Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πατζούρια: πόσο αναγκαία είναι;


Joe Pilgrim

Recommended Posts

Γεια σας!

 

Βρίσκομαι σε έναν αγώνα να καταλάβω τί συμβαίνει με τα κουφώματα στην αγορά. Έχω την αίσθηση ότι οι τιμές είναι «κολλημένες», σα να μην υπάρχει κρίση στην οικοδομή. Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά τα ποσά είναι μεγάλα για όσους (όπως κι εγώ) βλέπουμε τους μισθούς μας να παίρνουν την κατηφόρα. Αναπόφευκτα, έρχεται στο νου το small budget. Αναζητώ να βρω τη σωστή σχέση τιμής και ποιότητας και έχω πελαγώσει με τις υποσχέσεις που δίνονται από τους εμπόρους των κουφωμάτων περί αντοχής των ξύλων και των χρωμάτων τους για μια πενταετία και βάλε. Άραγε πόσο ο λεγόμενος απλός «παραδοσιακός τύπος» κουφώματος αντέχει όσο ο «γερμανικός τύπος» που πλασάρεται ως καλύτερος λόγω τεχνογνωσίας από τους εμπόρους»; H επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Ξεκινώντας από την αρχική μου πρόθεση να βρω ξύλινα κουφώματα, κοιτάζω, πλέον, τώρα στην αγορά και τα συνθετικά, επειδή διαβάζω και εδώ σε διάφορες αναρτήσεις ότι είναι φθηνότερα, και επειδή τα έχω δει στην Αμερική σε συνδυασμό με ξύλο και ήταν μια χαρά.

 

Σκέπτομαι ακόμη, με τις εικόνες των παραθύρων σε άλλες χώρες, αλλά και με εικόνες από παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα που το πατζούρι είναι από μέσα ή αντί για πατζούρι υπάρχει σιδεριά, πόσο τελικά είναι απαραίτητο. Ναί, καταλαβαίνω ότι εάν δεν βάλεις σιδεριά η ασφάλεια είναι ο σοβαρότερος λόγος. Ωστόσο, η προστασία από τον ήλιο μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο σύστημα σκίασης από μέσα. Από την άλλη, μαθαίνω ότι η ασφάλεια στα συνθετικά πατζούρια δεν είναι σπουδαία, ἀρα η λύση της σιδεριάς που είναι «φυτεμένη» στο πλαίσιο του παραθύρου ίσως είναι μια καλή επιλογή.

 

Στο διά ταύτα: σκέπτομαι μήπως το να μη βάλει κανείς πατζούρια είναι μια λύση οικονομική που (εκτός, ίσως από την ασφάλεια) δεν έχει αναγκαστικά ρίσκο για την οικοδομή (υγρομόνωση, φως). Αυτά όλα είναι σκέψεις για μια επένδυση που πρόκειται να γίνει σε κουφώματα. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύουν, και για τούτο τις καταθέτω εδώ.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Edited by Joe Pilgrim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν δεν βαλεις πατζούρια θα πρέπει να βάλεις σιδεριά (η οποία όμως για κάποιο λόγω δεν μου πολυαρεσει την αισθάνομαι σαν καγκελα φυλακής).

Απο αισθητικής πλευράς δεν με χαλάει να μην εχει πατζουρια.(Για σκίαση υπάρχουν άλλοι τρόπο, αλλα για υγρομόνωση ίσως είναι θέμα -αναλόγως και τον προσανατολισμό).

Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική θα βρείς σπίτια με η χωρίς πατζούρια. Συνηθως τα φτωχικά χωριατοσπιτα με μικρά παράθυρα δεν είχαν πατζούρια.

Τα ωραιότερα πατζούρια σε παλιά παραδοσιακά σπίτια τα είδα στην στερεά ελλάδα και είναι ένας τύπος πατζουριού που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κυκλοφορεί σήμερα -ενω είναι τοσο κατάλληλος για την χώρα μας. Είναι αυτά με αρκετά φαρδιές περσίδες οι οποίες είχαν ενα μηχανισμό που μπορούσες να τις ανοιγοκλείνεις απο μεσα ωστε να αφήνουν να περνά οσο φως ήθελες. Παρομοια πατζούρια και πόρτες χρησιμοποιούσε στην αρχιτεκτονική του ο Κωνσταντινίδης που ήταν σαφώς επιρροή απο αυτά τα παραδοσιακά πατζούρια.

Τα ξύλινα που είδα εγω, αν και ήταν παμπαλαια σε κάτι ακατοίκητα σπίτια, με μια μικρη συντήρηση θα γίνονταν καινούργια! Που σημαίνει οτι αν το ξυλο είναι καλό αργεί πολύ να χαλάσει.

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Παντως αν ειναι να βαλεις αλουμίνια καλύτερα να μην βάλεις τίποτα! (προσωπική αποψη).

Εχει γεμίσει αλουμίνιο ο τόπος! Ελεος!! :|

 

 

Δεν ξέρω αν το κάνεις επίτηδες ή σου "ξεφεύγει" συνεχώς αλλά θα στο ξαναπώ ακόμα μια φορά: Απαγορεύονται οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις!

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Αλουμίνια δεν το συζητώ. Ξύλο είναι το ζητούμενο και για λόγους οικονομίας κοιτάζω και τα συνθετικά. Μια ακόμη σκέψη που έχω κάνει είναι να τοποθετηθούν κανονικά τα κουφώματα και τα υαλοστάσια και να βάλω αργότερα τα πατζούρια. Πάντως, κουβεντιάζουμε ακόμη για προβλήματα υγρομόνωσης στην Ελλάδα, όταν στις χώρες που δεν συνηθίζουν πατζούρια με υγρασία, βροχές και χιόνια, όλα αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί και τα σπίτια τους είναι αδιαπέραστα...

Link to comment
Share on other sites

.....Ξύλο είναι το ζητούμενο και για λόγους οικονομίας ...

...

Άσχετο μεν, αλλά από πότε τα ξύλινα κουφώματα είναι πιο οικονομικά από τα αλουμινίου?

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι επιλογές για παντζούρια έχουν τα υπέρ και τα κατά

 

1. Ξύλο

Υπέρ: Χαμηλό αρχικό κόστος, οικολογική πρώτη ύλη.

Κατά: Χρειάζεται συντήρηση (κάθε λίγα χρόνια τρίψιμο και βάψιμο) που ιδιαίτερα σε παντζούρια με περσίδες είναι βάσανο οπότε μακροπρόθεσμα βγαίνει ακριβό. Ενώ είναι οικολογική η πρώτη ύλη, τα βερνίκια της αγοράς δεν είναι και τόσο οικολογικά και σκέψου πως θα χρειάζεσαι βερνίκι κάθε λίγα χρόνια. Αν δεν βερνικωθούν καλά και πάρουν υγρασία πετσικάρουν και μετά μπλέκεις. Επίσης δεν αντέχουν σε παραβίαση από κλέφτες, και με το χέρι το ξηλώνουν.

 

2. Αλουμίνιο

Υπέρ: Σταθερό στον χρόνο, ποικιλία χρωμάτων (και με χρώμα ξύλου), αντοχή στον χρόνο και στους διαρρήκτες

Κατά: Είναι ακριβά τα άτιμα.

 

3. Συνθετικά

Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει, δεν εκφέρω άποψη.

 

4. Καθόλου παντζούρια

Υπέρ: Μηδενικό κόστος, άψογη ορατότητα, μηδενική συντήρηση.

Κατά: Μηδενική ασφάλεια από διαρρήκτες. Σε πλευρές που ηλιάζονται, το καλοκαίρι θα γίνεται ανυπόφορη η ζέστη αν δεν υπάρχει βλάστηση ή στέγαστρο για σκίαση.

 

Μετά, εκτός από το υλικό ψάξε και τους τύπου εγκατάστασης

1. Συρόμενα. Χωνευτά ή εξωτερικά.

2. Χωνευτά σε χώρο στο πάνω μέρος του κουφώματος. Ο χειρισμός γίνεται είτε με ηλεκτροκινητήρα είτε χειροκίνητα με μανιβέλα ή με ιμάντα.

3. Ανοιγόμενα

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

όταν στις χώρες που δεν συνηθίζουν πατζούρια με υγρασία, βροχές και χιόνια, όλα αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί και τα σπίτια τους είναι αδιαπέραστα...

Μην παίρνεις και όρκο γι αυτο....... Μην πιστευεις στερεότυπα τύπου "εκτός ελλάδας όλα είναι ιδανικά".... Επειδή έχω ζήσει για λίγο σε χωρες που εννοείς (συγκεκριμένα στις "κατω χώρες") θα σου πω μόνο οτι οι καιρικές συνθήκες δεν συγκρίνονται με αυτες τις ελλάδας: η βροχόπτωσή τους δεν έχει καμία σχεση με την δική μας.... Εκεί είναι σχεδόν ήπια και χωρις αέρα, εδω μπορεί να πιάσει μια καταρακτώδης καταιγίδα με τον βοριά να χτυπά αλύπητα και να πεφτουν καρεκλοποδαρα... τετοιο πραμα δεν υπάρχει εκεί (ή είναι εξαιρετικά σπάνιο).

 

@Didonis

Δεν εννοούσε οτι τα ξύλινα είναι πιο φτηνα.... Στα "συνθετικά ξυλινα" αναφερόταν.

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Σε μια πρόσφατη κουβέντα που είχα με έναν κατασκευαστή κουφωμάτων, έμαθα ότι έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό τα συρόμενα εξωτερικά παντζούρια!!.... :shock:

 

Σχετικά με τα χωνευτά σε χώρο στο πάνω μέρος του κουφώματος, δηλαδή όσα είναι με ρολό, προσοχή πρέπει να δοθεί εκ των προτέρων, κατά τη φάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των ανοιγμάτων, στο ύψος του ανοίγματος, μιας και το ρολό κατεβάζει το ελεύθερο ύψος κατά 15 εκατοστά περίπου, με αποτέλεσμα σε ανοίγματα στα οποία δεν έχει προβλεφθεί από πριν να μπουν ρολά-παντζούρια, να υπάρχει στο χρήστη μια ψυχολογική αίσθηση ότι "θα βρει" το κεφάλι του περνώντας από κάτω....

Edited by nikoscivil
Link to comment
Share on other sites

Σε μια πρόσφατη κουβέντα που είχα με έναν κατασκευαστή κουφωμάτων, έμαθα ότι έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό τα συρόμενα εξωτερικά παντζούρια!!.... :shock:

Οταν λες "καταργηθεί"; δλδ εχουν απαγορευτεί για καποιο λογο απο πολεοδομία ή απλα δεν τα κατσκευάζει πια καμία εταιρεία;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.