Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων… νέας γενιάς


Panos_

Recommended Posts

Από το in.gr, πριν απο λιγο,

Τροποποίηση στον οικοδομικό κανονισμό ΥΠΕΚΑ: Προς απλούστευση του πλαισίου για αυθαίρετες κατασκευές μικρής κλίμακας

 

Τροποποίηση του νέου οικοδομικού κανονισμού, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες, προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, στην τροποποίηση, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προβλέπεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που αντιστοιχούν σε εργασίες μικρής κλίμακας, και που τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ή αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους και χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, είναι δυνατόν πλέον να νομιμοποιηθούν, μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή με την έκδοση, ή αναθεώρηση, ή ενημέρωση της άδειας δόμησης.

Το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα «νομιμοποίησης νέας γενιάς αυθαιρέτων», σημειώνοντας πως η 28η Ιουλίου 2011 παραμένει σε κάθε περίπτωση, ως η θεσμική «κόκκινη γραμμή» για τα θέματα αυθαιρέτων.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Εννοεί αυτό που συζητάμε από τον Ιανουάριο εδώ : http://www.michanikos.gr/topic/37897-Προσοχή-Τροποποιήσεις-σε-nok-αυθαίρετα-εκτός-σχε/?p=678638

 

Και δεν τα λένε καθόλου καλά οι δημοσιογράφοι ... φανταστείτε τι έχουμε να ακούσουμε μέχρι τις εκλογές ...

Link to comment
Share on other sites

υπαρχουν 3 νομοσχεδια

 

το ενα http://www.opengov.gr/minenv/?p=5436 [αθλητικες εγκαταστασεις κλπ]

 

το αλλο 

http://www.opengov.gr/minenv/?p=5497 [ιδιωτικη πολεοδομηση-συνεταιρισμοι-χρησεις γης κλπκλπ]

 

και αυτο  για τα υδατορεματα

 

http://www.opengov.gr/minenv/?p=5056

 

με περαιωμενη διαβουλευση απο τον Ιουνιο του 13

 

το οποιο " κατατιθεται εντος των ημερων"

 

μαλλον σε αυτο αναφερονται τα δημοσιευματα

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά ...... παραμένει ως κόκκινη _______________ η 28η Ιουλίου '11 .... !!!!

Είχαμε τον ΓΟΚ (με τις παραλαγές του στα έτη ...) ήρθε ο Ν.Ο.Κ. και τώρα θα κάνουν τον Ν.Ο.Κ.Α. (Νεος Οικοδομικός Κανονισμός Αυαθιρετων) !!!! και ακολουθεί μετά ο ΝΟΚ-A-OUT .....

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Γιατί φίλε paktomenos αυτό δεν γίνονταν; Προ ελεγκτών δόμησης υπήρχε κανένας έλεγχος στις οικοδομές;

Και που είναι τώρα ολ' αυτά τα δις που κυκλοφόρησαν.

Το μαύρο χρήμα δεν θα φανεί ποτέ σημαντικά στην αγορά, για τον πολύ απλό λόγο ότι εξαφανίζεται ακριβώς όπως εμφανίζεται. Σε μια μέρα.

Ασε που κοστίζει τελικά περισσότερο από την αξία του, αφού δεν συμμετέχει σε κανένα έξοδο.

Και βέβαια δίνει στους από πάνω το δικαίωμα να λένε μαζί τα φάγαμε και να έχουν δίκιο, έστω και μισό δίκιο.

Ναι ρε φίλε, αλλά εμείς φάγαμε την ουρά κι εσείς (με τους δικούς σας) όλο το μοσχάρι.

Δεν μιλάγαμε όμως για να μη χάσουμε την ουρά.

Ας φάμε τώρα μην πω

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι οτι κανείς δε θα βγάζει αδειες πια...! δε θα χρειάζεται το μηχανικό, ...μόνο συνεργεία και έτοιμος! μετά είμαστε εμείς, Κυριε μηχανικέ μια τακτοποιησούλα.. δε μ χουν μείνει και πολλα λεφτα καταλαβαίνεις..  ματωσα να το χτίσω..! αυτό και αν είναι *τελευταία τρύπα της φλογέρας*

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επιμένω γιατί οι ΑΡΔ έχουν δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει και όχι εκεί που υπάρχει ...

 

Η διάταξη είναι η εξής :

 

Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79Α) :

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης.

ως εξής :

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από την έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης για τις εργασίες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για τις εργασίες της παραγράφου 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης αυθαίρετων εργασιών της παραγράφου 3 εκδίδεται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας μόνο με την υποβολή τεχνικής έκθεσης.

 

 

Οι μηχανικοί όμως που πρέπει να βλέπουν την ουσία πίσω από αυτά που διαβάζουν, θα βγουν από τα ρούχα τους όταν παρακάτω διαβάζουν :

 

Η παράγραφος 2γ του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79Α) :

2. Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα :

α) Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

β) …

γ) Όροι δόμησης ή διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν ορισθεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος νόμου κατά τη μελέτη της προσθήκης, εξαιρουμένων των διατάξεων που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα άτομα.

αντικαθίσταται ως εξής :

γ) Στοιχεία που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος όπως είναι οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), οι σοφίτες κα, κατά την μελέτη της προσθήκης κατισχύουν των διατάξεων του εδαφίου α του παρόντος άρθρου.

 

 

υγ. με κόκκινο οι αλλαγές ...

 

Δημήτρη,

όλα μαζί σκούπα θα πάνε, εκτός από αυτό των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα το πετσοκόψουν εκλογικοβολικά ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

 

Αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι αυθαίρετα μετά από την 28η.07.2011 που δεν θα είχαν δικαίωμα δόμησης (προς οιαδήποτε κατεύθυνση, γενικών ή ειδικών πολεοδομικών διατάξεων) δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Μόνον εφόσον είχαν πλήρως δικαίωμα, αλλά δεν εξέδωσαν την άδεια…

“Σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων περί «νομιμοποίησης νέας γενιάς αυθαιρέτων», το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η 28η Ιουλίου 2011 παραμένει, όπως έχει σημειωθεί αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα, ως η θεσμική “κόκκινη γραμμή” για τα θέματα αυθαιρέτων.

Η Πολιτεία προωθεί τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού μόνο προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες.

Προβλέπεται ότι σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, χωρίς υπέρβαση συντελεστή δόμησης, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.”

 

Πηγή: www.ypeka.gr

Link to comment
Share on other sites

μόνο εμένα μου κάνει εντύπωση που αναφέρεται μόνο σε υπέρβαση δόμησης και όχι κάλυψης;

αφού λέει παραπάνω "να τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις" (έστω και του χρόνου κατασκευής τεσπα)

τι την ήθελε τη διευκρίνηση για μη υπέρβαση δόμησης; Χάνω κάτι;  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.