήσεις ακριβείας υπο προυποθέσεις και μετατρέπει τις προοπτικές φωτο σε flat με σύστημα αξόνων.

google --> VeCAD

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Έπεσε το μάτι μου εδώ μετά από καιρό.

 

Πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα! Θα ήθελα όμως να έχετε υπόψιν σας ότι εκτελεί αναγωγή φωτογραφιών (προβολικός μετασχηματισμός) που σημαίνει ότι μετατρέπει μία κεντρική προβολή σε ορθή ώστε να έχει μετρητική αξία.

 

Αυτό προϋποθέτει ότι το αντικείμενο που θέλετε να μετρήσετε, πρέπει να κείται σε ένα επίπεδο!! Δηλαδή προσόψεις επίπεδες κλπ! Εάν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στην πρόσοψη η διαδικασία αυτή δεν είναι κατάλληλη, όπως επίσης δεν είναι και κατάλληλη για περιπτώσεις αεροφωτογραφιών που έχουν ανάγλυφο με διαφορές υψομέτρων, ψηλά κτήρια κλπ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.