Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

Inzaghi τσέκαρε τα e-mails σου.

 

Ποια απ' τις 3 εκδοχές θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα (αν δεν χρησιμοποιήσω το excel του Inzaghi φυσικά);

Link to comment
Share on other sites

Αν ψάχνετε τις μοίρες το καλύτερο είναι να πάτε στη χαρτορίχτρα.

Θα σε πω το μοίρα σου στο πι και φι.

Link to comment
Share on other sites

Το excel του Inzaghi είναι υπολογιστικά Α Ψ Ο Γ Ο για να υπολογίσεις τα πάντα. Έχω υπολογίσει για δοκιμές παίζοντας με τις διαστάσεις μέχρι και περσίδες. Με το ίδιο σκεπτικό παρεμβολών θα μπορούσε να στηθεί και ο ισοδύναμος συντελεστής για χαρακτηριστική διάσταση πλάκας.

 

Για τις σκιάσεις ορίζοντα έχω να πω τις εξής παρατηρήσεις:

Δεν θα φτάσουμε σε σημείο να κάνουμε τοπογραφικό σε ολόκληρη την περιοχή για ένα συντελεστή. Είναι υπερβολικό νομίζω.

Στις ΤΟΤΕΕ δεν καθιερώθηκε κάποια μέθοδος προσομοίωσης στη διάρκεια της μέρας που θα ήταν και το πιο σωστό (σε αυτή την περίπτωση πχ ένας τοίχος μπορεί να μην σκιάζεται 2 η ώρα το μεσημέρι από το απέναντι κτίριο που βρίσκεται σε 15 μέτρα απόσταση καθώς ο ήλιος βρίσκεται σε υψηλό σημείο της τροχιάς του και έχει "προσπεράσει" το εμπόδιο αλλά να σκιάζεται από ένα χαμηλότερο κτίριο στα 2 μέτρα απόσταση το οποίο βρίσκεται στην πορεία του).

 

Από αυτή την άποψη μπορούμε θεωρώντας το ύψος της ηλιακής τροχιάς ως προέκταση της ευθείας που ενώνει το κέντρο του τοίχου και την "μύτη" του εμποδίου να επιλέξουμε συντελεστή από τους πίνακες. Εκτιμώ πως ένας μέσος συντελεστής είναι αυτός που πρέπει να προστεθεί ως σκίαση εφόσον σε χαμηλό ύψος ηλιακής τροχιάς που μπορεί να προκύπτει μεγάλος συντελεστής η ακτινοβολία είναι ελάχιστη ενώ σε μέγιστο ύψος που μπορεί να προκύπτει μικρή σκίαση η ακτινοβολία είναι μέγιστη.

Αυτό ουσιαστικά προβλέφθηκε στην 2η έκδοση της ΤΟΤΕΕ-1:

"Στην περίπτωση ύπαρξης πολλών φυσικών ή τεχνητών εμποδίων με διαφορετικό ύψος, τότε ως ανώτερη παρειά εμποδίου λαμβάνεται το μέσο ύψος όλων των εμποδίων, σταθμισμένο με το αντίστοιχο μήκος καθενός εμποδίου. (Παρ. 3.3.2)

 

Σας παραπέμπω εδώ:

http://www.horca.net/graphs/sunplot.php

και στο γνωστό σε όλους pv-gis της Ε.Ε.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

 

Υπάρχουν και εμπορικά φυσικά όπως το ecotect για συνολική προσέγγιση καμία απαίτηση τέτοια όμως από τις ΤΟΤΕΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, μία ερώτηση και εγώ για τις σκιάσεις... Αν έχω ένα σπίτι που το επίπεδο του ισογείου είναι στο 1μιση μέτρο από τη γη και από κάτω έχω υπόγειο που βγαίνει προφανώς 1μιση μέτρο πάνω (και με παράθυρα) υπολογίζω σκιάσεις από οριζοντίους προβόλους για το υπόγειο ή εφόσον είναι μη θερμαινόμενος χώρος δε με ενδιαφέρει; Φαντάζομαι πως όχι, αλλά δεν είμαι σίγουρος..

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά ναι. Υπολογίζω κανονικά και για τα διαφανή και για τα αδιαφανή τους. Ο μ.θ.χ. έχει θερμική σύζευξη με τον θερμαινόμενο. Τον επηρεάζει.

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειο μισό "χωμένο" στο έδαφος και μισό έξω εισάγεται ως εξής:

Χωρίζεται κάθε τοίχος όπως τον κοιτάς στην πρόσοψη

1.στο πάνω τμήμα (αυτό που περιέχει τη δοκό) για το οποίο υπολογίζονται σκιάσεις γι αυτόν και τα ανοίγματα και το U υπολογίζεται για εξωτερικό αέρα ενώ εισάγονται στις αδιαφανείς ο τοίχος και στις διαφανής τα ανοίγματα με τους 6 υπολογιζόμενους συντελεστές σκίασης

2.στο κάτω τμήμα το οποίο είναι σε επαφή με έδαφος (πλήρως σκιασμένο προφανώς) και εισάγεται στις επιφάνειες "σε επαφή με έδαφος" στο τεε-κενακ όπου δεν υπάρχουν σκιάσεις παρά στάθμες (κατώτερη/ανώτερη)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα! Έστω ότι μελετάμε συμβατικού τύπου οριζόντιο δώμα σε σκίαση. Στις Ε/Α γράφει πχ. ότι για μερική σκίασή του μπορούμε να πάρουμε απλοποιητικά την τιμή 0,6 W/ (m2*K). Παίζει ρόλο σε ποιο κελί (σκίαση ορίζοντα, από πρόβολο ή από πλευρ. προεξοχή) θα βάλουμε την τιμή 0,6 τόσο για την περίοδο θέρμανσης, όσο κ για την περίοδο ψύξης; Δηλ. 0,6, 0,6 / 1, 1 / 1, 1 ή 1,1 / 0,6, 0,6 / 1, 1 ή 1, 1 / 1,1 / 0,6, 0,6 ; Αφού στο τέλος όλα πολ/ζονται κ μας ενδιαφέρει το γινόμεο για κάθε περίοδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.