Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα εντός οικισμού


Recommended Posts

όχι ακριβώς όπως το λες, αλλά

και να εφάπτεται καθ` όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου (από το κείμενό σου)

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα αναλυτικά το φυλλάδιο σχετικά με τις πράξεις. Πολύ πιο χρήσιμο από ένα σύγγραμα που πλήρωσα ακριβά πρόσφατα αλλά τελικά δε νομίζω πως η περίπτωση μου έχει ιδιαίτερη σχέση με τον 1337/83. 

Το ακίνητο είναι σε οικισμό με ρυμοτομικό σχέδιο. Τα 4 μέτρα που αναφέρεις συνάδελφε από ποια διάταξη προκύπτουν αν επιτρέπεται;  

 

Ευχαριστώ. 

Αυτό αλλάζει τα παραπάνω λεγόμενα των συναδέλφων.Θα πρέπει ο δρόμος του ρυμοτομικού να είναι πλήρως διανοιγμένος και υψομετρικά διαμορφωμένος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω μια περίπτωση που το ΦΕΚ οριοθέτησης του οικισμού ορίζει ελάχιστο πρόσωπο 14 μ. Στην επόμενη παράγραφο γράφει το κλασικό: "κατά παρέκκλιση εντός των ορίων του οικισμού θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με όποιο εμβαδόν είχαν 3-5-85, ημέρα δημοσίευσης του από 24-4-85 Π.Δ.". Το οικόπεδό μου προϋφίσταται της 3-5-85. Απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 14 μ. ή 4 μ.;

Στο άρθρο 6 παρ. 2 του 181_Δ_85 γράφει: " Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου τα γήπεδα του άρθρου 5 παρ. 1 περίπτωση β αυτού του διατάγματος (προϋφιστάμενα της 3-5-85) είναι οικοδομήσιμα έστω και αν δεν έχουν πρόσωπο σε διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο. 

Γνωρίζει κανείς αν ισχύει ή έχει τροποποιηθεί αυτή η διάταξη;

Edited by teo_z
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Να σας ρωτησω συνάδελφοι! Αρχικά στους οικισμούς πριν το 85 είχαμε απαίτησει ελάχιστου πλάτους οδού ίσου με 4μ? Δλδ μπορούσες με 2μ. πλάτος οδού να έχεις οικοδομίσημο οικόπεδο? Διάβασα το 401Δ/79 και όριζε μόνο ελαχιστο πρόσωπο!

 

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα άν ένα οικόπεδο σε οικισμό του 85έχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό η οποία είναι διανοιγμένη κανονικά και πρόσωπο σε δημοτική οδό στην οποία το πλάτος είναι μικρότερη των 4μ. τότε το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο ή θα καταστει οικοδομισημο όταν παραχωρήσει εδαφική λωρίδα για την δημιουργια οδού πλάτους 4μ?

Link to comment
Share on other sites

To ΦΕΚ που παραθέτεις,  ίσχυε για προ 23 οικισμούς και καταργήθηκε με το ΠΔ/2-3-81 (ΦΕΚ-138/Δ/13-3-81).

Σήμερα για τους οριοθετημένους κάτω των 2000 κατοίκων οικισμούς ισχύουν:

α) ΦΕΚ 181/Δ/85 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)

β) ΠΔ/4-11-11 (ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/4-11-11).

 

Όταν έχουμε γωνιακό οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού θα πρέπει το απαιτούμενο πλάτος των 4 μ (ή παραπάνω αν ορίζεται από σχετική νομαρχιακή απόφαση) να υπάρχει και στους δυο δρόμους.

Άρα, στο δημοτικό δρόμο, θα πρέπει να παραχωρηθεί σε κοινή χρήση εδαφική λωρίδα, τόση ώστε το ημιπλάτος από τον άξονα του δρόμου μέχρι την εσώτερη πλευρά του παραχωρηθέντος τμήματος να είναι κατ ελάχιστο 2 μ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ναι ναι Παύλος ο οικισμός είναι προ του 23! Έκανα ενα τ/δ και στο οικόπεδο υπάρχει ένα κτίσμα το οποίο είναι συμφωνα με την οικοδομική αδεια! Ηθελα να δω αν η άδεια όμως είχε βγει για την εποχή της νόμιμα γιατί δεν εχω πλάτος 4 μετρα τώρα. Το οικόπεδο είναι διαμπερές, στην μια πλευρά έχει πρόσωπο σε επαρχιακή και στην άλλη δημοτική. Ήξερα πως αν είναι δημοτικοι οι οδοί πρέπει και οι 2 να είναι τουλάχιστον 4 μέτρα ή οποιαδήποτε άλλο μέγεθος έχει θέση η αρμοδια υπηρεσία. Απλά μου πέρασε από το μυαλό μήπως υπάρχει καμία εξαίρεση από αυτον το κανόνα επειδή έχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στα πλαίσια εξετάσεων που θα δώσω ο φορέας έχει δημοσιεύσει σειρά ερωτήσεων - απαντήσεων. Ενώ περίμενα πως αυτά τα θέματα τα γνωρίζω σχετικά καλά διαπίστωσα πως απάντησα λάθος (Όχι) στις παρακάτω δύο: 

 

1. Μπορεί ένας ιδιώτης να οικοδομήσει το οικόπεδό του που βρίσκεται εντός σχεδίου, ενώ δεν έχει κυρωθεί και μεταγραφεί η πράξη εφαρμογής της περιοχής (σε σχέδιο πόλης μετά το Ν.1337/1983); Να μη ληφθούν υπόψη κατ’ εξαίρεση διαδικασίες.

α. Ναι

β. Όχι

 

2. Μπορεί ένας ιδιώτης να οικοδομήσει το οικόπεδό του που βρίσκεται εντός σχεδίου, ενώ δεν έχει συνταχθεί η προβλεπόμενη για την περιοχή του πράξη τακτοποιήσεως αναλογισμού και αποζημιώσεων (σε σχέδιο πόλης μετά το Ν.1337/1983);

α. Ναι

β. Όχι

 

Νομίζω πως η απάντηση είναι σίγουρα Όχι στην περίπτωση της πράξης τακτοποίησης αν διέπεται από το Ν.Δ.17-7-1923. Αν το σχέδιο πόλης είναι μετά το Ν.1337/83 τι αλλάζει; 

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

για το β μήπως εννοούν την συμβολαιογραφική παραχώρηση σε κοινή χρήση των ρυμοτομούμενων  βάσει το ν.δ του 1923 οπότε δύναται να οικοδομήσει;

Σε τι εξετάζεσαι Χριστόφορε?

Link to comment
Share on other sites

εγω σημερα...απεργω  απο τα δυσκολα :smile:

 

 

σου στελνω αυτη την εξαιρετικη δουλειά

απο  τις κυριες Φαρμακη  και Χατζηροδου

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/SHMEIWSEIS_SEM_PRAKSEWN

 

πρεπει να τα λεει ολα...

 

υγ

απλα αναρωτιεμαι

στο πινακακι της αδειας εκει που λεει ...χρηζει/δεν χρηζει ΠΤακτοποίησης....τι θα γραψεις..???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.