Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Αν δεν έχεις τη μελέτη θερμομόνωσης που να την υπολογίζει (με αi = αα = 5,81 [W/(m2*K)]), πάρε τιμή από τον πίνακα 3.4β ("Οροφή κάτω από μη θερμαινόμενο χώρο") ή διαφορετικά όσο και το Umax του πίνακα 3.5 της 1ης ΤΟΤΕΕ για "Δάπεδα σε επαφή με το έδαφος ή με κλειστούς μη θερμαινόμενους χώρους".

 

Σε μια διευκρινιστική (Αρ. Πρωτ.: οικ. 1603, ΑΔΑ: 4ΙΚΣΟ-Λ, 04/10/2010) έγραφε τα εξής:

"3. Για το άρθρο 8 (του ΚΕΝΑΚ), διευκρινίζονται τα παρακάτω:

i. Παράγραφος 2.1, Πίνακας Γ.1.: επισημαίνεται ότι η τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας για οροφές σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο είναι η ίδια με την τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου συντελεστή θερμοπερατότητας δαπέδου σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διαμέρισμα είπες ότι έχεις; Αν αυτός ο υπερκείμενος ΜΘΧ έρχεται σε επαφή και με άλλες ιδιοκτησίες τότε με U/2, αλλιώς διαχωριστική επιφάνεια, περιγραφή του ΜΘΧ κλπ....

Link to comment
Share on other sites

Να πω κι εγώ τι γνώμη μου. Εφόσον το δοχείο αποθήκευσης του ηλιακού δεν θα διαθέτει ούτε ηλεκτρική αντίσταση αλλά ούτε και εναλλάκτη (σερπαντίνα) ζεστού νερού από λέβητα, δεν θα ασχολούμουν καθόλου ούτε με τις απώλειες του δοχείου του αλλά ούτε και με το δίκτυο από το δοχείο του ως την πιο απομακρυσμένη κατανάλωση ΖΝΧ. Αυτά με το σκεπτικό πως δεν καταναλώνει κάποια συμβατική μορφή ενέργειας έτσι ώστε να υπολογιστεί ποσοστό απωλειών από αποθήκευση και δίκτυο διανομής. "Καταναλώνει" ηλιακή ενέργεια.

Αυτά, άσχετα από το ότι τόσο το δοχείο όσο και το δίκτυο θα πρέπει να είναι επαρκώς μονωμένα κατά ΚΕΝΑΚ.

 

 

 

Θα συμφωνήσω με τον Πάνο με παρόμοια προσέγγιση στο θέμα. Υπάρχουν βέβαια συνάδελφοι που το κατέχουν καλύτερα και θα έχουν πιο τεκμηριωμένη άποψη.

 

Οταν υπολογίζεται ο συντελεστής αξιοποίησης του ηλιακού, μερικά από τα δεδομένα υπολογισμού είναι οι απώλειες δικτύου (μήκος, μόνωση κλπ) και δοχείου αποθήκευσης. Οποιος έχει κάνει μελέτη ηλιακών θα το έχει συναντήσει σε πρόγραμμα υπολογισμού. Επίσης αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ1 σελ. 141 όταν εξηγεί πως έβγαλε τους πίνακες 5.8 και 5.9.

Πιστεύω δηλαδή ότι αυτές οι απώλειες συμπεριλαμβάνονται στον συντ. αξιοποίησης που βάζουμε στην καρτέλα του ηλιακού και δεν πρέπει να τις ξαναπαίρνουμε υπ' όψιν στην καρτέλα του ΖΝΧ.

Ετσι νομίζω.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

hkamp, έτσι νομίζω κ γω. Δε μπορώ να καταλάβω τι υπολογίζει αυτόματα το πρόγραμμα με την εισαγωγή του ηλιακού και πόσο συμμετέχουν οι διάφοροι συντελεστές, που μπαίνουν στην καρτέλα του, στο ΖΝΧ.

 

@γ.ταφ

Για το 2ο σκέλος (μπαζωμένος ΜΘΧ), καλά το σκέφτεσαι. Διαχωριστική με 0,8 [W/(m2*K)] και περιγραφή του ΜΘΧ με:

  • πλάκα επί εδάφους με Uονομ.= 4,50 [W/(m2*K)], Κβάθος = 0m, Αβάθος = ανενεργό, εκτεθειμένη περίμετρο Π = όση πραγματικά είναι.
  • πλευρικούς τοίχους προς εξωτερικό αέρα
  • διείσδυση αέρα = 0 [m3/h], κατά τη γνώμη μου

Επιπλέον ερώτηση, γιατί δεν έχω ασχοληθεί άλλη φορά με ΜΘΧ. Το άνω όριο του ΜΘΧ θα περαστεί ως δάπεδο σε επαφή με ΜΘΧ μόνο στην καρτέλα διαχωριστική επιφάνεια; Με 0 στις σκιάσεις και τι τιμές για τα α και ε; Γενικά τι θα περάσω ως διαχωριστική επιφάνεια; Το όριο αυτό αποτελεί το δάπεδο του θερμ. χώρου και επίσης την οροφή του ΜΘΧ. Θα πρέπει να περαστεί η επιφάνεια αυτή μόνο μια φορά ως διαχωριστική ή 3; Κάπου χάθηκα μ' αυτά.

Link to comment
Share on other sites

γ, β,α, ε, σκιάσεις όλα μηδέν; μόνο εμβαδόν και U βάζω δηλαδή;

 

Και ως ύψος του θερμ. χώρου τι παίρνω; καθαρό εσωτ. ύψος + πλάκα οροφής + πλάκα δαπέδου (διαχωριστική επιφάνεια προς ΜΘΧ - μπαζωμένο χώρο);

 

Και σαν συνολική επιφάνεια ποια βάζω; Προσθέτω και του ΜΘΧ; Στις αμοιβές προστίθεται και αυτή η επιφάνεια του ΜΘΧ;

Edited by γ.ταφ
Link to comment
Share on other sites

α,ε,σκιάσεις=0. Ως ύψος τής ζώνης κανονικά όπως την δούλευες, όπως τα λές και με το πάχος τής πλάκας δαπέδου αφού από κάτω έχεις ΜΘΧ

Link to comment
Share on other sites

1)Άρα απλά αλλάζει ο συνολικός όγκος, αφού η επιφάνεια παραμένει σταθερή και το ύψος αυξάνεται κατά το πάχος της πλάκας προς το ΜΘΧ. Οπότε το ΜΘΧ δεν τον πληρώνομαι έξτρα για ΠΕΑ του εξοικονομώ, σωστά;

 

2)Κ κάτι άλλο για γονική παροχή θέλει ΠΕΑ;

 

3)Μεταλλική εξώπορτα με υαλοπίνακα μονοκατοικίας ως τι εισάγεται; Το τζάμι της ανοίγει. Ως διαφανής επιφάνεια - ανοιγόμενο κούφωμα; Ανοιγόμενη πρόσοψη ποια θεωρείται;

Edited by γ.ταφ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.