Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ: Παράνομη η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, να κατεδαφιστούν - Στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες


prozak

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 373
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 Παίρνουν συνέχεια πελάτες (που έχουν ήδη τακτοποιήσει και άλλοι που ήταν σε αναμονή) και ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Ως μηχανικός, με ποια επιστημονικά ή άλλα εργαλεία λογικής μπορώ να εκτιμήσω την κατάσταση και να προτείνω να ενεργήσουν με συγκεκριμένο τρόπο; Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία που διασφαλίζει τις επαγγελματικές αποφάσεις κι επιλογές μας ή απλώς λέω οτι μου κατέβει; Το ζήτημα είναι πως ότι κι αν γίνει τελικά, αν ο πελάτης θιχτεί οικονομικά, τον μηχανικό του θα κατηγορήσει! 

 Οι πιο πάνω ερωτήσεις είναι μάλλον ρητορικές -δυστυχώς- διότι απ οτι φαίνεται δεν ζούμε σε κάποια οργανωμένη πολιτεία.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά σε όλους!

Τα τηλέφωνα έχουν ξεκινήσει - ανάθεμα για πρωτομαγιά! - και ο κόσμος είναι όντως στα χαμένα. Προσωπικά, έχω καταλήξει στα εξής, και αν μου κάτσει, μου 'κατσε με το μπορντέλο που μπλέξαμε:

Με βάση το σκεπτικό ότι ο 4014 κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ επειδή επιτρέπει την εξαίρεση από κατεδάφιση των μετά το 1983 αυθαιρέτων, έχω καταλήξει στα εξής:

1) Αυθαιρεσίες αποδεδειγμένα προ του '75
Εκτιμώ πως η απόφαση του ΣτΕ δεν θα επηρεάσει τις περιπτώσεις αυτές του νέου νόμου σε σχέση με το νομοσχέδιο που βγήκε πρόσφατα στη φόρα οπότε παροτρύνω τους πελάτες να περιμένουν το νέο νόμο, αφού βέβαια τους επισημάνω το ρίσκο.

2) Αυθαιρεσίες μεταξύ '75-'83 που όμως δεν μπορούν να αποδειχθούν με δημόσια έγγραφα (πχ πατάρια, αλλαγές χρήσης κλπ)

Αφού τους επισημάνω το ρίσκο, τους παροτρύνω να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με τον Ν.4014 το συντομότερο και πληρώνοντας εφαπαξ, ποντάροντας στο ότι οι ολοκληρωμένες τακτοποιησεις του 4014 ΔΕΝ θα μεταφερθούν υποχρεωτικά στο νέο νόμο (ώστε να ισχύει η δήλωση ιδιοκτήτη-έκθεση μηχανικού για την παλαιότητα)

3) Αυθαιρεσίες μεταξύ '75-'83 που μπορούν να αποδειχθούν με δημόσια έγγραφα (πχ προσθήκες)
Μια ή άλλη μου έρχεται, δεν βλέπω να έχει σημαντικές διαφορές ο 4014 με τον νέο νόμο στις περισσότερες περιπτώσεις. Το αφήνω στους ιδιοκτήτες και σκέφτομαι να μην προχωρώ σε ολοκληρωμένη υπαγωγή μήπως και συμφέρει να μεταφερθώ στο νέο νόμο που είναι ελαφρώς ευνοικότερος (περισσοτερες δόσεις και μεγαλύτερη εκπτωση στο εφαπαξ)...

 

4) Αυθαιρεσίες πολύτεκνων
Τους παροτρύνω να περιμένουν τον νέο νόμο γιατι είναι πολύ ευνοικός

5) Αυθαιρεσίες μετά το '83
Τις αφήνω για το νέο νόμο γιατί α) ειναι ευνοικότερος (δόσεις+εκπτωση εφαπαξ) και β) το ρίσκο να τακτοποιήσουν με τον 4014 και να πάνε στράφι οι πληρωμές τους είναι μεγάλο...

 

*** Στο Πολυτεχνειο μας έμαθαν πως να επεξεργαζόμαστε δεδομένα και με επιστημονικές μεθόδους να καταλήγουμε σε λύσεις. Λάθος. Έπρεπε να μας μάθουν πως να μαντεύουμε τις ορέξεις του κάθε π@π@ρ@ πολιτικού...

Edited by Makiaveli
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο νέος νόμος αποκλείεται να είναι χειρότερος από τον τωρινό ο οποίος απλά σε απαλλάσσει από πρόστιμα της πολεοδομίας για 30 χρόνια. Έχει βγει το σχέδιο νόμου και δεν υπάρχει τίποτα άγνωστο. Είδες εσύ κάτι να χειροτερεύει με τον νέο νόμο ?

 

Τα νέα πρόστιμα θα είναι μικρότερα π.χ. η εφάπαξ έκπτωση από ότι θυμάμαι θα γίνει 25% ενώ αυξάνονται και οι δόσεις από ότι φαίνεται ενώ θα μπει και με κάποιον τρόπο η οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση.

 

Οι περιπτώσεις που θα εξαιρούνται του νόμου π.χ. αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι κ.τ.λ. δεν βλέπω να αλλάζουν.

 

Το μόνο που θα αλλάξει λογικά θα είναι ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει εκτάσεις για πράσινο ή κάτι τέτοιο αντί να τα μαζεύει απλά στο πράσινο ταμείο.

 

Και τέλος πάντων όλα αυτά λίγη σημασία έχουν γιατί λογικά και οι του τωρινού νόμου θα περάσουν αυτόματα στις διατάξεις του νέου νόμου....

 

Εγώ αν ήμουν πάντως ιδιώτης θα περίμενα...

Link to comment
Share on other sites

http://www.express.gr/news/ellada/707524oz_20130507707524.php3

 

...η κεντρικη ιδεα του παραπανω ειναι οτι αν ο γειτονας σε καταγγειλει, χανεις τη νομιμοποιηση δε πα να χεις πληρωσει 2 χρονια πισω το προστιμο. Και τετοιους γειτονες η συγκεκριμενη χωρα θαρρεις οτι τους παραγει σε φυτωρια.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

......- διότι απ οτι φαίνεται δεν ζούμε σε κάποια οργανωμένη πολιτεία.

διαφωνώ πρόκειται για "οργανωμένο έγκλημα" από την εξώθηση στην αυθαιρεσία την πολιτική εξάρτηση που συνεπάγεται μέχρι το "φως, νερό, τηλεφωνο κάθε 4 χρόνια"

 

Ερώτηση για δημοσκόπηση: «Εσείς πόσα τηλέφωνα πιστεύετε πως θα λάβετε αύριο;»

αυτόματος τηλεφωνητής: ΥΠΕΚΑ ΔΟΚΚ 210 6913 407, ΣτΕ 2132102-099 Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Η όλη υπόθεση μου μοιάζει λίγο με το δελτίο καιρού που λέει.., ή... θα βρέξει..., ή.... θα χιονίσει...., ή.... καλό καιρό θα κάνει, δλδ χεστήκαμε πατόκορφα... :shock:

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.