Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Εγκύκλιος 3] 1-10-2013, Οδηγίες-διευκρινίσεις-απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις


Recommended Posts

παράρτημα 1 ερωτοαπάντηση 33.

 

Αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως υπολογίζουμε τα μεγέθη ανά οριζόντια ιδιοκτησία (δεν λέει κάτι τέτοιο ο νόμος- θέλει αλλαγή ο νόμος- πρώτον).

 

Σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία αθροίζουμε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει από 3843 κτλ (αυτό το λέει ο νόμος όμως για οικόπεδο- δες πάνω- δεύτερον)

 

Τα ποσοστά υπέρβασης για κατάταξη σε κατηγορία δεν συντρέχουν αθροιστικά. Δηλαδή δεν έχεις υπέρβαση δόμησης αλλά έχεις υπέρβαση ύψους άνω του 20% είσαι κατηγορία 4 (δεν λέει κάτι τέτοιο ο νόμος λέει ή <40% δόμηση ή <20% ύψος, θέλει αλλαγή ο νόμος- τρίτον).

 

Οπότε ή δεν διάβασαν τον νόμο, ή λένε αλαμπουρνέζικα, ή έχουν μπλέξει τα μπούτια τους και θέλουν να μπλέξουν και τα δικά μας ή όλα τα παραπάνω είναι όντως κάποιες σκέψεις του ΥΠΕΚΑ και να αναμένουμε σύντομα νομοθετικές παρεμβάσεις. 

 

Δύσκολα, γιατί η νομολογία του ΣΤΕ απαγορεύει εξαίρεση από κατεδάφιση σε οριζόντια ιδιοκτησία. Τα μπλέξανε άσχημα. Μπρος γκρεμός και πίσω ΣΤΕ. Εγώ δεν θα ακολουθήσω σε αυτό το τρελοκομείο. Θα περιμένω να δω που θα καταλήξουν. 

 

Κλείνοντας, όπως και να έχει η επιλογή της εγκυκλίου για τόσο σοβαρά θέματα είναι κατάπτυστη. Για ακόμα μια φορά για να μην εκτεθούν οι ίδιοι εκθέτουν συναδέρφους. Με την λογική άστους να κάνουν ότι νομίζουν να δημιουργηθεί κατάσταση και μετά τι θα κάνει το ΣΤΕ!!!

 

Και αν τα πράγματα ζορίσουν θα πουν εμείς δεν είπαμε τέτοια πράγματα, ο νόμος τι λέει, όχι η εγκύκλιος. Άλλωστε δεν το κάναν ήδη αυτό με τον 4014, οι μηχανικοί δεν κατάλαβαν καλά ο νόμος καλά τα έλεγε μας λέγαν στην αρχή. 

 

Επιπλέον για την κατηγορία 4 ο νόμος ακολουθεί την λογική του ΣΤΕ, ενώ η εγκύκλιος 3 την λογική της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και της φορολογικής τους πολιτικής. Ας μας πουν επιτέλους αν μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή και να σταματήσουν να παίζουν με τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Ας μην το συνεχίσω.

Edited by jja
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 600
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν είχα αυτό το σκοπό σε καμιά περίπτωση.

 

Απλά μας έχουν κάνει μπαλάκι. Συγνώμη. Το κλείνω.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό που ρωτάς: Εννοεί το αυτονόητο (που βέβαια ο νόμος έλεγε άλλο). Δηλαδή για το εάν μπαίνει κατηγορία 4 θα ελέγχουμε τη δόμηση <40% κλπ για την οριζόντια ιδιοκτησία μας και όχι όλου του ακινήτου.

 

Παρακάτω αναλυτικά:

 

ΓΕΝΙΚΑ:

Απ' ότι κατάλαβα, τόσο οι ολοκληρωμένες υπαγωγές (εξοφλημένο πρόστιμο και ολοκληρωμένη υπαγωγή + σχέδια), όσο και οι εκκρεμείς υποθέσεις (πρόστιμο σε δόσεις ή χωρίς σχέδια ή σε προσωρινή υπαγωγή δήλωση), θα πάνε με στον 4178. Η διαφορά τους θα είναι, ίσως, στην μεταχείριση από εμάς τους μηχανικούς και τυχόν επανυπολογισμός προστίμου ΧΩΡΙΣ όμως βάρος για τους ιδιοκτήτες. Εάν βγαίνει μεγαλύτερο δεν θα γίνει τίποτα. Εάν βγαίνει μικρότερο, παίζει να πάρει πίσω λεφτά που έχει πληρώσει, αλλιώς μειώνεται το ποσό των δόσεων.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1:

παρ. Δ) Λέει για αυθαιρεσίες της κατ. 3 στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους ή στα παρακολουθήματα που δεν επαυξάνουν δόμηση, κάλυψη, ύψος της ιδιοκτησίας. Μιλάει ΜΟΝΟ για αυθαιρεσίες της ΚΑΤ.3. Άρα, σε παρακολούθημα (πχ αυθαιρεσία αποθήκη στο υπόγειο μεγαλύτερη των 15τμ της κατ.3) πρέπει να κάνουμε δήλωση 4178.

 

ΑΡΘΡΑ 7:

26) ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ??? Δηλαδή αυθαίρετα κλεισμένος η/χ ή ακόμη χειρότερα εξολοκλήρου αυθαίρετο υπόγειο σε πολυκατοικία του 2000, ΔΕΝ παίρνει παλαιότητα και πηγαίνει ως μετά το 2004?

 

ΑΡΘΡΟ 9:

29) Ξαναγράφουν για τα εδάφια θ και ιγ της κατ. 3 και ξαναλένε ότι εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των διαστάσεων, τότε εφαρμόζεται η παρ. 5 του Α18. Άρα αποθήκη 20τμ πάει με αναλυτικό???

 

ΑΡΘΡΟ 17:

51) ΜΟΝΟ εδώ λέει ότι σπάμε τα τμ για το Α17. Βάζουμε λέει 80τμ σε ένα ΦΚ με το μειωτικό συντελεστή και σε άλλο ΦΚ τα υπόλοιπα χωρίς έκπτωση. ΣΕ ΑΛΛΗ παράγραφο του Α17 γίνεται???

 

ΑΡΘΡΟ 19:

56) ΚΑΙ ΕΔΩ σπάει σε ΦΚ την κύρια και μοναδική κατοικία με τα πρώτα 70 στο 1ο ΦΚ και τα υπόλοιπα σε άλλα ΦΚ. ΒΡΕ ΟΥΓΚΑΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ.... ωραία τα λέτε, αλλά έστω ότι έχω ΚκΜ κατοικία 100τμ με 60τμ κατοικίας ΥΔΚΧ και 40τμ υπόγειο ΥΔΒΧ. Θα βάλω 60+10= 70 και τα 30 σε άλλο ΦΚ? Και εάν κάποια από αυτά είναι και σε Δ ή κάλυψη κλπ? Θα επιλέγουμε δλδ ΕΜΕΙΣ ποιά τμ θα βάζουμε στο 1ο ΦΚ, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση προστίμου! Γ@μ@το!!!!

 

 

Έχω κι άλλα, αλλά μαζεύονται πολλά και θα κουράσω...

 

ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ...... ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ !!!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι καταλαβαίνω με απλά λόγια ότι :

 

- Δηλώσεις του 4014 με εξοφλημένο πρόστιμο + σχέδια : μπαίνουν στον 4178 αν θέλουν να λάβουν βεβαίωση μηχανικού (πχ αν πάνε για συμβόλαια), αλλιώς περιμένουν τη ταυτότητα κτιρίου.

- Δηλώσεις του 4014 χωρίς εξοφλημένο πρόστιμο ή χωρίς σχέδια : μπαίνουν υποχρεωτικά στον 4178 έως 6-2-2015.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό που ρωτάς: Εννοεί το αυτονόητο (που βέβαια ο νόμος έλεγε άλλο). Δηλαδή για το εάν μπαίνει κατηγορία 4 θα ελέγχουμε τη δόμηση <40% κλπ για την οριζόντια ιδιοκτησία μας και όχι όλου του ακινήτου.

 

Γιατί άραγε;

 

Για πέστο αυτό στο ΣΤΕ και θα τους γίνουν οι τρίχες κάγκελο. Δεν υπάρχει ελπίδα ούτε και για αυτό το νόμο.

 

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάν.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.