Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργούν το αφορολόγητο αναδρομικά για ελεύθερους επαγγελματίες


gvarth

Recommended Posts

Θα πληρώσετε παραπάνω, θέλετε δεν θέλετε.

Εδώ έχουμε κράτος δικαίου: Αμερικάνικο φορολογικό σύστημα, φορολογικούς συντελεστές Σουηδίας και νομικό σύστημα Αφγανιστάν.

Δεν κόβει απόδειξη η κομμώτρια,ο περιπτεράς ή ο υδραυλικός, την πληρώνει ο μηχανικός. Ά, και αν δεν κόβει απόδειξη ο σουβλατζής στη Ύδρα, την πληρώνει ο αστυνομικός διευθυντής (και οι μηχανικοί μέχρι την Πάτρα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 851
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ με τον

Ως προκαταβολή υπολογίζεται το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος.

 

Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή (βλ. ΦΕΜ, παρακράτηση 20%), ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.

 

Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% ΜΕΙΟΝ παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.

 

 

Αν π.χ. έχεις φορολογητέο εισόδημα Χ ευρώ στα οποία αναλογεί συνολικά Ψ φόρος εισοδήματος και έχει ΗΔΗ εντός της χρήσης προκαταβληθεί (ΦΕΜ) ή παρακρατηθεί (20%) ΣΥΝΟΛΙΚΑ Α φόρος, τότε

 

Προκαταβολή = (Ψ*55%) - (ΦΕΜ + παρακρατήσεις 20%).

 

Η προκαταβολή επόμενου έτους δηλαδή, προκύπτει ως ποσό που συμπληρώνει τους ΗΔΗ προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόρους μέχρι του ποσοστού 55% του συνολικού φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα της χρήσης.

 

Συμφωνώ σε ότι λες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ναι μεν στα χαρτιά θα είμαστε πλούσιοι (με αυτά που ΘΑ πάρουμε πίσω μείον αυτά που ΘΑ τους προκαταβάλλουμε), στην τσέπη όμως δεν θα υπαρχει ρευστό για να κινηθούμε.

 

Το βασικότερο σημείο είναι αν θα περνάμε τα πραγματικά μας επαγγελματικά έξοδα ή όχι.

 

Αν θα μπορώ να περάσω τα έξοδα του αυτοκινήτου (μόνο για δουλειά το χρησιμοποιώ), τα "κρυφά έξοδα" του γραφείου όπως καφέδες, κεράσματα, επαγγελματικά δείπνα, καλά ρούχα (όχι πανάκριβα αλλά πρέπει να είμαι κάπως περιποιημένος), την ασφάλεια κτλ ας βάλουν το 35%.

 

Αν όμως δεν αλλάξουν αυτά τότε καήκαμε. Υπενθυμίζω ότι το ΤΣΜΕΔΕ πλέον δεν περνάει στα επαγγελματικά έξοδα, απλά μας επιστρέφεται το 20%. Δηλαδή 20% που επιστρέφεται συν 35% που θα είναι ο φόρος εισοδήματος για τα ασφάλιστρα, θα πληρώνω κερατιάτικα το 15% των ασφαλίστρων.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτημα:

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχω τζίρο π.χ. 23.000 ευρώ ετησίως, έξοδα π.χ. 22.000 ευρώ ετησίως (και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ);

 

Θα δηλώσω φορολογητέο εισόδημα 1.000 ευρώ ετησίως και θα με φορολογήσουν για τα 5.000 τεκμαρτό. Έτσι δεν είναι;;;

Κι ας τους να ..."κουρεύονται" και να ψάχνουν για έσοδα!!!

 

Υ.Γ.

Τα νούμερα είναι "εικονικά", ο καθένας φτιάχνει τα δικά του!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Υπενθυμίζω ότι το ΤΣΜΕΔΕ πλέον δεν περνάει στα επαγγελματικά έξοδα, απλά μας επιστρέφεται το 20%. Δηλαδή 20% που επιστρέφεται συν 35% που θα είναι ο φόρος εισοδήματος για τα ασφάλιστρα, θα πληρώνω κερατιάτικα το 15% των ασφαλίστρων.

Δυστυχως το 10% επιστρέφεται όχι το 20%....αρα αν πληρώσεις 4000 τσμεδε θα επιβαρυνθεις με 4000*(35%-10%)=1000,00...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως το 10% επιστρέφεται όχι το 20%...

Συνάδελφε, σιγά μην το επιστρέψουν στην τελική. Για έλα με τα βιβλία σου για έλεγχο και να είσαι σίγουρος οτι κάτι θα βρούμε να σου καταλογίσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια το ΤΣΜΕΔΕ εκπιπτει στο 10% του φορου με τα ισχυοντα δεδομενα

Με το 35% θα εκπεσει ολοκληρο κατα τα φαινομενα...

Και αν ισχυσει αναδρομικα για τα εισοδηματα του 2012, ω μη γεννοιτο, θα ισχυσει το ιδιο και για τα ταμεια μας...

Link to comment
Share on other sites

προτιμω να ισχυει απο 2013

απο 3000 τσμεδε γλυτωνω 300 ευρω τωρα........μετα θα γλυτωνω φορο 1050 αλλα με αυτα που δηλωσω θα ΜΠΩ ΜΕΣΑ

Link to comment
Share on other sites

Καλά, μας χαρατσώνει άγρια ένα ασύδοτο φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα σε όφελος των μεγαλοκαρχαριών ντόπιων και ξένων και εσύ βλέπεις ευθύνη μαρξιστικών ιδεών ?

 

Δυστυχώς ο όρος "φιλελευθερισμός" στην Ελλάδα έχει τη σημασία που του έχουν δώσει οι εχθροί του. Περίπου όλα τα κακά που μας συμβαίνουν αποδίδονται σε έναν μοχθηρό δαίμονα που λέγεται "νεοφιλελευθερισμός".

Φιλελευθερισμός είναι το οικονομικό σύστημα που πρεσβεύει την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση του κράτους στις ζωές των πολιτών. Είναι υπέρ της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών, υπέρ της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών αλλά και υπέρ της δραστικής μείωσης των φόρων (αφού θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί πολλές υπηρεσίες του κράτους). Έτσι θα υπάρχει ανάπτυξη, αύξηση των θέσεων απασχόλησης κτλ.

Αν μια επιχείριση, ιδιωτική (π.χ. τράπεζες) ή κρατική (π.χ. ΔΕΚΟ), πτωχεύσει πρέπει να αφήνεται έτσι και όχι να διασώζεται με χρήματα φορολογουμένων.

Έχει τα καλά και τα κακά του, αλλά αν εσύ πιστεύεις ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι φιλελεύθερα σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό

 

Αν πιστεύουμε κάτι τέτοια, καλά μας κάνουν !

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα πράγματα επιμένω ότι δε γίνονται ή στην καλύτερη περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν (πέρα από τις νομικές εμπλοκές που θα υπάρξουν). Χθεσινή έκλαμψη που είχα. Έστω μηχανικός ελ. επαγγελματίας τον οποίο τον βρίσκει το 2013 με "ανοιχτά βιβλία" (είδος υπό εξαφάνιση δηλαδή). Έχουν δηλώσει ότι τα "μπλοκάκια" (εξαρτημένη σχέση εργασίας) τη "γλυτώνουν". Ο εν λόγω, δεν κόβει ούτε μια ΑΠΥ μέσα στο 2013. Ούτε προς ιδιώτη ούτε προς κάποια τεχνική εταιρεία. Έχει όμως τεκμήρια διαβίωσης έστω 20.000 ευρώ. Ο φόρος (επί του τεκμηρίου του πλέον), με ποιό καθεστώς θα υπολογιστεί; Θα διατηρήσει το αφορολόγητο και τα υπόλοιπα θα μπουν στην κλίμακα των μισθωτών ή 35% από το 1ο Ευρώ; Αν κόψει μια ΑΠΥ 500€ π.χ. σε ιδιώτη πελάτη τι γίνεται; Αν τα 500€ ΑΠΥ τα κόψει προς εταιρεία (γιατί δούλεψε ένα μήνα σε αυτήν και τον έδιωξαν);

Τίποτα δεν ξέρουμε ακόμα και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τα εκθέτω απλά για προβληματισμό. Τέτοιου μεγέθους διακριτή αντιμετώπιση ομάδων φορολογούμενων εκτός από παράνομη, δεν πιστεύω ότι είναι εφικτή. Τεκμήρια, αφορολόγητο όριο και φορολόγηση με "flat" συντελεστή και από το "1ο Ευρώ" δε μπορούν να συνυπάρξουν, ούτε συνδυαστικά ούτε διαζευκτικά.

Edited by tpanag
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.