Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

εγώ στις σκιάσεις κάνω σκαριφηματικά μερικές γραμμές στο CAD και παίρνω από εκεί τις γωνίες, χωρίς να κάνω πράξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το [3*((Hu/2) +h1) + (d/2)] /3 = Hμέσο, πως σου φαίνεται για την μια πλευρά του τριγώνου; Δεύτερη πλευρά η χορδή του τόξου και τρίτη η απόσταση από το μέσο του ύψους του κουφώματος ως την άκρη του τόξου.

Συναδελφε,πως προκύπτει αυτός ο τύπος για τον προβολο σχήματος κυκλικού τόξου;

Μπορείς να επεξηγήσεις σε παρακαλω;

Μια άλλη λύση δε θα ταν να παραλληλισει τον κυκλικό πρόβολο με άλλον ορθογωνίου σχήματος και να υπολογίσει τον δεύτερο;

Link to comment
Share on other sites

Αναφερόμουν σε οριζόντιο διαμήκη θολωτό τόξο, όπως του σχήματος. Και ο τύπος που είχα γράψει ήταν λάθος. Το μέσο ύψος (Hμέσο) για τον υπολογισμό της γωνίας β = arctan(L1/Hμέσο) θα είναι:

Hμέσο = (h1+h2+h3)/3 = [((H/2)-(d/2)) + (H/2) + ((H/2)-(d/2))] / 3 = [(3*(H/2)-d] / 3 = [((3*H)-d)/2] / 3 = ((3*H)-d) / 6.

 

Αν πρόκειται για απλό οριζόντιο κυκλικό τόξο, τότε το ύψος είναι ενιαίο (το ίδιο) και λέω πως για το μήκος του προβόλου μια προσέγγιση θα ήταν η παρακάτω: Lμέσο = (L1+L2+L3) / 3 = (0+(d/2)+0) / 3 = d/6, οπότε:

β = arctan(Lμέσο/(Η/2)) = arctan((d/6) / (Η/2)) = arctan(d/(3*H)).

post-22627-0-76206700-1508088176_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

θα είχε ενδιαφέρον μία προσέγγιση για τοξοτά και καμπύλα σχήματα, όταν το κτίριο έχει στην πλειοψηφία του τέτοιες επιφάνειες. Αλλά τότε η τιμή θα ήταν άλλη και οι σκιάσεις θα γίνονταν είτε με φωτογραφική τεκμηρίωση, είτε στο κτίριο, είτε σε 3D είτε με μακέτα.

Αλλά ο λευτάς που το έφτιαξε, θα είχε και λευτά για να το περίεργο ΠΕΑ.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Από πλευράς συνεισφοράς της σκίασης στην θέρμανση/ψύξη , ειναι αμελητέα για να μπεις σε τέτοιο κόπο  ,(που γίνεται σοβαρά μόνο σε 3d -παλιά στο ecotect και αφού το αγόρασε η autodesk στο 3ds max μόνο  , αν και υπάρχουν workarounds αμα το ψάξεις) . Αλλά αυτά αφορούν περισσότερο ειδικές  μελέτες φωτισμού και οχι θέρμανση/ψύξη.Μιά προσέγγιση με το μέσο ύψος είναι αρκετή για την σκίαση.

 

 

Καλύτερα να ξοδέψεις τον χρόνο για να υπολογίσεις αναλυτικά τις θερμογέφυρες ή τον αερισμό πχ...

 

edit: μία φορα που το έκανα αφορούσε μελέτη ηλιοθερμίας , και η σκίαση  από διπλανά κτίσματα ήταν μεγάλη, το ίδιο υποθέτω ισχύει και για τά Φ/Β.

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

ναι το ecotect βοηθάει. τα Φ/Β και κάθε άλλη τεχνολογία που θέλει απευθείας ηλιασμό θέλει σχετική μελέτη, και καλό είναι να γίνεται και μελλοντική πρόβλεψη με τους ισχύοντες όρους δόμησης, μέχρι να γίνουμε και εμείς Ευρώπη και ο βιοκλιματικός και ηλιακός σχεδιασμός να γίνεται σε επίπεδο Ο.Τ. ή γειτονιάς.

 

πρόλαβα και έχω μια παλιά άδεια του ecotect και δεν έχω ασχοληθεί να βρω κάτι άλλο. στο τελευταίο format, δεν το έχω καν περάσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.