Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία άρσης πρωτοκόλλου αυθαιρέτου που έχει υπαχθεί στον Ν4014/2011


Recommended Posts

@APSP Προσωπικά θα έστελνα τον πελάτη στη ΔΟΥ με μια εκτύπωση από το σύστημα του ΤΕΕ ότι έχει ενταχθεί, οπότε να κάνει κάποια αίτηση αναστολής πληρωμής του προστίμου, μιας και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος μέχρι το 2014. Σίγουρα πάντως θα προσπαθούσα να το προλάβω την όλη κατάσταση στην πολεοδομία, ζητώντας να μπει ο φάκελος σε "συρτάρι".

 

'Εχει ήδη κάνει αίτηση και στον Δήμο Πειραιά (από όπου του έρχονταν οι οφειλές) και στην Πολεοδομία όπου ο φάκελλος έχει ήδη μπει σε εκκρεμότητα. Μένει να δούμε το κατά πόσον θα επιμείνουν για την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου προκειμένου να ακυρώσουν τον χρηματικό κατάλογο από την Πολεοδομία και να σταματήσει έτσι να "φαίνεται" ότι οφείλει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μετά από πολλές τροποποιήσεις ισχύει το παρακάτω:

 

παρ.4 Αρθ-51 του Ν-4030/11 και

παρ.5δ Αρθ-29 του Ν-4067/12

 

"Για τη διαγραφή των προστίμων υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από:

1) τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος και

2) υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος.

Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή, σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι εχω την παρακατω περιπτωση και θα ηθελα την γνωμη σας μετα και την εκδοση της εγκυκλιου 7

 

Πελατης εφαγε το 2003 μετα απο αυτοψια της πολεοδομιας 100000 ευρω προστιμο ανεγερσης και 10000 προστιμο διατηρησης δεν πληρωνει τπτ απο ολα αυτα και το 2005 νομιμοποιει με το αρθρο 22 τα αυθαιρετα κτισματα και του διαγραφουν το προστιμο διατηρησης απο το ετος 2005 και επειτα.

Το 2008 κατασκευαζει και αλλα αυθαιρετα κτισματα τα οποια ειναι συννομα και μπορουν να νομιμοποιηθουν με το αρθρο 22 . Σημερα ερχεται και μου λεει να τακτοποιησουμε με τον 4014 ωστε να διαγραφουν τα προστιμα του.

Αν αυτος τωρα πληρωσει το παραβολο του που ειναι 6000 ευρω για τα νεα αυθαιρετα του και εκδοσω αδεια νομιμοποιησης με το αρθρο 22 για αυτα + την αδεια νομιμοποιησης που εχει εκδοθει για τα υπολοιπα κτιρια του το ετος 2005 η πολεοδομια μπορει και πρεπει να κανει αφεκ για το συνολικο προστιμο του...? ή επειδη η νομιμοποιηση των πρωτων αυθαιρετων για τα οποια τρωει τα προστιμα εγινε πριν τις 28/7/2011 υπαρχει προβλημα...?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Προχώρα κανονικά στη νομιμοποίηση και δε θα πληρώσει τίποτα άλλο εκτός από το παράβολο.Εννοείται ότι πληρώνει εσένα.

 

Εντιτ: Το λέει ξεκάθαρα στην εγκύκλιο 7

 

4. Για τις προ 28-7-2011 διαπιστωθείσες αυθαιρεσίες για τις οποίες έχουν

επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με παλιότερες

διατάξεις και οι οποίες είτε προ είτε μετά την 28-7-2011 έχουν κατεδαφιστεί ή

έχουν νομιμοποιηθεί με το άρθρο 22 του ν. 1577/85, είναι δυνατή η υπαγωγή

τους στο ν. 4014/2011 προκειμένου να ισχύσουν και γι’ αυτές οι ρυθμίσεις του

ως άνω νόμου περί διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και

ό,τι περαιτέρω ορίζεται στο άρθρο 24 αυτού.

 

Θα πρέπει και αυτά δηλαδή να τα περάσεις από τον 4014.Αυτό που θέλουν δηλαδή είναι να εισπράξουν και γιαυτές το παράβολο.

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

update: Σήμερα ήταν το ραντεβού, πήγα και έφυγα άπρακτος..Όπως σωστά γράφτηκε παραπάνω η πολεοδομία δήλωσε αναρμόδια (εγκύκλιος 7/28.05.2012 του ΥΠΕΚΑ) και η εκδίκαση της αίτησης θα γίνει από το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, το οποίο είναι πλέον αρμόδιο (άρθρο 30-34 Ν4030/2011).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις τι είναι ? Εάν εννοεί τη δήλωση ένταξης Ν.4014 όπως την εκτυπώνουμε από το σύστημα τότε σε ποιο στάδιο θα πρέπει να είναι η δήλωση ? Αρκεί να είναι σε προσωρινή υπαγωγή ?

Link to comment
Share on other sites

Στην δικη μου περιπτωση που περιγραφω παραπανω που ο πελατης μου ειχε προβει αδεια νομιμοποιησης πριν τις 28/7/11 ,η πολεοδομια δηλωσε αναρμοδια να παρει αποφαση λογω εγκυκλιου 7/2012 και παρεπεμψε το θεμα στη ΔΟΚΚ για να μας δωσει απαντηση

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Να "ξυπνήσω" λίγο το θέμα ...

 

Πρόκειται να επισκεφτώ λίαν συντόμως ΥΔΟΜ της περιοχής για να δώσω εκ μέρους πελάτη μου τη σχετική ΥΔ και τη βεβαίωση υπαγωγής των αυθαιρέτων του στο 4014.

 

Άκουσα ότι το εν λόγω πολεοδομικό γραφείο, όπως και μερικά άλλα, ζητούν και ΠΛΗΡΗ φάκελο με σχέδια, τεχνικές εκθέσεις, αναλυτικούς ... ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ.

 

Σύμφωνα βέβαια με τον ΝΟΜΟ 4067/12 Α29 §5δ, δεν έπρεπε να ζητούν τίποτα από αυτά.

 

Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις όπου κάθε πολεοδομία νομοθετεί από μόνη της???

Link to comment
Share on other sites

Καταθέτεις αυτά που σου λεει ο νόμος μαζί με ένα αντίγραφο του με επισήμανση στο εν λόγω άρθρο που σε αφορά εγγράφως.... Περιμένεις απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Σε δική μου περίπτωση, η Εφορία ζήτησε ολική εξόφληση του ποσού που προέκυψε από την υπαγωγή στον 4014 με το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να μπούν σε "πάγο" τα βεβαιωθέντα πρόστιμα. Πρέπει δηλαδή ή να εκκρεμούν ή να διαγραφούν. Οπότε ο πελάτης πήγε και εξόφλησε το ποσό, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαγραφεί η οφειλή του προς την Εφορία. Στο δε πολεοδομικό γραφείο μου ζήτησαν τα σχέδια, καθώς και την βεβαίωση για το ότι τα πρόστιμα που εκδόθηκαν αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο. Ετσι έληξε προς το παρόν η υπόθεση, μέχρι νεωτέρας....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.