Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εδώ Πολυτεχνείο


d2m

Recommended Posts

Εξέγερση λαού και φοιτητών δεν έγινε μόνο στην Αθήνα και μόνο στο Ε.Μ.Π.

Καταμεσής στην χούντα οργανώνονται απεργίες και εργατικές/αγροτικές διαδηλώσεις.

Στις 16 Νοέμβρη χτυπιέται η μεγάλη διαδήλωση (150.000 εκτιμήθηκε) που κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο, και αρχίζουν οι δολοφονίες.

http://www.youtube.com/watch?v=OXEilAZsSV8&feature=player_embedded

Στην Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα εγώ, υπήρξε επίσης έντονη φοιτητική αντιδικτατορική δράση, δεν απείλησε όμως ιδιαίτερα την χούντα γιατί, αφενός δεν υπήρξε αντίστοιχη λαική-εργατική στήριξη όπως στην Αθήνα, και αφετέρου το Πολυτεχνείο βρισκόταν σχετικά απομονωμένο απο τους πολίτες λόγω της θέσης του.

Παρόλαυτά όμως, στις 16 κάναμε κατάληψη της σχολής και οργανώσαμε ραδιοφωνικό σταθμό, συντονιστική επιτροπή αγώνα και ομάδες περιφρούρησης.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την επίθεση ανακατάληψης της αστυνομίας και των ΕΚΟΦιτών που έκαναν την νύχτα 17 προς 18 Νοέμβρη, στο πίσω μέρος της σχολής που ήταν εντελώς κρυμμένο απ' τον θεσσαλονίτικο λαό. Αργά την νύχτα όταν πια αποσύρθηκαν, αλλάξαμε βάρδιες και πήγαμε για ύπνο. Το πρωί, φτάνοντας κοντά στο Πολυτεχνείο, είδα το τάνκ με την κάνη στραμμένη προς την είσοδο και τους συμφοιτητές μου να βγαίνουν ανάμεσα σε δυο σειρές αστυνομικών και ΕΚΟΦιτών. Δεν είχα ακούσει ακόμα ειδήσεις και δεν κατάλαβα αμέσως. Η αλήθεια είναι οτι ενοχλήθηκα που είδα να εγκαταλείπουν την σχολή, που με τόσο κίνδυνο κρατήσαμε όλο το βράδυ, στην θέα και μόνο του τάνκ ! Στάθηκα μακριά και παρακολουθούσα. Πέρασε μια γιαγιούλα και κοντοστάθηκε δίπλα μου. Με ρώτησε "τι γίνεται εκεί, παιδί μου ?". "Μακάρι να 'ξερα γιαγιά, αλλά κάτι άσχημο φοβάμαι" και της είπα το ιστορικό.

Είχε μαθευτεί ότι έγινε επίθεση στο ΕΜΠ και υπήρξαν νεκροί, γι αυτό η επιτροπή κατάληψης αποφάσισε την αποχώρηση.

 

ΥΓ. τότε δεν ήξερα καν τι είναι κομμουνισμός. Ήμουν ενα απλό πάμφτωχο επαρχειοτόπουλο. Ενα παιδί που φαντάρος πρωτομπήκε σε ΙΧ αυτοκίνητο. Ενα παιδί που έβλεπε έξω απο την φοιτητική Λέσχη και την Εστία , δεκάδες μεγάλα αυτοκίνητα παρκαρισμένα αλλά που ΔΕΝ δικαιούταν δωρεάν σίτιση και στέγαση επειδή, χωρίς να έχω καταλάβει μέχρι τότε το γιατί, ο πατέρας μου δεν μπορούσε να πάρει απο τον παπά της ενορίας και την αστυνομία χαρτί απορίας. Ενα παιδί που πρωτοέμαθε τι (περίπου) είναι ο σοσιαλισμός απο ενα βιβλίο του Ξ. Ζολώτα που μου δάνεισε μια φίλη μου και το διάβασα μέσα στο τραίνο καμουφλαρισμένο με ψεύτικο εξώφυλλο. Ενα παιδί, που μόνο όταν έπεσε η χούντα έμαθε ότι τα περισσότερα μέλη της φοιτητικής του παρέας ήταν απο χρόνια μέλη της ΚΝΕ και μου τόκρυβαν !

Edited by dpapdpap
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 92
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εκεί πολυτεχνείο,εδώ Ελλάς του 2012.Και πλέον το Ψωμί Παιδεία Ελευθερία μοιάζει τόσο απαρχειωμένο όσο η γενιά του Πολυτεχνείου.

Link to comment
Share on other sites

Ηταν Σάββατο . Τότε κάναμε και το Σάββατο μαθήματα . Ημουν μαθητής της τρίτης γυμνασίου , στο Βαρβάκειο στην Ασκληπιού και Αραχώβης...

Μπράβο ναι Σαββάτο παρασύρθηκα γιατί ξέχασα ότι τότε κάναμε μάθημα και το Σαββάτο

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Ενα σύντομο ιστορικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου, για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

  • Τετάρτη 14 Νοέμβρη

Το πρωί στο Πολυτεχνείο πραγματοποιείται φοιτητική συγκέντρωση με αίτημα να δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική.

14.00: Ακούγεται πως στο Πολυτεχνείο γίνονται επεισόδια και οι φοιτητές από τη Νομική κατηφορίζουν προς την Πατησίων, όπου έχουν ξεκινήσει οι γενικές συνελεύσεις. Υπάρχει αναβρασμός αλλά όχι επεισόδια. Η αστυνομία έχει πάρει θέση γύρω από το κτίριο.

18.00: Τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις ενώ έξω από το Πολυτεχνείο έχει αρχίσει να μαζεύεται κόσμος. Φτάνει εισαγγελέας ο οποίος απειλεί με μηνύσεις αν το πλήθος δε διαλυθεί.

19.00: Μέσα στο Πολυτεχνείο παραμένουν περίπου 800 φοιτητές. Η κατάληψη ξεκινά.

21.00: Χιλιάδες κόσμου έχει μαζευτεί γύρω απ’ το Πολυτεχνείο, μέσα είναι περίπου 1.500 άτομα. Μερικοί αποχώρησαν (κυρίως του Ρήγα Φεραίου) που είτε διαφώνησαν με την παραμονή είτε για άλλους λόγους. Η ανάγκη συντονισμού είναι απαραίτητη. Έτσι συγκροτείται 13μελής Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) από αντιπροσώπους των σχολών. 8-9 έγκειται στην Αντι – ΕΦΕΕ (ΚΝΕ) και οι υπόλοιποι από το Ρήγα Φεραίο και τους αριστεριστές.

22.00: Η ΣΕ φτιάχνει ένα πρώτο ασθενικό πομπό που φροντίζει για τις προμήθειες, την περιφρούρηση των πυλών, ενώ έχει στον έλεγχό του και τα μεγάφωνα. Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλιούνται αφίσες. Οι χιλιάδες λαού που είναι συγκεντρωμένοι έξω απ’ το Πολυτεχνείο παραμένουν μέχρι τη 1 τα ξημερώματα.

  • Πέμπτη 15 Νοέμβρη

Αν και το πρωί ο ενθουσιασμός είναι εξασθενημένος, τις επόμενες ώρες το κλίμα αντιστρέφεται, μετά από την κατεύθυνση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η ΚΟΑ, σωστά και έγκαιρα, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και τη νεολαία σε συμπαράσταση και αγωνιστική κινητοποίηση. Η λαϊκή συμπαράσταση ανακάμπτει απότομα.

Ο κόσμος που αρχίζει να συγκεντρώνεται στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο συγκρούεται με την αστυνομία που δεν τον αφήνει να ενωθεί με τους φοιτητές. Γυναίκες, άντρες και παιδιά μαζεύονται έξω απ’ το Πολυτεχνείο. Το μεσημέρι πολλοί μαθητές και εργαζόμενοι, αφού σχόλασαν μαζεύονται τριγύρω.

Η οργανωτικότητα και ο ενθουσιασμός φουντώνουν. Δημιουργείται πιο ισχυρός πομπός, με αποτέλεσμα η φωνή των φοιτητών να ακούγεται πιο μακριά. Κόσμος συνεχίζει να έρχεται. Το απόγευμα 300 φοιτητές απ’ την Πάτρα σπάνε τον κλοιό της αστυνομίας και καταφέρνουν να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο από τη Στουρνάρη.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι αντιχουντικά, αποκαλύπτοντας το ρόλο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ εκλέγεται νέα 32μελής ΣΕ, από τους οποίους 7 είναι απ’ την Αντι – ΕΦΕΕ, 8 απ’ το Ρήγα Φεραίο και οι υπόλοιποι είναι ανένταχτοι ή αριστεριστές.

  • Παρασκευή 16 Νοέμβρη

Παρασκευή πρωί και η αλληλεγγύη του κόσμου κορυφώνεται, ενώ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

12.00: Η ΣΕ δέχεται επίσκεψη από μέλη της επιτροπής Μεγαρέων αγροτών.

15.30: Η νέα ΣΕ, μετά την πρώτη της συνεδρίαση, καταλήγει στη διακήρυξη όπου προσδιορίζεται ο χαρακτήρας της κινητοποίησης ως αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική και απαιτείται η άμεση πτώση της χούντας, καθώς και η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας. Τη λεωφόρο Αλεξάνδρας κατεβαίνουν διαδηλωτές κατευθυνόμενοι προς το Πολυτεχνείο. Ο κόσμος που έχει πυκνώσει το κέντρο της Αθήνας φτάνει τους 150.000.

Η λαϊκή συμπαράσταση είναι κατά πολύ πιο μαζική από τις προηγούμενες μέρες τόσο γύρω από το Πολυτεχνείο όσο και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. Ο σταθμός των φοιτητών δίνει το στίγμα με συνθήματα όπως : «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Λαϊκή Κυριαρχία – Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω η χούντα», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός».

Αν και από το μεσημέρι διαδίδεται πως το βράδυ η αστυνομία θα χτυπήσει, η ΣΕ δεν παίρνει μέτρα για οργανωμένη έξοδο από το Πολυτεχνείο.

18.30: Στα Χαυτεία χτυπιούνται διαδηλωτές από την αστυνομία. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Η αστυνομία εκτός από δακρυγόνα ρίχνει και πυρά…

19.00: Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται το όνομα του πρώτου νεκρού αγοριού. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική απ’ τα δακρυγόνα. Στην πλατεία Βάθης διαδηλωτές σωριάζονται νεκροί. Τα μεγάφωνα προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό του κόσμου. Το Δημαρχείο έχει ήδη καταληφθεί, ενώ ο λαός επιτίθεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Μέσα κι έξω απ’ το Πολυτεχνείο υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η ΣΕ στήνει οδοφράγματα και αυτοσχέδιο νοσοκομείο για όσους έχουν τραυματιστεί.

  • Σάββατο 17 Νοέμβρη

01.45: Η ατμόσφαιρα εκρηκτική. Τα πρώτα τανκς έχουν αρχίσει να κυκλώνουν το Πολυτεχνείο, ενώ έχουν καταφτάσει ΛΟΚατζήδες και στρατιώτες. Πλέον κάθε προσπάθεια αναίμακτης εξόδου απ’ το Πολυτεχνείο είναι μάταιη.

02.00: Τρία τανκς βρίσκονται έξω απ’ την πύλη του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές φωνάζουν «μην πυροβολείτε, είμαστε αδέλφια σας», «ο στρατός είναι λαϊκός». Καθώς οι πυροβολισμοί συνεχίζονται, οι φοιτητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

03.00: Μετά από εντολή, ένα τανκ πέφτει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου, στην οποία κρατιούνται φοιτητές. Αστυνομικοί και ΛΟΚατζήδες εισβάλλουν στο χώρο και χτυπούν τους φοιτητές. Αρκετοί καταφέρνουν να ξεφύγουν με τη βοήθεια ορισμένων φαντάρων.

05.00: Η μετάδοση του παράνομου σταθμού συνεχίζεται

11.00: Η χούντα επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, οι διαδηλώσεις όμως συνεχίζονται όλο το Σαββατοκύριακο.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα θα περιμένουμε και από κάποιον άλλο να μας πεί την δική του εκδοχή γιά το που ανήκαν οι της ΣΕ και το ποιός ήταν που "έκανε" το πολυτεχνείο .

 

Επίσης διαδηλώσεις μετά τον στρατιωτικό νόμο που έγινε στις 11 το πρωί όπως σωστά αναφέρεις , δεν ξανάγιναν .

 

Ακόμα το να κατεβάσει κόσμο το ΚΚΕ που ήταν παράνομο εκείνη την εποχή , είναι αστείο .

Μόνος είπες ότι ούτε τους φίλους σου που ήταν οργανωμένοι δεν είχες καταλάβει .

Ο κόσμος που κατέβηκε κατέβηκε αυτοβούλως και ανήκε σε όλο το πολιτικό φάσμα . Είχαν χαλαρώσει ήδη τα μέτρα από τον Ιούνιο με τον Μαρκεζίνη και πηγαίναμε προς "ομαλοποίηση" και εκλογές το 1974 .

 

Μιά εβδομάδα μετά , το σκοτάδι ξανάπεσε βαρύ .

Link to comment
Share on other sites

Το "Πολυτεχνείο" ήταν η φυσική κορύφωση μίας μακράς σειράς εκδηλώσεων αντίστασης, από τις οποίες συνήθως ονοματίζουμε μόνο τα γεγονότα της νομικής. Σταχυολογώ ορισμένα γεγονότα εν είδη πρόχειρου χρονολογίου, από τον πρώτο ενάμισι χρόνο της επταετίας:

 

 

4-1967:

Στα Ιωάννινα, την επιβολή του πραξικοπήματος ακολουθεί διαδήλωση φοιτητών που καταστέλλεται βίαια.

Στο Ηράκλειο ΕΔΗΝ και Λαμπράκηδες κάνουν πορεία που επίσης καταστέλλεται βιαίως.

 

23-4-1967

Ο Θεοδωράκης εκδίδει το πρώτο αντιδικτατορικό μανιφέστο

 

25-4-1967

Δολοφονείται ο πολιτικός κρατούμενος Παναγιώτης Ελλής.

 

30-4-1967

Ιδρύεται το Πατριωτικό Μέτωπο

 

5-1967

Αρχίζουν τα έκτακτα στρατοδικεία. 86 καταδίκες φοιτητών και λοιπών πολιτών.

Συνήθεις κατηγορίες: Συνθήματα στους τοίχους, εξύβριση του βασιλέως.

Το ΠΜ μετονομάζεται σε ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο)

 

6-1967

Συλλήψεις στα Χανιά με αιτιολογία ότι "πραγματοποιούσαν κομουνιστική συγκέντρωση". Προκηρύξεις στην Αθήνα από το ΕΚΔΑ

 

7-1967

βόμβας των ΔΕΑ στο σύνταγμα. μήνυμα του ΠΑΜ με μαγνητόφωνα στην Πανεπιστημίου. Σύλληψη στη Θεσσαλονίκη 5 κομμουνιστών νέων που έγραφαν στους τοίχους αντιδικτατορικά συνθήματα. Συλλαμβάνονται στα Χανιά οι Μπριλλάκης, Αρχοντάκης, Γκαζής, Ζερβουδάκης, Αγγελάκης, Καλατζαντωνάκης για αντιστασιακή δράση.

 

8-1967

Πανό και επιγραφές σε τοίχους, συνθήματα από μαγνητόφωνα, "διαδήλωση" και διανομή φυλλαδίων από το ΠΑΜ.

Ιδρυτική διακήρυξη του ΑΕΜ και της ΔΑ.

Βόμβες των ΔΕΑ στο "Χίλτον", στην Πύθωνος και στην Κότσικα. Επιπλέον μηχανισμός βρέθηκε στην Αναγνωστοπούλου.

Σύλληψη του Μ. Θεοδωράκη (21/8 ). Δίκη 35 μελών του ΕΚΔΑ

Καταδικάζεται ο Ευ. Αβέρωφ σε 5 χρόνια για "παράνομη συγκέντρωση" στο σπίτι του. :lol:

 

9-1967

Θεσ/νίλη: ανταλαγή πυροβολισμών, θάνατος του Γιάννη Χαλκίδη, και σύλληψη των Γρ. Παντή και Φ. Χατζηγιάννη (ΠΑΜ).

Βόμβες σε Αρείου Πάγου, Στρατ. Λέσχη, Εθνικό Κήπο, στον ΟΤΕ Σταδίου και στον κήπο του Μουσείου (30/9).

 

10-1967

Βόμβες σε ΡΧ της Συγγρού, Καραγεώργη Σερβίας, το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης στην Κρήτη.

Ανακάλυψη αυτοσχέδιων μηχανισμών που δεν είχαν εκραγεί στην πλατεία Κολωνακίου, πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, μέσα στο Αρσάκειο Δικαστικό Μέγαρο, μπροστά στο υποκατάστημα της Εθνικής στην Κυψέλη.

Συλλαμβάνονται τα μέλη της ΔΑ: Σοφούλης, Νοταράς, Πρωτοπαππάς, Ντόλκας, Τσακαρέστος.

 

11-1967

Εξαρθρώνεται η Δημοκρατική Αντίσταση Κρήτης (ΔΑΚ) που τοποθετούσε βόμβες. Μεγάλες δίκες του ΠΑΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με 31 και 41 κατηγορούμενους αντίστοιχα.

Πανό για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης ξεδιπλώνεται απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας. Βόμβα της ΔΑ, στην οδό Αδμήτου. Βόμβες ΔΕΑ σε Καλλιθέας και στο Υπουργείο Βιομηχανίας (24/11). Ανακάλυψη μηχανισμών σε Κολωνάκι και άγαλμα του Τρούμαν. Έκρηξη βόμβας στη στέγη κτιρίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Χαυτεία, και θάνατος της Αικατερίνης Μυλωνά.

 

12-1967

Επικήρυξη των Θ. Νίκα, Δ. Δαρειώτη και Σωτ. Αναστασιάδη με 100.000 δρχ. ως "ληστών-δυναμιτιστών". Αντιδικτατορικά συνθήματα σε μαζική φοιτητική συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χωρίς η αστυνομία να επέμβει. Ιδρυση της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος" (ΡΦ), που κυκλοφορεί την πρώτη της προκήρυξη στις 15/12, από φοιτητές του ΠΑΜ. Σύλληψη και κτηνώδης βασανισμός της φοιτήτριας Μ.Καλλέργη.

Βασιλικό Κινήμα 13-12-1967 (αποτυχημένο, προφανώς).

Βόμβες σε Κολωνάκι και την Κυψέλη.

 

1-1968

Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις φοιτητών στη Θεσσαλονίκη. Δίωρη στάση εργασίας των τυπογράφων της "Ακρόπολης", για μισθολογικά αιτήματα. Ιδρύεται το Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος Κρήτης (ΕΑΚΚ).

2-1968

Σύλληψη των Κλαυδιανού και Κρανιά (Ρήγας Φεραίος).

 

Διάσπαση του ΚΚΕ (16-17/2)

Ίδρυση του Πανελλήνιου Αντιστασιακού Κινήματος από τον Α.Γ.Π. (27/2).

 

3-1968

Βόμβα σε Σύνταγμα. Προκηρύξεις, πανό, μαγνητόφωνα του ΡΦ.

 

4-1968

Πανό και μαγνητόφωνο στους Αγ. Θοδώρους (ΡΦ).

Συλλήψεις του ΡΦ και του ΠΑΜ: Πετρόπουλος, Μποτσάκης, Γιανναδάκης, Γιούργος, Σταματάκης, Σαββάκης, Λιάππα, Καρυωτάκης, Θεοδωρίδης, Αθανασίου, Κιάος, Μαργαρίτης κλπ.

Σύλληψη των ταγματαρχών Χ. Χαραλαμπόπουλου και Ι. Ζερβόπουλου, λόγω σύνδεσης με ΔΑ.

 

5-1968

Πανό του ΡΦ και ρίψη προκηρύξεων στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Δεκάδες συλλήψεις μελών του ΠΑΜ και του ΚΚΕ εσ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Φόνος του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά με ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

 

6-1968

Πανό στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσ/νίκης. Φωτεινό σήμα στην Αρδητού. Διανομή προκηρύξεων σε τουρίστες στην Ακρόπολη. Στάση εργασίας στη μεταλλουργία "Θερμίς". Σύλληψη του Β. Φίλια.

 

7-1968

Βόμβα σε Σύνταγμα.

 

13-8-1968

Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου με βόμβα από τον Αλέκο Παναγούλη, που συλλαμβάνεται λίγο αργότερα. Εξάρθρωση της οργάνωσής του, "Ελληνική Αντίσταση"

 

9-1968

Βόμβα της ΔΕ έξω από διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που ο υπουργός Προεδρίας Παπαδόπουλος μιλούσε στους ξένους ανταποκριτές για το χουντικό "Σύνταγμα".

Ίδρυση της ΚΝΕ από το ολιγομελές κλιμάκιο του ΚΚΕ στο εσωτερικό.

 

10-1968

Βόμβες της ΔΕ σε Νομική, Βαλαωρίτου και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αφίσες του ΚΚΕ στην Αθήνα για την 28η Οκτωβρίου και τα 50χρονα του κόμματος.

 

3-11-1968

Η κηδεία του Γ. Παπανδρέου μετατρέπεται σε αντιδικτατορική διαδήλωση με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού. Συλλήψεις και παραπομπή 41 ατόμων στο Έκτακτο Στρατοδικείο.

Πανό του ΡΦ στον κινηματογράφο "Σταρ" στην Ομόνοια.

Δίκη της "Ελληνικής Αντίστασης". Καταδίκη του Αλ. Παναγούλη σε θάνατο.

Δίκη του 2ου κλιμακίου της ΔΑ στο Στρατοδικείο Θεσ/νίκης.

Πρώτη μεγάλη δίκη του "Ρήγα Φεραίου" στην ΑΘήνα.

 

12-1968

Βόμβα της ΔΕ μέσα στον "Παλλάς" την ώρα προβολής των χουντικών επικαίρων. Βομβες σε γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και σε Αμαλίας.

Προκήρυξη της φιλοβασιλικής οργάνωσης "Ελεύθεροι Έλληνες", καλεί τους αξιωματικούς ν' ανατρέψουν τη χούντα.

Δίκη της αριστερής οργάνωσης "29 Μάη" στη Θεσ/νίκη.

Link to comment
Share on other sites

Μην αναλώνετε τον χρόνο σας για να γράφετε αναλύσεις, εκτιμήσεις, γνώμες κλπ σε αυτό το νήμα. Όπως έχω εξηγήσει, δεν θα διατηρηθούν.

 

Είναι κρίμα, διότι γράφετε ωραία μηνύματα που χάνονται εξαιτίας λίγων προτάσεων.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα το να κατεβάσει κόσμο το ΚΚΕ που ήταν παράνομο εκείνη την εποχή , είναι αστείο .

Μόνος είπες ότι ούτε τους φίλους σου που ήταν οργανωμένοι δεν είχες καταλάβει .

Ο κόσμος που κατέβηκε κατέβηκε αυτοβούλως και ανήκε σε όλο το πολιτικό φάσμα ...

Ακριβώς ! και μένα και πολλούς άλλους σαν εμένα "μας κατέβαζαν" στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, μας ειδοποιούσαν και γενικά μας ενεργοποιούσαν ! Έτσι δρούσε το παράνομο ΚΚΕ και η ΚΝΕ τότε ! περίμενες να βγαίνει με κόκκινες σημαίες και ντουντούκες ???

"Αυτοβούλως" ! μα υπήρχαν και αντιστασιακοί με το ζόρι ? όλοι αυτοβούλως και με κίνδυνο μεγάλο έβγαιναν στους δρόμους !!!

Το ότι, ο κόσμος που έβγαινε στους δρόμους, ανήκε σε όλο (σχεδόν) το φάσμα δεν το αμφισβητεί κανείς. Και είναι προς τιμή τους. Όλος ο κόσμος που πνιγόταν απ' το δικτατορικό καθεστώς και είχε συλλογική συνείδηση, όλο και πιο συχνά, αψηφούσε τα όπλα και εκδήλωνε την αντίθεσή του με όποιον τρόπο μπορούσε. Και αυτό ήταν που τρόμαξε την χούντα. Όχι οι κάποιες εκατοντάδες φοιτητές με τις καταλήψεις μας και την απειθαρχία μας. Αλλά το ότι μέρα με την μέρα φούσκωνε το ποτάμι της οργής και ο κόσμος όλο και πιο λίγο φοβόταν να δείξει την αντίθεσή του.

Άλλα όμως τα αντανακλαστικά των μη πολιτικοποιημένων και άλλα των κομμουνιστών ή γενικά αριστερών.

Όπως είναι άλλο να ακολουθείς (όπως εγώ) και άλλο το να οδηγείς (όπως οι φίλοι μου). Εγω πρόσθετα στην αντίσταση μόνο τον εαυτό μου. Αυτοί πολλαπλάσιους ! Το ίδιο ήταν λοιπόν ?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ από αυτά που έζησα και θυμάμαι είναι ότι πέρα από τους κομουνιστές και κάποιους ιδεολόγους από άλλους χώρους που ήταν πολλοί λίγοι , κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε από τον απλό λαό μαζικά, ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια της επταετίας Τα χρόνια αυτά ειδαν τα παιδικά μου μάτια τότε να σαπίζουν στο ξύλο ένα ανθρωπάκο πέντε μαντράχαλοι μόνο και μόνο επειδή ήταν κομουνιστής και μάλιστα μπροστά στο σπίτι του και μπροστά στα παιδικά ματια τα δικά μου και των φίλων μου Ασε το ξύλο που τρώγαμε εμείς τότε στο σχολείο σαν παιδαγωγική μέθοδο. Υπήρχε φόβος να μιλήσεις ακόμα και να μην ήταν καποιος αριστερός Θυμάμαι πως ο πατέρας μου μου έλεγε να μην κοροιδεύω τον παπαδόπουλο (κάτι που κάναμε λόγο την χρειάς της ομιλίας του χωρίς αυτό να γίνεται για αντιστασιακους λόγους) όπως και να λέμε ανέκδοτα με το Πατακό που κυκλοφορούσαν τότε Εγώ επειδή γενικώς δεν συμπαθώ τα πουλιά έπεφτε πολυ ξύλο από την δασκάλα μου γιατί έσχιζα από το τετράδιο και το βιβλίο το πουλί ...και επειδή δεν φορούσα την ποδιά και δεν έκανα το σταυρό μου το πρωί

 

Το 1974 ίσως και ένα χρόνο πιο μπροστά είχε αρχίσει να φάινεται καλή ώρα όπως τώρα η πετρελαική κριση και κάτι οι ρεμούλες της χούντας , άρχισε ο κόσμος να διαμαρτύρεται για την οικονομική του κατάσταση και έτσι δημιουργήθηκε μια αντιδραση για την χούντα και από αυτούς που δεν ήταν αριστεροί καλη ώρα σαν τον συχγωρεμένο τον πατέρα μου Και ως γνωστόν καλή ώρα επίσης όπως τώρα ο Ελληνας που δεν είναι αριστερός διαμαρτύρεται όταν του πειράζουν την τσέπη Βέβαια όλοι αυτοί σήμερα καυχιούνται ότι έγιναν αντιστασιακοί και βρέθηκαν με την επόμενη κατάσταση

Ακόμα τα χρόνια της περιόδου του πολυτεχνείου και μέχρι την επιστράτευση ίσως και λίγο μετά υπήρχαν πολλοί θάνατοι που δεν έγιναν γνωστοί και ήταν υπό περίεργες συνθήκες , μεταξύ των οποίων και ενός ξαδερφού μου τότε 18 χρονών , αλλά και άλλων που γνωρίζω. Αλλωστε ένας είναι επώνυμος, ο Θάνατος του Αλέκου Παναγούλη

Νομίζω ότι ένα έργο στην τηλεόραση την δεκαετία του 1980 το χαίρε Τάσο Καρατάσο με τον Μόρτσο και η ταινία αγάπησα ένα τακς με τον Βουτσά περιγράφει περίπου ότι θυμαμαι από την επταετία

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλά δεν ήθελα να πάει η συζήτηση σε καπελώματα και αποκλεισμούς . Εφ' όσον δέχεστε ότι ήταν από όλους τους χώρους όσοι διαφώνησαν , ενώ ήταν και αρκετοί που βολεύτηκαν , δεν έχω κάτι άλλο να πω , ούτε θα μπω σε ζυγαριές .

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.