Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασία Μηχανικού στη Σουηδία


spenergy

Recommended Posts

Εγω και πολλοι τελοιοφοιτοι συμφοιτητες μου ηλεκτρολογοι μηχανικοι απο ΕΜΠ , προβληματιζομαστε σχετικα με το εργασιακο μελλον του Ηλεκτρολογου Μηχανικου. Ερωτηματα οπως :

- Ο πρωτος μισθος περιπου στα 900 euro πώς θα μας δωσει την δυνατοτητα να ανεξαρτητοποιηθουμε απο γονεις ;

- Δουλεια με υπερωρίες περιπου 10-11 ώρες και να μην πληρωνεσαι για αυτες;

- Η λυση του δημοσιου με τα 1500 ως maximum , ειναι λυση για να κανεις οικογενεια;

- Μηπως να παμε για μεταπτυχιακο στο KTH Σουηδια και επειτα να ζησουμε Σουηδια οπου ειναι διπλασιοι οι μισθοι , και πληρωνεσαι για υπερωριες;

 

Εσεις που υποθετω ειχατε παρομοιους προβληματισμους, τι θα απαντουσατε στην τελευταια ερωτηση;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν και δεν ανήκω στο team των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αλλά σε αυτό των Αρχιτεκτόνων οφείλω να ομολογήσω πως οι προβληματισμοί είναι ίδιοι και νομίζω πως ο καθένας είναι εύλογο να μπαίνει σε τέτοια διλήμματα .Εξωτερικό ή Ελλάδα. Όποιο και από τα δυο να διαλέξει κάποιος έχει τις δυσκολίες του. Αν όμως όλοι φεύγουμε και δεν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις τι θα γίνει. Δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Και εγώ τώρα τελείωσα και ψάχνω. Έχω φάει στη μάπα κακοπληρωτές και τέτοια άχνη και στο παρελθόν αλλά θέλω να πιστεύω πως όλα μπορούν να γίνουν.

Μπορεί να μην βρεις να παίρνεις μισθάρα αλλά σε συνδυασμό με το μισθό του συντρόφου σου κάτι να γίνετε. Μπορεί μαζί με τη δουλειά σε κάποιο γραφείο να προσπαθήσεις να δικτυωθείς και να παίρνεις και μόνος σου γύρω δουλειές. Δύσκολα ..ναι…αλλά ρε γαμωτο.. εμένα με πιάνει το πείσμα.. γιατί να πρέπει να φύγω για να τα καταφέρω.

Βασικά η μόνη λύση που θα κρατήσει τον οποιοδήποτε στην Ελλάδα είναι η εύρεση εσόδων από διάφορες πηγές και όχι μόνο από το μισθό ενός γραφείου. Εκτός και αν κάποιος πει .. ναι μπορώ να ζήσω με πολύ λιγότερα από όσα φανταζόμουν..αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Link to comment
Share on other sites

Μην είστε και τόσο αισιόδοξοι για το εξωτερικό. Δυστυχώς η παγκόσμια κρίση είναι πιο αισθητή έξω παρά στη χώρα μας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια κλείνουν και οι μισθοί περικόπτωνται. Και μια τόσο σημαντική απόφαση "να αναζητήσω την τύχη μου εκτός συνόρων" σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο απ ότι πριν 4-5 χρόνια. Θα μου πεις, στην Ελλάδα είναι καλύτερα ? προφανώς όχι. Το ερώτημα είναι, ακόμα και στη Σουηδία ή κάπου αλλού υπάρχει πραγματική ανάγκη για νέους ξένους μηχανικούς ή οι ντόπιοι μηχανικοί φτάνουν και περισσεύουν ?

Link to comment
Share on other sites

marilk, συμφωνώ με όσα λες και ότι έγραψα παραπάνω είναι λίγο υπερβολικά και δεν τα εννοώ.

Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να βρεις τις ''άκρες'' ιδίως στην αρχή όταν ξεκινάς και χρειάζεται τρομερή προσπάθεια να κρατήσεις το κεφάλι σου καθαρό και να μην τα βλέπεις όλα μαύρα. Τις περισσότερες φορές την δουλειά δηλαδή την απασχόληση με το επάγγελμα την δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι μαθαίνοντας πράγματα που δεν ξέρουμε και βλέποντας και κρίνοντας τι ζητάει η αγορά και η εκάστοτε πιάτσα. Από την άλλη όμως υπάρχει και το φαινόμενο πολλοί από τους νέους επιστήμονες να έχουν πρόβλημα απογαλακτισμού από τους γονείς τους με το που βγαίνουν από την σχολή σε σημείο να μην θέλουν να αλλάξουν ούτε γειτονιά. Κανένας δεν παίρνει τον άλλο από το χέρι για να του βρει εργασία. Βγαίνεις έξω και κάνεις οτιδήποτε και ότι του κόβει του καθενός. Η εργασία, η οποιαδήποτε εργασία το ξέρουμε όλοι δεν είναι ντροπή. Ρωτώντας πας στην πόλη. Αν έχεις το νου σου (καθαρό κεφάλι) σε αυτό που σπούδασες θα ξαναγυρίσεις εκεί, αυτή τη φορά όμως όταν θα λες εγώ θα είσαι εσύ και θα το πιστεύεις!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτος μισθος Ελλαδα ειναι 800-1100 ευρώ. Στη Σουηδία ειναι καπου 1700 (2400 - 30% φορους = 1700 περιπου). Ενοικια ειναι λιγο ακριβοτερα εκει. Αν επιλεξει κανεις το δημοσιο τοτε μετα απο καμια δεκαετια θα παιρνει 1500- 1600 με επιδοματα.

 

Αν επιλεξει ιδιωτικο τομεα μπορει να βγαζει και 1700-1800 ισως και πιο πολλα, αλλα μπορει να μη του αναγνωριζονται οι υπερωριες που θα κανει. Στη Σουηδια σιγουρα σου αναγνωριζουν τις υπερωριες.

 

Επισης δεν υπαρχει γραφειοκρατια σε αναπτυγμενη δυτικη χωρα, οπως εδω.

 

Κατι που να σε κρατησει εδω : Συναισθημα (γονεις, φιλοι, ερωτας), και οτι εξω η αρχη θαναι πολυ δυσκολη μεχρι να παρεις μια ισορροπια (εκμαθηση γλωσσας, σπιτι, προσαρμογη στο νεο τροπο δουλειας κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Είμαι Ηλ. Μηχανικός με μεταπτυχιακό απο το ΚΤΗ. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να πας μόνο και μόνο για να γνωρίσεις ένα κόσμο που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει. Ακόμη και αν δεν σου έρθει η ευκαιρία αμέσως να μείνεις στη Σουηδία θα αντιληφθείς οτι η υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργεί ως ένας ενιαίος εργασιακός χώρος. Σε κάθε περίπτωση έχεις μόνο να κερδίσεις. Να σημειώσω ότι δεν χρειάζεται να πληρώνεις δίδακτρα, εφόσον βέβαια γίνεις δεκτός, αλλά και ότι έχεις και πολλές πιθανότητες να βρεις διπλωματική με αμοιβή σε κάποια εταιρεία ή ακόμη και στο ΚΤΗ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.