Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδίαση μηχανών


Perifanos

Recommended Posts

Πιστεύω οτι η μόνη λύση που θα σου δώσει πραγματικά εφόδια είναι η δουλειά. Δεν υπάρχει μάθημα ή βιβλίο που να σου μαθαίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε δεν μαθαίνονται όλα από τα βιβλία. Απλά στα βιβλία πατάς για κάποιες βασικές αρχές, όπως αυτές που μαθαίνουμε στο πανεπιστήμιο. Σε Κανενα επάγγελμα δεν τελειώνεις την σχολή και είσαι εξπέρ. Από την σχολή μαθαίνει βασικές γνώσεις που θα σου χρειαστούν για επιμέρους προβλήματα που θα προκύψουν κατα την ανάλυση ενός προβλήματος-μελέτης.

Πάρε για παράδειγμα τους πολ. μηχ. ή τους αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν πολύ πιο απλές και 'κατανοητές' κατασκευές απο τους μηχανολόγους. Ξερουν με το που θα βγούν απο την σχολή να σχεδιάζουν πλήρος και σωστά τα πάντα σε μια οικοδομή? Οχι βέβαια. Σιγουρα δεν θα προβλέψουν πολλά και η 1η τους μελέτη δεν θα είναι εφαρμόσιμη κατα μεγάλο ποσοστό. Και φαντάσου οτι σχεδιάζουν κάτι το οποίο είναι πολύ πιο κατανοητό και απλό από ένα εξειδικευμένο μηχάνημα.

Το ερωτημά σου γενικά μου ακούγεται λίγο άκυρο σε γενικές γραμμές. Είναι σαν να ρωτάς που θα μάθω να σχεδιάζω αεροπλάνα!!!

Ε δεν πρόκειται να το μάθει από ένα βιβλιο ή από ένα μάθημα ενός εξαμήνου.

Υπάρχουν τεράστιες βιομηχανίες που ασχολούνται με τον σχεδιασμό μηχανών και η κάθε μηχανή δεν σχεδιάζεται από έναν μόνο άνθρωπο. Υπάρχουν πολλά τμήματα τα οποία είναι υπέυθυνα για τα διαφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Σιγουρα στην ελλάδα δεν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και ιδιαίτερα σε πιο εξεληγμένες μηχανές διότι δεν υπάρχει βαριά βιομηχανία, αλλά γενικά μπορείς να βρείς μικρότερες βομηχανίες στις οποίες μπορείς να πάρεις μια γεύση από αυτό που λέμε βιομηχανικό σχεδιασμό.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Αγαπητοι συναδελφοι

Είμαι φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πατρών ,Είμαι στο τέταρτο έτος ,θέλω να πω πως μέσα από τα τέσσερα πλέον χρόνια σχολής κατάλαβα πως φεύγοντας θα έχω τις βάσεις για να μπορέσω να μάθω πράγματα.

Υπάρχει ναι ένας τρόπος να μάθεις κάποια επιπλέον πράγματα μέσα από την σχολή .Δύσκολος δρόμος αφού έχουμε 60 κάτι μαθήματα για το πτυχιο ήταν καλό να πέρναγες από κανένα εργαστήριο ακόμα και τώρα και να έπιανες δουλειά. πάντα υπήρχαν προτάσεις στην σχολή μας για προπτυχιακούς και πίστεψε με εργαστήρια όπως το lms έχουν project και συμβάλουν στον σχεδιασμό πολλών μηχανών(αυτοκίνητα δορυφορικά συστήματα κτλ)χρηματοδοτούνται από την ford Fiat airbus κτλ.

Από προσωπική εμπειρία έχω να πω πως ούτε τι είναι ο τόρνος δεν ήξερα ούτε θα μάθαινα αν δεν έκανα κάποιες δραστηριότητες πέρα από τα βιβλία.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως θα πρέπει να το ψάξεις πια με σύμμαχο τα βιβλία και όχι μέσα στα βιβλία .Άποψη μου ψάξε το αντικείμενο που σου αρέσει και προσπάθησε να διεισδύσεις στον χώρο μαθαίνοντας και δουλεύοντας τώρα να ζητάς να γίνεις μεγάλος σχεδιαστής σε ένα χρόνο...δεν ξέρω τι να σου πω .

 

Φιλικα παντα

 

Αγγελος Αργυρου

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για να σχεδιάσεις ένα μηχάνημα πρέπει:

1. Αρχικά να βρείς τί θέλεις να κάνει (να μεταφέρει φορτία? να κόβει σίδερα? να καθαρίζει τζάμια? να σπάει καρύδια? να ξεζουμίζει τομάτες? να αλέθει καφέ? να σκάβει τάφους? να διαμορφώνει σωλήνες? να φουσκώνει μπαλόνια? να συσκευάζει γιαούρτι?...)

2. Να σκεφτείς την αρχή λειτουργίας στην οποία θα στηρίζεται. Εδώ χρειάζεται καλή γνώση φυσικής και μηχανικής... (και λοιπών επιστημών...)

3. Να κάνεις ένα μονογραμμικό διάγραμμα της διαδικασίας. Εδώ χρειάζεται φαντασία. Βοηθάει αρκετά το να έχεις δει μηχανήματα διαφόρων λειτουργιών για να βρείς μιά έξυπνη και λειτουργική διάταξη που συνδιάζει πνευματικά, ηλεκτρονικά, μηχανολογικά κτλ...

4. Να αρχίσεις να υπολογίζεις τις φορτίσεις των στοιχείων που το αποτελούν, λαμβάνοντας υπόψην πλέον το ίδιο βάρος και τον όγκο τους.

5. Να βρείς το κατάλληλο υλικό για το κάθε στοιχείο και τις τελικές του διαστάσεις

*** (συνήθως τα 4 και 5 γίνονται κυκλικά μέχρι να βρεθούν τα τελικά νούμερα)***

6. Να κάνεις το τελικό σχέδιο

7. Να βρείς τον μάστορα που θα καταλάβει το σχέδιό σου και μπορεί να το υλοποιήσει.

 

ή

 

 

Να πάς σε ένα μαγαζί και να το πάρεις έτοιμο.

:D

 

(συγχωρέστε με για το τυχόν κακό χιούμορ της τελευταίας πρότασης...)

Link to comment
Share on other sites

Προς Υαnnis-Mech: Καθόλου κακό χιούμορ. Η πικρή αλήθεια είναι.

 

Λέω πικρή διότι είμαι (ακόμα) συναισθηματικά με το μέρος των σχεδιαστών μηχανών. Και την σήμερον ημέρα σχεδιασμός γίνεται σε καμιά δεκαριά μέρη στο κόσμο (τα 3-4 εκ των οποίων είναι στην Κίνα). Ολοι οι άλλοι κάνουν αντιγραφές.

 

Στην Ελλάδα ούτε αντιγραφές (της προκοπής) δεν κάνουμε.

 

Προς τον συντάκτη της αρχικής ερώτησης: Οπότε τι θα έλεγες αν συζητούσαμε για το πώς να κάνουμε μία πετυχημένη αντιγραφή; Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε μία αποτυχημένη αντιγραφή. Διάλεξε ένα μηχάνημα που να παράγεται στην Ελλάδα. Πολύ πιθανό να έχεις βρει την αποτυχημένη αντιγραφή. Προσπάθησε να το βελτιώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

2. Δεν θέλω να μάθω να σχεδιάζω σε δουλειά γιατί εμπεριέχει πολλά "αυτό δεν το ξέρω, αφήστε με να το ψάξω..." που γενικά δεν τα γουστάρω.

Να τα γουσταρεις αυτα! Τους δηθεν παντογνωστες να μην γουσταρεις!

 

Ναι μηχανολόγος.

Δεν ήμουν στον κατασκευαστικό τομέα, άν και επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω αν αυτοί που τελείωσαν καταασκευαστικό γνωρίζουν να σχεδιάζουν...

Μην αμφιβαλλεις…και δεν χρειαζεται να πας κατασκευαστικο για να μαθεις…

π.χ. Θεμα – Project Στοιχεια Μηχανων Ι : Σχεδιασμος Κιβωτιου Ταχυτητων Κινητηρα (Παρα τριχα γλυτωσαμε το Inventor!!!)

 

Από προσωπική εμπειρία έχω να πω πως ούτε τι είναι ο τόρνος δεν ήξερα ούτε θα μάθαινα αν δεν έκανα κάποιες δραστηριότητες πέρα από τα βιβλία.

 

Ντροπη! Μηχανουργειο Ι και Μηχανουργειο ΙΙ πως περασες?

 

Εμεις, τορνιραμε μπουλονι και κοψαμε σπειρωμα, φτιαξαμε κωνικο γραναζι στην φρεζα μεχρι με οξυγονο κολλησαμε και ηπιαμε κατοπιν το ιστορικο γαλατακι για τις αναθυμιασεις!!!

 

Και για να κλεισει το θέμα...

Qwert: +1x10 στην νιοστή!!!

Link to comment
Share on other sites

 

Οι μηχανές στις οποίες αναφέρομαι θα περιλαμβάνουν

1. Έμβολα (υδραυλικά/Πνευματικά)

2. Κινητήρες (ηλεκτρικούς/υδραυλικούς)

3. Ρουλεμάν/Κουζινέτα

4. Ηλεκτρικούς αυτοματισμούς ή/και πευματικούς αυτοματισμούς

5. Λοιπά κοινά στοιχεία μηχανών

Δηλαδή απλά πράγματα

 

.

 

Για όλα αυτά που αναφέρεις υπάρχουν πλέον πρότυπα (ΕΛΟΤ / din ΚΛΠ..) στα οποία μπορείς να βρεις πολλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν αλλά και θα σε κατευθύνουν σωστά. Εξάλλου τις πιο πολλές φορές είναι και υποχρεωτικά να τα ακολουθήσεις. Αυτό κάνουν και οι εταιρίες παραγωγής τους. Το μόνο πρόβλημα το υψηλό κόστος απόκτησης των προτύπων.

Εννοείται ότι θα χρειαστείς και το ανάλογο λογισμικό (σχεδίασης και υπολογισμών.) το οποίο κυκλοφορεί ευρύτατα... στο εξωτερικό!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, έχω σχεδιάσει μηχανισμό μετάδωσης κίνησης με οδοντωτούς τροχούς (δηλ. ένα μικρό κιβώτιο ταχυτήτων), για μία εταιρεία. Έχω εμπειρία σε σχεδιασμό προϊόντων και έχω αγοράσει ένα ανάλογο λογισμικό, αλλά δεν είχα σχεδιάσει στο παρελθόν μηχανισμό μετάδωσης κίνησης με οδοντωτούς τροχούς, οπότε μέχρι την υλοποιησή του είχα γενικά ένα άγχος για το αποτέλεσμα. Κατά τον υπολογισμό του έκανα χρήση της ύλης που διδάκτηκα στο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα το βιβλίο του μαθήματος Στοιχεία Μηχανών ΙΙ του καθηγητή του ΕΜΠ τον κ. Κωστόπουλο. Ευτυχώς το αποτέλεσμα της σχεδίασης (δηλ. το κιβώτιο ταχυτήτων) δούλεψε και δουλεύει μια χαρά, κατά συνέπεια για κάτι ανάλογο μη διστάσεις να κάνεις έναν αρχικό υπολογισμό όπως τον διδάκτηκες στο Πολυτεχνείο, φυσικά όμως πρέπει να κάνεις χρήση πινάκων για γεωμετρικά και μη στοιχεία όχι από τα βιβλία των Πολυτεχνείων αλλά από τους καταλόγους των προμηθευτών των διαφόρων εξαρτημάτων (ρουλεμάν κ.λπ.). Από τα βιβλία των Πολυτεχνείων "παίρνεις" τίς κατευθυντήριες γραμμές για να κάνεις τους υπολογισμούς και τα ονόματα των κανονισμών που διέπουν τέτοιου είδους σχεδιάσεις (βλ. βιβλιογραφία), οι οποίοι κανονισμοί καλό είναι να ψάξεις να τους βρείς για να δείς τη διαδικασία υπολογισμού του μηχανισμού που θέλεις να κατασκευάσεις. Τέλος γενικά θα πρέπει να έχεις μία εμπειρία σε 3d σχεδίαση και σε ανοχές/κόστος κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

VSEng, από περιέργεια ρωτώ: το κιβώτιο που σχεδίασες ήταν για ένα (ή δύο-τρία) κομμάτια, ή επρόκειτο να παραχθεί ως προϊόν από την εταιρεία;

Αν θέλεις δώσε κάποια βασικά στοιχεία:

μέγιστη ισχύς,

rpm εισόδου,

εύρος rpm εξόδου,

βάρος,

τάξη μεγέθους κόστους κατασκευής του προτύπου,

ή ότι άλλο θεωρείς χρήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.