Μετάβαση στο περιεχόμενο

1 ή 2 οικόπεδα?


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι !

 

Οι Α και Β αγοράζουν ένα αγροτεμάχιο στο Πόρτο Ράφτη 400 τετραγωνικά το 1965. Το 1981 το κατατέμνουν στα αγροτεμάχια 1 και 2, εμβαδού 200 τετραγωνικών το καθένα και παίρνει ο Α το αγροτεμάχιο 1 και ο Β το αγροτεμάχιο 2. Το 1985 ο Α αγοράζει την ψιλή κυριότητα από το αγροτεμάχιο 2 και έτσι ο Β κρατάει μόνο την επικαρπία.

Το 1992 μπαίνει η περιοχή στο σχέδιο και ο Α βγάζει άδεια στο στο ενιαίο οικόπεδο.

1. επιτρεπόταν η κατάτμηση σε δύο μη άρτια το 1981 ?

2. τώρα τα οικόπεδα είναι 1 ή 2 ?

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

πάνο

τα αγροτεμάχια δεν είναι υποχρεωτικό μετά την κατάτμηση να είναι άρτια ούτε οικοδομήσιμα. Άρα επιτρεπόταν.

αφού έβγαλε άδεια στο οικόπεδο έκανε αυτούσια συνένωση.

Link to comment
Share on other sites

η κατάτμηση θα ήταν παράνομη μόνο αν υπάρχει οικισμός σε απόσταση 500 μέτρων ή ΖΟΕ που θα απαγόρευε την κατάτμηση

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

κακώς βγήκε η οικ άδεια "ως ενιαίο οικόπεδο" (αν η επικαρπία παρέμεινε στον άλλον)

Αλλά πως γίνεται να εντάχθηκε στο σχέδιο (ως ενιαίο οικόπεδο-να ελέγχθηκαν τίτλοι -να μεταγράφτηκε κλπ) και να μην είδαν την επικαρπία;;

εκτός και αν ο άλλος απεβίωσε προ του 1992 (ένταξη) οπότε ο άλλος απέκτησε πλήρη κυριότητα και το οικόπεδο είναι πλέον 1

Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Κάποιοι συμβολαιογράφοι μου παν ότι έγινε αυτούσια συνένωση, κάποιοι άλλοι όχι γιατί ο επικαρπωτής δεν έχει πεθάνει ακόμα. Και γω πιστεύω ότι η άδεια κακώς βγήκε.

Συγκεκριμένα μπήκε στο σχέδιο , αργότερα το σχέδιο επεσε και πριν δύο χρόνια εγκρίθηκε ξανά πολεοδομική μελέτη, χωρίς η πράξη να έχει κυρωθεί ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, όριο αρτιότητας και κατάτμησης στην περιοχή της Αττικής, έθεσε το δ/γμα της Ζ.Ο.Ε. Αττικής (ΦΕΚ 284Δ/1983).Μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή, περιοριστικές διατάξεις είχε θέσει το 707Δ/1979 το οποίο έθετε όριο αρτιότητας τα 20 στρ. αλλά δεν απαγόρευε την κατάτμηση. Ομοίως αναφέρει και το ΦΕΚ 199Δ/2003, της ΖΟΕ Μεσογείων, η οποία πάλι πιάνει την περιοχή του Πορτο Ράφτη και θέτει όρια αριτότητας και κατάτμησης (αντίθετα με την ΖΟΕ Λαυρετωτικής η οποία δεν αναφέρει όριο κατάτμησης). Ομως, από την στιγμή που είσαι προ του 1983, μπορείς να κάνεις κατάτμηση δημιουργώντας μη άρτιο γήπεδο χωρίς αυτή να είναι άκυρη.

Οσο για το άλλο θέμα που θέτεις, προσωπικά εκτιμώ πως η επικαρπία είναι μέρος της πλήρους κυριότητας άσχετα αν δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ποσοστά συνιδιοκτησίας. Οπως και να έχει, τα 2 γήπεδα έτσι όπως περιγράφονται, δεν εκτιμώ πως έχουν το ίδιο καθεστώς, οπότε δεν θα έπρεπε να θεωρούνται ένα. Η άδεια που εκδόθηκε τι στοιχεία παρουσίαζε (τίτλους, τοπογραφικό κλπ.)??

Link to comment
Share on other sites

Το υποθηκοφυλακείο τι λέει; Φαίνονται σαν 1 ή 2 εγγραφές στην μερίδα του Α;

 

Από τα λεγόμενά σου, μάλλον είναι Γειτονιά 1-2. Επίκειται ανάρτηση απ' όσο ξέρω. Ο μελετητής τι λέει;

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

@dsworks Σωστά κατάλαβες, είναι όντωσ στη γειτονιά 1-2. Ο μελετητής τα έχει λάβει υπόψιν σαν 2 οικόπεδα.

 

@Dimitris80 Διάβασα τα ΦΕΚ που παραθέτεις και συμφωνώ απόλυτα. Οπότε το πρώτο μου ερώτημα απαντήθηκε πλήρως. Σε ευχαριστώ. Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος και γω πιστεύω ότι μιλάμε για 2 ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

Η επικαρπία αποτελεί προσωπική δουλεία για το ακίνητο. Κύριος θεωρείται αυτός που έχει τη ψιλή κυριότητα. Συνεπώς, αποψη μου ειναι πως καλώς βγηκε η οικοδομική άδεια, διότι πολύ απλά πρόκειται για τον ίδιο ιδιοκτήτη (κατά 100%) και των δυο όμορων ιδιοκτησιων

Link to comment
Share on other sites

Να πάρουμε το αντίστροφο πρόβλημα λίγο. Ας δεχτούμε πως τα 2 οικόπεδα συνενούνται αυτοδίκαια με την αγορά από τον Α (όπου στο 1 έχει πλήρη κυριότητα και στο 2 έχει ψιλή κυριότητα με επικαρπωτή τον Β).

Εάν γίνεται συνένωση αυτοδικαίως άρα πάυει να υπάρχει αυτόνομα το 2 , τα δικαιώματα του Β που απορέουν από την επικαρπία σε ποιο γήπεδο ασκούνται ? στο συνολο των 1 + 2 ? Δηλαδή η επικαρπία του Β επεκτείνεται και στο γήπεδο 1? Δεν γίνεται αυτό. Αρά πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των 2 γηπέδων από την στιγμή που με οποιοδήποτε άλλον τρόπο δεν μπορούν να ασκηθούν ορθά οι μορφές της κυριότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.