Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χώρος κύριας χρήσης


Recommended Posts

Σε κατάστημα του 1960 εμβαδού 60 τ.μ. , υπάρχει πατάρι 30 τ.μ. , νόμιμο λογικά. Το πρόβλημα μου είναι τα ύψη.

 

Έχω ύψος καταστήματος καθαρό 4,30μ. Κάτω από το πατάρι έχω 2,20 , 0,20 είναι η πλάκα του παταριού και 1,90 έχω πάνω από το πατάρι. Έτσι....ούτε β.χ. μπορώ να κάνω πάνω από το πατάρι και ούτε κ.χ. κάτω από το πατάρι ! 

 

Από το υγειονομικό μου ζητάνε τουλάχιστον 40 τ.μ. ισόγειο χώρο κ.χ. με ύψος 2,40μ . Τι μπορώ να κάνω ? Γίνεται κάτι με ρύθμιση 4178 ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 366
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με τα ύψη που δίνεις μάλλον δεν φαίνεται και τόσο νόμιμο το πατάρι. Για δες τα εγκεκριμένα σχέδια πρώτα.

Αν τελικά το πατάρι είναι αυθαίρετο, τo μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το πατάρι ώστε μετά να υπογράψεις τη βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης ότι ο χώρος (εκτός της υποκείμενης επιφάνειας του παταριού) που προορίζεται για κατάστημα είναι νόμιμος βάσει της τάδε άδειας και τάδε δήλωσης υπαγωγής.

Να υποθέσω ότι το πατάρι (εφόσον είναι αυθαίρετο) είναι από μπετόν και δεν μπορεί να αποξηλωθεί?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω ακόμη  αν είναι νόμιμο αλλά επειδή είναι από σκυρόδεμα λέω μήπως είναι νόμιμο.

 

Βρήκα αυτό στον κτιριοδομικό του 89 :

 

 

                                     Άρθρο 8

Ελεύθερο ύψος και καθαρός όγκος των χώρων των κτιρίων.

 

1. Επιτρεπόµενα ελεύθερα ύψη:

1.1. Τα επιτρεπόµενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων ορίζονται ως εξής:

1.1.1. Για κύρια χρήση 2,40 µ.

1.1.2. Για βοηθητική χρήση 2,20 µ.

και 1.1.3. Ανεξάρτητα από χρήση κάτω από δοκούς ή άλλα δοµικά στοιχεία που προεξέχουν κάτω από τις οροφές ή τις ψευδοροφές τους 2,00 µέτρα.

1.2. Τα παραπάνω επιτρεπόµενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων µειώνονται σε 2,20 µ., 2,00 µ. και 1,90 µ. αντίστοιχα, εφόσον έχουν διαµορφωθεί πριν από τις 30-9-55 (Ηµέρα δηµοσίευσης του από 9-8-1955 δ/τος «περί Γενικού Οικοδοµικού Κανονισµού του Κράτους»).

 

Μήπως αυτό με βοηθάει και εξαιρούμαι από τα 2,40μ  επειδή είμαι κάτω από πατάρι ? Εμένα με ενδιαφέρει ο χώρος κάτω από το πατάρι να είναι νόμιμος βάσει κύριας χρήσης. Το πατάρι το ίδιο μου είναι αδιάφορο.

 

Προσθέτω και τις διατάξεις για ύψη του ΓΟΚ 55...

 

Ελεύθερα ύψη ορόφων. Άρθρον 31. 

1.Το ελεύθερον ύψος ορόφου εις διαμερίσματα κυρίας χρήσεως (άρθρ. 12) δια τας οικοδομάς των κατά το άρθρον 2 πόλεων δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερον των τριών (3) μέτρων. Κατ εξαίρεσιν επιτρέπεται και εις τας οικοδομάς των πόλεων ύψος διαμερισμάτων κυρίας χρήσεως 2,40 μ.εφόσον πρόκειται περί οικοδομής του πανταχόθεν ελευθέρου οικοδομικού συστήματος ή του κατά πτέρυγαν τοιούτου Μαγειρεία δύνανται κατεξαίρεσιν να έχουν ελεύθερον ύψος διαμερίσματος βοηθητικής χρήσεως (παρ. 2).

2. Το ελεύθερον ύψος ορόφου εις διαμερίσματα βοηθητικής χρήσεως (άρθρον 12) και εις βοηθητικά παραρτήματα(άρθρ.7) δύναται να είναι και μικρότερον του της προηγούμενης και ύψους, ουχί όμως έλασσον των δύο (2.00)μέτρων. Δια χώρους μη χρησιμοποιούμενους παρ ανθρώπων (ορνιθώνες, σταύλοι μικρών ζώων, θερμοκήπια κ.τ.τ.) δεν απαιτείται η τήρησις του ελαχίστου τούτου ορίου, πλην αν εξ ειδικής διατάξεως προβλέπεται τοιούτον.

3. Εις τας οικοδομάς συστήματος Ντούμπλεξ (αρ. 28 παρ. 2) δύναται να επιτραπή μείωσις των κατά την παρ. 1 υψών μέχρι δύο μ. και 40% (2,40)μ.δια τινα των κυρίας χρήσεως διαμερισμάτων (π.χ. υπνοδωμάτια) υπό τον όρον πάντοτε όπως το εκ τοιούτου συστήματος προκύπτον μείζον ύψος δια τα υπόλοιπα κύρια διαμερίσματα του ορόφου π.χ. χώροι συγκεντρώσεως της οικογενείας αφίεται αχρησιμοποίητον ως επί πλέον ελεύθερον ύψος των δια/σμάτων τούτων.

4.Το ελεύθερον ύψος ισογείου προς χρήσιν καταστήματος εις τας οικοδομάς των πόλεων δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερον των τεσσάρων (4) μέτρων. Εις περίπτωσιν καταστήματος επιφανείας χρησίμου ουχί μείζονος των είκοσι (20)μ. 2 και βάθους ουχί μείζονος των 4,5 μ.επιτρέπεται ύψος τριών (3) μ. (Σχ. 70).

Εις περίπτωσιν κατασκευής ανοικτού εξώστου εντός του καταστήματος (πατάρι) τα ως άνω ελεύθερα ύψη αυξάνονται αντιστοίχως εις πέντε (5.00) μέτρα και τέσσαρα (4.00) μέτρα, ο τοιούτος δε εξώστης δεν επιτρέπεται να καλύπτη πλέον των 2/3 της επιφανείας του καταστήματος.

Το υπό τον ως άνω εξώστην ελεύθερον ύψος δεν επιτρέπεται να είναι έλασσον των 3.00 μέτρων (Σχ. 70).

5.Τα ανωτέρω ισχύουν εφ όσον απαιτήσεις αντισεισμικής κατασκευής δεν επιβάλλουν μικρότερα ύψη.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν πληροί τίποτα από τα παραπάνω γι αυτό πιθανολογώ ότι το πατάρι κατασκευάστηκε αυθαίρετα. Η παράθεση του κτιριοδομικού λέει ότι δε αρκεί μόνο να έχεις για παράδειγμα σε ένα χώρο κύριας χρήσης ύψος 2.40 (με διατάξεις ΓΟΚ 85) αλλά θέλει και κάτω από δοκάρια και ψευδοροφές να έχεις τουλάχιστον 2 μ. καθαρό ύψος. Άρα δεν σχετίζεται με το πατάρι αυτό.

Καλύτερα δες τα δεδομένα σου (έτος κατασκευής, Ο.Α, νομιμότητα κλπ) και επανερχόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση, νόμιμο ή παράνομο, μπορώ να κάνω κάτι ? Ακόμη και αυθαίρετο να είναι και να κάνω τακτοποίηση, κάτω από το πατάρι δεν θα έχω 2,40 που χρειάζομαι. Άρα υπάρχει λύση για το ύψος ?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης (κάτω από το πατάρι), η τακτοποίηση δεν θα λύσει το πρόβλημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις μια κουβέντα με την ΥΔΟΜ της περιοχής του καταστήματος, μπορεί να βοηθήσει, ειδικά αν έχει ξεμείνει κάποιος που ασχολούνταν παλιά με τις βεβαιώσεις ΧΚΧ. Εγώ είχα μια ίδια περίπτωση , στην οποία είχε εκδοθεί βεβαίωση ΧΚΧ από πολεοδομία!Το πως, άγνωστο.. Αν θέλεις, απευθύνσου στην ΥΔΟΜ Κιλκίς τηλεφωνικά, είναι αρκετά εξυπηρετικοί και το ψάχνουν γενικότερα. 

 

Βέβαια, εκεί θα σου πούνε ότι αν το κατάστημα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν σου αρκεί η χρήση "κατάστημα" και θέλεις αλλαγή χρήσης, αλλά ας μην το πιάσουμε τώρα αυτό..

 

Νομίζω στη Θεσσαλονίκη, είχαμε κουβεντιάσει το ενδεχόμενο για ρύθμιση με παράβαση του κτιριοδομικού αλλά το κατάστημα λειτουργούσε..

 

Τελικά η περίπτωση δεν προχώρησε για άλλους λόγους, αλλά εγώ  βεβαίωση, μάλλον, δεν θα έδινα.

Link to comment
Share on other sites

Για να δοθεί βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης σε κτίριο (στα πλαίσια της αδειοδότησης ΚΥΕ) θα πρέπει να ελεγχθούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο ισχύος του 4178?

Edited by msxoin
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.