Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθαρά 47τμ μικτα 57 τμ Χρειάζεται ΠΕΑ?


StathisMechEng

Recommended Posts

Τα μετρα του διαμερισματος κι εγω τα παιρνω -πλεον- στις επι τοπου μετρησεις που κανω (παλιοτερα αν ειχα σχεδιο το ακολουθουσα και πολλες φορες δεν επαληθευα την ακριβεια) αλλα οταν βλεπω πως συμπιπτουν τα μετρα του σχεδιου με αυτα που μου δινει το λειζερ, δε μπαινω στη διαδικασια αναλυτικοτερης εμβαδομετρησης, μηπως χασω 0,5τ.μ.

Στην τελικη δεν εχω ιδεα καποια παχη τοιχων που αλλαζουν το αποτελεσμα, οπως και τα παχη των σοβαδων.

Ακομα και αυτα τα 2,5εκ εξωτερικως των τοιχων που ειναι επιχρισμα, σε μια μεγαλη επιφανεια προσδιδει περαιτερω εμβαδον!

 

Οποτε μην το ψειριζουμε και πολυ.

Ακομα και στις βεβαιωσεις νομιμοτητας μας διδεται ανοχη σε αποκλισεις.

Πιστοποιητικο Ενεργειακης Αποδοσης ειναι, 100 μηχανικοι να το κανουν, 100 διαφορετικα εμβαδα θα βγουνε και 100 διαφορετικα αποτελεσματα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το αν έχει ο ιδιοκτήτης κάποιο πρόβλημα ή όχι με την εφορία (που κακώς η εφορία ασχολείται με τα τμ του ΠΕΑ) είναι λόγος να μη κάνεις σωστά τη δουλειά σου;

 

Αν όλα λειτουργούσαν ρολόι συνάδελφε δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αυτό το forum. Εδώ είμαστε για να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για κάποιο περίεργο λόγο στις συζητήσεις γύρω από θέματα ΠΕΑ η ηθικολογία ξεχειλίζει και την ίδια στιγμή έξω στην αγορά γίνονται αίσχη!

Η συζήτηση μας είναι πως ένας συνάδελφος θα κάνει ένα ΠΕΑ όσο το δυνατόν πιο σωστό χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα με μια δημόσια υπηρεσία. Έγραψα μια πρόταση και έχω δεχθεί 100 παρατηρήσεις για το πως θα κάνω την δουλεία μου σωστά....

Δεν μίλησα γενικά σε όλα τα ΠΕΑ να βάζουμε τα μικτά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το προτείνω.

Ξεπερνά τα τυχόν εμπόδια στις δημόσιες υπηρεσίες, εξάγεις σωστά συμπεράσματα για την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και στο 99% των περιπτώσεων πετυχαίνεις και την σωστή κλάση στις μετρήσεις σου!

 

Και κάτι ακόμα μιας και πιάσαμε το θέμα. Στα καθαρά μέτρα ενός συμβολαίου μετράτε πολλές φορές το εμβαδόν και συμπεριλαμβάνει το μισό τοίχο όταν συνορεύει με Μ.Θ.Χ. Κατά ΚΕΝΑΚ πρέπει να τον συμπεριλάβουμε όλο και στη περίπτωση μεγάλου μήκους τοίχου (όπως μου έτυχε) η απόκλιση είναι μεγάλη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ηθικής Τομ. Συζητάμε πως να κάνεις ένα σωστό ΠΕΑ σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ κλπ.

Δεν είναι κανένας ο <<πάπας>> για να δώσει έγκριση ή άφεση. Συζήτηση σε ένα καλό κλίμα (ελπίζω) κάνουμε.

 

Θα μπορούσαμε να λέμε <<κάνουμε ότι γουστάρουμε και ότι μας βολεύει αφού έξω στην αγορά γίνεται το έλα να δεις>>. Τότε δεν θα χε νόημα το φόρουμ.

Να συμμετέχουμε για ποιο λόγο; Για να νιώθει καλύτερα όποιος κάνει την κουτσουκέλα;

Αν και συνήθως όταν <<πιάνεται>> κάποιος δεν λέει <<έκανα τη στραβή εν γνώση μου γιατί δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά>>. Λέει συνήθως <<γιατί δεν κοιτάτε τους άλλους; μόνο εγώ το έκανα; όλοι το κάνουν, να πάτε να δείτε και τους άλλους... >> και άλλα τέτοια επιπέδου νηπιαγωγείου.

Το πως κάνει τη δουλειά του ο καθένας είναι σε μεγάλο βαθμό, δικό του θέμα. Αρκεί να ξέρει τι κάνει. Γιατί αν δε ξέρει τι πρέπει να κάνει, δεν έπρεπε εξαρχής να κάνει αίτηση για να γίνει προσωρινός επιθεωρητής. Αποψή μου.

 

Το τι βάζεις στα τμ της θερμικής ζώνης (ωφέλιμη επιφάνεια σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο) είναι ξεκάθαρο. Αν σου αλλάζει ή όχι τα αποτελέσματα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο που και αυτό χωράει συζήτηση αλλά δεν είναι του παρόντος. Αν βάλεις άλλα τμ για να βολέψεις καταστάσεις τότε έχεις κάνει εισαγωγή ψευδών στοιχείων.

 

Για το τελευταίο έχεις δίκαιο. Αλλος ο τρόπος μέτρησης των τμ της κάτοψης για τις ιδιοκτησίες και άλλος ο τρόπος μέτρησης με την ΤΟΤΕΕ1. Γι αυτό λέω ότι δεν θα πρεπε καμιά εφορία ή συμβολαιογράφος να ασχολείται με τα στοιχεία του ΠΕΑ, ως μη ώφειλε. Εστω και για να βγάλει έμμεσα συμπεράσματα. Δεν θα βγάλει γιατί δεν το καλαβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

"Έγραψα μια πρόταση και έχω δεχθεί 100 παρατηρήσεις για το πως θα κάνω την δουλεία μου σωστά..."

 

TomA,

Όσον αφορά εμένα, δεν σου έκανα καμία παρατήρηση, ούτε και ήταν στις προθέσεις μου. Το αντίθετο. Είμαστε εδώ για να πούμε την γνώμη μας -κι εγώ προσωπικά το κάνω σπάνια και μόνο όταν νομίζω ότι κατέχω το θέμα τουλάχιστον επαρκώς και ότι μπορώ να τεκμηριώσω αυτά που ισχυρίζομαι- και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο όσο μπορεί.

 

Επί του θέματος τώρα και μιας και επανέρχεσαι ρωτώντας για τον μισό τοίχο κ.λ. θα αναφέρω την διαδικασία που εγώ ακολουθώ και αν αυτό βοηθήσει κάποιον καλώς αν όχι ...πάλι δικοί μας είμαστε! (που έλεγε και ο Ρασούλης)

 

Κατ' αρχάς αν υπάρχει κάτοψη την παίρνω και πάω επιτόπου, ας πούμε στο διαμέρισμα. Έχω το κλιμακόμετρο μαζί μου και ένα μετρητή λέιζερ. Μετράω δυό-τρεις χαρακτηρικές αποστάσεις μεταξύ τοίχων με το λέιζερ και τσεκάρω με το κλιμακόμετρο στην κάτοψη αν ταυτίζονται. Αν ναι ή αν υπάρχει μια μικρή απόκλιση της τάξης συνήθως 5-8 cm η οποία δικαιολογείται λόγω του σοβά, τότε θεωρώ την κάτοψη εντάξει και αυτήν θα λάβω υπόψη στις μετρήσεις μου.

Αυτό όμως που μετράω ΠΑΝΤΑ είναι τα ανοίγματα γιατί είτε δεν βρίσκονται στην σωστή θέση σε σχέση με την άκρη του τοίχου ας πούμε (κι αυτό επηρεάζει πιθανώς τις σκιάσεις τους) ή δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις, οπότε κάνω ένα κόπο 5 λεπτών και τα καταγράφω πάνω στο σχέδιο.

Στο γραφείο μετά, μετράω από την κάτοψη ότι απαιτείται και βγάζω (και) το εμβαδόν. Αυτό βάζω στο Π.Ε.Α. και δεν ρωτάω ΠΟΤΕ τον ιδιοκτήτη πόσο είναι το καθαρό ή το μικτό  εμβαδόν, τι δηλώνει στο συμβόλαιο του κ.λ.

Το εμβαδόν που μετράω προφανώς δεν ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται στο συμβόλαιο, είναι όμως το σωστό σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ. Όταν δίνω το ΠΕΑ στον πελάτη του εξηγώ γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των 2 εμβαδών και του λέω ότι αν του κάνουν ερώτηση στην εφορία να τους δώσει την εξήγηση ότι το εμβαδόν που αναγράφεται στο ΠΕΑ δεν ταυτίζεται με το καθαρό γιατί συμπεριλαμβάνει και την τοιχοποιία καθ΄ολοκληρία ή καθ' ήμισυ και επίσης δεν ταυτίζεται με τα μικτά (συνήθως) καθ' ότι σ' αυτά (μπορεί) να περιλαμβάνεται και μέρος των κοινόχρηστων χώρων. Αν υπάρχουν ημιυπαίθριοι που έχουν κλείσει τους περιλαμβάνω πάντα και τότε το εμβαδόν που γράφω στο ΠΕΑ είναι αρκετά μεγαλύτερο από το καθαρό, ακόμη (μπορεί) κι απ' το μικτό.

Του λέω επίσης ότι αν του δημιουργήσουν πρόβλημα να με πάρει τηλέφωνο την ίδια ώρα που είναι εκεί και να μου δώσει να μιλήσω με τον αρμόδιο. 

Προσωπικά μέχρι τώρα κανένας πελάτης μου δεν είχε πρόβλημα με την εφορία σε σχέση με το διαφορετικό εμβαδόν του ΠΕΑ και του συμβολαίου, εκτός από μία φορά όπου μίλησα τηλεφωνικά με τον υπάλληλο της εφορίας, του εξήγησα ευγενικά τα πάντα, του ανέφερα επίσης ότι υποχρέωση του ΜΟΝΟ είναι να ελέγξει αν το εν λόγω ΠΕΑ αντιστοιχεί στο εν λόγω ακίνητο και όχι αν ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ τα εμβαδά, του είπα αν έχει e-mail να του αποστείλω τις εν λόγω διευκρινήσεις ή αν ήθελε να του δώσω το τηλέφωνο της ΕΥΕΠΕΝ για να βεβαιωθεί ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία, μου απάντησε όχι με ευχαρίστησε μάλιστα (!!!) κι αυτό ήταν.

 

Συμπερασματικά δεν χρειάζεται να σκοτίζεσαι το τι γράφει στο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης, εσύ βγάζεις το Π.Ε.Α. σου κανονικά με ΌΤΙ ΜΕΤΡΑΣ ΕΠΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ και δεν θα έχεις ούτε εσύ αλλά ούτε και ο ιδιοκτήτης σου ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα με την εφορία. Τι πιο ξεκάθαρο απ' αυτό;

 

edit: όσο έγραφα την απάντηση μου είδα τώρα ότι απάντησε και ο hkamp ο οποίος με κάλυψε εν μέρει.

Edited by emnikol
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πραγματική περίπτωση (πριν τον περιορισμό των ανακλίσεων). Διαμέρισμα 70 τ.μ. + 14 ημιυπαίθριοι. Σύνολο 84. Στην αίτηση όμως του 3843, εφόσον αφαιρούσαμε τους τοίχους εμφανίζονται 13,5 τετραγωνικά, τα νούμερα στο περίπου.

Ο συμβολαιογράφος με κανένα τρόπο δεν δεχόταν να γραφτεί στο ΠΕΑ 84τ.μ. για να υπάρχει ταύτιση με το συμβόλαιο. Με κανένα τρόπο δεν γίνεται να μεταπισθεί, αν και παραθέτουμε ΤΟΤΕΕ και εξηγούμε με το καλό και με το όχι τόσο καλό. 

Θα κολλήσουμε στο 0,5 τ.μ. και δεν θα γίνει το συμβόλαιο (που είχε πολλές παράπλευρες συνέπειες στη συγκεκριμένη περίπτωση); Δεν νομίζω.

Όπως ειπώθηκε και πάνω, εγώ πάντα ρωτάω τον ιδιόκτητη πόσο το δηλώνει. Αν η διαφορά είναι μικρή βάζω ακριβώς αυτό που μου λέει. Αν υπάρχει απόκλιση που δείχνει ή ότι δεν δήλωσε κάποιο χώρο ή ότι το δήλωσε στα κουτουρού, τότε βάζω αυτό που βρίσκω και ας κόψει το λαιμό του, να αλλάξει ό,τι απαιτείται (Ε9, ΔΕΗ, συμφωνητικό, τα απομνημονεύματα του κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Ούτε Ε-9 ούτε τιποτε άλλο. Να αλλάξει συμβολαιογράφο. ΟΛΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ. Αν αυτή σραβοκοιμήθηκε προβλημά της. Δεν το κάνει τζάμπα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι το κουσούρι τους να ασχολούνται με όλα και εκεί που δεν πρέπει και στο τέλος στο συμβόλαιο να ρίχνουν σε όλους τους άλλους την ευθύνη εκτός από τον εαυτό τους.

 

Είναι ξεκάθαρο από την εγκύκλιο που τους στείλανε: Κοιτάνε μόνο την εγκυρότητα του εγγράφου. Τίποτα άλλο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Kαλησπέρα συναδελφοι,θελω να προχωρησω υλοποιηση ενος πεα για ισογειο καταστημα το οποιο ειναι δηλωμενο 20 τ.μ. στο Ε9 ,στο συμβολαιο αναγραφει 20και κατι (ετσι ακριβως) ενω στην πραγματικοτητα ειναι 25 το καθαρο ,ενω το μικτο παραπανω.τι να κανω σε αυτη την περιπτωση???

Link to comment
Share on other sites

Προφανως εχει  προβλημα και η εκδοση  βεβαιωσης του 4178...

 

οσο για το ΠΕΑ,  εσυ μετρας  οσα τμ. βλεπεις  και δεν σε ενδιαφερει η "νομιμοτητα"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.