Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

Στο αρθ. 25, παρ.12. Λεει οτι επιτρεπεται η αλλαγη χρησης για κατασκευες η χρησεις που εχουν υπαχθει στον 4014 !

(αρα μαλλον αδικα συζητουσαμε για το εγγραφο 14.4.13 που απαγορευε περαιτερω αλλαγη χρησης στον 4014?)

τόπα! δεν τόπα χθες στην σχετική συζήτηση; "κι όμως γυρίζει"

τόσα χρόνια στο κουρμπέτι που λένε τολμώ να λέω ότι ξέρω πως σκέφτονται

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 744
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όχι για το φέροντα οργανισμό, όμως. Για τις υπόλοιπες εργασίες...

Εύλογο δεν είναι?

 

ξαναδιάβασε τη διατύπωση στα κόκκινα.... στη συγκεκριμένη παράγραφο ΔΕΝ μιλάει για αποπεράτωση φέροντος οργανισμού.... μιλάει για εργασίες κατασκευής (αόριστα) φέροντος οργανισμού

 

" υπό

την προϋπόθεση ότι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού

πραγματοποιήθηκαν προ της 28.07.2011 και η θεώρηση για την έναρξη των

εργασιών, από την Αστυνομική Αρχή, έλαβε χώρα προ της 28.07.2011 ."

 

και το κάνει ακόμα πιο σαφές όταν λέει.......

 

"Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των οικοδομικών εργασιών του φέροντος

οργανισμού πριν την 28.07.2011 πιστοποιείται και αποδεικνύεται από σχετική

αεροφωτογραφία."

 

 

Η έναρξη εργασιών τους ενδιαφέρει γιατί π.χ. (στην ΜΗ πονηρή εκδοχή.......) ακόμα κι από το στάδιο εργασιών θεμελίωσης μπορεί ήδη να έχει συντελεστεί αυθαιρεσία (μεγάλωμα διαστάσεων του κτιρίου ή μετακίνησή του κ.λ.π.) ???????

Link to comment
Share on other sites

καλά ρε σχολιάζετε την υπέρτατη ξεφτίλα του επαγγέλματός μας?? Αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους καθιστώντας μας πολίτες και μηχανικους κορόιδα και εσείς διαβάζετε λες και είναι το ευαγγέλιο??

 

Καθήστε να ψηφιστεί να περάσει κανά δίμηνο και τότε εάν έχουμε δουλειές τότε το συζητάμε..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με τέτοιες ποινές είναι επίφοβο να χρησιμοποιήσεις ΥΔ ιδιοκτήτη, όταν το θέμα βρίσκεται στο ΣτΕ. Και αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν νόμος, αλλά ερωταπάντηση.

 

Νόμος είναι...

 

 

(Ν4042/11 άρθρο 50 §1) και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε τέτοια έγγραφα και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης....".

Link to comment
Share on other sites

σοβαρα εναν νομο που γραφτηκε στην καλυτερη στο ποδι απο ανθρωπους που στην καλυτερη περιπτωση δεν εχουν πατησει το ποδι τους ΠΟΤΕ στην οικοδομη για να ξερουν τι παρανομιες πρεπει να καταγραφουν ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ?

 

 

θυμαμαι ημουν στη σειρα στην πολεοδομια αγιας παρασκευης να ακταθεσω κατι αιτησεις 3843 οτα ηρθε ο βουλευτης Ορφανος να ρωτησει κατι,,,,,τον πηρε η προισταμενη πιο περα και αφου της εδειξε τι ηθελε του ειπε '' κ. ορφανε αυτα ειναι η/χ μπορουν να μπουν στον 3843 τα υπολοιπα που δεν ειναι θα πρεπει αν περιμενουν καποιο νομο για αυθαιρετα''

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

δεν καταλαβαινω τι εννοει για τα προ του 83 οτι δεν μπορουν να ενταχθουν στην κατηγορια αυτα οπου εχουν υπαρξει μεταγεστερα αυθαιρετες κατασκευες...δηλ, σε ενα διαμερισμα προ του 83 αν εχουν γινει μεταγενεστερα αποξηλωσεις δαπεδων και τοιχων πχ, και υπαρχει εκθεση αυτοψιας δεν μπορουν οι προ ρ=του 83 παραβασεις να εξαιρεθουν της κατεδαφισης? ειναι λογικο αυτο? και γιατι δεν ισχυει το ιδιο και για τα προ του 75?

Link to comment
Share on other sites

Kapa έχεις δίκιο για τον ΦΟ προ του 9/2011. Πρώτο και δεύτερο εδάφιο διαφωνούν (πραγμαοποιήθηκαν vs έναρξη). Πρέπει να γίνει διόρθωση της λέξης έναρξη με ολοκλήρωση.

 

Κάτι πάει αν γίνει με τα εξ αδιαιρέτου, καλό και το upgrate της τακτοποίησης σε οριστική εξαίρεση.

Μεγάλο πρόβλημα, φτου και απ την αρχή με την παλαιότητα, καθώς και η αύξηση των προστίμων. Μεγάλη αύξηση: πρώτον με την κύρια κατοικία, δεύτερον με τον περιορισμό του χαρακτηρισμού υπογείου, παταριού, σοφίτας και τρίτον και σημαντικότερο με τους συντΥ να υπολογίζονται προς την ιδιοκτησία και όχι το ακίνητο.

 

Κατά τ άλλα οι ίδιες ασάφειες και αδικίες. Από το πιο απλό, τη σημαίνει αλλαγή ΗΜ στη διαρρύθμιση/διαμερισμάτωση, στα πιο τσουκτερά, πότε και σε τι γίνεται μελέτη στατική επάρκειας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλεπω πλεον να υπαρχουν τα 20 μ κατω απο κορυφογραμμη. Αρκει η κατασκευη να μην υπερβαινει την κορυφογραμμη. (Εχουν ξεχασει ενα "δεν")

Δεν πρέπει να μπει το "δεν".

Μιλάει για απαγόρευση υπαγωγής οπότε άμα το δεις συνολικά η φράση είναι:

Δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του άρθρου 1 η μεταβίβαση αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης άλλη από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμού και υπό την προϋπόθεση ότι το ανώτατο ύψος της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου, που έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, υπερβαίνουν το ύψος της κορυφογραμμής.

 

 

Έκανα μία πιο καλή ανάγνωση στα πρώτα 12 άρθρα και μία διαγώνια ανάγνωση στα υπόλοιπα.

Σημείωσα τα εξής:

 

ΆΡΘΡΟ 2.

1δ. παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης διάστασης ποσοστού 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας, οι οποίοι ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους.

 

ΆΡΘΡΟ 3.

Παράγραφος 2.

Συμβόλαια πλέον μόνο με θεωρημένα αντίγραφα από την οικοδομική άδεια.

 

Παράγραφος 4.

Σε περίπτωση που γίνει χρήση της διάταξης του 30% για τη μεταβίβαση, το υπόλοιπο πρόστιμο το αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης

 

ΆΡΘΡΟ 4.

Οι αποκλίσεις έγιναν πλέον... large.

 

ΆΡΘΡΟ 5.

Λύνει ελάχιστα το πρόβλημα των εξ' αδιαιρέτου.

Η παράγραφος 2 μπορεί να έχει ισχύ σε γήπεδα με λίγους συνιδιοκτήτες, όπου έχουν συνταχθεί κάποια τέτοια προσύμφωνα.

Η παράγραφος 3 είναι εκτός πραγματικότητας (και δε μας λένε τι θα γίνει με το υπόλοιπο 35%). Τόσο οικονομικής πραγματικότητας, όσο και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία αναφορά για δήλωση από κάθε ιδιοκτήτη του "δικού του" σπιτιού χωρίς να υπάρχει αλλαγή σε ιδιοκτησιακό καθεστώς κτλ.

Σκεφτείτε, ότι υπάρχουν χιλιάδες που δήλωσαν με τον 3212/2003, πήραν ρεύμα, πλήρωσαν ανέγερση, πληρώνουν διατήρηση (ο κάθε ένας για το δικό του....) αλλά τώρα δε μπορούν να μπουν στον νόμο. Άρα είναι το ωραιότερο target group για πρόστιμο/υπογλώσσιο του άρθρου 27 του 4014 ή όπως θα ισχύει μετά την ψήφιση.

 

ΆΡΘΡΟ 6.

Σημαντική η παράγραφος 3.

3. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.07.2011, ο αρμόδιος για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικός τιμωρείται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του Προέδρου του Τ.Ε.Ε και με διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Το μπαλάκι της ημερομηνίας έρχεται στο γήπεδο μας.

 

ΆΡΘΡΟ 7.

Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2, περί μη ύπαρξης αποδεικτικού για την αλλαγή χρήσης (πάει 01.01.2004)

 

ΆΡΘΡΟ 8.

Όλο το άρθρο είναι σημαντικό.

Αξίζει αναφοράς η κατηγορία 3 και το ότι ανεξαρτήτως αριθμού παραβάσεων αυτής της κατηγορίας πληρώνεις 500€.

 

ΆΡΘΡΟ 11.

Την αίτηση μπορεί να την κάνει:

i) ο ιδιοκτήτης είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων, είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

ii) ο συνιδιοκτήτης για τα κοινόχρηστα τηρώντας τον κανονισμό ή με απλή πλειοψηφία

 

Υπάρχει και η υποπαράγραφος (ε) που είναι λίγο χάσιμο...

Γιατί να μην μπορεί να δηλώσει ένας από τους 30 συνιδιοκτήτες ενός αγρού το σπίτι του, αλλά να μπορεί να το κάνει κάποιος που έχει στα χέρια του ένα προσύμφωνο ότι ΘΑ πάρει το τμήμα που έχει καταλάβει...; Εκτός άμα δεν το διαβάζω καλά λόγω ώρας.

 

Παράγραφος 8, μπαίνει στο κόλπο και η επικρατούσα χρήση...

5ετία για στατική επάρκεια κτλ.

 

 

Σημαντικό ότι πλέον θα ελέγχουμε το ποσοστό υπέρβασης με το ποσοστό που μας αναλογεί.

 

 

Αυτά τα λίγα για την ώρα...

Link to comment
Share on other sites

Δύο τρία ουσιαστικά που παρατήρησα είναι ότι :

 

- 15000 ευρώ = 1 λοιπή παράβαση

- πολλές "μικρές παραβάσεις" δεν ανάγονται σε πολλούς αναλυτικούς προυπολογισμούς ακόμα και όταν δεν είναι ομοειδής παραβάσεις αλλά καθαρίζουν με 500ευρώ όλα.

- τοπογραφικό δεν απαιτείται σε γονική παροχή (?) μη άρτιου μη οικοδομήσιμου εκτός σχεδίου.

- έλεγχος για την 28.7.2011 μέσω ΑΦ που θα υπάρχουν στο σύστημα και αφαίρεση άδειας σε όποιον δηλώσει μεταγενέστερη αυθαιρεσία.

- και φυσικά οι κατηγορίες χρόνου και είδους αυθαιρεσίας που λαμβάνουν οριστικούς τίτλους.

 

 

επισης στη εφ απαξ καταβολή εχει εκπτωση 25%

"Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου"αρα στα διαμερισματα δεν παμε με τη συνολικη άδεια.....

Link to comment
Share on other sites

γκρινιάρηδες..!

θα μπεί σε διαβούλευση για 10 μέρες μας τάζουν.

http://gr.news.yahoo.com/νόμιμα-με-500-όλα-τα-παλιά-αυθαίρετα-035206720.html

βέβαια βλέπω τις παρατηρήσεις να πηγαίνουν στο "αρχείο" (εκείνο το γνωστό κυλινδρικό ασκεπές αντικείμενο δίπλα στα γραφεία)

αλλά εμείς θάχουμε δικαίωμα να τις κάνουμε...

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.