Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Κι αν υποθέσουμε οτι γενικά έχουμε υποθέσεις με αποθήκες >15τ.μ,  βοηθητικές των οικιών ας πούμε, τότε μπορούμε να επιλέξουμε τι συμφέρει καλύτερα μεταξύ των δύο περιπτώσεων? δηλ

 

α) να την πάμε με αναλυτικό όπως άφηνε να εννοηθεί η εγκύκλιος 3 ή

β) να την βάλουμε με μειωτικό συντελεστή με βάση την 4? 

Link to comment
Share on other sites

Αποθηκη 15,00μ2 μπορει να παει με κατηγορια 3 που πληρωνεις 500αρικο και εαν υπαρχει και αναλυτικος πληρωνεις και αλλο 500αρικο.Εαν παει με αναλυτικο και η αποθηκη τοτε πληρωνουμε ενα 500αρικο .Ποιο νομιζετε ειναι το ποιο σωστο?Στις περιπτωσεις αυτες η αποθηκη θα υπολογισθει στο πραγματοποιουμενο συντ. δομησης σε μελοντικη  προσθηκη?

Αν  η αποθηκη >15,00μ2 που αναφερει οτι παει με αναλυτικο ? δεν το διευκρινιζει καλα ,<<οταν δεν πληρουν τις διαστασεις που τιθεται μετη παρουσα κατηγορια εφαρμοζεται η παρ 5 αρθ. 18 του νομου >> για τον αναλυτικο αλλα εκει αναφερει μονο ημιυπαιθριους .στεγαστρα ,κιοσκια , που δεν υπολογιζονται στο συν. δομησης.Δηλαδη. αν η αποθηκη ειναι 50,00μ2 θα παει με αναλυτικο?

Link to comment
Share on other sites

όμως το άρθρο 18  παρ. /5/α θέτει έναν περιορισμό ακόμη:

5.α. Για τις παραβάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις 
κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος 
Α΄ του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.)...
 
Άρα μπορείς να βάλεις άλλες κατασκευές με αναλυτικό που δεν πληρούν τις διαστάσεις της κατηγορίας 3 ή και αυτές που πληρούν αν έχεις και άλλες κατασκευές με αναλυτικό , όποτε δε συμφέρει να υπολογιστούν ξεχωριστά.
Αποθήκες που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας 3 υπολογίζονται με τις γενικές διατάξεις (επιφάνεια, συντελεστές κλπ) υπολογισμού προστίμου.
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνουμε λοιπον οτι αποθηκη εως 15.00μ2 παει με η με κατηγορια 3 η με αναλυτικο εφοσον εχω και αλλες κατασκευες με αναλυτικο . Οταν τα μ2 ειναι παραπανω παει με περβαση δομησης κ.λπ

Αυτα τα μ2 των αποθηκων  που υπολογιζονται  με τον αναλυτικο θα αφαιρουνται απο τον υπολοιπομενο συν. δομησης του οικοπεδου??

Link to comment
Share on other sites

ισχύει για τις άλλες αυθαίρετες κατασκευές εκτός από αυτές του εδαφίου θ και ιγ. Αυτές αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κατηγορίας 3 υπάγονται σε αυτή, εάν όχι υπολογίζονται με βάση τους συντελεστές προστίμου και την επιφάνεια τους και όχι με αναλυτικό. 

Κάνε μια αναζήτηση σε παλιότερες δημοσιεύσεις εδώ στο φόρουμ θα δεις και τις απόψεις εξαιρετικών συναδέλφων πάνω στο θέμα. 

 

και για να μην υπάρξει παρερμηνεία στο αναφέρω ως παράδειγμα.

Αν έχεις αποθήκη 10 τ.μ ύψους 2 μ την υπάγεις κατηγορία 3. Αν έχεις αποθήκη 20 τ.μ την υπάγεις σε άλλες κατηγορίες και το πρόστιμό της υπολογίζεται εξ ολοκλήρου με βάση την επιφάνεια των 20 τ.μ..

Επίσης, αν σε συμφέρει μπορείς και την αποθήκη των 10 τ.μ να την υπολογίσεις με τις γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου.

Αν έχεις έναν εξώστη με διαφορά επιφάνειας άνω του 10% τον υπάγεις με αναλυτικό προυπολογισμό. Μπορείς, όμως ακόμη και στη περίπτωση που ένας εξώστης πληροί τη συγκεκριμένη προυπόθεση της κατηγορίας 3, να τον υπολογίσεις με αναλυτικό εντάσσοντάς τον σε ένα συνολικό προυπολογισμό και άλλων παραβάσεων που ενδεχομένως υπάρχουν στο ακίνητο. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω μετον pavlo.

Η αναφορα της εγκυκλιου προσκρουει στην διατυπωση της 18.5 περι αυθαιρεσιων που αναλυονται σε επιφανεια.

Τα κτισματα και οι αποθηκες που πληρουν την κατηγορια 3 πανε κατηγορια 3 ή υπολογισμοςπροστιμου υπερβασεων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνουμε λοιπον οτι αποθηκη εως 15.00μ2 παει με η με κατηγορια 3 η με αναλυτικο εφοσον εχω και αλλες κατασκευες με αναλυτικο . Οταν τα μ2 ειναι παραπανω παει με περβαση δομησης κ.λπ

Αυτα τα μ2 των αποθηκων  που υπολογιζονται  με τον αναλυτικο θα αφαιρουνται απο τον υπολοιπομενο συν. δομησης του οικοπεδου??

 

Εγώ γενικά στο συντελεστή δόμησης για το διάγραμμα δόμησης και τον υπολογισμό της υπολοιπόμενης δόμησης και κάλυψης ακολουθώ τις διατάξεις του ΝΟΚ.

 

Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως αν μια αποθήκη ή ένας Η/Χ πάει με αναλυτικό, στη δόμηση και στην κάλυψη συμμετέχουν κανονικά.

 

Πχ αν εχεις επιτρεπόμενο ποσοστό ΗΧ 40 τ.μ. και έχεις φτιάξει 42 η κάλυψη θα είναι 40 τμ και η δόμηση 2 τμ.

Ομοίως αν έχεις μια αποθήκη, βοηθητικής χρήσης προς την κύρια χρήση του κτιρίου, τότε αυτή σαν βοηθητικός χώρος μετράει στη δόμηση και στην κάλυψη κανονικά

Μια αποθηκουλα 14 τμ, που πληροί τις διατάξεις της κατηγορίας 3Γ, προσμετράται στη δόμηση και στην κάλυψη αλλά παρόλα αυτά πληρώνεται με 500 ευρώ.

 

Σε καινούριο κτίριο,αν βγάλεις αποθήκη με άδεια από το υπουργείο γεωργίας και είναι λιθόκτιστη κλπ, μόνο τότε είναι εξτρά της δόμησης.

 

Τώρα αυτό που λέει η εγκύκλιος 4 για τις αποθήκες , "...που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στο σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου", απλά αποσαφηνίζει ότι αποθήκες που μετρουν κατά τον κτιριοδομικό κανονισμο ως κύριοι χώροι, πάντα προσμετρώνται στη δόμηση και στην κάλυψη. Αυτό όπως γράφεται μπερδεύει γιατί μπορεί να έχεις μια οικιακή αποθήκη η μια αποθήκη σε ένα εργοστάσιο, η οποία παρόλα αυτά προσμετράται στη δόμηση αλλά βάσει κτιριοδομικού είναι βοηθητικός χώρος άρα υπολογίζεται με μειωτικό συντελεστή.

 

Και μια άποψη, ναι μεν οι εγκύκλιοι δε νομοθετούν, αλλά στην περίπτωση των αποθηκών, οι οποίες δεν αναφέρονται ούτε στο νομο των αυθαιρέτων, είναι ερμηνευτικές και απλά καλύπτουν το κενό. Ο καθένας μπορεί να είναι καλυμένος, πιστεύω αν το τεκμηριώνει σωστά, με τέτοιο μπάχαλο, τέτοια λάθη που ανακαλύπτει κανείς σε άδειες ακόμα και του ... 21ου αιώνα (οι οποίες φέρουν υπογραφές και σφραγίδες και από την πολεοδομία) και με τέτοιες αντιφάσεις στους νόμους.

Edited by synergatesmihanikoi
Link to comment
Share on other sites

Και μην ξεχνάτε φίλοι ότι, αυτό το λέει μια εγκύκλιος!!!!! Πουθενά δεν αναφέρεται στο νόμο!!!!!

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς το τι ακριβώς θ' ακολουθήσει. Το νόμο ή την εγκύκλιο (που νομοθετεί διαφορετικά από το νόμο και δεν έχει αυτό το "δικαίωμα" και στερείται ισχυρής νομικής βάσης και αν κινηθεί κάποιος που θα ελεγχθεί νομικά εναντίον του ελεγκτή του, τότε η εγκύκλιος θα εκπέσει και θα επικρατήσει ο νόμος, με αποτέλεσμα τη δικαίωσή του)!!!!

Link to comment
Share on other sites

δυο ερωτήσεις:

 

α) ισόγειος αποθήκη σε οικόπεδο που υπάρχει νομίμως υφιστάμενη οικία του 1968, μπορεί να θεωρηθεί κύριος χώρος κατα τον κτιριοδομικό;

η αποθήκη ανεγέρθη ξεχωριστά με άδεια το 1970 που αναφέρει ενδεικτικά : άδεια ισογειου αποθήκης, η οποία προσμετράται σε δόμηση,κάλυψη.

Το εμβαδόν της αποθήκης είναι ιδιο με το εμβαδόν της οικίας (περίπου 70 τμ). Μπορώ να θεωρήσω ότι η αποθήκη λειτουργούσε σαν κύριος χώρος με διαμονή ανθρώπων πάνω από 2 ώρες; πχ να πω ότι ήταν ως ιδιωτικό εργαστήριο (που ισχύει). Μπορώ να το τεκμηριώσω κάπως με αυτά που αναφέρει ο ν.4178 σε συνδυασμό με την εγκύκλιο 4;

Αν είναι κύριος χώρος τότε σε περίπτωση μερικής αλλαγής χρήσης το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση αναλυτικό προυπολογισμό.

 

β) Εστω ένα κτίριο που υπάρχουν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές εκ των οποίων ορισμένες οι οποίες αν κατασκευαζόντουσαν σήμερα, θα αρκουσε άδεια μικρής κλίμακας (πχ μπάρμπεκιου ή πέργκολα). Εφόσον κάποιος έχει πληρώσει το παράβολο και το πρόστιμο για τις υπόλοιπες παραβάσεις και προκειμένου να γλιτώσει 500 ευρώ, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε προς εκδοση αδειας και να εκδίδαμε τώρα μια άδεια μικρής κλίμακας για αυτά; Σημειωτέον ότι οι παραβάσεις που αφορούν τα κτίρια, λόγω παραβίασης Δ πρέπει να πληρωθούν εξ ολοκλήρου διότι δεν ειναι δυνατή η έκδοση άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.