Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νόμος - σκούπα για όλα τα αυθαίρετα με οικοδομική άδεια


g_pap7

Recommended Posts

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25300

 

''Ράβε - ξήλωνε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τα αυθαίρετα καθώς λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πέμπτης παράτασης για την τακτοποίηση, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, ανακοίνωσε ότι επίκειται νέος νόμος.

 

Όπως είχε γράψει πριν μερικές ημέρες το ered.gr η κυβέρνηση σκέφτεται την οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων μέσω ενός νόμου που θα τα νομιμοποιεί οριστικά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Ο υπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το ΤΕΕ γίνεται επεξεργασία του νόμου ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.

 

Τα βασικά σημεία του νόμου θα είναι:

 

1. Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που έχουν οικοδομική άδεια. Τα υπόλοιπα είναι εν δυνάμει καταδεφιστέα αν και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Πάντως, ο υπουργός είπε ότι οι πρώτες κατεδαφίσεις νέας γενιάς αυθαιρέτων θα ξεκινήσει από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Κόκκινη γραμμή για το υπουργείο είναι όσα ακίνητα κτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 που είναι η ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4014 για τα αυθαίρετα.

 

2. Κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών ανάλογα με την πολεοδομική παράβαση. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κ. Σωκράτη Αλεξιάδη «άλλο είναι να έχει γίνει μία παράβαση μέσα σε ένα κτίριο με οικοδομική άδεια και άλλο σε εκτός σχεδίου περιοχή που είναι εντελώς αυθαίρετο». Όπως σημειώνει στόχος του υπουργείου είναι να μπει μια τάξη ώστε να αναζητηθούν και οι απαιτούμενες λύσεις που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα της αυθαιρεσίας σε κάποιες περιπτώσεις.

 

3. Η νομιμοποίηση με το νέο νόμο θα μπορεί να αφορά και παραβάσεις του ΓΟΚ που σήμερα δεν είναι ενταγμένες στη ρύθμιση για την τακτοποίηση. Π.χ. η υπέρβαση καθ΄ ύψος κ.λπ.

 

4. Ξαναμπαίνει στο τραπέζι η... Τράπεζα Γης, δηλαδή μια άυλη τράπεζα γης από την οποία θα μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις, κοινόχρηστοι χώροι, αγορά συντελεστή.

Όπως έλεγαν στο ΥΠΕΚΑ, από τις 11 έως της 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ο μέσος όρος πληρωμής από παράβολα και δόσεις αυθαιρέτων ανερχόταν ημερησίως σε 530.888 ευρώ έναντι 385.821 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, γεγονός ενθαρρυντικό για τα έσοδα και την ένταξη περισσότερων ιδιοκτητών στη ρύθμιση.''

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κ. Σωκράτη Αλεξιάδη «άλλο είναι να έχει γίνει μία παράβαση μέσα σε ένα κτίριο με οικοδομική άδεια και άλλο σε εκτός σχεδίου περιοχή που είναι εντελώς αυθαίρετο»

 

Εύγε κ. Γενικέ!!! έχουμε να ακούσουμε παλι συμπεράσματα και συμπεράσματα!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

+1 Εκτορ. Βγαλε ακρη εσυ τωρα τι εννοει ο ανθρωπος.Τι σχεση εχει το να εχει αδεια με το αν ειναι εντος η εκτος σχεδιου... Σαμπως δεν υπαρχουν εντος σχεδιου χωρις αδεια η το αντιθετο;

Edited by charis_r
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδερφοι.

Το 2013 κλείνω 30 χρόνια στο επάγγελμα. Δικαιούμαι, νομίζω, να λέω ότι εχω κάποια εμπειρία σαν Μηχανικός. Παραθέτω παρακάτω τα διπλώματα και τους τίτλους σπουδών που θάπρεπε να κοσμούν τον τοίχο του Γραφείου μου χωρίς να θέλω να προσβάλλω επαγγέλματα και δραστηριότητες και παρακαλώ οποιονδήποτε συνάδερφο να συμπληρώσει τον κατάλογο:

1. Δικηγόρος: Προσπαθώντας να ερμηνεύσω τους εκάστοτε ΓΟΚ και τα χιλιάδες άρθρα των εγκυκλίων & Προεδρικών Διαταγμάτων μιας και κάθε Αγαπητός Συναδερφος στις Πολεδομίες είχε διαφορετική άποψη από τους άλλους λόγω ... οπτικής γωνίας..

2. Συμβολαιογράφος: Προσπαθώντας να εξηγήσω, διορθώσω, περιγράψω πολλές φορές την διάθεση του Διαθέτη, επεξηγώντας τους όρους κάποιου συμβολαίου. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο άλλο Συμ/φος κι άλλο Δικηγόρος.Άρα δύο τίτλοι.

3. Οικονομολόγος: Προσπαθώντας να κάνω πράξεις επί πράξεων όχι γαι τη δουλειά μου αλλά υπολογίζοντας αμοιβές, σημειώματα, ΙΚΑ, ΦΕΜ, ΤΣΜΕΔΕ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, κ.α.Κι αλοίμονο αν έλειπε κανα κατοστάρικο...

4.Ψυχολόγος - Ψυχίατρος: Προσπαθώντας να καταλάβω την ψυχολογική διάθεση του κάθε Αγαπητού Συνάδερφου της Πολεοδομίας έτσι ώστε να διαλέξω την κατάλληλη στιγμή για τον έλεγχο. Πιστέψε με σε ορισμένες Πολεοδομίες υπήρχε ολόκληρο πρόγραμμα για το πως θα "ευθυμίσουμε" συγκεκριμένο υπάλληλο ώστε ο έλεγχος να γίνεται σε πολιτισμένο επίπεδο και οχι υπό τον φόβο της "δαμόκλειας σπάθης" .. Γιατί ως γνωστόν οι Υπάλληλοι είναι κι αυτοί άνθρωποι και έχουν προβλήματα.... Εμείς οχι...Γιατί αν προσπαθήσεις να εκδόσεις Ο.Α τηρώντας κατά γραμμα το ΓΟΚ και τον κτηριοδομικό άδεια δεν βλέπεις.

.. Κι όλα αυτά με αμοιβές που πολλές φορές λόγω των συνθηκών, έφταναν νάναι γελοίες ...

.. Δεν έκανα λόγω για τα πτυχία που απέκτησα (εκσκαφές, μπετά, τοιχοποιϊες, μονώσεις, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, στέγες) στην κατασκευή όχι σαν εργολάβος αλλά σαν επιβλέπων Μηχανικός γιατί η επίβλεψη των εργασιών περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του Μηχανικού. Αλλά πως γίνεται κάθε φορά που κάνει λάθος ο υδραυλικός να φταίει ο επιβλέπων και όχι ο κατασκευαστής - τις περισσότερς φορές επιλογή του ιδιοκτήτη - μετά από 30 χρόνια δουλειάς ακόμη δεν το κατάλαβα.

... Αυτά αγαπητοί συνάδερφοι ..Συγνώμη αν σας κούρασα κι αν πίκρανα κανένα .. αλλά 30 χρόνια είναι αυτά ... είπαμε .. εχω εμπειρία και μπορώ να πω και κάτι παραπάνω...

  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η διαρκής παραγωγή νόμων,που ουσιαστίκά ο ένας αναιρεί τον άλλον,δείχνει ότι βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση,δεν έιμαστε σίγουρα ευρωπαικό κράτος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.