Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Kαλησπέρα σσς,

στην κάθετη ιδιοκτησία  βάσει του άρθρου 25 (παρ. 1 και 2) του ν.4178/13 ,αναφέρεται οτι οι «αμαρτίες» του ενός δεν βαραίνουν τους υπολοίπους. Αρκεί να έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία έως τις 28.7.2011.

Θα ήθελα να κάνω μια λίγο ανάποδη ερώτηση, σε ενα εξαδιαιρέτου οικόπεδο 3 ιδιοκτητών, η δυνατότητα δόμησης 500τμ καλυφθηκε, καθως χτίστηκαν 3 κατοικίες 200τμ -200τμ -100τμ  ,η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας έγινε στη συνέχεια αλλα πριν τις 28.7.2011, ο ιδιοκτητης της μικρής κατοικίας έχει πλέον το δικαίωμα να χτίσει το υπόλοιπο του 1/3 (500/3=133τμ) δηλαδή ακόμα 33τμ? Η κατά την σύσταση αναγράφεται αν υπάρχουν εναπομείναντα τμ δομησης και αν υπαρχουν ποιος τα δικαιουται?

Γενικότερα όταν γίνει σύσταση κάθετης σε ένα οικόπεδο που έχει ήδη κατοικίες, και κάποια κατοικία υπερβαινει τον συντελεστή δόμησης του διαιρετού οικοπέδου που του αναλογει , τότε τι γίνεται? Πως αυτο επιβαρύνει τα υπόλοιπα ?

Edited by Α.Ν.
Link to comment
Share on other sites

Η σύσταση καθέτων (κατακορύφων, σωστότερα) ιδιοκτησιών, γίνεται με σκοπό την ανεξάρτητη (από τους άλλους ιδιοκτήτες) δόμηση, εντός σαφώς καθορισμένων πλαισίων, τα οποία θέτει η σύσταση. Δηλ., πέραν των άλλων,  καθορίζεται επακριβώς η επιτρεπόμενη δόμηση του καθενός τμήματος, αλλά και η θέση (χοντρικά) του μελλοντικού κτιρίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κι εφόσον έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη δόμηση, ουδείς μπορεί να οικοδομήσει επί πλέον επιφάνεια. Εκτός κι αν η σύσταση αναφέρει κάτι διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

επειδη η ερωτηση εναι "υποθετικη",  επομενως παντοτε μας μπερδευει ως προς  τα πραγματικα στοιχεια

  εγω θα συμπληρωνα οτι:

τρεις συνιδιοκτητες,  εκαναν συσταση καθετων πριν τον Ιουλιο του 2011 και πηρε καθε ενας το δικαιωμα να χτισει στο δικο του "τμημα", αναλογα με το ποσοστο του [εστω 50%/25%/25 %].

ό,τι εχτισε  ο  καθε ενας  "παραπανω"  στην δικη του καθετη,  πριν το 11,  το τακτοποιει αυτος.

κι αν καποιος δεν ειχε χτισει καθολου ή εχει χτισει λιγωτερα απο οσα δικαιουνταν,

εξακολουθει να εχει το δικαιωμα να χτισει οσα τμ ειχαν συμφωνησει οτι του αναλογουν κατα την συσταση, ανεξαρτητα αυθαιρεσιων απο τους αλλους.

[τετρις καλημερα]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Kάτι επιπλέον,

με τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας, 

ο συντελεστής δόμησης-κάλυψης κλπ. , είναι συνεπακόλουθα ανάλογος του τμήματος που παίρνει ο καθένας ή  θα πρέπει για να διασφαλίζεσαι να ορίζεται επιπροσθέτως στο συμβόλαιο?

Link to comment
Share on other sites

το ειπαμε:

"τρεις συνιδιοκτητες,  εκαναν συσταση καθετων πριν τον Ιουλιο του 2011 και πηρε καθε ενας το δικαιωμα να χτισει στο δικο του "τμημα", αναλογα με το ποσοστο του [εστω 50%/25%/25 %]. "

 

ολα ειναι γραμμενα στο συμβολαιο.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση μη συναίνεσης για την έκδοσης οικοδομικής άδειας στο δικό μου οικόπεδο από τους άλλους ιδιόκτητες των καθέτων, τι διαδικασία προβλέπεται?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει θέμα συναίνεσης

Κατά την έκδοση ο.α., ίσως ζητηθεί από την ΥΔΟΜ, υ.δ. των συνιδιοκτητών ότι έχουν λάβει γνώση του τι πρόκειται να κάνει ο συγκεκριμένος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

tetris -Δημήτρη και Α.Ν (ειδικά στον/στην Α.Ν  αν είναι νέος/α στο επάγγελμα)

Οι κάθετες δεν είναι μόνο ποσοστά και δόμηση όπως πριν τον ΝΟΚ -αλλά έχει και άλλα 

π.χ .. αν έχει πυλωτή ο άλλος και κολλάς επάνω του, πρέπει να κάνεις και εσύ πυλωτή (και να αποτελεί ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο)

.. αν πάλι επιλέξεις να αφήσεις απόσταση από τον κτισμένο αυτή πρέπει να είναι Δ 

(Η μόνη συναίνεση κατά ΝΟΚ απαιτείται αν πρόκειται ο ΠΡΩΤΟΣ να κτίσει "χαμηλό κτίριο")

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.