Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές μελετών


GeorgeS

Recommended Posts

Να σας ρωτήσω ρε συνάδελφοι.

 

Υπάρχουν κάποια κατώτερα όρια για την αμοιβή μελέτης ? Δηλ. προσέξτε τις παρακάτω περίτπώσεις :

 

α) Μου λέει ένας ιδιώτης, "θέλω να ανακαινήσω το bar μου, αρχιτεκτονικά και Η/Μ και για τη μελέτη (σχέδια, κλπ) σου δίνω 200 ευρώ"

 

β) Ανώνυμη Εταιρεία ΝΠΙΔ (μεγάλη εταιρεία) λέει : πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης 50 καταστημάτων μας. Μέχρι 100 τμ αμοιβή μελέτης 250 ευρώ.

 

γ) και πάει λέγοντας

 

Οι τιμές βέβαια που ανέφερα είναι φυσικά εξωπραγματικές. Απλά, μπορεί κάποιος μηχανικός μελετητής να πατήσει κάπου (π.χ. σε κάποιο Νόμο) και να πει, "καθίστε ρε παιδιά, δεν γίνεται αυτό είναι παράνομο" ή αφού δέχεσαι ισχύει ο νόμος της "προσφοράς και της ζήτησης".

 

Εχει δικαίωμα κανείς να κάνει καταγγελία κάπου π.χ. στο ΤΕΕ ? ή όχι ? αφού ο πελάτης λέει "εγώ 100 ευρώ δίνω, όποιος θέλει ας έρθει, δεν σε υποχρέωσα!".

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω ισχύουν οι κλασικές ελάχιστες αμοιβές ιδιωτικων έργων που φαντάζομαι θα ξέρεις. και οτι δεν μπορείς να υπολογίσεις πας με αναλυτικό.

Εμένα άλλο με ενδιαφέρει..τι απάντησες σε αυτούς τους έξυπνους??

Link to comment
Share on other sites

παιδιά πείτε και κανένα όχι.

 

Και εμένα μου ζητήθηκε μελέτη θέρμανσης και επειδή ήταν γνωστός την ετοίμασα και μετά μιλήσαμε για το οικονομικό (μέγα λάθος), προτίμησα να την πετάξω παρά να του την δώσω στα λεφτά που ήθελε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν έχω πει τίποτα ακομα. Απλά ρωτάω να δω αν μπορεί κανείς να διασφαλίσει νομίμως την αξιοπρέπεια του επαγγελματος. Διότι πλέον, συχνά και με ευθύνη δική μας, έχουμε καταντήσει την έννοια της μελέτης "μπακάλικο" ακριβώς επειδή ισως κάποιοι δέχονται να αναλάβουν μελέτες με πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι, οι μηχανολόγοι λένε " Χ τετρ.μέτρα * 600 btu/h οκ μελετήσαμε το φορτίο του χώρου. Οι ηλεκτρολόγοι, "ντάξυ μωρέ, βάλε και ένα 40% πάνω να είσαι σίγουρος και τελειώσαμε τη μελέτη". Αυτά είναι τα αποτελέσμα όταν η "μελέτη" ΔΕΝ πληρώνεται.

 

Panos όχι δεν ξέρω αν υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές μελέτης για ιδιωτικά έργα !!! πρώτη φορά το ακούω. Ισχύει και για ανακαινίσεις, αναδιαμορφώσεις, αναπαλαιώσεις κλπ ? περιλαμβάνει και Η/Μ ? Μπορεί κάποια εταιρεία να πει ότι "εγώ για μελέτη αναδιαμόρφωσης και Η/Μ κτιρίου 1000 τμ δίνω Χ ευρώ όλα κι όλα "? μπορεί κανείς να το καταγγείλει αυτό ? Διότι ειλικρινά βλέπω ότι κάποιοι ΜΕΓΑΛΟιδιώτες έχουν την τάση να λένε "κάνε μου τη μελέτη τζάμπα". Για ενημερώστε λίγο συνάδελφοι.

 

Τώρα, αν και εγώ δεν μπορώ να κάνω καταγγελία στο ΤΕΕ, καθώτι δεν είμαι μέλος του, αν αυτό το πράγμα (το ΤΕΕ) μπορεί να κάνει και κάτι θετικό για μια φορά να το πω σε ένα συνεργάτη αν χρειαστεί να πάει/πάμε και να γίνει καταγγελία.

Link to comment
Share on other sites

κοίτα με τα προφορικά δεν κάνεις τίποτα

αν στο ζητούσαν γραπτά θα γινόταν ίσως μέσω ΤΕΕ μια σύσταση

 

αν πάλι έκανες τη μελέτη και σου ξεείπανε

ή έκανες την πορομελέτη και ένω σου έγινε ανάθεση, μετά άκουσαν την τιμή και πάλι ξεείπανε

τότε το ΤΕΕ έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει πιο ενεργητικό

-------

άκουσα μια φήμη χωρίς όμως να ξέρω ακριβώς τι έγινε

περίπτωση όπου πολιτικός+διακοσμητής

ενώ έκαναν τη μελέτη + την επίβλεψη επιτυχώς

ο ιδιοκτήτης αθέτησε το συμβόλαιό του και τους άφησε απλήρωτους

 

το ΤΕΕ (νομική υπηρεσόια) θα αναλάμβανε την υπόθεση του μηχανικού ατελώς, όχι όμως του διακοσμητή

τελικά δικαστήριο δεν πρέπει να έγινε

 

πάντως σε περίπτωση που δικαιωνόταν ο μηχανικός νομίζω πως εφόσον υπάρχει δεδικασμένο σίγουρα και ο διακοσμητής θα πληρωνόταν

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS φυσικά και υπάρχει ελάχιστη αμοιβή. 5000λ και ισχύει και για τα Η/Μ. Δηλαδή μπορεί το πρόγραμμα υπολογισμού αμοιβών που ίσως να χρησιμοποιείς να υπολογίσει αμοιβή μελέτης π.χ. 680 € αλλά δεν μπορεί να πληρωθείς λιγότερο από 5000λ=5000Χ0,2134=1067€+ΦΠΑ. Για πολλαπλές μελέτες, π.χ. κτηριακά συγκροτήματα κλπ υπάρχει συντελεστής ομοίων κτηρίων αλλά επειδή δεν μου έχει τύχει ποτέ δεν μπορώ να το αναλύσω περισσότερο.

 

Όσον αφορά τα περί καταγγελιών δεν μπορείς να καταγγείλεις τον πελάτη εκτός και αν έχει υπογράψει εντολή ανάθεσης. Τότε μπορείς να απαιτήσεις την νόμιμη αμοιβή όπως προβλέπεται από το νόμο. Πάντως υπενθυμίζω ότι κανονικά όλες οι αμοιβές περνάνε μέσα από το ΤΕΕ. Εκτός του προγράμματος αμοιβών για έκδοση αδείας οι υπόλοιπες εργασίες ανακοινώνονται στα περιφερειακά τμήματα και από εκεί εκδίδεται η εντολή πληρωμής για την ΕΤΕ. Σε αυτήν την περίπτωση όλα είναι πλέον θέμα ανταγωνισμού. Θα καταγγείλεις στο ΤΕΕ τον συνάδελφο για αντισυναδελφική πρακτική;

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει χαρτί του εργοδότη που λέει "Οι αμοιβές για την μελέτη (αρχιτεκτονική και Η/Μ) ανακαίνισης-αποκατάστασης του Χ κτίσματος επιφανείας 1000 τ.μ. είναι Χ. Αν δέχεστε παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και μπλα μπλα μπλα" τι γίνεται ? Υπάρχει ΚΑΤΩΤΕΡΟ όριο αμοιβής μελέτης ?

 

αγαπητέ cna, βασικά εγώ δεν χρησιμοποιώ κάποιο πρόγραμμα. Το αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες συνήθως. Ομως προέκυψε ένα θέμα, όπου κάποιος λέει "εγώ ως εταιρεία (ιδιώτης όχι συνάδελφος) για τη μελέτη αυτή που περιλαμβάνει αυτά και αυτά, δίνω τόσα. Δέχεστε να προχωρήσουμε στην ανάθεση ?" Γιαυτό ρωτάω. Δεν έχω ασχοληθεί με το τρόπο αμοιβών.

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

ναι,

θα το πατήσει έστω ένας αρχιτέκτονας στο πρόγραμμα του ΤΕΕ και θα βγει η ελάχιστη αμοιβή

και αν ελάχιστη αμοιβή ΤΕΕ > τιμή προσφοράς (εξωφρενικά μικρή)

 

τότε παίρνεις τηλ την εταιρία και της λες οτι το πρόγραμμα του ΤΕΕ διαφωνεί με την προσφορά της

και αν έχει πρόβλημα να ρωτησει το ΤΕΕ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.