Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εδώ Πολυτεχνείο


d2m

Recommended Posts

Όχι το πολυτεχνείο δεν ήταν δημιούργημα του ΚΚΕ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού η οργάνωση της πάλης από το ΚΚΕ ήταν δύσκολη έως αδύνατη εν μέσω δικτατορίας.

 

Όμως δεν ήταν εντελώς "αυθόρμητη" αντίδραση όπως θέλει να ακούγεται μερικές φορές. Το ζύμωμα τα δύσκολα χρόνια της χούντας από τις δυνάμεις της αντίστασης γινότανε από την πρώτη μέρα. Από λίγους; έστω! Άλλα οι λίγοι εμπνέυσαν περισσότερους και κάποια στιγμή ξέσπασε. Το ΚΚΕ και άλλες οργανώσεις της αντίστασης έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζύμωμα...

Μπορεί η συγκεκριμένη στιγμή και η συγκεκριμένη μορφή αγώνα να μην ήταν προσχεδιασμένη αλλά σίγουρα όλη η εξέγερση δεν έγινε για "επαναστατική γυμναστική". Ήταν καζάνι που έβραζε και κάποια στιγμή έσκασε!

 

Θέλω να μείνουμε στα μυνήματα όμως: Πιστέυω ότι είναι ακόμα το ίδιο επίκαιρα. Έφυγε η χούντα αλλά οι Αμερικάνοι είναι ακόμα εδώ! Μας ελέγχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (ΝΑΤΟ, ΔΝΤ).

Οι Γερμανοί φύγανε από την Ελλάδα το '44 και ξαναήρθαν σιγά-σιγά σε ανύποπτο χρόνο και πετυχαίνουνε "οικονομική κατοχή"

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 92
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είμαι η μόνη που βλέπω ότι αυτό το thread ατιμώνει όλη την μορφωμένη κοινότητα των μηχανικών?

Όλα αυτά που συζητάτε είναι off topic...Εκεί που μιλάγατε για την ιστορία του '73, φτάσαμε στο 1821, απορώ πως δε τέθηκε ζητημα για το 1453...

Δε ξέρω πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα μεταφέρει τα γεγονότα αυτά στα δισεγγονά μου αλλά η αλήθεια είναι ότι παντα μαθαίνουμε μισές αλήθειες...Ευτυχώς που έχω ιστορικό αδερφή και μου έμαθε κάποια πράγματα που αγνοούσα...Αλλά δε νομίζω κανείς να πιστεύει ότι το ΚΚΕ οργάνωσε το Πολυτεχνείο, ή ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ότι ο καλύτερος κυβερνήτης της Ελλάδας...

Ένα είναι σίγουρο...Από το 1821 και μετά φάνηκε η πορεία της Σύγχρονης Ελλάδας: Εμφύλοι, φαγώματα, πισώπλατες μαχαιρίες, δίψα για εξουσία και ποτέ θέληση για μια δυνατή Ελλάδα...

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη επίσημη έρευνα για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε ύστερα από 30 χρόνια από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την έρευνα παρουσιάζει το περιοδικό Ταχυδρόμος. Με βάση την έρευνα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ υπάρχουν και άλλοι 16 των οποίων τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα.

Στην έρευνα του διευθυντή του Ιδρύματος Λεωνίδα Καλλιβρετάκη γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια καταγραφής του χώρου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα θύματα της εξέγερσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.

Ακολούθησε η πρώτη επίσημη καταγραφή από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1974 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 34 άτομα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου προστίθεται ένας ακόμη νεκρός.

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου δικαιολογούν ως ένα βαθμό τη σύγχυση, λόγω του κλίματος των ημερών εκείνων, που ουσιαστικά δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών.

Η έρευνα του κ. Καλλιβρετάκη απαντά και σε ένα ακόμα ερώτημα. Αν υπήρχαν νεκροί μέσα ή έξω από το ΕΜΠ. Όπως προκύπτει, νεκροί υπήρχαν, αλλά είχαν χτυπηθεί στους γύρω δρόμους και μεταφέρονταν στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί από τους φοιτητές.

Το γεγονός αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών. Αντίθετα αναδεικνύει τη συμμετοχή του αθηναϊκού λαού στην υπόθεση.

Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

Η κατάληψη είχε διάρκεια 56 ωρών. Υπήρξαν 5.000 διαδηλωτές μέσα στο Ίδρυμα, 10.000 στην άμεση περίμετρο και 100.000 σε διάσπαρτες διαδηλώσεις.

Συνολικά έγιναν 2.000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1.103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών.

Τέλος, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν 24.000 φυσίγγια, η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έριξε 2.192 φυσίγγια και οι στρατιώτες 300.000 φυσίγγια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος θα δημοσιευθούν σε βιβλίο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ: news.in.gr

 

Επαναλαμβάνω. Το αίμα που χύθηκε τόσα χρόνια απο την Μικρασιατική μέχρι και σήμερα είναι αίμα Ελληνικό ούτε μπλε, πράσινο, κόκκινο ή τιρκουαζ. Αυτή η πολυγνωμία που εμφανίζετε σε αυτό νήμα είναι αποτέλεσμα αυτών των ανθρώπων που πίστεψαν σε κάτι καλύτερο. Σε τελική ανάλυση είναι το αίμα των απλών ανθρώπων και οχι αυτών που το έπαιξαν δημιουργοί θεωριών ή αρχηγοί συνειδήσεων. Αυτοί ακόμα και τώρα κρύβονται πίσω απο τις θεωρίες. Το ξαναλέω το αίμα είναι Ελληνικό και αυτό εμένα μου αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

... Με βάση την έρευνα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ υπάρχουν και άλλοι 16 των οποίων τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα...

 

...Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.

 

Ακολούθησε η πρώτη επίσημη καταγραφή από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1974 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 34 άτομα....

 

Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς

....

 

Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

Η κατάληψη είχε διάρκεια 56 ωρών....

 

Συνολικά έγιναν 2.000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1.103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών.

Τέλος, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν 24.000 φυσίγγια, η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έριξε 2.192 φυσίγγια και οι στρατιώτες 300.000 φυσίγγια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος θα δημοσιευθούν σε βιβλίο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ: news.in.gr

 

Συγνώμη για την αποδόμηση της δημοσίευσης και ξεκαθαρίζω ότι δε θέλω να λειτουργήσω προβοκατόρικα και ούτε γνωρίζω τα της έρευνας, αλλά διαβάζοντας τους αριθμούς, εντυπωσιάζομαι.

 

Αν αληθεύουν τα παραπάνω είχαμε χοντρικά 50 νεκρούς και κάπου 325.000 ριπές μέσα σε 56 ώρες!Δηλαδή, κάπου 5.800 ριπές την ώρα.

 

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ή το νούμερο των ριπών είναι δυσανάλογα τεράστιο ή ότι οι χειριστές των όπλων βαρούσαν στο γάμο του καραγκιόζη και αυτό ίσως να δείχνει πιθανή άρνηση ( ; ) στην εκτέλεση εντολών.

 

Όπως και να 'χει εάν ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι για το μικρό αριθμό των νεκρών.

Link to comment
Share on other sites

Θερμές ευχαριστίες, συνάδελφε Ροδόπουλε, για τα στοιχεία που παρέθεσες. Θα περιμένουμε την έκδοση της έρευνας με ανυπομονησία.

 

...Το αίμα που χύθηκε τόσα χρόνια απο την Μικρασιατική μέχρι και σήμερα είναι αίμα Ελληνικό ούτε μπλε, πράσινο, κόκκινο ή τιρκουαζ. Αυτή η πολυγνωμία που εμφανίζετε σε αυτό νήμα είναι αποτέλεσμα αυτών των ανθρώπων που πίστεψαν σε κάτι καλύτερο...

 

Και στην περίπτωση που μας απασχολεί στο παρόν νήμα, Ελλήνων αίμα χύθηκε από Έλληνες. Δεν είναι οι στατιστικές και τα νούμερα που έχουν σημασία, αλλά τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται. Δική μας δουλειά να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων των γεγονότων. Δική μας δουλειά να απαλλαγούμε από τις φαντασιώσεις που οδήγησαν στα γεγονότα αυτά. Από τις φαντασιώσεις που μας κρατούν ακόμη και σήμερα αγκιστρωμένους σε "παρατάξεις" που διχάζουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επαναφέρω το θέμα, αποκλειστικά για επετειακές αναφορές, και όχι για γενική ή χαλαρή κουβέντα.

Παρακαλώ να μην χρειαστεί συντονιστική παρέμβαση...

Link to comment
Share on other sites

Το '73, κι ενώ ξεκινούσαν τα γεγονότα της Νομικής, άρχισαν στο "Αθήναιον" οι παραστάσεις του θρυλικού έργου "Το μεγάλο μας τσίρκο".

Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κι αφού μεσολάβησε η επί ένα μήνα κράτηση του Καζάκου και της Καρέζη στην ασφάλεια, οι παραστάσεις σταμάτησαν οριστικά.

 

Το '74 το έργο ανέβηκε ξανά, με πρόσθετες ατάκες για την επταετία, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκε το τραγούδι "το προσκύνημα", φόρος τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Λέγετε ότι τους στίχους τους έγραψε ο Καμπανέλης το ίδιο βράδυ της εισόδου του τάνκ, καθώς περνούσε από την περιοχή των γεγονότων.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=gKh-llT1ynQ

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Εγώ μαθητής τότε της τετάρτης τάξης του δημοτικού θυμάμαι που το πρωί της μέρας που μπήκε το Τακς (χωρίς να ψάξω νομίζω αν θυμάμαι καλά παρασκευή) μας έδιωξαν από το σχολείο εφόσον έρχονταν οι μανάδες μας και όχι μόνους Εγώ σαν αντάρτης που ήμουν και δεν φορούσα ούτε καν την ποδιά ,έφυγα μόνος μου και θυμάμαι να πετά ένα ελικόπτερο Το σχολείο μου ήταν στο Νέο Κόσμο και άκουγα τους πυροβολισμούς σχεδόν όλοι την ημέρα Αυτό δεν θα το ξεχάσω ότι ακούγονταν έντονα πυροβολισμοί Φυσικά οι γονεις μου έκλασαν μέντες και κλείστηκαν στο σπίτι Αλλά υπήρχαν και άλλοι γονείς που πήγαν κάτω (αν και εγώ θυμάμαι μόνο έναν)Θυμάμαι που μας κυνήγαγαν οι γονείς μας την επόμενη μέρα αν σαν παιδιά αναπαράγαμε αστεία με τον Παπαδόπουλο Θυμάμαι και την ανακοίνωση στην τηλεόραση με τις πρωτες εικόνες από το πολυτεχνείο (υπήρχαν στην γειτονιά μου τρείς τηλεοράσεις και ήμουν από τους προνομιούχους καθότι μπορεί να μην είχαμε φαί , τηλεόραση όμως είχαμε Πάντως τώρα που το σκέφτομαι προφανώς κάποιοι γνώριζαν τι θα γίνει την ημέρα εκείνη καθώς και το βράδυ , για αυτό και μας έδιωξαν από το σχολείο Αυτά

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Ηταν Σάββατο . Τότε κάναμε και το Σάββατο μαθήματα . Ημουν μαθητής της τρίτης γυμνασίου , στο Βαρβάκειο στην Ασκληπιού και Αραχώβης . Το πρωί που κατεβήκαμε στο σχολείο , είδαμε ένα λεωφορείο με καμένα λάστιχα στην γωνία Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους στην κάθοδο πρός Πατησίων .

Πρώτη είχαμε γυμναστική και είμαστε στο προαύλιο . Γύρω στις 9 , ακούστηκαν συνεχείς ριπές αυτομάτων όπλων από την Ιπποκράτους . Μας μάζεψαν στις αίθουσες και τηλεφώνησαν στους γονείς μας να έρθουν να μας πάρουν .

Ηρθε και με πήρε η μάνα μου με μιά θεία μου , αφήνοντας όμως το αμάξι στην Αλεξάνδρας , αφού οι δρόμοι ήταν κλειστοί .

 

Τότε , ας είναι καλά οι κοπάνες :mrgreen: , τους πήγα μέσα από αλσύλια και στενά στις παρυφές του Λυκαβηττού , μαζί με άλλα παιδιά και φτάσαμε στην Αλεξάνδρας γιά να γυρίσουμε στα σπίτια μας .

Το ελικόπτερο που λέει και ο Γιώργος ήταν όλη την μέρα πάνω από τα σπίτια της Αθήνας και των προαστίων .

Link to comment
Share on other sites

Μαθητής τότε της τρίτης δημοτικού , αυτό που θυμάμαι αρκετά έντονα είναι οι αντιδράσεις και οι φωνές στενών συγγενών των οποίων τα παιδιά ήταν στην ηλικία των 14-15 χρονών και ήταν σίγουροι ότι στα κρυφά ξεκίνησαν από τα Μελίσσια την Πεύκη και το Μαρούσι για να κατέβουν στο Πολυτεχνείο ώστε να δούν από κοντά το τι γίνεται .

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.