Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΜΕΑ σε προσθήκη κατ' επέκταση.


kostas K

Recommended Posts

Εχω κτίριο προ του '55 και κάνω προσθήκη κατ' επέκταση.

Και το υφιστάμενο και η προσθήκη είναι μικρότερη των 50 τ.μ. ενώ το σύνολο του κτιρίου είναι πάνω από 50.

Οι χώροι είναι λειτουργικά ενιαίοι, ωστόσο μεταξύ τους μεσολαβεί εσωτερική πόρτα, οπότε οι δύο χώροι φαντάζομαι μπορούν να θεωρηθούν αδιαβατικοί.

Αν έχω καταλάβει καλά χρειάζεται μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας για το νέο κτίσμα (χωρίς εγκαταστάσεις) και ΜΕΑ για το σύνολο του κτιρίου, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να είναι κατηγορία Β, αφού δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό (ξύλινα κουφώματα, αργολιθοδομή κλπ). Κάποια γνώμη;

Edited by kostas K
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 133
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βάση της εγκυκλίου 1603 / 4 - 10 - 2010 δεν απαιτείται Μ.Ε.Α. γιατί η προσθήκη σου είναι κάτω των 50 τ.μ..

Βάση της εγκυκλίου 2279 / 22 - 12 - 2010, όταν δεν υποβάλουμε Μ.Ε.Α., εκπονούμε μελέτη Θερμομονωτικής επάρκειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και των σχετικών ΤΟΤΕΕ.

Στη περίπτωση σου, υφιστάμενο & προσθήκη, μπορεί να μην βγει κατηγορία Β, αφού δεν θα έχει εγκαταστάσεις, αλλά τα διαφανή και τα αδιαφανή θα πρέπει να έχουν συντελεστές που ορίζει ο ΚΕΝΑΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που γράφεις και με βάση την απάντηση των εισηγητών στα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ σε ίδια ερώτηση, από τη στιγμή που έχεις έναν καινούριο ενιαίο χώρο συνολικού εμβαδού > 50 μ2 θα πρέπει να κάνεις Μ.Ε.Α!! Η πόρτα είναι εσωτερική όπως είπες. Δεν διαχωρίζει κάτι. Θα διαχώριζε και δεν θα χρειαζόταν Μ.Ε.Α. στην περίπτωση που η πρόσβαση στην επέκταση του συνολικού Ε < 50 μ2 γίνονταν εξωτερικά.

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Εχουμε στο σημείο Α.5 της Εγκυκλίου 1603/2010:

<< 5. Στην περίπτωση προσθήκης, καθ΄ ύψος ή κατ΄ επέκταση (άνω των 50 τ.μ). και εφόσον η προσθήκη περιλαμβάνει χώρο ή χώρους που είναι λειτουργικά εξαρτώμενοι από το υφιστάμενο κτίριο απαιτείται η εκπόνηση και υποβολή Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη). Στην περίπτωση που η προσθήκη είναι λειτουργικά ανεξάρτητη από το υφιστάμενο κτίριο η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης απαιτείται μόνο για την προσθήκη.>>

 

Στην 3η εγκύκλιο λέει:

<<2. Οι περιπτώσεις λειτουργικά εξαρτώμενων προσθηκών (καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση), με επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση των 50 τμ (σημείο Α.5 της Εγκυκλίου 1603/2010) πρέπει να εξετάζονται λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων για τη ριζική ανακαίνιση για το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη), σύμφωνα και με το παραπάνω σημείο 1 της παρούσας.

Διευκρινίζεται ότι για τον έλεγχο της ριζικής ανακαίνισης ως συνολική εξωτερική επιφάνεια νοείται η επιφάνεια του τελικώς διαμορφούμενου κτιρίου (μαζί με την προσθήκη), η οποία συγκρίνεται με την επιφάνεια του εξωτερικού περιβλήματος της προσθήκης.

Η περίπτωση προσθήκης με επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση των 50 τμ, που είναι λειτουργικά ανεξάρτητη από το υφιστάμενο κτίριο, θεωρείται νέο κτίριο και κατά συνέπεια απαιτείται η εκπόνηση ΜΕΑ μόνο για την προσθήκη.>>

 

Δηλαδή μόνο όταν η επέκταση και μόνο αυτή είναι > 50 τμ θέλει ΜΕΑ και την εξετάζεις αν εμπίπτει στην περίπτωση ριζικής ανακαίνισης σε σχέση με το σύνολο του κτιρίου.Μη δένεις σκοινί κορδόνι το τι λένε στα σεμινάρια. Μερικοί δεν το κατέχουν καλά το άθλημα και λένε ότι καταλαβαίνουνε. Ανάλογα ποιος είναι ο εισηγητής.

Edited by hkamp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους.

Συνεπώς αφού η προσθήκη είναι <50 δεν θέλω ΜΕΑ.

Σύμφωνα βέβαια με την εγκύκλιο 1603

 

"Για τις περιπτώσεις των κτιρίων κύριας χρήσης που εξαιρούνται από την απαίτηση εκπόνησης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, σύμφωνα με τις περιπτ.β και ε του Αρθ-11 του Ν-3661/08, εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ελέγχου της θερμομονωτικής επάρκειας του κτιρίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και των ΤΟΤΕΕ και της εφαρμογής της"

 

Μιλάμε για το σύνολο του κτιρίου δηλαδή. Είναι δυνατό να βγει το σύνολο του κτιρίου μέσα στα όρια όταν το μισό είναι πέτρινο με μονά ξύλινα κουφώματα; Πρέπει και τα δομικά στοιχεία του υπάρχοντος να είναι σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

Κώστα νομίζω πως μπορείς να κάνεις έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας μόνο για την προσθήκη, φτάνει να μονώσεις τις διαχωριστικές επιφάνειες προς το υφιστάμενο. Δες την παράγραφο 2.6.1 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010:

"Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ίδιου κτηρίου.

Σε περίπτωση που υφίστανται χώροι του ίδιου κτηρίου οι οποίοι, αν και θερμαινόμενοι, δεν

συνυπολογίζονται στη μελέτη θερμικής προστασίας και επομένως παραμένουν ενδεχομένως

αδιαβατικοί, τα διαχωριστικά δομικά στοιχεία προς αυτούς τους χώρους λαμβάνονται κατά τον

υπολογισμό κατά απλοποιητική παραδοχή με τιμή μειωτικού συντελεστή b = 0,5.

Για παράδειγμα σε περίπτωση προσθήκης νέου κτίσματος (ή και ενός μόνο δωματίου) σε

υφιστάμενο θερμομονωμένο ή μη θερμομονωμένο κτήριο τα δομικά στοιχεία που διαχωρίζουν το

υφιστάμενο κτήριο από την προσθήκη υπάγονται σ' αυτήν την κατηγορία. Αν το διαχωριστικό

δομικό στοιχείο αποτελεί μέρος του υφιστάμενου, θα πρέπει να θερμομονωθεί κατά την κατασκευή

του νέου προστιθέμενου κτίσματος. Παρέχεται ωστόσο η δυνατότητα ο έλεγχος της θερμομονωτικής

επάρκειας να γίνει για το σύνολο του κτηρίου (υφιστάμενου και προσθήκης) με την προϋπόθεση της

ριζικής ανακαίνισης του υφιστάμενου και της πλήρους θερμομονωτικής του προστασίας".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.