Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Εγκύκλιος 3] 1-10-2013, Οδηγίες-διευκρινίσεις-απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις


Recommended Posts

Τα χέρια που μουτζώνουν τα μέτρησες;;;;; Η΄μήπως δεν υπάρχουν.....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 600
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τί εννοεί ο ποιητής όταν λέει ότι για την Κατηγορία 5 πρέπει να γίνει αποδεκτή η δήλωση για να πάρει τακτοποίηση για 30 χρόνια;;;;

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής συμπεράσματα : ο πρόεδρος του ΤΚΜ ήταν σωστός, τον αναπληρωτή τον κατέβασαν κάτω και ο γ.γ. κάτι παίρνει και δεν το λέει ...

Link to comment
Share on other sites

Η κατηγορια 5 παιρνει εξαιρεση απο κατεδαφιση για παντα???

 

Κατηγορία 5: "Για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 8, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης υπό τις εξής προϋποθέσεις των παρακάτω παραγράφων:" γ,δ,ε που μέσα εκεί είναι και ο Ε.Δ.
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι παραθέτω ερώτημα που έκανα το πρωί στο tee με μειλ και απαντήθηκε τώρα το απόγευμα και ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα:

-----------------------------
ΕΡΩΤΗΣΗ:
-----------------------------

Κύριοι,

 

Έχω τακτοποιήσει με τον Ν.4014/2011 παράβαση και έχει εξοφληθεί το πρόστιμο χωρίς όμως να έχουν υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και σχέδια.  Ο πελάτης δεν είχε προλάβει να κάνει το συμβόλαιο πώλησης (έληξε η βεβαίωση) και μου ζητάει νέα βεβαίωση με τον καινούργιο Νόμο για να ολοκληρώσει την μεταβίβαση. Μάλιστα η τραπεζική επιταγή του αγοραστή λήγει σε 5 ημέρες.

Σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ πρόκειται για «εκκρεμείς υπόθεση» και πρέπει να διεκπεραιωθεί σύμφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4178/13 και απαιτείται η προηγούμενη μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στις διατάξεις του Ν.4178/2013 με «αίτηση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού».

Ποια είναι η διαδικασία για αίτηση μεταφορά των στοιχείων? Είναι κάποια λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη? Η΄ πρέπει να κάνω νέα καταχώριση στην πλατφόρμα του Ν. 4178/2013 με τα ίδια στοιχεία να δω τι θα βγάλει… και εάν το κάνω πως θα περαστούν οι πληρωμές που έχουν γίνει με τον Ν.4014/2011?

Μήπως μπορώ να βγάλω βεβαίωση με νέα καταχώρηση στην πλατφόρμα του Ν. 4178/2013 και να δηλώσω ότι δεν υπάρχει νέα παράβαση αφού έχει τακτοποιηθεί με Ν.4014/2011… και όταν δοθεί η δυνατότητα στο σύστημα να περάσω στο πληροφοριακό σύστημα του  ν. 4178/13 την περίπτωση?

 

Παρακαλώ για μια άμεση απάντηση καθώς ο ιδιοκτήτης να χάσει τον αγοραστή καθώς δεν έχει βεβαίωση για να κάνει την πώληση παρόλο που πλήρωσε το πρόστιμο που του αναλογούσε για μια πολύ μικρή παράβαση.  

 

------------------------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

-----------------------------------

gΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5 της ΥΑ 2254/2013η διαδικασία μετάβασης των δηλώσεων του ν. 4014/2011 στο νέο νόμο, αναμένεται ότι θα έχει ξεκινήσει την Δευτέρα 7.10.2013.

 

Η μεταφορά θα γίνεται με ηλεκτρονικό αίτημα μέσω της δήλωσης του 4014, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4 της παραπάνω ΥΑ, που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις για τις δηλώσεις του ν. 4014/2011.

Οι δηλώσεις θα μεταφέρονται ως έχουν ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, τις πληρωμές τους (παράβολα, πρόστιμα) και τυχόν αρχεία που έχουν επισυναφθεί και θα συμπληρώνονται όπου απαιτείται από τον μηχανικό. Δεν απαιτείται η καταβολή νέου παραβόλου, παρά μόνο η καταβολή του προβλεπόμενου ποσοστού ανταπόδοσης ΤΕΕ σύμφωνα με την ΥΑ 3827/2013, ΦΕΚ 2244 Β.

Σε περιπτώσεις που από τη μεταφορά των στοιχείων το πρόστιμο που υπολογίζεται με το νέο νόμο είναι μεγαλύτερο και εφόσον δεν τροποποιούνται τα μεγέθη των παραβάσεων, δεν θα καταβάλλεται το επιπλέον ποσό και θα εκδίδεται πράξη ολοκλήρωσης σύμφωνα με το ποσό που έχει υπολογιστεί.

 

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 13 άρθρου 4 η έκπτωση του 10% για τις δηλώσεις του ν.4014/2011 όπου έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου θα εφαρμόζεται αυτόματα κατά τη διαδικασία μετάβασης.

 

Ειδικά οι δηλώσεις που βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο καθώς και αυτές που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να μεταφερθούν στο νέο νόμο μέσα στο 1ο εξάμηνο εφαρμογής του ν. 4178/2013 (βλ. παρ. 10 της ΥΑ 2254/2013).

------------------------------>

Θα μπορούσατε να κάνετε τη διαδικασία που περιγράφετε με την έκδοση απλής βεβαίωσης μεταβίβασης μέσω του 4178/2013 σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στις παρ.  6, 7 και  8α - 8β. του άρθρου 4 της ΥΑ 2254/2013, όμως αφού η δυνατότητα μεταφοράς θα είναι διαθέσιμη μέχρι τη Δευτέρα, είναι καλύτερο να κάνετε τη μεταφορά και να δώσετε μετά τη βεβαίωση. 

 

---------------------------------------------

Βέβαια δεν περίμενα την απάντηση επειδή δεν θεωρούσα πιθανό ότι θα μου απαντήσουν σύντομα... και εξέδωσα ήδη βεβαίωση μεταβίβασης μέσω του 4178 για να προχωρήσει ο πελάτης,,,,,, αλλά χάρηκα πολύ που με την απάντηση του ΤΕΕ... η επιλογή μου κρίθηκε σωστή..... καταρχάς...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν έχεις κάνει 2τμ λάθος την πάτησες, ενώ ο άλλος που χει κάνει τέρατα με τους συντελεστές και τα τετραγωνικά του είναι σωστά δεν έχει κανένα πρόβλημα ε; Ωραία...

Ελέγχεις την δυνατότητα να παραμείνει η δήλωση ψς έχει και να κάνεις συμπληρωματική για τα 2 τ.μ. (αυτό στην περίπτωση που η αλλαγή με τον νέο νόμο σου κοστίζει περισσότερο των 500 ευρώ)

 

συγκρινεις κατα γοκ γιατι αυτος ισχυε τις 27-7-11.Τα χαρακτηριστικα του παταριου και της σοφιτας ομως τα κρινεις κατα ΝΟΚ (η αληθεια ειναι οτι μονο στο ΝΟΚ προσδιοριζονται με ακριβεια).Διαγραμμα καλυψης κανεις κατα ΝΟΚ...(ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΩ)

Α επισης αν το παταρι υπερβαινει τις προδιαγραφες του ΝΟΚ (8Ο%νομιζω του υποκειμενου οροφου) θεωρειται κυριος χωρος

Διάγραμμα κάλυψης κατά ΝΟΚ έχει να κάνει περισσότερο με τους τώρα όρους δόμησης και κατά τη γνώμη δεν είναι τεχνική η προσέγγιση.

 

Δηλαδή εγώ που έχω παράνομη επέκταση σε νόμιμο πατάρι του ΓΟΚ/73 , που υπερβαίνει τον 50 % του ΓΟΚ/73 , αλλά όχι το 70 % του ΝΟΚ , τι υπολογίζω ? Γιατί με έχετε μπερδέψει και γενικά δεν είμαι σε καλή διάθεση γιά διάβασμα αυτή την εποχή .

Σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο (αυτό που δεν καλύπτεται από την Ο.Α.).

 

Συγγνωμη, αλλα να ξεκαθαρισουμε κάτι με το 4178 κάνουμε έλεγχο των παραβάσεων αυτοτελούς ιδιοκτησίας σε σχεση με τα μεγέθη της εγκεκριμένης αδείας, x ποσοστό ιδιοκτησίας. Δεν κάνουμε έλεγχο ΝΟΚ. Ούτε παίρνουμε όρους δόμησης από ΥΔΟΜ για το τι όροι Δομησης  ισχύουν τώρα, το οποίο κάνουμε μόνο όταν το κτίσμα είναι εντελώς αυθαίρετο. Σωστά;

Παίρνεις όρους δόμησης τώρα. Βρίσκεις τις υπερβάσεις σε σχέση με την άδεια και συγκρίνεις. 

 

σωστός dbezas, υπάρχουν και περιπτώσει συναδέλφων που δε «κοιτάζουν» πίσω να δουν τι έγινε.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Ελέγχεις την δυνατότητα να παραμείνει η δήλωση ψς έχει και να κάνεις συμπληρωματική για τα 2 τ.μ. (αυτό στην περίπτωση που η αλλαγή με τον νέο νόμο σου κοστίζει περισσότερο των 500 ευρώ)

 

Μπορείς να κάνεις συμπληρωματική δήλωση;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.