Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπανών θέρμανσης και επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης


sdim

Recommended Posts

Με το νέο σύστημα που αναμένεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έχει ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης αλλά κάποιοι θα δικαιούνται επιστροφή μέρους της αξίας του ανάλογα με κοινωνικά κριτήρια.

 

Οι απορία μου είναι βασική και θα μας απασχολήσει πολύ φέτος:

 

Πως θα γίνεται η κατανομή δαπανών θέρμανσης σε πολυκατοικίες όπου σε κάποια διαμερίσματα υπάρχουν οικογένειες που δικαιούνται διαφορετική επιστροφή ενώ σε άλλα διαμερίσματα δεν δικαιούνται;

 

1. Πως θα διεκδικήσουν την επιστροφή. Για να περάσει η απόδειξη στα έξοδα της πολυκατοικίας πρέπει να κοπεί η απόδειξη ως κοινόχρηστα έξοδα και όχι προς ιδιώτη, διαφορετικά οποιοσδήποτε άλλος ένοικος μπορεί να αμφισβητήσει την πληρωμή και να μην δεχτεί να πληρώσει τα αντίστοιχα κοινόχρηστα.

 

2. Έστω ότι ξεπερνιέται το (1), με ποιό κριτήριο θα γίνει η επιστροφή; Πως θα μοιραστούν τα λίτρα στον καθ'ένα;

 

3. Έστω ότι μεταξύ τους συμφωνούν για την μοιρασιά (προφανώς θα 'χρεωθούν' στα χαρτιά όσο περισσότερα λίτρα γίνεται σε όποιους δικαιούνται επιστροφή φόρου και θα τα βρούνε μεταξύ τους), πως θα το τεκμηριώσουν στην εφορία για να πάρουν την επιστροφή;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Την λύση να την βρει η εταιρεία των κοινοχρήστων εφόσον κάθε μήνα πληρώνεται από τις πολυκατοικίες και οι μηχανικοί οι οποίοι συνεργάζονται με αυτές για τον υπολογισμό των χιλιοστών της κάθε οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Και όμως είναι δικό μας πρόβλημα καθώς υπογράφουμε τις μελέτες κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 

Νομικά δεν υπάρχει υπόβαθρο για να κάνουμε την κατανομή όταν κάποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

Στην πράξη τι θα κάνουμε;

 

Επίσης είναι και δικό μας πρόβλημα εφόσον μένουμε σε διαμέρισμα.

 

Κάποιος που δεν δικαιούται το επίδομα θέρμανσης θα είναι ωφελημένος αν κάποιος άλλος ένοικος στην πολυκατοικία του δικαιούται το επίδομα;

 

Κάποιος που δικαιούται το επίδομα θέρμανσης, θα είναι χαμένος αν κάποιος άλλος ένοικος στην πολυκατοικία του δεν δικαιούται το επίδομα;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Θα το αντιμετωπίσουν, διότι στις πολυκατοικίες θα επιμερίζεται το ποσό του πετρελαίου στα χιλιοστά κάθε ιδιοκτησίας κι όσοι δικαιούνται επιστροφή θα την παίρνουν.... (έτσι έχουν πει).

Link to comment
Share on other sites

Η κατανομή με τα χιλιοστά είναι άδικη.

 

Τα χιλιοστά έχουν σχέση με το εμβαδό και όχι με τις απώλειες. Σκέψου για παράδειγμα ένα ισόγειο κτίριο με τρία τετράγωνα διαμερίσματα ίδιου εμβαδού στην σειρά.

Αναφέρω την συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είναι ακριβώς ίδιες οι απώλειες από οροφή και δάπεδο και στα τρία, τα χιλιοστά τα ίδια και ίδιο το πάγιο στην θέρμανση.

 

Το μεσαίο όμως διαμέρισμα έχει δύο τοίχους εκτεθειμένους στο εξωτερικό περιβάλλον ενώ τα άλλα δύο διαμερίσματα έχουν τρεις τοίχους εκτεθειμένους, άρα έχει λιγότερες απώλειες. Συνεπώς με την ίδια χρήση με τα διπλανά του διαμερίσματα (ίδια μέτρηση στους ωρομετρητές ή στους θερμιδομετρητές) θα πληρώνει λιγότερα κοινόχρηστα θέρμανσης.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Δικαιούχοι: (ανακοινώθηκαν τον σεπτ'12)

  • Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά.
  • Εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.
  • Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
  • Χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου
  • Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
  • Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

 

Οι καταναλωτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την επιστροφή του φόρου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στην αίτηση κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράφει:

  • το ονοματεπώνυμο,
  • τη διεύθυνση,
  • τον ΑΦΜ
  • και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του στον οποίο επιθυμεί να γίνεται η πίστωση των επιστρεφόμενων ποσών.

 

Πολυκατοικίες: Κάθε ένοικος πολυκατοικίας, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα είσπραξης επιστροφής φόρου, θα πρέπει να συμπληρώσει στην ηλεκτρονική αίτηση επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας
  • τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα
  • και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του σύμφωνα με τον κατάλογο των κοινοχρήστων.

 

Στην απόδειξη:

Στην απόδειξη λιανικής θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος και πώλησης.

Η ΓΓΠΣ θα υπολογίζει τα αγορασθέντα λίτρα που αντιστοιχούν στα χιλιοστά του κάθε δικαιούχου ενοίκου, θα πολλαπλασιάζει τον αριθμό των λίτρων αυτών με 28 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και το ποσό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό αυτό θα είναι η επιστροφή φόρου που θα εγκρίνει προς πληρωμή για τον κάθε δικαιούχο.

 

Οσο για τα χιλιοστά εννοούνται της θέρμανσης και όχι των κοινοχρήστων δαπανών

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι πως τα χιλιοστά στην θέρμανση υπάρχουν μόνο σε κτίρια με άδεια έως τις αρχές του 1985.

 

Το 1985 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο κανονισμός κατανομής δαπανών θέρμανσης, ο οποίος δεν κατανέμει τις δαπάνες θέρμανσης με χιλιοστά αλλά με μια πρωτοβάθμια εξίσωση (y = αx+β , όπου x είναι το ποσοστό των ωρών ή των θερμίδων ως προς τις συνολικές και β το πάγιο).

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σε πολυκατοικία το πάγιο θέρμανσης είναι 30% (βάσει των κατανομών δαπανών θέρμανσης), μπορούν οι ιδιοκτήτες εάν συμφωνήσουν να ορίσουν μικρότερο ποσοστό; Για παράδειγμα 15%, έτσι ώστε κάποιος που δεν χρησιμοποιεί το καλοριφέρ να μην αναγκάζεται να πληρώνει τόσο μεγάλο πάγιο.

Link to comment
Share on other sites

εαν είναι βάσει μελέτης κατανομής δαπανών (μετά το ΠΔ '85), είναι φύση αδύνατον να έχουν όλοι σταθερό πάγιο 30%

 

για πρίν το '85, μπορεί να προβλέπεται μέσω του καταστατικού

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.