Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Δώματα - απολήξεις κλιμ/σιων (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

Σε πολυκατοικία το διαμέρισμα του Δ' ορόφου έχει αποκλειστική χρήση σε ένα τμήμα του δώματος. Σε αυτό το τμήμα του δώματος έχει φτιαχτεί ένα σπίτι. Μπορεί, εφόσον το κτίριο μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελής κατοικία, να τακτοποιηθεί ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο χωρίς καμία σχέση με το διαμέρισμα (που πράγματι δεν έχει) ενώ το διαμέρισμα μένει ατακτοποίητο;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου όχι, διότι ευρίσκεται σε χώρο "αποκλειστικής χρήσης" ΟΙ, της οποίας στη συνέχεια θ' αποτελέσει παρακολούθημα. Ρυθμίζονται "πακέτο"! Για τη ρύθμιση απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών του ακινήτου καθότι στη συνέχεια απαιτείται η τροποποίηση της ΣΟΙ, στην οποία δύναται να παραμείνει ως "παρακολούθημα" ή να του απονεμηθούν χιλιοστά από τα υπάρχοντα της ΟΙ και ν' ανεξαρτητοποιηθεί.

Θυμίζω ότι, η παραχώρηση μέσω της ΣΟΙ της αποκλειστικής χρήσης σε ένα χώρο, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σημαίνει ότι, αποκτάται το δικαίωμα της αλλαγής χρήσης αυτού του χώρου!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ιάσονα, δεν μπορείς να ρυθμίσεις ξεχωριστά επειδή το δώμα βρίσκεται σε αποκλειστική χρήση άρα ενιαία ιδιοκτησία με το διαμέρισμα.

 

Link to comment
Share on other sites

Να επιβεβαιώσω και εγώ λίγο μια περίπτωση...

Σε δώμα υφίσταται αποκλειστική χρήση του από κάτω διαμερίσματος, η οποία εφάπτεται με την απόληξη του κλιμακοστασίου. Τμήμα της απόληξη του κλιμακοστασίου έγινε δωμάτιο το οποίο το έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης της αποκλειστικής χρήσης. Εντός περιγράμματος της αποκλειστικής χρήσης δεν υπάρχει καμιά κατασκευή. Μόνο ταράτσα. Η απόληξη περιγράφεται στην σύσταση ως κοινόχρηστος χώρος.

Έχουμε δηλαδή επέκταση σε κοινόχρηστο, από την κατασκευή του κτιρίου, εντός εγκεκριμένο όγκου, και με παρέλευση δεκαετίας... Άρα τεκμαίρεται η συναίνεση.

Στο 98/5 γραφει:

Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις

Ξεκάθαρα γράφει για οριζόντια ιδιοκτησία και όχι αποκλειστική χρήση. Άρα να θεωρήσουμε δεδομένη την υποχρέωση της συναίνεσης... Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

δεν εχεις επεκταση μιας ΟΙ σε κοινοχρηστα

εχεις καταληψη τμηματος  της αποληξης κλιμακοστασιου

Αρα και αλλαγη χρησης.

Δεν πας με την παρ. 5,  διοτι δεν εχεις επεκταση αλλά αυτοτελη κατασκευη,  εντος του νομιμου ογκου, με την αποσπαση τμηματος της οικοδομης..

Μαλλον στην 10ετια να το πας.Δες και τί συναινεσεις εχεις.

[φυσικα ισχυουν οσα ο ιασονας ενεφερε,

οτι, η οποιαδηποτε τακτοποιηση, δεν σου δινει κανενα δικαιωμα κυριοτητας εναντι οποιουδηποτε συνιδιοκτητη, ο οποιος  θα ζητησει την "αποδοση" του συνιδιόκτητου τμηματος που κατελαβες]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά δεν ξέρω άμα μπορώ να τακτοποιήσω χωρίς συναίνεση.

Την θεωρώ δεδομένη επειδή όπως πολύ σωστά λες κι εσύ ότι πρόκειται περί κατάληψης και όχι μια απλή περίπτωση επέκτασης διαμερίσματος (οριζόντιας - οπως γραφει...) σε κοινόχρηστο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Αν ρυθμίσεις, πριν αποκτήσεις το 100% της συναίνεσης εγγράφως, θα είναι σαν να πετάς τα χρήματα...Καλύτερα να το γκρεμίσεις νύχτα και να ησυχάσεις...

"Θεώρημα"...

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απόλυτη κλιμακοστασιου αποτυπώνεται στην οικ.αδεια αλλά έχει γίνει μεγαλύτερη κατά 10,00μ2 χωρις διαχωριστικο τοίχο μεταξύ των μπορω να ως χώρο βχ με μειωτικο και ΥΥ ,κατ.3  το μέσω ύψος είναι 2,5 η ΥΔ χωρίς μειωτικο.

Link to comment
Share on other sites

Η κατ 3 αναφέρεται σε ισόγειες αποθήκες.  Αρα ΥΔ χωρίς μειωτικό και με συναίνεση (εκτός αν έχεις αποκλειστική χρήση.)

(Διόρθωσε λίγο το ερώτημα συντακτικά, θα βοηθήσεις)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.