Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α24] Αναστολή επιβολής κυρώσεων και είσπραξης προστίμων


Recommended Posts

άρθρο 25 Ν 4178 παρ 3

3. Ανείσπρακτα βεβαιωθέντα ποσά προστίμων, ανέγερσης και διατήρησης, διαγράφονται μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη διαγραφή των προστίμων ή την ενημέρωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, για την αναστολή είσπραξής τους, υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από:
α) τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος και εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου,
β) υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν στο ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος.
Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει με το αντίστοιχο ατομικό Φύλλο Έκπτωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή, εντός δεκαπέντε (15) ημερών σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.
Αντίστοιχα, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη αναστολής είσπραξης των ήδη βεβαιωθέντων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προστίμων και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή εντός δεκαπέντε (15) ημερών. Στην εν λόγω πράξη ορίζεται υποχρεωτικά η καταληκτική ημερομηνία αναστολής, σύμφωνα με την αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου στην πράξη υπαγωγής.

 

Η εγκ 4/13 σε παραπέμπει εδώ 

 

Εγκύκλιος 17 (με αντιστοιχία διατάξεων)

3. Διαγραφή προστίμων
α) Σε κάθε περίπτωση η διαγραφή των προστίµων χρηµατικού καταλόγου ή πράξης  επιβολής προστίµων γίνεται µετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίµου (παρ.  11  του  άρθρου  24  του  ν.  4014/11,  όπως  ισχύει)  και  µετά  την  προσκόµιση  των δικαιολογητικών  της  παρ.  5δ  του  άρθρου  29  του  ν.  4067/12,  δηλ.  την  αίτηση  του ενδιαφεροµένου, η οποία συνοδεύεται από τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4014/11 και υπεύθυνη δήλωση (υπόδειγμα 1) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=BxZGntWJ630%3D&tabid=777
ότι τα πρόστιµα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/11.
Η Υπηρεσία ∆όµησης ελέγχει τα συνηµµένα στην αίτηση δικαιολογητικά ως εξής :
a. τη βεβαίωση της υπαγωγής/περαίωσης στη ρύθµιση του ν. 4014/11 ως προς την καταβολή του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίµου και
b. την υπεύθυνη δήλωση αποκλειστικά ως προς την ορθότητα των τεχνικών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτήν σε σχέση µε τις παραβάσεις που περιγράφονται στη σχετική έκθεση αυτοψίας.
Εφ’ όσον από τα υποβληθέντα προκύπτει οτι οι καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί στη ρύθµιση του ν. 4014/11, η Υπηρεσία ∆όµησης εκδίδει πράξη µε την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηµατικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίµου και την αποστέλλει στην αρµόδια φορολογική αρχή, σε περίπτωση που τα πρόστιµα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειµένου η ∆ΟΥ να διαγράψει κάθε σχετική πράξη κατά την παρ. 11 του άρθρου 24 του ν. 4014/11

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ΙΚΑ συνεχιζει να βγαζει αποφασεις δειχνοντας οτι το παιρνει για τα καλα στα ζεστα το θεμα με τα αυθαιρετα.

  Να ξανααναφερω την περιπτωση μου. Λιγο πριν βγει ο νομος 4014 κανει ελεγχο το Ικα σε αυθαιρετη κατασκευη και καταλογιζει εισφορες στον ιδιοκτητη. Πριν την ημερομηνια ληξης της οφειλης, βγαινει ο 4014 και ο ιδιοκτητης κανει τακτοποιηση. Στο σταδιο της προσωρινης υπαγωγης (μιας και δεν γινοταν ολοκληρωμενη υπαγωγη τοτε ακομη) με πληρωμενο το υπολογισμενο τοτε προστιμο, καταθετει τα χαρτια στο Ικα αλλα τρωει το γνωστο τοτε ακυρο. Το θεμα παραμενει εως και σημερα χωρις εξελιξη, δηλαδη η οφειλη εχει παραμεινει απληρωτη και το αυθαιρετο σε προσωρινη υπαγωγη στον 4014. Τωρα τι λετε? Με μεταβαση στον 4178 σβηνεται η οφειλη?

GEN_E41_185_24-7-2014.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στην εγκύκλιο Ε41/185 λέει

3.β:

<< Για τις περιπτώσεις που έχουν υπαχθεί στις προαναφερομενες διατάξεις για τις οποίες προσκομίζονται στοιχεία οριστικής εξόφλησης προστίμου καθώς και στοιχεία οριστικής υπαγωγής στις εν λόγω διατάξεις, χωρίς, από τις υπηρεσίες μας, να έχει γίνει οποιοσδήποτε καταλογισμός εισφορών υπέρ αγνώστων από την αιτία αυτή, καταχωρούνται στο «Ειδικό Βιβλίο Αυθαιρέτων» και αμέσως σε αυτό γίνεται η ενημέρωση για την οριστική τακτοποίηση προκειμένου να τεθεί στο Αρχείο.>>

 

Δηλαδή στην περίπτωση που εκδοθεί Οικοδομική Άδεια για τις αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα ΔΕΝ έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα-εισφορές για τις αυθαιρεσίες αυτές και δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα παραγραφής (η 10ετία). Το ΙΚΑ θα αναζητήσει εισφορές ή δε θα αναζητήσει?

Edited by thanos ant
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

 

Μάλλον εδώ μπαίνει... δεν βρήκα το σημείο που το συζητούσαμε...

 

Ήρθε στον πελάτη μου το χαρτί της πολεοδομίας περί "αναστολής επιβολής κυρώσεων", μετά από τα χαρτιά που κατέθεσα.

Το θέμα είναι ότι κατέθεσα ΜΟΝΟ τα δικαιολογητικά που απαιτεί ο νόμος και όχι διάφορα σχέδια που μου ζητούσαν κατά καιρούς διάφοροι υπάλληλοι (κατόψεις, τομές, τοπογραφικά, κλπ κλπ).

 

Εδώ σας επισυνάπτω την ΑΙΤΗΣΗ που κατέθεσα:

Αίτηση αναστολής 4178.docx

Αίτηση αναστολής 4178.docx

Edited by architect_duth
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Για την αναστολή προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών που ρυθμίστηκαν με το ν. 4014 πρέπει να υπαχθούν στο ν.4178 ή αρκεί η ολοκληρωμένη υπαγωγή του ν.4014???

Ευχαριστώ!!!

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ σε όλες τις περιπτώσεις που ζητάς διοικητική πράξη (όπως είναι αυτή της αναστολής προστίμων) πρέπει να μεταφερθεί στον 4178

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχει σημασία για το ΙΚΑ, πότε θα γίνει υπαγωγή και πότε έκανε αυτοψία ?

Εννοώ αν μπορεί το ΙΚΑ να ισχυριστεί ότι όταν έκανε την αυτοψία, δεν είχε υπαχθεί στον 4178.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.