Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Σήμερα ισχύει το ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 2011. Για οικόπεδο με   200<Ε<700 τμ η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 240 τμ (συν ότι άλλο δεν προσμετρά βάσει ΝΟΚ πχ πατάρια, σοφίτες κλπ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα, έχω ένα οικόπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων δεν υπάρχει ρυμοτομικό ή διανομή. Υπάρχει απόφαση νομάρχη για οριοθέτηση. Είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ως προ του 85 (έχει το απαιτούμενο εμβαδόν αλλά όχι το πρόσωπο) και οικοδομήσιμο σε δρόμο 4 μ. Τα 3 από τα 7 όμορά του είναι τυφλά. Πρόκειται να γίνει πώληση, εγώ αναφέρω πως είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο στο τοπογραφικό μου. Πρέπει να αναγράψω και για τα υπόλοιπα? Για να εκδοθεί άδεια βέβαια θα έπρεπε αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει να αναφέρω την αρτιότητα οικοδομησιμότητα όλων?

Ευχαριστώ

Να σημειώσω επίσης ότι οι υπόλοιποι γείτονες έχουν χτίσει, που επίσης έχουν όμορα κάποια από τα τυφλά. Εκείνοι δεν ξέρω πως δικαιολόγησαν τα όμορα τυφλά.. Υπάρχει περίπτωση να ειπώθηκε ότι μπορούν τα τυφλά να λύσουν το πρόβλημα τους αν αγοραστούν από κάποιον άλλο γείτονα ως αιτιολόγηση?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 Το οικόπεδό σου, αν έχει έστω και 1 εκ. πρόσωπο (βάσει τίτλου), είναι άρτιο (κατά παρέκκλιση, αφού προϋφίσταται του 85) και οικοδομήσιμο. Η αρτιότητα-οικοδομησιμότητα των ομόρων, ελέγχεται μόνον εντός σχεδίου πόλεως

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι υπάρχει απαίτηση ή διαδικασία τακτοποίησης των ομόρων οικοπέδων βάση των διατάξεων του Ν.Δ.17-7-1923, του Ν.651/77 ή των διατάξεων του Ν.1337/1983 σε οικισμό. Αυτά ισχύουν στην περίπτωση που αφορά οικόπεδο εντός Σχεδίου Πόλεως (με Ρυμοτμικό). Σε κάθε περίπτωση τα τυφλά οικόπεδα αποτελούν μέρος του οικισμού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας...Διαβάζοντας όμως μέσα στο forum πολλές συζητήσεις αναφορικά με τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου προβληματίστηκα πολύ...Ο σημερινός ιδιοκτήτης το έχει με αποδοχή κληρονομιάς έτους 1999 στην οποία αναφέρεται ότι η θανούσα το απέκτησε με αποδοχή κληρονομιάς έτους 1989 από τον πατέρα της. Σε εκείνη την αποδοχή του 1989 αναφέρεται ότι ο θανών που πέθανε το 1988 απέκτησε το ακίνητο "με παραχώρηση από την πεθερά τού κατά το έτος 1940, με άτυπη δωρεά, χωρίς να συνταχθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο και από τότε με έκτακτη χρησικτησία" παραθέτω όπως ακριβώς αναφέρεται.

Δηλαδή  δεν μπορώ να επικαλεστώ την παρέκκλιση προ του '85?

Έχω 700 τ.μ. εμβαδόν με όριο αρτιότητας τα 300 τ.μ. με βάση την απόφαση νομάρχη οριοθέτησης του οικισμού έτους 1987 (η ιδιοκτησία ήταν γήπεδο που εντάχθηκε στο όριο του οικισμού) και πρόσωπο 13,80 μ. σε δρόμο >4μ.

Υπάρχει κάποια άλλη παρέκκλιση για το πρόσωπο μετά  το 1985?

Link to comment
Share on other sites

@Evangelia-SΑπό όσα αναφέρεις η πρώτη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς γίνεται το έτος 1989 και ο τότε κληρονομούμενος απεβίωσε το 1988. Άρα, αν ανατρέξουμε στην εγκ. 2/92 θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ως χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου το έτος 1988. Το οποίο δεν επιβεβαιώνει την προΰπαρξη οικοπέδου προ του έτους 1985.  Όμως, με τα νέα δεδομένα που δίνεις (θα έπρεπε εξ΄αρχης να έχεις παραθέσει τα μετρικά στοιχεία του οικοπέδου), έχεις οικόπεδο το οποίο καλύπτει την κατά κανόνα αρτιότητα του οικισμού και πρόσωπο σε δρόμο πλάτους άνω των τεσσάρων μέτρων. Εάν και εφόσον ο δρόμος προύπήρχε του 1985 και με αυτό εννοώ, ο δρόμος να μην δημιουργήθηκε με βάση τις προϋσχύουσες  -καταργηθείσες το 2008-διατάξεις για την απόκτηση οικοδομησιμότητας "τυφλών" οικοπέδων με παραχώρηση σε κοινή χρήση τετράμετρης λωρίδας, το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο καθώς δημιουργήθηκε πριν το 2011, δηλαδή πριν την έναρξη ισχύος του ΠΔ/4-11-11    (ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/4-11-11) και ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 15 μέτρων (για Εοικ>500 τμ) προκειμένου το οικόπεδο να είναι άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο. Αυτό αναφέρεται και στην .Εγκ-31168/12/12  (Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) απόσπασμά της παρατίθεται(*)

(*)6. Τέλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα προς τις Υπηρεσίας μας, διευκρινίζεται (όπως εξάλλου αναφερόταν και στην Εγκ-3/10 ) ότι εξακολουθεί και εφαρμόζεται η παρ.1 του Αρθ-6 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85) όπως ισχύει, ενώ το απαιτούμενο μήκος προσώπου για την κατάτμηση γηπέδων έχει οριστεί με τις διατάξεις της παρ.1 του Αρθ-1 του ΠΔ/4-11-11  (ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/11) και είναι: 
10,00 μ. για εμβαδόν γηπέδου έως 500 τμ και 
15,00 μ. για εμβαδόν γηπέδου άνω των 500 τμ. 
Τα μεγέθη αυτά δεν ισχύουν για προγενέστερες της 4-11-2011 κατατμήσεις καθώς και τους παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίους εφαρμόζονται οι ανάλογες σχετικές διατάξεις. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επεξήγηση. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή για οικόπεδο που υφίσταται προ του 2011 δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση σε πρόσωπο? Μόνο το εμβαδόν? Στην απόφαση νομάρχη αναφέρεται μόνο το εμβαδόν.

tetris κατά παρέκκλιση ή κατά κανόνα όπως αναφέρει ο Παύλος? Κατάλαβα κάτι λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Εκ παραδρομής έγραψα αρτιότητα κατά κανόνα καθώς ως γνωστόν στη νομοθεσία δεν μπορεί να συνυπάρχουν δυο κανόνες αρτιότητας ταυτόχρονα και έχει δίκιο ο συνάδελφος. Από τη στιγμή που μετά την έναρξη ισχύος του ΠΔ/4.11.11 η κατά κανόνα αρτιότητα περιλαμβάνει και ελάχιστα μήκη προσώπου αναλόγως εμβαδού οικοπέδου, όλες οι άλλες περιπτώσεις εμπίπτουν στην παρέκκλιση. Συνεπώς και τα προ ισχύος του ΠΔ/4.11.11 δημιουργηθέντα οικόπεδα που δεν πληρούν τα ελάχιστα μήκη προσώπου εμπίπτουν στην παρέκκλιση της αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.