Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Να σαι καλά nzerman, που μου το θύμησες.

Τότε πάνω στη βιασύνη μου το είχα γράψει όντως έτσι (το μπέρδεμα έγινε με την τηλεθέρμανση που έχουμε εδώ). Αυτομαστιγώθηκα αλλά δεν μπορούσα να το αλλάξω. Τώρα που είμαι mod το διόρθωσα. Thanks.

 

Ναι, στις ερωταπαντήσεις σου λέει να βάλεις τη ισχύ που αναλογεί Χ ng1 X ng2.

Δες και στο help:

<<Η συνολική θερμική ισχύς την οποία μεταφέρει το δίκτυο διανομής είναι η εγκατεστημένη θερμική ισχύς της μονάδας παραγωγής επί το συνολικό συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης και μόνωσης λέβητα.>>

Οχι όμως Χ ngen.

 

Επίσης μπορείς να το δεις και στο διορθωμένο παράδειγμα της επιθεώρησης στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

Κι αυτοί εκ παραδρομής στην πρώτη έκδοση το είχανε γράψει PXngen και μέχρι να το διορθώσουνε ακούγανε τα σχολιανά τους από τους μηχανολόγους.

Μπορείς βέβαια να πάρεις και απόψεις από άλλους μηχανολόγους.

 

Την άποψή μου για το τι ακούγεται στα σεμινάρια την έχω ξαναπεί και θα την έχεις δει αφού παρακολουθείς τις σχετικές αναρτήσεις από τόσο παλιά.

 

Αυτό με το συσσωρευτή και τη συμμετοχή του στο εσωτερικό δίκτυο δεν το κατάλαβα.

 

Γιατί να μην πάρεις την ισχύ των θερμαντικών σωμάτων και προτιμάς τη μελέτη θερμικών απωλειών;

Αν υποθέσουμε ότι σου λένε το θερμοσυσσωρευτή τον λειτουργούνε τον χειμώνα γιατί αλλιώς θα κρυώσουνε και συνεπώς δεν είναι επικουρικός, τότε με την παρ. 4.1.2.8 της ΤΟΤΕΕ1 το ποσοστό κάλυψης θερμικού φορτίου της ζώνης πρέπει να το βγάλεις με βάση την αποδιδόμενη θερμική ισχύ της εκάστοτε μονάδας παραγωγής θερμότητας.

Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι επειδή στους καταλόγους των κατασκευαστών σου λέει το τάδε σώμα δίνει τόσα KW σε αυτούς τους βαθμούς, θα πάρεις και εσύ από τα σώματα αυτά τα KW. Χίλιοι δυο λόγοι υπάρχουν για να μη συμβεί αυτό. Αλλά και πάλι ίσως είναι καλύτερο από το να πάρεις υπ' όψιν τη μελέτη θερμανσης. Οπως και να χει κατά προσέγγιση θα είναι τα αποτελέσματα.

 

Εχεις 6 KW να αποδίδονται από τον συσσωρευτή (το ένα σύστημα θέρμανσης με μονάδα παραγωγής την τοπική αυτή μονάδα) κι ας υποθέσουμε ότι μετράς τα θερμαντικά σώματα και έχουν απόδοση 18 KW (το δεύτερο σύστημα θέρμανσης με μονάδα παραγωγής το λέβητα, τον οποίο σωστά είπες θα τον περάσεις με ισχύ αυτήν της καυσανάλυσης Pm=245 KW και β.α.=0,903) . Τότε έχεις για κάθε μήνα του χειμώνα 0,25 ποσοστό κάλυψης για τον συσσωρευτή και 0,75 ποσοστό κάλυψης για τον λέβητα.

 

Στο δίκτυο βάλε αν θες το χειρότερο: του λέβητα με ισχύ (245 Χ ng1 X ng2 /4 ) και β.α. από τον πίνακα 4.11.

 

Που κάνω το λάθος;

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είμαι της άποψης οτι η ισχύς του δικτύου διανομής (μεταφερόμενη θερμική ισχύ δικτύου διανομής) είναι  ΡΔΚΤ = (QΛ * n1 * n2)/4  και όχι  ΡΔΚΤ = QΛ/4

 

edit

Άκυρο το μήνυμα, γιατί είχα φύγει απο το γραφείο και το είχα αφήσει σ' αυτό το θεμα να απαντήσω και γυρνώντας και στέλνωντας το, είδα οτι έχei διοrθώσει την απαντηση ο hkamp

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

@nzerman

Ισχύει ότι: ngm = Pm / Pκαταναλισκόμενη. Εάν είχαμε Pδικτύου = Pm x ngen τότε θα ήταν είχαμε την παρακάτω σχέση:

Pδικτύου = Pm x ngm x ng1 x ng2 = Pm x (Pm/Pκαταναλισκόμενη) x ng1 x ng2 = (Pm2 x ng1 x ng2) / Pκαταναλισκόμενη.

Δεν βγαίνει κανένα νόημα.

 

Δες τη σχέση και αναλυτικά:

Pδικτύου = {[θερμική ισχύς καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας] x [μετρούμενος βαθμός απόδοσης]} x [μετρούμενος βαθμός απόδοσης] x ng1 x ng2 = {[κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη] x ngm} x ng1 x ng2 = [κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη] x {[ωφέλιμη αποδιδόμενη από το λέβητα θερμική ισχύς] / [θερμική ισχύς του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας]} x {[ωφέλιμη αποδιδόμενη από το λέβητα θερμική ισχύς] / [θερμική ισχύς του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας]} x ng1 x ng2 = [κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη] x ([ωφέλιμη αποδιδόμενη από το λέβητα θερμική ισχύς] / ([κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη])) x ([ωφέλιμη αποδιδόμενη από το λέβητα θερμική ισχύς] / ([κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη])) x ng1 x ng2 = {[ωφέλιμη αποδιδόμενη από το λέβητα θερμική ισχύς]2 / ([κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη])} x ng1 x ng2 = {{(Pκαταναλισκόμενη2 x ngm2)} / Pκαταναλισκόμενη} x ng1 x ng2 =

= Pκαταναλισκόμενη x ngm2 x ng1 x ng2.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@nzerman, @hkamp, μπραβο ρε παιδια, βοηθάτε πολύ!

 

Τη συμμετοχή των καταστημάτων κατα ένα χ ποσοστό (και των κατοικιών κατά 1-χ) στην κατανάλωση της ισχύος του σ.θ. την αναφέρει η μελέτη θέρμανσης ή γίνεται κάποια παραδοχή στις ΤΟΤΕΕ? (σχετικά με αυτό)

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το ότι η PΔΙΚΤΙΟΥ είναι η Pm X ng1 X ng2 και στην περίπτωση του ερωτήματος διαιρείται με το πλήθος των κλάδων είναι ξεκάθαρο.

Είχα τη ανάμνηση για τον πολλαπλασιασμό όπως ειπώθηκε στα σεμινάρια (λάθος δηλαδή), δεν το πολυδουλεύω όμως γιατί χρησιμοποιώ λογισμικό που ευτυχώς μετά από έλεγχο που διενήργησα κάνει την πράξη σωστά.  

Για το θέμα των ποσοστών κάλυψης συνάδελφε hkamp εξακολουθώ να έχω άλλη άποψη.  Συμφωνώ πως πρέπει να ο επιμερισμός να γίνει σύμφωνα με την αποδιδόμενη θερμική ισχύ της εκάστοτε μονάδας παραγωγής αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τα εγκατεστημένα σώματα δια της καταμέτρησης καθότι όπως πολύ σωστά αναφέρεις για χίλιους δύο λόγους (παροχή, θερμοκρασία κ.τ.λ.) προφανώς και δε λειτουργούν σωστά. Άλλωστε για ποιο λόγο να εγκαταστάθηκε ο θερμοσυσσωρευτής (εκτός αν του τον χάρισαν).

Κατά αυτό τον τρόπο δηλαδή (μετρώντας φέτες) μόνο αμιγώς θεωρητικό αποτέλεσμα μπορείς να έχεις.  

    

Ποια είναι η λύση κατά τη γνώμη μου σχετικά με τις θερμικές απώλειες που ανέφερα.

 

Ας υποθέσουμε πως οι θερμικές απώλειες της οριζόντιας είναι 25 Kw και συγκρίνοντας το Pm = 245 Kw με το Pgen = 500 Kw προκύπτει πως το εγκατεστημένο σύστημα καλύπτει το 49% της συνολικής απαίτησης.

Τότε η οριζόντια καλύπτεται κατά

1.)    25 Χ 0,49 = 12,25 Kw επιμερισμού ή 49% από το κεντρικό σύστημα.

2.)    6 Χ 1 = 6 Kw επιμερισμού ή 24% από το θερμοσυσσωρευτή (1 από το Β.Α. ήτοι 100%).

3.)    Και το υπόλοιπο 27% από το θεωρητικό σύστημα σύμφωνα με την οδηγία.

 

Είπα επίσης σε προηγούμενο μήνυμα πως αν οι απώλειες υπολογισθούν μικρότερες από 12,25 τότε θα πρέπει να αγνοηθεί ο θερμοσυσσωρευτής.

 

Πάνο μένω άφωνος και λίγο ζαλισμένος μετά από αυτή την ανάλυση. :mrgreen:    

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Στο δίκτυο βάλε αν θες το χειρότερο: του λέβητα με ισχύ (245 Χ ng1 X ng2 /4 ) και β.α. από τον πίνακα 4.11.

 

... (245 Χ ng1 X ng2) /4

Link to comment
Share on other sites

Στο Α του τύπου Pm=A*U*ΔΤ*2.5 έβαλα και τις επιφάνειες του κτιρίου σε επαφή με το όμορο, και με το έδαφος, σωστά?

 

Ανάγοντας την εγκατεστημένη ισχύ Pm*ng1*ng2 σε μονάδα επιφάνειας ή όγκου του κτιρίου βρήκα ότι έχω 40,4 W/m3 ή 129 Watt/mπου για το εξεταζόμενο διαμέρισμα δίνουν 40,4*81,2*3=9841Watt ή 129*81.2=10470Watt που είναι παραπλήσια. Απο το άθροισμα Σ[ui*Ai]*ΔΤ διαφανών και αδιαφανών επιφανειών όπως εισήχθησαν στο πρόγραμμα οι συνολικές απώλειες είναι 4501Watt, που είναι λιγότερες απο τις μισές. Ακόμα κι αν προστεθούν οι επιφάνειες προς το όμορο κτίριο και το διπλανό διαμέρισμα οι απώλειες θα είναι το πολύ 6000Watt.

 

Αυτό εννοείς Χριστόφορε? Συνεπώς ο συσσωρευτής μπορεί να αγνοηθεί?

 

Με ενδιαφέρει σφόδρα να αγνοήσω το συσσωρευτή γιατί εκτινάσσει την κατανάλωση...

 

------------------------

 

Στο εν λόγω διαμέρισμα έχω εξαιρετικό νότιο-νοτιοανατολικό προσανατολισμό χωρίς εμπόδια, και καινούρια κουφώματα. Βέβαια λόγω παλαιότητας βγαίνει Η(!) και ο λόγος είναι ότι οι καταναλώσεις του κτιρίου αναφοράς είναι πάρα πολύ χαμηλές. Υποθέτω ότι σε αυτό παίζει ρόλο ο καλός προσανατολισμός, που ενώ είναι ό,τι καλύτερο απο άποψη ηλιασμού, ευνοεί το κτίριο αναφοράς αναλογικά πολύ περισσότερο. Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο?

Link to comment
Share on other sites

γεια σας συναδερφοι ,εχω φαει ενα κολλημα με τριγωνομετρια.θελω να βρω σκιαση σε μονοκατοικια στην βορεια πλευρα με περγκολα κλισεως 20%,μηκος περγκολας 2μετρα,υψος κουφωματος 2,20.για να βρω την γωνια β τι κανω??τους τυπους εννοω της τριγωνομετριας...

Link to comment
Share on other sites

Δεν αρκεί να κάνεις ό,τι κάνεις και με την τέντα? Δηλ να ενώσεις το μέσον του τοίχου ή του κουφώματος με το άκρο της πέργκολας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.