Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α24] Αναστολή επιβολής κυρώσεων και είσπραξης προστίμων


Recommended Posts

Εγώ εχω καταλάβει ότι προστιμο μπορεί να μην πληρώνεις, ουτε προσαυξηση , αλλα τα ημερομισθια(που επρεπε να πληρωσεις τότε που έχτισες) πρεπει να τα πληρώσεις (''υπέρ αγνώστου) εφόσον ζητηθούν.

(και αυτο εχω κάνει σε μια περιπτωση που είχα, και θα το ξανακάνω τώρα).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με τον Ν.4014 είχε πληρωθεί το παράβολο και είχα δηλώσει οτι θα βγει άδεια...με τον Ν.4178 θα πρέπει να πληρωθεί και το 30% του προστίμου και μετά να βγει άδεια? ευχαριστώ! 

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος απαλλαγής πρώτης κατοικίας από το Φ.Μ.Α. και από τους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών σε χώρους κύριας χρήσης (κατοικίας) που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4178/2013

 

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2013

Αρ. Πρωτ: Δ13Β 1185430 ΕΞ 2013

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΑ: Α΄- Β΄

 

Ταχ. Δ./νση :Καρ. Σερβίας 8

Ταχ. Κώδικας :101 84

Πληροφορίες: :

Τηλέφωνο: :210.33.75.835

:210. 33.75.832

FAX :210.33.75.834

e-mail :[email protected]

 

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το Φ.Μ.Α. και από τους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών σε χώρους κύριας χρήσης (κατοικίας) που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4178/2013

 

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας μετά την ισχύ του ν. 4178/2013 (Φ.Ε.Κ. 174 Α) «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης –Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» σχετικά με το ανωτέρω θέμα και σε συνέχεια της με αριθμ. ΠΟΛ.1085/30.3.2012 εγκυκλίου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

Η απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, χορηγείται και για τους χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013, εφόσον έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου, σύμφωνα μετά οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου αυτού και κατά τις διατάξεις του ν. 4014/2011.

 

Για την πιστοποίηση της χρήσης του χώρου, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική έκθεση του Μηχανικού, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση και στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια ο δηλούμενος χώρος με τη χρήση που έχει.

 

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 9 του άρθρου 24 του ν. 4178/2013 (δηλαδή όλους του χώρους τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και στους εσωτερικούς χώρους και σοφίτες), κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%, επί του αντίστοιχου εντύπου χώρου χρήσης κατοικίας (έντυπα 1, Κ1 και Κ2 κατά περίπτωση).

 

Τέλος επισημαίνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης κληρονομιών ή γονικών παροχών, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την υποβολή δηλώσεων, που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεώστητα καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ Η. ΜΕΝΟΥΝΟΥ

 

Ακριβές αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ εχω καταλάβει ότι προστιμο μπορεί να μην πληρώνεις, ουτε προσαυξηση , αλλα τα ημερομισθια(που επρεπε να πληρωσεις τότε που έχτισες) πρεπει να τα πληρώσεις (''υπέρ αγνώστου) εφόσον ζητηθούν.

(και αυτο εχω κάνει σε μια περιπτωση που είχα, και θα το ξανακάνω τώρα).

Μηπως τωρα με την εκυκλιο 4 σβηνονται τα παντα (και ημερομισθια και προστιμα) απο το ικα?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα!

 

Εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο εντός οικισμού είχε υπαχθεί στο Ν.4014 πληρώνοντας μόνο το παράβολο και όχι την εξόφληση.

Τώρα ο ιδιοκτήτης άλλαξε γνώμη και θέλει με την υπαγωγή στο Ν.4178 να βγάλει Ο.Α. γιατί υπάρχει ΣΔΟ.

 

Η ερώτηση είναι αν το ΙΚΑ σε έκδοση αδείας έχει ή θα έχει απαιτήσεις/πρόστιμα (βασικά ο ιδιοκτήτης θέλει να υπολογίσει αν τον συμφέρει καλύτερα η τακτοποίηση ή η έκδοση αδείας).

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Όσον αφορά στην σύνδεση με δίκτυα κοινής οφέλειας (αρθρο 24)

Έχω κάνει ρύθμιση στον 4014 για μια τριόροφη οικοδομή που ανήκει σε εναν ιδιοκτήτη, και έχει υπέρβαση κάλυψης και δόμησης σε όλους τους ορόφους και επίσης υπέρβση δόμησης στη σοφίτα (αντί για στέγη). Για να βάλουμε ρολόι στην σοφίτα, από την ΔΕΗ μου ζητάνε βεβαίωση για δικτυα κοινής ωφέλειας που να φαίνονται μόνο τα τετραγωνικά της σοφίτας (αλλιώς θα θεωρήσουν ότι τα τετραγωνικά της σοφίτας είναι τα συνολικά που ρυθμίστηκαν, επειδή στην ρύθμιση που έγινε με 4014, το πρόγραμμα αθροίζει τα τετραγωνικά όλων των ορόφων. 

Αν κάνω νέα δήλωση στον 4178   μονο για την σοφίτα, ότι δεν έχω αυθαιρεσίες, δεν μπορώ να δηλωσω τετραγωνικά με υπέρβαση δόμησης γιατι μου βγάζει ξανά πρόστιμο. Αν δεν δηλώσω τετραγωνικα με υπέρβαση δόμησης τότε η βεβαίωση για δίκτυα κοινής ωφέλειας δεν έχει τετραγωνικά χώρων προς σύνδεση με δίκτυα.

Κάποια γνώμη για το θέμα?

Edited by gab pet
Link to comment
Share on other sites

Στη ΔΕΗ (γενικά) είναι ΗΛΙΘΙΟΙ για αυτό το θέμα!!!!!!!

 

Είχα το ίδιο (περίπου) πρόβλημα με πελάτη στον 4014. Ρώτα τους μήπως δέχονται μία ΥΔ από εσένα που θα εξηγείς τι είναι αυτά τα τμ που φαίνονται ως ΣΟΥΜΑ στο έντυπο που βγάζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ στο σύστημα του ΤΕΕ και ΠΟΙΑ είναι τα μέτρα που αφορούν τη σοφίτα.

 

Εμένα επειδή ήμουν με δόσεις στον 4014, ενώ πχ είχα 100τμ, που ήταν για όλες τις αυθαιρεσίες, ενώ η νέα ΔΕΗ ήταν για τα 40τμ, μπήκα και το άλλαξα σε 40τμ, το εκτύπωσα, το έδωσα στη ΔΕΗ και μετά ξαναέβαλα τα 100τμ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί πρόστιμο διατήρησης, η πολεοδομία μου λέει ότι για να διακόψουν το πρόστιμο πρέπει να γίνει οριστική υποβολή της δήλωσης στον 4178. Ισχύει κάτι τέτοιο, γνωρίζει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα σε ποια πολεοδομία απευθύνεσαι και μερικές φορές ανάλογα και ποιος υπάλληλος θα χρεωθεί στην αίτηση σου, αλλάζουν και τα δικαιολογητικά. Οταν υπάρχει ήδη φάκελος αυθαιρέτου για το ακίνητο στην πολεοδομία και εχουν βεβαιωθεί πρόστιμα στην αρμόδια ΔΟΥ του ιδιοκτήτη, απαιτείται οριστική υπαγωγή και υπεύθυνη δήλωση εγκυκλιου 17, τροποποιημένη στις διατάξεις του Ν.4178. Αυτά αναφέρει ο νόμος ως δικαιολογητικά για την αναστολή των κυρώσεων. Αλλά συνήθως καταθέτεις και αρχιτεκτονικά σχέδια, τοπογραφικό οπου χρειάζεται, τεχνική έκθεση, φωτογραφίες και σε βαριές περιπτώσεις και αναλυτικό προυπολογισμό. Οταν εκκρεμεί καταγγελία, συνήθως με την δήλωση σε κατάσταση προσωρινής υπαγωγής και τα αρχιτεκτονικά καθαρίζεις και δεν προχωράει η σύνταξη της εκθέσως αυτοψίας απο την πλευρά της πολεοδομίας. 

Edited by Moldovanis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.