Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΑ σε προσθήκη κατ' επέκταση.


kostas K

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 133
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταλαβαίνω ότι θα γίνει ΜΕΑ σε 2 θερμικές ζώνες εφ'όσον είναι χωρισμένα με κάποια εσωτερική πόρτα και σε μία θερμική ζώνη εφ'όσον είναι τελείως ανοιχτό. Από εκεί και πέρα , εάν το κτίριο δε βγει κατηγορίας Β τουλάχιστον , το τι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό είναι στην ευχέρεια των μελετητών για να βγει το κτίριο κατηγορίας Β ή εγκρίνεται από το ΥΠΕΚΑ ή κάποια άλλη υπηρεσία για να είμαστε καλυμμένοι?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια εγκύκλιος σχζετικά με την προσθήκη κτηρίου και την ριζική ανακαίνηση αλλα δεν την έχω τώρα πρόχειρη.

 

Πάντως θα πρέπει να βάλεις τέτοια συστήματα (πχ κάποια επιφάνεια ηλιακού συλλεκτη επιπλέον) στο υπάρχον (το οποίο θεωρείται μονωμένο!!! είναι ?) ώστε να πλησιάζεις πολύ κοντά στο Β (αρχή του Γ) ώστε και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της προσθήκης κτηρίου να βγαίνει μέσος όρος Β.

 

Κάπως έτσι το φανταζομαι....

Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος που αναφέρει ο Δημήτρης είναι η με Αρ. πρωτ.: οικ.2021 / 14 Ιουνίου 2012 και πλέον, σε σύνοψη βέβαια, έχει ενσωματωθεί στις διευκρινίσεις-προσθήκες της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην ενότητα 3.2.2. αυτής.

 

Ωστόσο, το τι είναι <<τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό>> να γίνει, ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά. Πιθανόν αν ρωτούσαμε/νε αυτούς του ΚΑΠΕ, που συμμετείχαν π.χ. σε αυτό το έργο, λέω πιθανόν, να έλεγαν ότι όλα είναι <<τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτά>> και να ψάξουμε π.χ. για χορηγούς

Κι όσο για επίσημη απάντηση-οδηγίες στο τι γίνεται με εκείνη την έρμη τη θερμομονωτική επάρκεια ....τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώντας οτι πρόκειται για ριζική ανακαίνιση (ειναι?) κ πρόκειται για καταστημα,μάλλον θα πρεπει να εστιάσω σε αρκετά αποδοτικά συστήματά θέρμανσης κ κλιματισμού.Απ´οτι καταλαβαίνω,μάλλον θα πρεπει να καταγράψω αρχικά τα συστήματά φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης για να δω που κατατάσσεται το κτίριο

ΜΕΑ θα γίνει για ολο το κτιριο πάντως (προσθήκη + υφιστάμενο), ως μία ή δύο θερμικές ζώνες?Η προσθήκη του κτίσματος θεωρείται ριζική ανακαίνιση , εφ´οσον ειναι >25%?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώντας οτι πρόκειται για ριζική ανακαίνιση (ειναι?) κ πρόκειται για καταστημα,μάλλον θα πρεπει να εστιάσω σε αρκετά αποδοτικά συστήματά θέρμανσης κ κλιματισμού.

 

Συνάδελφε μιλας για ισόγειο κατάστημα και α΄όροφο κατοικία ?

Δεν το είπες απο την αρχή και θεωρήσαμε οτι αφορά όλο το μόνο κατοικία.

 

Τότε θα κάνεις 2 ΜΕΑ γιατί έχεις διαφορετικές χρήσεις και όχι μια για όλο το κτήριο !

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί και η προσθήκη να αφορά (λειτουργικά εξαρτημένο με το υπάρχον) κατάστημα και να είναι προσθήκη κατ' επέκταση.Π.χ. σαν το συνημμένο.

post-22627-0-09924400-1426543995_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Panos vicious ειναι η περίπτωση που αναφέρεις στη μικρογραφία,200 υπάρχοντα και 200 προστιθέμενη,καταστημα όλα.Η ΜΕΑ θα γίνει δηλαδή τελικά για ολο το κτίσμα,με προβληματίζει η κατάταξη του κτιρίου η τελική , θα ξεκινήσω με καταγραφή των υφιστάμενων Η/Μ και με ενεργειακή επιθεωρηςη στο υφιστάμενο μάλλον.

Edited by naper26
Link to comment
Share on other sites

Για τη μη υποχρεωτική κατάταξη σε Β κατηγορία για ριζικές ανακαινίσεις σε υφιστάμενα κτίρια, εγώ "πατάω" στο άρθρο 7 του Ν.4122/13.

Τώρα ποιος ελέγχει "το βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό" ....... δεν γνωρίζω κάτι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε προσθήκη ισόγειου κτιρίου κατ' επέκταση που ολα μαζί (υπάρχον + προσθήκη) δεν ξεπερνάνε τα 50τ.μ. , δεν μου ζητήθηκε ΜΕΑ αλλά μου ζητήθηκε θερμομόνωση.

 

Δεν μου διευκρίνισαν όμως αν θέλουν μόνο για την προσθήκη ή συνολικά...?

 

Ο χώρος θα είναι λειτουργικά ενιαίος (ενιαία κατοικία), με εσωτερικό τοίχο και μία πόρτα που θα διαχωρίζει υφιστάμενο και προσθήκη.

 

Μπορώ να κάνω μόνο για την προσθήκη και να πω ότι ακομπάει σε θερμαινόμενο χώρο ? Γίνεται να ελέγξω το υπάρχον που είναι ένα παλιό προ55 με ΚΕΝΑΚ ?

 

Να αναφέρω λίγο τι λέει το ΤΕΕ σε Ε/Α

 

 

Για την προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου (χρήσεις κτηρίων που εμπίπτουν στην υποχρέωση εφαρμογής Κ.ΕΝ.Α.Κ.), το οποίο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο κτήριο και έχει συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη ή ίση από 50 τ.μ., απαιτείται σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ), ώστε να πληρούνται και οι ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ, ενώ μετά την περάτωση της ανεξάρτητης προσθήκης απαιτείται και η έκδοση Π.Ε.Α. μόνο για το τμήμα της προσθήκης.
 

Εάν η προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου που είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο κτήριο και έχει συνολική επιφάνεια μικρότερη από 50 τ.μ., απαιτείται μελέτη θερμικής επάρκειας μόνο για το τμήμα της προσθήκης.

Αν η προσθήκη (επέκταση) τμήματος κτηρίου (ανεξαρτήτου επιφάνειας) είναι λειτουργικά ενιαία με άλλο τμήμα ή όλο το κτήριο, τότε εξετάζεται η περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης. Αν δεν υπόκειται στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης, τότε  δεν απαιτείται σύνταξη μελέτης ενεργειακής απόδοσης και ούτε η έκδοση Π.Ε.Α. Απαιτείται όμως μελέτη θερμικής επάρκειας για το τμήμα της προσθήκης.

Αν όμως υπόκεινται στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης τότε  απαιτείται σύνταξη Μ.Ε.Α. οπότε σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.3661/2008 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του ν.3851/2010,  θα πρέπει να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις των άρθρων 7 και 8 του Κ.Εν.Α.Κ. στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό.

Η αδυναμία εφαρμογής ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις Κ.Εν.Α.Κ, παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις λόγω των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και θα πρέπει να τεκμηριώνεται κατά την σύνταξη και υποβολή ΜΕΑ.

Εάν η προσθήκη είναι λειτουργικά ανεξάρτητη και αφορά σε μη θερμικά προστατευόμενους χώρους, όπως δημιουργία απόληξης κλιμακοστασίου, προσθήκη αποθηκευτικών χώρων, προσθήκη μη θερμαινόμενης απόληξης στο δώμα, κ.ά. δεν απαιτείται σύνταξη Μ.Ε.Α. ούτε η έκδοση Π.Ε.Α.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.